Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przestrzgam przed Open Finance.

Bujam sie z kredytem juz 2 m-ce. Ogólnie blokada informacji, opóźnienia zwalane na banki, nieodbieranie telefonów od doradcy i przeciąganie.

Jestem już nieźle wk.... i juz dawno dałbym sespokój, aleprzez ten czas zdeaktualizowały się moje zaświadczenia i trzymają mnie za j.ja.. :evil:

Drugi raz tylk oosbiście w banku.

Pozdrawiam,

Tiaa, w Open Finanse wczoraj dosc znudzony "doradca" stwierdzil, ze w zadnym banku nie dostane kredytu na wnioskowana kwote, bo za malo zarabiam :-? . Tymczasem i w Millenium i w PKO BP twierdza, ze nie ma z tym zadnego problemu. Inny doradca tez nie widzi problemu.

Zdecydowanie odradzam OF, strata czasu, nic wiecej.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja już niby podjšłem decyzję o walucie (PLN, Lukas: prowizja 0.5%, 0.6% + WIBOR3M)...

ale jak widzę jak wszyscy z radoœciš bierzecie kredyt w CHFach, to sam już nie wiem....

Jak załatwiłeś takie warunki? Oficjalnie minimalna marża to 0,75 % przy wkładzie własnym ponad 70% i kwocie kredytu ponad 150kpln

no coż, a ja od ponad 2 miesięcy "bujam się" z GE Money; co prawda w zasadzie jako jedyni podjęli się "spróbować" dać mi kredyt, ale ich czas "rozpatrywania" jest po prostu tragiczny;

mimo, że wstępnie ocenili moje warunki finansowe jako ok, to później "w centrali" tak ok to już nie było;

jak dotąd już dwa razy mój wniosek został odrzucony (nagle mimo wstępnych obietnic moja zdolność kredytowa okazała się za niska), potem przepisywanie wniosków i wszystko od nowa;

mimo ich "reklamowych" haseł o rozpatrywaniu wniosku w 48h, to zwykle w moim przypadku trwało to 10 dni;

a ostatnio to już totalnie "przegięli"- mój opiekun nagle zadzwonił (chyba po raz pierwszy to ON do mnie, a nie ja do NIEGO), że w centrali jest decyzja na tak- jest jedynie jakiś błąd w podsumowaniu liczb w tabelce; tak więc szybko wszystko poprawiłem, dostarczyłem i czekam już 12 dni na ich wyrok i coraz bardziej jestem przekonany, że tego kredytu to mi jednak nie dadzą :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

oczywiście wszelkie zaświadczenia jakie im dostarczyłem szybko zaczynają być "nieświeże", a mnie powoli krew zalewa

Ja akurat trafilem w Multibanku na doradce ktory malo ze komunikatywny to jeszcze posiadal sporą wiedze zarowno w sprawie kredytow jak i tematow okołokredytowych (rynki finansowe)

Zwiedzilem 5 bankow w okolicy, w tym Millenium, BPH, Slaski, Multibank i jakas agencje kredytowa dla porownania. Bardzo dobry standard obslugi klienta mieli tylko w Multibanku.

Co oczywiscie nie prowadzi do wniosku ze Multibank wszedzie jest cacy ;)

Zalezy to tylko i wylacznie od ludzi tam pracujacych

Zajrzałem tu z przypadku - ale nie sposób nie odpowiedzieć.

Niestety kredyt jest rzeczą niezbędną dla większości osób. Zresztą nawet jeżeli posiadają gotówkę to pytanie jest jedno - wydać ją na mieszkanie czy wziąść kredyt i pozostawić ją na inne cele bo lepszych kredytów niż hipoteczne na zakup.

Powiem z praktyki ponieważ zajmuję się tym - w praktyce dobiera się indywidualnie bank pod klienta i nie da się jednoznacznie określić który bank jest najlepszy.

Wszystko zależy od szeregu elementów z czego większość osób idących do banku sobie nie zdaje sprawy - dlatego w większości wypadków kiedy bank nie wiadomo czemu odmawia kredytu lub gdy występują różne sytuacje ludzie bywają rozgoryczeni.

Powiem szczerze - sami pracownicy działów kredytowych w bankach nie są w stanie przewidzieć wszystkich numerów jakie mogą wywinąć analitycy bankowi - a to w ich rękach są decyzje.

Wiem z praktyki ile razy prowadziłem wojny z bankami o klientów - prosty przykład z ostatniego czasu:

Klient na działalności miał w zeszłym roku wypadek samochodowy przez co był 3 miesiące na zwolnieniu - były potwierdzenia wypłat z ZUS-u, było potwierdzenie w postaci wyższego PIT-u za poprzedni rok niż za ostatni etc..

Człowiek nie mający żadnych obciążeń, wykazywane wszystkie dochody, czyste ZUS i skarbówkę nie mógł dostać kredytu.

Musiałem znaleźć taki bank w którym analitycy zgodziliby się podzielić dochód za zeszły rok na 9 miesięcy (czyli odliczając okres zwolnienia).

Samo życie.

Dziś odwiedziłem expadnera. Obiecano mi przedstawić ofertę.

Pani czeka.

Przygotowana oferta to:

- mała karteczka 5x5cm na której podczas rozmowy czytając z laptopa pani wynotowała

- prowizję (podając 3 krotnie inną)

- oprocentowanie

- ubezpieczenie (korygując raz)

- w moim przypadku tylko 1 oferta była możliwa

Jest to mBank.

Wcześniej sprawdzałem indywidualnie także mbank i przedstawili lepszą ofertę.

Chyba wybiorę mbank (indywidualna oferta) 200k - 100% finansowania CHF

- prowizja 1,5%

- marża 2,95%

- ubezpiecznie 3,5% od 40k (na 3 lata)