Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bodiniusz,

O oproc. ustalanym decyzją Zarządu już na forum było - to rozwiązanie (jak i uzależnione od Libor /Wibor) ma swoje + i -...

Ja już mam kredyt w Multi i na razie jestem zadowolona (stary na działkę zrefinansowany i pierwsza transza - z trzech - na koncie).

W praktyce finansują mi 100% inwestycji (370 tys. PLN), ale działkę (sfinansowaną kredytem w mBanku) uznali za wkład własny w - uwaga !! - wysokości wynikającej z wyceny :D (czyli ponad 50tys. więcej niż kosztowała).

Prowizja była dość wysoka (1,2 + 0,2 ubezpieczenie za okres braku wpisu na hipotekę), ale mam 2,35% w CHF. W PLN rzeczywiście mają ceny zaporowe.

Ważne jest, że wypłata transz jest w PLN, więc wiem, że zawsze dostanę żądaną kwotę (jak dodatkowo przeliczają z CHF na PLN to można dostać mniej niż się planowało, jak duże są różnice już na forum było...).

Sprawdźcie także Millenium, mieli dobrą ofertę. W razie czego na prv mogę podesłać namiary na faceta, który jest doradcą różnych banków (też uzyskane z forum - nie skorzystaliśmy z jego oferty bo zaczeliśmy sami i w Multi byliśmy dużo do przodu).

Pozdrawiam

Hej ,

a próbowałeœ w GE Money? Tam masz szanse, że Twojš działkę zaliczš w poczet wkładu własnego, co może obniżyć %.

Jeœli chodzi o mimimum zarobków wymaganych, to przy kredycie 250 000 zł w CHF potrzebny jest dochód3730 zł brutto.

Rozpatrujemy na razie oferty kilku banków, ale ten wydaje się najkorzystniejszy.

Może ktoœ mógłby podzielić się info nt GE Money?

szukam i szukam mało "upierdliwego" banku ale powoli tracę nadzieję;

z Santanderem szanse wręcz zerowe, w Open Finance sprawiają wrażenie bardzo zajętych (łatwiejszymi sprawami)- ile razy mają coś sprawdzić i oddzwonić - tyle razy tego nie robią - mam ochotę złożyć na ich olewactwo skargę, w ING podobnie; BPH ok ale kredyt musiałby wynieść ponad 400tys (zakup domu+wykończenie - bo moje środki zamrożone jeszcze w innej działce- z których chcę wykończyć dom są dla nich mało przekonujące) --wygląda na to, że w kredytach sezon w pełni i starają się o szybki "przerób" łatwiejszych tematów;

zresztą teraz mam jeszcze dodatkowe zajęcie - tzn walkę z ZUSem,

generalnie dochodzę do wniosku, że osoba z działalnością jest traktowana jako "wróg publiczny" + coś w rodzaju szkodnika, którego należy przykładnie wytępić

Ja zdecydowałem się na PLN.

Stopy spadajš (wibor, bo chf libor roœnie), prowizje niższe, brak spreadu, niższa marża - no i złoty tak wygrzany, że strach.

A w złotych œpisz spokojnie, najwyżej nie zarobisz na dalszym umocnieniu złotego, ale i nie stracisz w razie osłabienia.

Lukas zaproponował mi:

swoje 3x0

(uwaga - nie podlega żadnym negocjacjom), ale przy moim kredycie: 400 000 zł, wkład własny ok. 20%:

- prowizja 0,5%

- marża 0,7-0,8%

Co Wy na to?

Stopy spadajš (wibor, bo chf libor roœnie), prowizje niższe, brak spreadu, niższa marża - no i złoty tak wygrzany, że strach.

A w złotych œpisz spokojnie, najwyżej nie zarobisz na dalszym umocnieniu złotego, ale i nie stracisz w razie osłabienia.

Lukas zaproponował mi:

swoje 3x0

(uwaga - nie podlega żadnym negocjacjom), ale przy moim kredycie: 400 000 zł, wkład własny ok. 20%:

- prowizja 0,5%

- marża 0,7-0,8%

Co Wy na to?

Piknie piknie, jednego mi brakuje: ile kaski za wcześniejszą spłatę ?

Enigmatycznie coś o tym na stronie:

- że moge raz w miesiącu więcej niż wynosi rata, ale mniej niż 10.000

- i że mogę spłacić kredyt ( jak rozumiem - cały) wcześniej.

Jakoś się nad tym nie rozwodzą - może coś wiesz więcej ??

Pozdro :)

Lukas zaproponował mi:

swoje 3x0

- prowizja 0,5%

- marża 0,7-0,8%

Co Wy na to?

Dlaczego prowizja 0,5, skoro mają promocję 0% ?

Marża jak najbardziej do przyjecia

Tak, można nadpłacać ok. 10000 zł miesięcznie bez prowizji.

Spłata wczeœniejsza przy promocji w cišgu pierwszych 5 lat: 2%, po 5 latach 1%.

Umowa poza promocjš - 1%.

Do promocji wymagane przynajmniej 2 produkty w Lukasie:

- konto

- lokata itp. (min. 2500 zł)

- karta kred.

- kredyt itp

dzięki - nie mam żadnego produktu Lucasa :(

- konto

- karta kred.

- kredyt itp

W czym problem, zeby otworzyć? Większość i tak przenosi rachunki do banku, który udzielił kredytu hipotecznego.....

Do tego karta kredytowa żeby mieć "na waciki" ;)

- konto

- karta kred.

- kredyt itp

W czym problem, zeby otworzyć? Większość i tak przenosi rachunki do banku, który udzielił kredytu hipotecznego.....

Do tego karta kredytowa żeby mieć "na waciki" ;)

:):) cholercia, drogie te waciki :)