Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak na marginesie widze że się przekonałeś i przeszedłeś na "moją stronę" :) Jesli dobrze pamietam byłeś zwolennikiem kredytów w CHF

Byłem. I nadal jak widzę wyliczanki, że mógłbym ratę płacić (obecnie) 1900 zł zamiast 2500, to trochę mnie to boli.

Ale jak widzę jaki złoty przegrzany i jakie koszty chfa, to wspólnie z żonš podjęliœmy takš decyzję i postanowiliœmy nie żałować.

Dodatkowo chyba sprzedamy mieszkanie (poczštkowo był plan pozostawienia na wynajem), więc kredyt będzie krótszy (przynajmniej większoœć kapitału), więc dla chf prowizja za udzielenie i ukryta w spreadzie uderzyłaby nas bardziej.

Ale - jak mówiłem - nie czuję się komfortowo widzšc swój harmonogram :(

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Propozycja Nordea

350.000 kredyt

50 % wpłaty własnej

kredyt na 30 lat

waluta CHF

oprocentowanie w skali roku : 2,76 % do dyskusji

marża banku 1,2% + Libor 6m

Prowizja banku 1%

Wcześniejsza spłata 0% po 3 latach. Możliwe nadpłaty. Jeśli ostatnia rata nastapi przez okresem 3 lat - od ostatniej raty 1 %

Wycena działki - cena z aktu notarialnego

Wizyta inspektora - za darmo

Ubezpieczenie na życie obowiązkowo dla zarabiającego więcej.

Przepraszam - tu Nordea:

Propozycja Nordea

350.000 kredyt

50 % wpłaty własnej

kredyt na 30 lat

waluta CHF

oprocentowanie w skali roku : 2,76 % do dyskusji

marża banku 1,2% + Libor 6m

Prowizja banku 1%

Wcześniejsza spłata 0% po 3 latach. Możliwe nadpłaty. Jeśli ostatnia rata nastapi przez okresem 3 lat - od ostatniej raty 1 %

Wycena działki - cena z aktu notarialnego

Wizyta inspektora - za darmo

Ja byłem w Nordea w pištek i było jakieœ 2,5% marży u znudzonej pani. Więc przeszliœmy na złote...

No proszę ... jak to wszystko może zależeć od nastroju Pani :) i to na najbliższe kilkadziesiąt lat....

Czy kredyt na działkę można spłacić w ciągu 1-go roku, mam tu na mysli dwa banki Kredyt Bank i PKO BP, czy ktoś już to przerabiał?

Jak duży? W Lukasie możesz wzišć kredyt PLN na 0% marży (w pierwszym roku), 0% prowizji. I jeœli wynosi do 80000 to jako konsumencki do spłacenia za darmochę :D :D

Kto to jest "zarabiajacy wiecej" ???

Kiedyś to był "główny żywiciel rodziny". U mnie to mój mąż ( 2,5 x moja pensja :))

A co w wypadku gdy proporcje się zmienią? :)

Przerąbane :) Jeśli to żona zaczenie więcej zarabiać to baaardzo przerąbane :):):)

• 2 weeks później...

Witam

u mnie sytuacja wyglada nastepujaco dom w stanie surowym zamknietym postawie za okolo 100 000 zł + licze 100 000 na wykonczenie tak zeby dalo sie jakos mieszkac:) posiadam dzialke ktora jest wkladem wlasnym warta ok 80 000 zł bylem w BPH prowizja 1% marza 1% nie wymagane ubezpieczenie jesli moja pensja nie stanowi powyzej 80% moich i zony dochoduw razem a nie stanowi:) w lokalnym oddziale banku powiedziano mi ze ze wklad wlasny i kredyt musza mi starczyc na wybudowanie domu i wprowadzenie tak wiec musze wziasc kredyt wyzszy niz bym chcial a chce wziasc tylko 120 000 przy czym mam tylko 30 000 zł do dyspozycji wiec brakuje 50 000zł , Jednak aby wyjasnic co nieco zadzwonilem na infolinie bardzo mila pani od razu mnie zaczela uprzedzac jakie sa kruczki z przewalutowaniem braniem w chf ze biorac na dzien dzisiejszy 120 000 do reki bym dostal okolo 113 500 i powiedziala ze srodki ktore mam zgromadzic w chwili podpisania umowy czyli wklad wlasny + wlasnie ten kredyt ktory mam od nich otrzymac musza mi wystarczyc na postawienie domu w stanie surowym zamknietm a nie jak mi powiedziano wczesniej na calosc inwestycji. odsetki sa naliczane pozatym od kwot ktore juz wziolem jak nie chce wiecej brac to nie musze.:)

MM

Zawsze można zrezygnowac z części kredytu jezeli pieniądze nie są Ci potrzebne, bo już wykończyłeś dom. Opłaca się to jednak tylko wtedy jeśli wywalczysz brak prowizji za udzielenie kredytu gdyż prowizja naliczana jest od kwoty przyznanej. Pamietaj też że część budowlana kredytu trwa max 2 lata i po tym czasie musisz mieć odebrany budynek.