Bodiniusz 08.05.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Tak na marginesie widze że się przekonałeś i przeszedłeś na "moją stronę" Jesli dobrze pamietam byłeś zwolennikiem kredytów w CHF Byłem. I nadal jak widzę wyliczanki, że mógłbym ratę płacić (obecnie) 1900 zł zamiast 2500, to trochę mnie to boli. Ale jak widzę jaki złoty przegrzany i jakie koszty chfa, to wspólnie z żonš podjęlimy takš decyzję i postanowilimy nie żałować. Dodatkowo chyba sprzedamy mieszkanie (poczštkowo był plan pozostawienia na wynajem), więc kredyt będzie krótszy (przynajmniej większoć kapitału), więc dla chf prowizja za udzielenie i ukryta w spreadzie uderzyłaby nas bardziej. Ale - jak mówiłem - nie czuję się komfortowo widzšc swój harmonogram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 08.05.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Dokładnie. Jeszcze raty są niższe, tylko nie wiadomo jak długo. Pozatym przy obecnym kursie CHF ( i nie tylko) mozna jedynie stracić. W moim przypadku różnice są niższe więc zastanawiałem sie krócej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.05.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Propozycja Nordea 350.000 kredyt 50 % wpłaty własnej kredyt na 30 lat waluta CHF oprocentowanie w skali roku : 2,76 % do dyskusji marża banku 1,2% + Libor 6m Prowizja banku 1% Wcześniejsza spłata 0% po 3 latach. Możliwe nadpłaty. Jeśli ostatnia rata nastapi przez okresem 3 lat - od ostatniej raty 1 % Wycena działki - cena z aktu notarialnego Wizyta inspektora - za darmo Ubezpieczenie na życie obowiązkowo dla zarabiającego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 08.05.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Mowiąc krótko - drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.05.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Przepraszam - tu Nordea: Propozycja Nordea 350.000 kredyt 50 % wpłaty własnej kredyt na 30 lat waluta CHF oprocentowanie w skali roku : 2,76 % do dyskusji marża banku 1,2% + Libor 6m Prowizja banku 1% Wcześniejsza spłata 0% po 3 latach. Możliwe nadpłaty. Jeśli ostatnia rata nastapi przez okresem 3 lat - od ostatniej raty 1 % Wycena działki - cena z aktu notarialnego Wizyta inspektora - za darmo Ubezpieczenie na życie obowiązkowo dla zarabiającego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 08.05.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Ja byłem w Nordea w pištek i było jakie 2,5% marży u znudzonej pani. Więc przeszlimy na złote... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.05.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Ja byłem w Nordea w pištek i było jakie 2,5% marży u znudzonej pani. Więc przeszlimy na złote... No proszę ... jak to wszystko może zależeć od nastroju Pani i to na najbliższe kilkadziesiąt lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 08.05.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Czy kredyt na działkę można spłacić w ciągu 1-go roku, mam tu na mysli dwa banki Kredyt Bank i PKO BP, czy ktoś już to przerabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochasz 08.05.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Mowiąc krótko - drogo Nefer, wg. mnie propozycja nordei to ździerstwo a tak na marginesie to będzie niezły domek za 700, tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 08.05.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Czy kredyt na działkę można spłacić w ciągu 1-go roku, mam tu na mysli dwa banki Kredyt Bank i PKO BP, czy ktoś już to przerabiał? Jak duży? W Lukasie możesz wzišć kredyt PLN na 0% marży (w pierwszym roku), 0% prowizji. I jeli wynosi do 80000 to jako konsumencki do spłacenia za darmochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 09.05.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ubezpieczenie na życie obowiązkowo dla zarabiającego więcej. Kto to jest "zarabiajacy wiecej" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 09.05.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Kto to jest "zarabiajacy wiecej" ??? Ten, co zarabia więcej (w domyle zapewne z dwojga kredytobiorców) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.05.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ubezpieczenie na życie obowiązkowo dla zarabiającego więcej. Kto to jest "zarabiajacy wiecej" ??? Kiedyś to był "główny żywiciel rodziny". U mnie to mój mąż ( 2,5 x moja pensja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 09.05.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ubezpieczenie na życie obowiązkowo dla zarabiającego więcej. Kto to jest "zarabiajacy wiecej" ??? Kiedyś to był "główny żywiciel rodziny". U mnie to mój mąż ( 2,5 x moja pensja ) A co w wypadku gdy proporcje się zmienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.05.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ubezpieczenie na życie obowiązkowo dla zarabiającego więcej. Kto to jest "zarabiajacy wiecej" ??? Kiedyś to był "główny żywiciel rodziny". U mnie to mój mąż ( 2,5 x moja pensja ) A co w wypadku gdy proporcje się zmienią? Przerąbane Jeśli to żona zaczenie więcej zarabiać to baaardzo przerąbane :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lanoly 23.05.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam u mnie sytuacja wyglada nastepujaco dom w stanie surowym zamknietym postawie za okolo 100 000 zł + licze 100 000 na wykonczenie tak zeby dalo sie jakos mieszkac:) posiadam dzialke ktora jest wkladem wlasnym warta ok 80 000 zł bylem w BPH prowizja 1% marza 1% nie wymagane ubezpieczenie jesli moja pensja nie stanowi powyzej 80% moich i zony dochoduw razem a nie stanowi:) w lokalnym oddziale banku powiedziano mi ze ze wklad wlasny i kredyt musza mi starczyc na wybudowanie domu i wprowadzenie tak wiec musze wziasc kredyt wyzszy niz bym chcial a chce wziasc tylko 120 000 przy czym mam tylko 30 000 zł do dyspozycji wiec brakuje 50 000zł , Jednak aby wyjasnic co nieco zadzwonilem na infolinie bardzo mila pani od razu mnie zaczela uprzedzac jakie sa kruczki z przewalutowaniem braniem w chf ze biorac na dzien dzisiejszy 120 000 do reki bym dostal okolo 113 500 i powiedziala ze srodki ktore mam zgromadzic w chwili podpisania umowy czyli wklad wlasny + wlasnie ten kredyt ktory mam od nich otrzymac musza mi wystarczyc na postawienie domu w stanie surowym zamknietm a nie jak mi powiedziano wczesniej na calosc inwestycji. odsetki sa naliczane pozatym od kwot ktore juz wziolem jak nie chce wiecej brac to nie musze. MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 23.05.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Zawsze można zrezygnowac z części kredytu jezeli pieniądze nie są Ci potrzebne, bo już wykończyłeś dom. Opłaca się to jednak tylko wtedy jeśli wywalczysz brak prowizji za udzielenie kredytu gdyż prowizja naliczana jest od kwoty przyznanej. Pamietaj też że część budowlana kredytu trwa max 2 lata i po tym czasie musisz mieć odebrany budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 25.05.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Witam wszystkich, mam pytanie co jest Waszym zdaniem ważniejsze niska marża czy spread? inaczej: kredyt 250000 zł w chf na 30 lat mam dwie oferty: 1. marża 1% spread 3,82% 2. marża 0,75 spread 4,88% reszta parametrów porównywalna 1 czy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 25.05.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Spread płacisz niejako raz.A marżę do końca kredytu. Jeli więc zamierzasz spłacać zgodnie z harmonogramem - przez 30 lat, to ważniejsza jest marża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 26.05.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 kurcze, ale ten większy spread mówi o wiekszym odchyleniu kursu sprzedaży danej waluty od sredniego kursu NBP. Znaczy to chyba że wszystkie raty bedą minimalnie wyższe od tych w banku z mniejszym spreadem. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts