Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi w Lukasie babka mówiła, że do 80kzł jest konsumencki i za wcze�niejszš spłatę jest brak prowizji.

Ale w ustawie o kredycie konsumenckim jest napisane, że kredyt nawet do 80 kzł, ale hipoteczny nie jest kredytem konsumenckim... a wtedy 2% za wcze�niejszš spłatę (lub 8 miesięcy po 10 tys. nadpłat bez prowizji).

Czy kto� się na tym zna? Ja tylko mówię, co przeczytałem, ale może �le zrozumiałem...

w pkobp Pani mowila mi rowniez ze do 80 tys to jest kredyt konsumencki niezaleznie czy jest to hipoteczny na zakup dzialki czy na zakup samochodu czy grabiarki

pozdrawiam

Mi w Lukasie babka mówiła, że do 80kzł jest konsumencki i za wcze�niejszš spłatę jest brak prowizji.

Ale w ustawie o kredycie konsumenckim jest napisane, że kredyt nawet do 80 kzł, ale hipoteczny nie jest kredytem konsumenckim... a wtedy 2% za wcze�niejszš spłatę (lub 8 miesięcy po 10 tys. nadpłat bez prowizji).

Czy kto� się na tym zna? Ja tylko mówię, co przeczytałem, ale może �le zrozumiałem...

w pkobp Pani mowila mi rowniez ze do 80 tys to jest kredyt konsumencki niezaleznie czy jest to hipoteczny na zakup dzialki czy na zakup samochodu czy grabiarki

pozdrawiam

Wklejam kawałek ustawy:

USTAWA

z dnia 20 lipca 2001 r.

o kredycie konsumenckim.

(Dz. U. z dnia 18 września 2001 r.)

Art. 3. 1. Ustawy nie stosuje się do umów o kredyt konsumencki:

1) o wysokości mniejszej niż 500 zł i większej niż 80.000 zł albo równowartości tych kwot w innej walucie niż waluta polska,

2) na mocy których termin spłaty kredytu nie przekracza trzech miesięcy,

3) na mocy których konsument nie jest zobowiązany do zapłaty oprocentowania ani innych kosztów związanych z udzieleniem lub spłatą kredytu konsumenckiego.

2. Ustawy nie stosuje się także do umów o kredyt konsumencki:

1) w postaci nieprzewidzianego w umowie, utrzymującego się za zgodą kredytodawcy przez okres co najmniej trzech miesięcy, ujemnego salda; do umów tych stosuje się art. 6, 9 i 10,

2) dotyczących odpłatnego korzystania z rzeczy lub praw, jeżeli umowa nie przewiduje przejścia własności rzeczy lub praw na konsumenta,

3) przeznaczony na nabycie nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego, budowę, odbudowę, rozbudowę, nadbudowę, przebudowę, remont budynku lub lokalu stanowiącego odrębną nieruchomość lub na nabycie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego oraz wniesienie wkładu członkowskiego do spółdzielni mieszkaniowej,

A nam Millennium zweryfikowało orpocentowanie kredytu po rozpoczęciu okresu spłaty. Pierwsza rata była według starego (umówionego) oprocentowania, a do drugiej dołączyli nowy harmonogram, z którego wynika, że raty będą o 11 franków wyższe. :cry:

Nie emocjonujcie się tak tymi negocjacjami. My też negocjowaliśmy i wywalczyliśmy, a teraz co?. Obrażę się i zabiorę zabawki? Banki i tak mają prawo do zmian, wszak stopy zmienne są.

To samo było z kredytem samochodowym. Jak dolar stracił na wartości, szybciutko przysłali nam nowy harmonogram, żebyśmy za dużo nie zyskali (no, w porównaniu z kursem początkowym to i tak sporo mniej płacimy).

Gdzie masz zagwarantowane w umowie stałe oprocentowanie? Zmienił się Libor więc zmienia się oprocentowanie, więc w czym problem? Kazdego z nas czekają zmiany oprocentowania, co 3 - 6 miesięcy w zalezności od przyjmowanego wskaźnika.

Nie zgodze sie tez że banki mogą sobie zmieniac warunki kredytowe. Zmiana wskaźnika Wibor/Libor nie jest zmianą warunków, więc jednak warto "emocjonować się negocjacjami".......

dane z ostatniej chwili

BGŻ oferta

200k

100% kredytowania

oprocentowanie (Libor 1,5% zmienny+marża banku 1,3% stała) 2,80%

prowizja 0,3% (lecz operatyw na mój koszt)

60% rozlicznenia w fakturach + 50zł inspekcja przy transzach

konto w BGŻ od 5, 10 ub 20zł

Być może 1 krdyt a nie 2 (działka+budowa)

Jeszcze jutro kolejne negocjacje tych warunków

Gdzie masz zagwarantowane w umowie stałe oprocentowanie? Zmienił się Libor więc zmienia się oprocentowanie, więc w czym problem? Kazdego z nas czekają zmiany oprocentowania, co 3 - 6 miesięcy w zalezności od przyjmowanego wskaźnika.

Nie zgodze sie tez że banki mogą sobie zmieniac warunki kredytowe. Zmiana wskaźnika Wibor/Libor nie jest zmianą warunków, więc jednak warto "emocjonować się negocjacjami".......

Wiem, że oprocentowanie nie jest stałe i zależy od LIBORU i właśnie dlatego napisałam, żeby nie emocjonować się tym, że się wywalczyło 2,95, bo za chwilę to będzie 3,20.

A marżę, w świetle powyższego, oczywiście zbijać jak się da trzeba.

Wczoraj zożyłam wizytę w Millenium . Kwota 150 000 zł., kredyt na 20 lat w CHF .Oprocentowanie 1,52% , bank nie jest skłonny obniżać marży - 1,25% z uwagi fakt że klienci walą drzwiami i oknami ( wczoraj złożono 8 wniosków o kredyt ) .

Rata stała 847 zł. + ubezpieczenie na życie - 30 zl. i dom- 11 zł. = 900 zł. miesięcznie.

Czas oczekiwania na rozpatrzenie wniosku ok. 2 miesiące.

Wczoraj zożyłam wizytę w Millenium . Kwota 150 000 zł., kredyt na 20 lat w CHF .Oprocentowanie 1,52% ,

Nie oprocentowanie a sam Libor.

bank nie jest skłonny obniżać marży - 1,25% z uwagi fakt że klienci walą drzwiami i oknami ( wczoraj złożono 8 wniosków o kredyt ) .

zwykły blef sprzedawcy. Ponadto od złożenia wniosku do otrzymania kredytu droga daleka i z tych 8 wniosków moze bedą 3 kredyty a moze żadnego.

Wczoraj zożyłam wizytę w Millenium . Kwota 150 000 zł., kredyt na 20 lat w CHF .Oprocentowanie 1,52% , bank nie jest skłonny obniżać marży - 1,25% z uwagi fakt że klienci walą drzwiami i oknami ( wczoraj złożono 8 wniosków o kredyt ) .

Rata stała 847 zł. + ubezpieczenie na życie - 30 zl. i dom- 11 zł. = 900 zł. miesięcznie.

Czas oczekiwania na rozpatrzenie wniosku ok. 2 miesiące.

mam oferte a wlasciwie juz umowe do podpisania z ge:

190.000zł we CHF

na 30 lat

wkład wlasny-30%

marża banku 1,23% po 7 latach 1%

libor 3M, obecnie 1,37

do wyboru: albo 2% prowizji, albo ubezp. na życie, od bezrobocia i nieruchomości( w sumie 3.800zł) czyli jasne, ze trzeba wybrac ubezpieczenie

wcześniejsza splata 0zl

przewalutowanie 0zl

rata na dzis 818zl

Prosze ocencie czy mozna to podpisac??

Zaznaczam ze marże juz negocjowalam na początku chcieli 1,41.

Średnio ciekawa ta oferta GE. Ja płaciłam w Nordei marżę 1,1. Prowizji płaciłam 0,9% i to bez negocjacji a ubezpieczenie na życie dostałam gratis. Libor mam 6M to tak szybko nie będzie mi rosło to oprocentowanie bo na nasze nieszczęście te Libory stale rosną. Mam nadzieję że nie wkopaliśmy się z tymi frankami.

mam oferte a wlasciwie juz umowe do podpisania z ge:

190.000zł we CHF

na 30 lat

wkład wlasny-30%

marża banku 1,23% po 7 latach 1%

libor 3M, obecnie 1,37

do wyboru: albo 2% prowizji, albo ubezp. na życie, od bezrobocia i nieruchomości( w sumie 3.800zł) czyli jasne, ze trzeba wybrac ubezpieczenie

wcześniejsza splata 0zl

przewalutowanie 0zl

rata na dzis 818zl

Prosze ocencie czy mozna to podpisac??

Zaznaczam ze marże juz negocjowalam na początku chcieli 1,41.

Warunki cenowe przyzwoite. Rozumiem ze 3,8 tys. to wysokość prowizji a nie składka ubezpieczenia?

Do wyboru: albo 2% prowizji czyli (3800zł), albo przez rok mam ubezpieczenie na życie, od utraty pracy, i ubezp. od nieruchomości płacąc też 3.800zł i wtedy jestem zwolniona od płacenia prowizji. Po roku mogę zrezygnować z tych ubezpieczeń, albo kontynuować.