qwert 26.05.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 czy jest jakaś różnica dla US czy to kredyt konsumencki, czy hipoteczny? zastanawiam się nad opcją 80kpln z lukasa na rok, hipoteczny chcą mi dać na 3 lata , a ja chcę w rok spłacić. czy ktoś przerabiał podobny dylemat? i go rozwiązał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 26.05.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Mi w Lukasie babka mówiła, że do 80kzł jest konsumencki i za wczeniejszš spłatę jest brak prowizji. Ale w ustawie o kredycie konsumenckim jest napisane, że kredyt nawet do 80 kzł, ale hipoteczny nie jest kredytem konsumenckim... a wtedy 2% za wczeniejszš spłatę (lub 8 miesięcy po 10 tys. nadpłat bez prowizji). Czy kto się na tym zna? Ja tylko mówię, co przeczytałem, ale może le zrozumiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagasia1 26.05.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Dziś otrzymałam decyzję kredytową z Millennium z takimi oto warunkami: kwota: 120 tys. waluta: CHF LTV: 47.72 (co to jest ten LTV i czy 47.72 to dużo czy mało raty równe okres: 30 lat Oprocentowanie 2,25 prowizja za udzielenie 1% Marża banku 1% Mały problem to to, że musimy potwierdzić jeszcze wkład własny na blisko 30 tys. zł. Nie mamy żadnych lokat ani wogóle kasy no więc w jaki sposób możemy ten problem rozwiązać? Podwyższyć kwotę kredytu i wydłużyć o pięć lat okres spłaty, żeby mieścić się w zdolności? Oceńcie proszę te warunki, podpowiedzcie coś może, będę wdzięczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 26.05.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Mamy decyzje kredytowa w Kredyt Banku: 285 000CHF30 lat raty równewkład własny ok. 20% marża 1,1%+ Libor 3Mprowizja 0,7% W srode podpisujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 26.05.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Dziś otrzymałam decyzję kredytową z Millennium z takimi oto warunkami: kwota: 120 tys. waluta: CHF LTV: 47.72 (co to jest ten LTV i czy 47.72 to dużo czy mało raty równe okres: 30 lat Oprocentowanie 2,25 prowizja za udzielenie 1% Marża banku 1% Mały problem to to, że musimy potwierdzić jeszcze wkład własny na blisko 30 tys. zł. Nie mamy żadnych lokat ani wogóle kasy no więc w jaki sposób możemy ten problem rozwiązać? Podwyższyć kwotę kredytu i wydłużyć o pięć lat okres spłaty, żeby mieścić się w zdolności? Oceńcie proszę te warunki, podpowiedzcie coś może, będę wdzięczna:) Negocjuj bardziej zdecydowanie... ja w CHF nie zapłaciłem prowizji. Marża 1.1 ale przy wkładzie własnym < 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 26.05.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Mamy decyzje kredytowa w Kredyt Banku: 285 000 CHF 30 lat raty równe wkład własny ok. 20% marża 1,1%+ Libor 3M prowizja 0,7% W srode podpisujemy... Uważaj na KB - 60% wydatków musi byc potwierdzone fakturami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pakulek 27.05.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 A ja tak z innej beczki. Na necie nie moge znalesc wiec zapytam was. Aby wziąc kredyt 100tyś pln ( na budowe domku ), jakie należy mieć dochody netto ( rodzina 2+2 )? Obecnie mam najniższą krajową ( 645pln netto ) a żona 1100pln netto. Wiadomo jak jest w naszym kochanym kraju, reszte ( prawie cąłosc ) dostaje pod stołem. Prace mam na stałe i własciciel powiedzial ż epodniesie mi na wymagany okres pensje tak, aby dostać kredyt. Jednak nie chce w Banku o tym mówić a bank który sobie upatrzyłem prowadzi moj ROR (BPH). Na ziemie i pierwsze prace ziemna mam gotówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 27.05.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Niestety każdy bank bierze pod uwagę tylko udokumentowane dochody Jedyna więc nadzieja w twoim szefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.05.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 A ja tak z innej beczki. Na necie nie moge znalesc wiec zapytam was. Aby wziąc kredyt 100tyś pln ( na budowe domku ), jakie należy mieć dochody netto ( rodzina 2+2 )? Obecnie mam najniższą krajową ( 645pln netto ) a żona 1100pln netto. Wiadomo jak jest w naszym kochanym kraju, reszte ( prawie cąłosc ) dostaje pod stołem. Prace mam na stałe i własciciel powiedzial ż epodniesie mi na wymagany okres pensje tak, aby dostać kredyt. Jednak nie chce w Banku o tym mówić a bank który sobie upatrzyłem prowadzi moj ROR (BPH). Na ziemie i pierwsze prace ziemna mam gotówke. To już zacznij kombinować, bo ostanie miesiąc zarobków banków nie ineresuje - raczej 3 lub 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 27.05.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Np. Fortis bank ma na swoich stronach kalkulator kredytowy, z którego wynika, że minimalny dochód dla kredytu 100 tys. zł na 35 lat to 1500,01 zł... więc macie szansę. Z kolei np. mBank chyba nawet przez telefon poda Ci Twojš zdolnoć. Najlepiej jednak przejć się do jakiego porednika (Expander, etc.) Szanse sš, choć oczywicie im większy dochód tym większe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pakulek 27.05.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Tak jak pisałem wczesniej, podniesienie zarobków przez mojego szefa na okres 3-6 misiecy nie stanowi problemu, tylko że dodatkowe koszty ( podatek itp) odliczy mi od pensi. Dlatego nie chce mu mówic żeby zrobił mi 3 tyś netto tylko tyle ile trzeba. Bank jaki sobie obrałem to BPH, jednak mają moj ROR i nie pojde sie pytać bo mnie szybko prześwietlą. Bodiniusz, piszesz :"Fortis bank ma na swoich stronach kalkulator kredytowy, z którego wynika, że minimalny dochód dla kredytu 100 tys. zł na 35 lat to 1500,01 zł... więc macie szansę.", ale chodzi tobie na osobe czy na 4 osoby?Tak jak pisałem wczesniej mam dwójke dzieci więc obecny dochód 1100pln+650pln (żona + ja) daje 1750netto. Z tego co mi się wydaje to na 4 osoby na pewno za mało aby dostać 100tyś kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaneta 28.05.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 gagasia1ten LTV (w Twoim przypadku 47,72) to procent (jaki zaciągasz w banku) wartości całkowitej inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 28.05.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 LTV = Loan To Value?(tak sobie zgaduję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lanoly 29.05.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 przy zarobkach 1750 zł na 4 osoby raczej na kredyt w wiekszosci bankow bym nie liczyl. Moj przypadejk jest taki ze ja na reke biore miesiecznie 1630 zł w tym jest 20% premi i chyba 9 % wysluga lat, w bankach raczej chca zeby podstawa byla duza, powiedziano mi ze do wyliczen moga uwzglednic co najwyzej 20% premie, a takie dodatki jak 13 pensja u mnie w zakladzie energetycznym czy wczasy pod grusza i inne duperele to ich nie obchodzi bo rownie dobrze od przeszlego roku moge nie dostac nic poza podstawowa pensja. Zona 1100 zł do rasi, ale poniewaz jest w ciazy jej pensja sie wogole nie liczy i bank uznaje to w ten sposob ze ona nie osiaga zadnych dochodow a ja mam ja na utrzymaniu mimo ze ma stala umowe!!. Tak czy inaczej wszystko zalezy po 1 od banku po 2 od osoby z ktora w tym banku bedziesz rozmawial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 01.06.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Mamy decyzje kredytowa w Kredyt Banku: 285 000 CHF 30 lat raty równe wkład własny ok. 20% marża 1,1%+ Libor 3M prowizja 0,7% W srode podpisujemy... Uważaj na KB - 60% wydatków musi byc potwierdzone fakturami Wczoraj podpisaliśmy cyrograf z Kredyt Bankiem. I 50% wydatków na faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 01.06.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 A ja już niby podjšłem decyzję o walucie (PLN, Lukas: prowizja 0.5%, 0.6% + WIBOR3M)... ale jak widzę jak wszyscy z radociš bierzecie kredyt w CHFach, to sam już nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 01.06.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witam Ja załatwiam w Millennium 160tys, działka jako wkład własny ok.40% oferta promocyjna - 1,15% marża banku+LIBOR 3M, 1% prowizji, w CHF, wycena na koszt banku, ubezpieczenie na życie i nieruchomości w dobrej cenie (na życie ok.30zl miesięcznie w PZU) ale muszę przyznać, że obsługa nie zaskoczyła mnie na plus, na cały oddział jeden pan wie wszystko, ten z którym rozmawialiśmy ciągle latał coś dopytać, gdyby nie to, że śpieszy mi się poszukałbym innego oddziału , ciekawa jest rzecz taka, że do banku nie da się zadzwonić musiałem zgłosić na infolinii w w-wie, że chcę rozmawiać z bankiem w krakowie i po pewnym czasie pan oddzwonił...mam nadzieję, że dalej będzie lepiej... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi1 01.06.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 WitamDo bardziej zorientowanych - czy jest szansa dostac kredyt na działkę z budynkiem gospodarzym przystosowanym na cele mieszkaniowe - ale działka w planie zagosodarowania przestrzennego ma przeznaczenia na cele usługowe. Wartośc inwestycji około 100 tys - kredyt bez wkładu własnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek76 08.06.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Witam Wziąłem 120 tys kredytu w 2003 roku w GE Money Bank na dom do remontu na trzy kontakty z bankiem żaden nie był bezproblemowy, nic nie mogą zrobic na czas. Obecnie od 3 miesięcy probuje podwyższyc kwotę kredytu o 80 tys na remont, i co??? Zgoda bylo od razu. Ale: 4x byl poprawiany aneks, bo nikomu nie chacialo sie sprawdzić co podpisuje. Kazdy aneks wracal do Wawy i 1-2 tygodnie był poprawiany. Dzial reklamacji nawet łaskawie nie chce odpisac na moje pytania. A doradca kredytowy odpowiada "Ja nic nie moge, wszystko jest w centrali" Obecnie 3 tydzień czekam zeby łaskawie zamienili mi 3 cyferki w aneksie. Generalnie oferta jest ok, ale jak komus zalezy na czasie to nie polecam. Właściwie przy tak nie poważnym podejściu do klienta, to nikomu nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiu 09.06.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Przestrzgam przed Open Finance. Bujam sie z kredytem juz 2 m-ce. Ogólnie blokada informacji, opóźnienia zwalane na banki, nieodbieranie telefonów od doradcy i przeciąganie. Jestem już nieźle wk.... i juz dawno dałbym sespokój, aleprzez ten czas zdeaktualizowały się moje zaświadczenia i trzymają mnie za j.ja.. Drugi raz tylk oosbiście w banku. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts