Rafal_G-ce 21.07.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 z ubezpieczenia nieruchomości nie mozesz zrezygnowac do dkońca okresu kreytowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziaw 25.07.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 z ubezpieczenia nieruchomości nie mozesz zrezygnowac do dkońca okresu kreytowania Wiem o tym, ale to akurat nie jest duży koszt 220zł rocznie jesli chcę kontynuować w ge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 26.07.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 ja mam (znaczy mam mieć w najbliższych dniach) 300.000zł 100% wartości inwestycji 30. lat oprocentowanie 2,45% prowizja 0,7 pus ubezpieczenie domu, plus czeki, i 1% wieksze oprocentowanie do momentu ustalenia hipoteki na bank nie tak zle wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 26.07.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 , plus czeki, I nie pisz jakie masz oprocentowanie tylko jaką marżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 26.07.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 czekam na decyzję ...papierki złożone 150kzł w CHF na 30 lat mBank 2,65% prowizja 1,5% w tej prowizji darmowe ubezp na rok w 3 wariantach do wyboru chyba się nie nadziałem ....czas pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziaw 27.07.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 ja mam (znaczy mam mieć w najbliższych dniach) 300.000zł 100% wartości inwestycji 30. lat oprocentowanie 2,45% prowizja 0,7 pus ubezpieczenie domu, plus czeki, i 1% wieksze oprocentowanie do momentu ustalenia hipoteki na bank nie tak zle wyszło nie napisałeś co to za bank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 27.07.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 , plus czeki, I nie pisz jakie masz oprocentowanie tylko jaką marżę to chybalatwo sobie ustalić, nie? ostatnio libor 1,45 czyli reszta marża ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 27.07.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 ja mam (znaczy mam mieć w najbliższych dniach) 300.000zł 100% wartości inwestycji 30. lat oprocentowanie 2,45% prowizja 0,7 pus ubezpieczenie domu, plus czeki, i 1% wieksze oprocentowanie do momentu ustalenia hipoteki na bank nie tak zle wyszło nie napisałeś co to za bank? no tak sorki..... Multibank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalie05 28.07.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Garfield, co Ty za bzdury wypisujesz? Przecież w multibanku nie ma marży+libor, tylko oprocentowanie ustala zarząd (zresztą podobnie jest w mbanku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 28.07.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 , plus czeki, I nie pisz jakie masz oprocentowanie tylko jaką marżę to chybalatwo sobie ustalić, nie? ostatnio libor 1,45 czyli reszta marża ..... po pierwsze jak pisze Natalia - nie kazdy bank opiera się o Libor. Po drugie przekonasz sie na własnej skórze że większość bankó bierze ostatnio najkorzystniejszy wskaźnik (pomyłkowo, z przyzwyczajenia, z nieuwagi) do wyliczania oferty, co ma się nijak do podpisywanego kredytu. PS Na marginesie, zwróciłeś się o poradę, więc odpowiedzi mógłbyś udzielać w grzeczniejszy sposób...... PS2 Dalej nie wiem co za czeki masz w zabezpieczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsu 28.07.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 A ja dzisiaj czytam na stronach Multi (tam mam kredyt):http://www.multibank.pl/co_nowego/aktualnosci?_a=7483"Równoczesnej modyfikacji ulega oprocentowanie kredytów hipotecznych denominowanych we franku szwajcarskim - wzrost o 0,5 pkt. procentowego dla kredytów uruchomionych do 31 lipca 2006 włącznie." Jeśli faktycznie podniosą oprocentowanie udzielonych kredytów w CHF o 0,5 punkta to się stamtąd wynoszę. Gdzie można tanio przenieść kredyt w CHF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 28.07.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Matsu- to nie tak jak myślisz. Jeśli przeniesiesz kredyt do innego banku stracisz ulgę odsetkową ( nie wiem dokładnie czy tak się nazywa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 28.07.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Matsu- to nie tak jak myślisz. Jeśli przeniesiesz kredyt do innego banku stracisz ulgę odsetkową ( nie wiem dokładnie czy tak się nazywa). Nie do końca. Wystarczy, że kredyt nie będzie refinansowy, tylko tak jak poprzedni - budowlany i ulga zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 28.07.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 A ja dzisiaj czytam na stronach Multi (tam mam kredyt): http://www.multibank.pl/co_nowego/aktualnosci?_a=7483 "Równoczesnej modyfikacji ulega oprocentowanie kredytów hipotecznych denominowanych we franku szwajcarskim - wzrost o 0,5 pkt. procentowego dla kredytów uruchomionych do 31 lipca 2006 włącznie." No i co teraz ??? Zbieram dokumenty bo zamierzam brać kredyt właśnie w tym banku. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 01.08.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 z zdaniem natalie sie zgadzam decyzja jest zarzadu ale ja tu pisze co mam napisane w ofercie! oczywiście nie wiem co bedzie w umowie kredytowej bo jej jeszcze nie mam! dopiero napisze co tam jest jak ją wkońcu otrzymam! Rafał! sorki za odpowiedz ale ja twój post raczej odebrałem za niegrzeczny dlatego taka odpowiedz osobiście nic do nikogo nie mam także nie zwracałem sie o porade napisałem tylko jaki kredyt otrzymałem a i jeszcze te zabezpieczenie: chyba mi sie pomyliło miało być weksle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek76 05.08.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 A ja dzisiaj czytam na stronach Multi (tam mam kredyt): http://www.multibank.pl/co_nowego/aktualnosci?_a=7483 "Równoczesnej modyfikacji ulega oprocentowanie kredytów hipotecznych denominowanych we franku szwajcarskim - wzrost o 0,5 pkt. procentowego dla kredytów uruchomionych do 31 lipca 2006 włącznie." Jeśli faktycznie podniosą oprocentowanie udzielonych kredytów w CHF o 0,5 punkta to się stamtąd wynoszę. Gdzie można tanio przenieść kredyt w CHF? Nie zapominaj że poniesiesz koszty przewalutowania, o 0,5 pkt proc to nie ma jeszcze o co kopii kruszyć, okres zwrotu to kilka lat, a przez ten czas nowy bank też zmieni ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagmara391 07.08.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Dzisiaj dostałam umowe z Ge załatwiona przez Expandera. Prosze oceńcie: Kredyt na dokończenie budowy -160 tys na 30 lat-oprocentowanie 3,73% w skali roku-marza niezmienna 1,41% oraz indeksL3 oraz 0,95 punktu procentowego do czasu wpisu do hipoteki.Przewalutowanie i wcześniejsza spłata kredytu 0zł. Proiwzja banku (1.2%)zamieniona na ubezpieczenie od utraty pracy. z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 07.08.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Pomijając moją niechęć do kredytów walutowych ........... Nie napisałas tego, ale rozumiem, że kredyt w CHF. Oprocentowanie po wpisie 2,78% czyli po oststnich podwyżkach przyzwoite ale bez szaleństw możnaby wytargować niższe. Prowizję mozna by utargować, ale expander robi to niechętnie bo właśnie z tego ma kasę. Jeśli ubezpieczenie od uraty pracy ma wynosić 1,2% rocznie to nie daj się wpuścić. To jest 1,9 tys. zł rocznie! Chyba że źle Cię zrozumiałem. Zastanowilbym się nad okresem spłaty. 30 lat to dużo. Zakładając że masz obecnie 30 lat to spłacisz kredyt w wieku 60-ciu..... Zobacz: 30 lat spłata miesięczna 655 zł - łączna spłata odsetek 76 tys zł 25 lat słata miesięczna 740 zł - łączna spłata odsetek 62 tys. zł 20 lat spłata miesięczna 869 zł łączna spłata odsetek 48 tys. zł Dokladając miesięcznie 85zł zaoszczędzasz 14 tys. zł i 5 lat zycia bez kredytu. Oczywiście nie wliczam zmian kursów, spread'u i zmian liboru Poniżej prosty kalkulator: http://www.money.pl/banki/kalkulatory/kredytowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek76 07.08.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Im dłużej tym lepiej. Ewentulane różnice w wyskości rat należy inwestować, pierwszy lepszy stabilny fundusz da zyski większe (po odjęciu podatku i kosztów zarządzania) niż koszty kredytu. Zgromadzone oszczedności to bufor bezpieczeństwa na gwałtowną zmianę kursu. Jest jedno ale: ryzyko kursowe przy kredycie walutowym. Ale w długim okresie uważam że warto. A poza tym niższe raty to lepsze samopoczucie i poczucie bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.08.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Dzisiaj dostałam umowe z Ge załatwiona przez Expandera. Prosze oceńcie: Kredyt na dokończenie budowy -160 tys na 30 lat-oprocentowanie 3,73% w skali roku-marza niezmienna 1,41% oraz indeksL3 oraz 0,95 punktu procentowego do czasu wpisu do hipoteki. Przewalutowanie i wcześniejsza spłata kredytu 0zł. Proiwzja banku (1.2%)zamieniona na ubezpieczenie od utraty pracy. z góry dziękuję Dziś złożyłem wnioski i mam mieć 2,4% a marza ma spaśc po 7latach spłaty. Ponoć to wszystko ma być zapisane w umowie. Ale umowy jeszcze nie ma więc nie wiem czy mnie nie przewałkują P.S - W GE byłem sam. Bez posredników I pan na pytanie o negocjacje warunków powiedział że "są możliwe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts