Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy nikt nie robił podchodów do DomBank , pytam bo sama się przymierzam do kredytu u nich...ale...jeszcze badam inne banki... :(

http://www.dombank.pl/dombank

...tam jest najtańsze oprocentowanie we frankach szwajcarskich a i w PLN też konkurencyjne...rozliczeń ewentualnych transz dokonuje się nie na podstawie faktur tylko na podstawie ZDJĘĆ...

Kalkulator - wyniki

Posiadasz zdolność kredytową, przy następujących założeniach

Wartość nieruchomości 200 000,00 zł

Kwota kredytu 150 000,00 zł

Wkład własny 25,00%

Oprocentowanie kredytu

po uzyskaniu wpisu hipoteki w Księdze Wieczystej 9,01%

do czasu uzyskania wpisu hipoteki w Księdze Wieczystej 10,01%

Rata kredytu (indeksowanego do PLN)

Liczba rat 240 (20 lat)

po uzyskaniu wpisu hipoteki w Księdze Wieczystej 1 392,24 zł

do czasu uzyskania wpisu hipoteki w Księdze Wieczystej 1 493,24 zł

Kogoś chyba..............

Oprocentowanie "OD 5,2" oznacza marżę min. 1%

Warunki jak w każdym banku, nie widze "konkurencyjności"

Moje pytanie o ten bank wiązało się z zeszłoroczna informacją z OpenFinance, której w tym roku jeszcze nie sprawdzałam ale wybieram sie do samego banku,już bez pośredników.

W ub.roku OpenFinance własnie polecało DomBank i Millenium, ale korzystniej finansowo było w tym 1-szym.

Chyba za słaba jestem na to wszystko :cry: :roll: :evil:

Moje pytanie o ten bank wiązało się z zeszłoroczna informacją z OpenFinance, której w tym roku jeszcze nie sprawdzałam ale wybieram sie do samego banku,już bez pośredników.

W ub.roku OpenFinance własnie polecało DomBank i Millenium, ale korzystniej finansowo było w tym 1-szym.

Chyba za słaba jestem na to wszystko :cry: :roll: :evil:

Ja byłam w lutym w Open i polecili GE Money I Millenium, ale nie miałam pozwolenia na budowę więc doradca powiedział, że za miesišc sytuacja może ulec zmianie,bo banki przygotowujš wiosenne promocje.

Teraz, juz osobiœcie, przepytuje doradców w różnych bankach (przygotowałam sobie ankietę z pytaniami, żeby się nie pogubić) i jak na razie GE Money jest the best.

Niestety nie znam się na wszystkich zawiłosciach, dlatego porównuję: marżę+LIBOR; prowizję i ubezpieczenia.

Chociaż okazało się że najważniejsze jest to, czy mam zdolnoœć kredytowš - (w niektórych bankach tak :p a w innych nie :oops: ). W ten prosty sposób lista banków branych pod uwagę szybciutko się wykrusza.

Jolcia-nie przejmuj się-damy radę :p :p

Czy ktoœ może wyjasnić jakie zagrożenia niesie LIBOR. W wiekszoœci banków, składowe oprocentowania kredytu (LIBOR +marża) różniš się. Spotkałam się z LIBOREM(jako składowa oprocentowania) 1,2%, 1,25%, 1,5% a nawet 1,9%- dane z tego samego dnia). O ile %marży będzie zapisany w umowie, to %LIBORu nie (to informacja z kredyt banku). Czyli moje oprocentowanie kredytu (liczę optymistycznie na 2%) może diametralnie się zmienić jeœli % LIBOR (składowa mojego oprocentowania) się zmieni.

A oprócz tego sam LIBOR jest również wartoœciš zmiennš.

W zwišzku z tym mam pytanie: czy na oprocentowanie mojego kredytu w CHF składajš się aż 3 czynniki ruchome?

1. kurs waluty

2. LIBOR czyli stopa referencyjna ogłaszana przez londyński bank

3. % Liboru z mojego /ciężko wyszukanego, bardzo korzystnego/ oprocentowania?- ten punkt najbardziej mnie martwi :o Liczę na rzetelnš informację.

Czy ktoœ może wyjasnić jakie zagrożenia niesie LIBOR. W wiekszoœci banków, składowe oprocentowania kredytu (LIBOR +marża) różniš się. Spotkałam się z LIBOREM(jako składowa oprocentowania) 1,2%, 1,25%, 1,5% a nawet 1,9%- dane z tego samego dnia). O ile %marży będzie zapisany w umowie, to %LIBORu nie (to informacja z kredyt banku). Czyli moje oprocentowanie kredytu (liczę optymistycznie na 2%) może diametralnie się zmienić jeœli % LIBOR (składowa mojego oprocentowania) się zmieni.

W zwišzku z tym mam pytanie: czy na oprocentowanie mojego kredytu w CHF składajš się aż 3 czynniki ruchome?

1. kurs waluty

3. % Liboru z mojego /ciężko wyszukanego, bardzo korzystnego/ oprocentowania?- ten punkt najbardziej mnie martwi :o Liczę na rzetelnš informację.

Przy kredycie walutowym zazwyczaj są trzy zmienne które wpływają na wysokość raty:

1. LIBOR - różnice mogą wynikać z tego, że jedne banki biorą LIBOR3M inne LIBOR6m, do tego dochodzi kwestia jak często bank aktualizuje LIBORw Twoim kredycie (może to byc np. raz na kwartał). Generalnie LIBOR określa cenę pieniądza na rynku międzybankowym. Pieniądz jest takim samym towarem jak np. ogórki. Sprzedający je w sklepiku dolicza do ceny hurtowej ogórków (czyli ogórkowego LIBORU) swoją marżę - dokładnie to samo robi bank - dolicza marżę.

2. Kurs waluty

3. Związany z kursem waluty tzw. spread - czyli krótko mówiąc różnica kursu zakupu i sprzedaży. Zauważ, że bank za zwyczaj nie gwarantuje wysokości spreadu i jego zwiększenie może byc dla banku źródłem całkiem niezłych dochodów. Najlepiej gdyby w umowie przyjmowano np. kurs NBP, albo procentowo określony spread

Ja wybrałem Santander, libor6mc + 1,4% prowizji (przywpłacie 50 %) ale kursy są brane z NBP, także na tym oszczędzam, gdyż kurs NBP jest zawsze niższy niż kurs innych banków, także spread mniejszy.

Generalnie żeby wybrać na 100% najlepszy kredyt to trzeba "odrobić lekcje" z ekonomi-finansów i bardzo głęboko wczytać się w umowy kredytowe. Uff a potem tylko płacić i płakać :D

Santander na 250 000zł kredytu , na 30 lat, w CHF zaproponował mi 1,5%LIBOR6M+1,8% stała marża czyli oprocentowanie 3,3%.

Prowizja 1,5%jednorazowo od kwoty kredytu

opłata z tytułu ryzyka-czyli do czasu wpisu na hipotekę (do 6 miesięcy) 1126zł jednorazowo

raty rozlożone na 30 lat 1138zł

Santander na 250 000zł kredytu , na 30 lat, w CHF zaproponował mi 1,5%LIBOR6M+1,8% stała marża czyli oprocentowanie 3,3%.

opłata z tytułu ryzyka-czyli do czasu wpisu na hipotekę (do 6 miesięcy) 1126zł jednorazowo

Biorę ich pod uwagę- jaki masz wkład własny ?

Nie ma mozliwości zapisania wartości Liboru / Wiboru do umowy ponieważ każdorazowo musiałabyś aneksowac umowy. Wskaźniki zmianiają się praktycznie codziennie. Zmiany Twojego oprocentowania będą zależne od tego jaki Libor preferuje twój Bank. Jeśli jest to 3M to oznacza że Twoje oprocentowanie bedzie się zmieniało co 3-m-ce itd. Większość banków stosuje 3 lub 6 - cio miesięczne wskaźniki, choć spotkałem sie już z 1M.

Poniżej masz wartości Libor z dnia dzisiejszego ( http://www.money.pl)

1M 1.2992

2M 1.3600

3M 1.4000

6M 1.5608

1R 1.8592

Czy oprocentowanie się zmieni diametralnie jeśli zmieni się Libor? Tylko w przypadku załamania gospodarki Szwajcarii. Mało prawdopodobne, ale równie mało prawdopodobne było kilka lat temu posadzenie Lepera na fotel wiceministra..........

Generalnie biorąc jakikolwiek kredyt długoterminowy w jakiejkolwiek walucie musisz się liczyć z tym, że nie bedziesz miała stałego oprocentowania.

1. kurs waluty

1. jak najbardziej

2. jak najbardziej

3. Nie ma określenia %Liboru. Może masz na myśli % marży? Jeśli tak, to jest ona stała i zmiana jej wymaga zmiany umowy. Jesli chodzi Ci o stwierdzenie typu " Libor 1,3%" to jest to skrótowe określenie wartości Liboru.

Pozdrawiam

Dla ścisłości rachunkow Libor 6M wynosi obecnie 1,56, więc Twoje oprocentowanie wyniesie 3,36 %.

Marża 1,8 niezależnie od wkładu własnego dla kredytu 250 tys. zł to dla mnie nieporozumienie. Przy dobrym kredycie złotówkowym różnica wyniesie 1,5% nie licząc różnic kursowych przy wypłacie i spreadu do spłaty rat. Zauważ że sama wcześniej pisałaś o kredycie 2%.

Pozdrawiam

Do Rafal_G-ce :

Zgadzam się z tym, co piszesz, ale:

1. Dlaczego uważasz, że ustalenie oprocentowania jako Libor 3M oznacza zmiany co 3 miesišce? WskaŸnik ten jest ustalany codziennie i bank mógłby ustalać go nawet codziennie...

2. Z tym, co pisała wczeœniej Pantera to trochę racja. W każdym banku magiczny Libor wyglšda nieco inaczej. Ale może to wynika z pktu 1. (w innym momencie został ustalony).

A to oznacza, że patrzšc na cenę kredytu nie ma co brać tego, co pani napisze na karteczce, tylko trzeba spojrzeć do jakiegoœ serwisu i odczytać bieżšcy Libor, który - jak zauważyłeœ - jest obecnie wyższy od pokazywanego.

Dla porównania, Wibor3M wynosi 4.15 i przy mojej obiecanej marży 0.7 mam kredyt na 4.85, prowizję 0.5%, brak prowizji ukrytej w spreadzie, brak ryzyka kursowego i spokojny sen![/b]

Do Rafal_G-ce :

Zgadzam się z tym, co piszesz, ale:

1. Dlaczego uważasz, że ustalenie oprocentowania jako Libor 3M oznacza zmiany co 3 miesišce? WskaŸnik ten jest ustalany codziennie i bank mógłby ustalać go nawet codziennie...

2. Z tym, co pisała wczeœniej Pantera to trochę racja. W każdym banku magiczny Libor wyglšda nieco inaczej. Ale może to wynika z pktu 1. (w innym momencie został ustalony).

A to oznacza, że patrzšc na cenę kredytu nie ma co brać tego, co pani napisze na karteczce, tylko trzeba spojrzeć do jakiegoœ serwisu i odczytać bieżšcy Libor, który - jak zauważyłeœ - jest obecnie wyższy od pokazywanego.

Dla porównania, Wibor3M wynosi 4.15 i przy mojej obiecanej marży 0.7 mam kredyt na 4.85, prowizję 0.5%, brak prowizji ukrytej w spreadzie, brak ryzyka kursowego i spokojny sen![/b]

Ad 1 Tak poprostu jest. Szczerze mówiąc nie wiem czy to wynika z jakiegos przepisu ( a powinienem wiedzieć - wstyd :oops: ).

Ad 2 Wynika to z:

a) niedoinformowania sprzedawcy-bankowca. Sam to sprawdziłem. Szczerze mówiąc podstawowe zagadnienia kredytów tłumaczyłem pani w jednym banku, a w drugim znałem ( z internetu ) lepiej ofertę niż miła pani sprzedająca kredyty. Nadmienie że nie jestem fachowcem od kredytów hipotecznych, tylko przyszłym klientem, który ma pojęcie o finansach i bardzo ostatnio się tym tematem interesuje.

b) faktu, że podają Wibor obowiązujący w danej chwili w tym banku.

c) lenistwa - pani raz w miesiącu sprawdza wskaźniki, zapisuje na karteczce i czyta z niej przez cały miesiąc

d) sprytnego chwytu marketingowego - jesli wskaźnik wzrósł, podaje się nizszą wartość sprzed x dni

Tak na marginesie widze że się przekonałeś i przeszedłeś na "moją stronę" :) Jesli dobrze pamietam byłeś zwolennikiem kredytów w CHF

Pozdrawiam