Xena z Xsary 30.06.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 no i zbliza sie nieuchronnie lipiec i sierpien na ktory to Nasz Pan Premier zapowiedzial powstanie mechanizmu tanich kredytów wPLN na mieszkania do 50m2 i domów do 100m2.Ja ciagle w to wierze;)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 30.06.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Byłam dziś w banku i ... nie jest tak żle! Ale zdolność kredytową na walutę trzeba mieć wyższą o 20% bo właśnie to sie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 03.07.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Mi w Lukasie babka mówiła, że do 80kzł jest konsumencki i za wcze�niejszš spłatę jest brak prowizji. Ale w ustawie o kredycie konsumenckim jest napisane, że kredyt nawet do 80 kzł, ale hipoteczny nie jest kredytem konsumenckim... a wtedy 2% za wcze�niejszš spłatę (lub 8 miesięcy po 10 tys. nadpłat bez prowizji). Czy kto� się na tym zna? Ja tylko mówię, co przeczytałem, ale może �le zrozumiałem... w pkobp Pani mowila mi rowniez ze do 80 tys to jest kredyt konsumencki niezaleznie czy jest to hipoteczny na zakup dzialki czy na zakup samochodu czy grabiarki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 05.07.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Mi w Lukasie babka mówiła, że do 80kzł jest konsumencki i za wcze�niejszš spłatę jest brak prowizji. Ale w ustawie o kredycie konsumenckim jest napisane, że kredyt nawet do 80 kzł, ale hipoteczny nie jest kredytem konsumenckim... a wtedy 2% za wcze�niejszš spłatę (lub 8 miesięcy po 10 tys. nadpłat bez prowizji). Czy kto� się na tym zna? Ja tylko mówię, co przeczytałem, ale może �le zrozumiałem... w pkobp Pani mowila mi rowniez ze do 80 tys to jest kredyt konsumencki niezaleznie czy jest to hipoteczny na zakup dzialki czy na zakup samochodu czy grabiarki pozdrawiam Wklejam kawałek ustawy: USTAWA z dnia 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim. (Dz. U. z dnia 18 września 2001 r.) Art. 3. 1. Ustawy nie stosuje się do umów o kredyt konsumencki: 1) o wysokości mniejszej niż 500 zł i większej niż 80.000 zł albo równowartości tych kwot w innej walucie niż waluta polska, 2) na mocy których termin spłaty kredytu nie przekracza trzech miesięcy, 3) na mocy których konsument nie jest zobowiązany do zapłaty oprocentowania ani innych kosztów związanych z udzieleniem lub spłatą kredytu konsumenckiego. 2. Ustawy nie stosuje się także do umów o kredyt konsumencki: 1) w postaci nieprzewidzianego w umowie, utrzymującego się za zgodą kredytodawcy przez okres co najmniej trzech miesięcy, ujemnego salda; do umów tych stosuje się art. 6, 9 i 10, 2) dotyczących odpłatnego korzystania z rzeczy lub praw, jeżeli umowa nie przewiduje przejścia własności rzeczy lub praw na konsumenta, 3) przeznaczony na nabycie nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego, budowę, odbudowę, rozbudowę, nadbudowę, przebudowę, remont budynku lub lokalu stanowiącego odrębną nieruchomość lub na nabycie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego oraz wniesienie wkładu członkowskiego do spółdzielni mieszkaniowej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezno 07.07.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Dzis mBank zweryfikował oferę (doradca kredytowy w Poznaniu) 100% kredytowania, 30 lat. kredyt 200 000 - oprocentowanie CHF - 2,75%prowizja 1,5% wygląda mimo to ciekawie. Brałeś (brałaś) może kredyt hipoteczny w mBanku?Jakie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 11.07.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 A nam Millennium zweryfikowało orpocentowanie kredytu po rozpoczęciu okresu spłaty. Pierwsza rata była według starego (umówionego) oprocentowania, a do drugiej dołączyli nowy harmonogram, z którego wynika, że raty będą o 11 franków wyższe. Nie emocjonujcie się tak tymi negocjacjami. My też negocjowaliśmy i wywalczyliśmy, a teraz co?. Obrażę się i zabiorę zabawki? Banki i tak mają prawo do zmian, wszak stopy zmienne są. To samo było z kredytem samochodowym. Jak dolar stracił na wartości, szybciutko przysłali nam nowy harmonogram, żebyśmy za dużo nie zyskali (no, w porównaniu z kursem początkowym to i tak sporo mniej płacimy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.07.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Gdzie masz zagwarantowane w umowie stałe oprocentowanie? Zmienił się Libor więc zmienia się oprocentowanie, więc w czym problem? Kazdego z nas czekają zmiany oprocentowania, co 3 - 6 miesięcy w zalezności od przyjmowanego wskaźnika. Nie zgodze sie tez że banki mogą sobie zmieniac warunki kredytowe. Zmiana wskaźnika Wibor/Libor nie jest zmianą warunków, więc jednak warto "emocjonować się negocjacjami"....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.07.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 no i zbliza sie nieuchronnie lipiec i sierpien na ktory to Nasz Pan Premier zapowiedzial powstanie mechanizmu tanich kredytów wPLN na mieszkania do 50m2 i domów do 100m2. Ja ciagle w to wierze;)... żeby nie było problemów z kredytami wywalili premiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezno 11.07.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 dane z ostatniej chwili BGŻ oferta 200k100% kredytowaniaoprocentowanie (Libor 1,5% zmienny+marża banku 1,3% stała) 2,80% prowizja 0,3% (lecz operatyw na mój koszt)60% rozlicznenia w fakturach + 50zł inspekcja przy transzachkonto w BGŻ od 5, 10 ub 20zł Być może 1 krdyt a nie 2 (działka+budowa)Jeszcze jutro kolejne negocjacje tych warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 12.07.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Gdzie masz zagwarantowane w umowie stałe oprocentowanie? Zmienił się Libor więc zmienia się oprocentowanie, więc w czym problem? Kazdego z nas czekają zmiany oprocentowania, co 3 - 6 miesięcy w zalezności od przyjmowanego wskaźnika. Nie zgodze sie tez że banki mogą sobie zmieniac warunki kredytowe. Zmiana wskaźnika Wibor/Libor nie jest zmianą warunków, więc jednak warto "emocjonować się negocjacjami"....... Wiem, że oprocentowanie nie jest stałe i zależy od LIBORU i właśnie dlatego napisałam, żeby nie emocjonować się tym, że się wywalczyło 2,95, bo za chwilę to będzie 3,20. A marżę, w świetle powyższego, oczywiście zbijać jak się da trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxus 18.07.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Wczoraj zożyłam wizytę w Millenium . Kwota 150 000 zł., kredyt na 20 lat w CHF .Oprocentowanie 1,52% , bank nie jest skłonny obniżać marży - 1,25% z uwagi fakt że klienci walą drzwiami i oknami ( wczoraj złożono 8 wniosków o kredyt ) . Rata stała 847 zł. + ubezpieczenie na życie - 30 zl. i dom- 11 zł. = 900 zł. miesięcznie. Czas oczekiwania na rozpatrzenie wniosku ok. 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 18.07.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Wczoraj zożyłam wizytę w Millenium . Kwota 150 000 zł., kredyt na 20 lat w CHF .Oprocentowanie 1,52% , Nie oprocentowanie a sam Libor. bank nie jest skłonny obniżać marży - 1,25% z uwagi fakt że klienci walą drzwiami i oknami ( wczoraj złożono 8 wniosków o kredyt ) . zwykły blef sprzedawcy. Ponadto od złożenia wniosku do otrzymania kredytu droga daleka i z tych 8 wniosków moze bedą 3 kredyty a moze żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 18.07.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Wczoraj zożyłam wizytę w Millenium . Kwota 150 000 zł., kredyt na 20 lat w CHF .Oprocentowanie 1,52% , bank nie jest skłonny obniżać marży - 1,25% z uwagi fakt że klienci walą drzwiami i oknami ( wczoraj złożono 8 wniosków o kredyt ) . Rata stała 847 zł. + ubezpieczenie na życie - 30 zl. i dom- 11 zł. = 900 zł. miesięcznie. Czas oczekiwania na rozpatrzenie wniosku ok. 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxus 18.07.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Kredyt chcę przeznaczyc na kupno domu do zamieszkania , byź może to wpłynie na czas oczekiwania na kredyt. Jakie argumenty mogą być podstawą do negocjacji o niższą marżę , doradźcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 18.07.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Najlepszy argument : "... mam złozone wnioski jeszcze w banku X i Y. Bank X daje warunki gorsze od waszych, ale Y daje mi **% . Jesli wyrównacie do banku Y wybiorę was...." - ZAWSZE działa, pod warunkiem oczywiście ze masz dobra zdolnośc kredytową i podajesz realne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Daszyk 18.07.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Ja własnie kupiłam mieszkanko na rynku pierwotnym i dostałam kredyt pod koniec czerwca w banku Nordea. Dali mi marżę we frankach 1,1%, bo mają jakąś promocję. Naprawdę niedługo czekałam na rozpatrzenie wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziaw 18.07.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 mam oferte a wlasciwie juz umowe do podpisania z ge:190.000zł we CHFna 30 latwkład wlasny-30%marża banku 1,23% po 7 latach 1%libor 3M, obecnie 1,37do wyboru: albo 2% prowizji, albo ubezp. na życie, od bezrobocia i nieruchomości( w sumie 3.800zł) czyli jasne, ze trzeba wybrac ubezpieczeniewcześniejsza splata 0zlprzewalutowanie 0zlrata na dzis 818zlProsze ocencie czy mozna to podpisac?? Zaznaczam ze marże juz negocjowalam na początku chcieli 1,41. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 19.07.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Warunki cenowe przyzwoite. Rozumiem ze 3,8 tys. to wysokość prowizji a nie składka ubezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Daszyk 19.07.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Średnio ciekawa ta oferta GE. Ja płaciłam w Nordei marżę 1,1. Prowizji płaciłam 0,9% i to bez negocjacji a ubezpieczenie na życie dostałam gratis. Libor mam 6M to tak szybko nie będzie mi rosło to oprocentowanie bo na nasze nieszczęście te Libory stale rosną. Mam nadzieję że nie wkopaliśmy się z tymi frankami. mam oferte a wlasciwie juz umowe do podpisania z ge: 190.000zł we CHF na 30 lat wkład wlasny-30% marża banku 1,23% po 7 latach 1% libor 3M, obecnie 1,37 do wyboru: albo 2% prowizji, albo ubezp. na życie, od bezrobocia i nieruchomości( w sumie 3.800zł) czyli jasne, ze trzeba wybrac ubezpieczenie wcześniejsza splata 0zl przewalutowanie 0zl rata na dzis 818zl Prosze ocencie czy mozna to podpisac?? Zaznaczam ze marże juz negocjowalam na początku chcieli 1,41. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziaw 20.07.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Warunki cenowe przyzwoite. Rozumiem ze 3,8 tys. to wysokość prowizji a nie składka ubezpieczenia? Do wyboru: albo 2% prowizji czyli (3800zł), albo przez rok mam ubezpieczenie na życie, od utraty pracy, i ubezp. od nieruchomości płacąc też 3.800zł i wtedy jestem zwolniona od płacenia prowizji. Po roku mogę zrezygnować z tych ubezpieczeń, albo kontynuować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts