Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam (znaczy mam mieć w najbliższych dniach)

300.000zł

100% wartości inwestycji

30. lat

oprocentowanie 2,45%

prowizja 0,7

pus ubezpieczenie domu, plus czeki, i 1% wieksze oprocentowanie do momentu ustalenia hipoteki na bank

nie tak zle wyszło

:-)

nie napisałeś co to za bank?

ja mam (znaczy mam mieć w najbliższych dniach)

300.000zł

100% wartości inwestycji

30. lat

oprocentowanie 2,45%

prowizja 0,7

pus ubezpieczenie domu, plus czeki, i 1% wieksze oprocentowanie do momentu ustalenia hipoteki na bank

nie tak zle wyszło

:-)

nie napisałeś co to za bank?

no tak sorki.....

Multibank

, plus czeki,

:o :o :o

I nie pisz jakie masz oprocentowanie tylko jaką marżę

to chybalatwo sobie ustalić, nie?

ostatnio libor 1,45 czyli reszta marża .....

po pierwsze jak pisze Natalia - nie kazdy bank opiera się o Libor.

Po drugie przekonasz sie na własnej skórze że większość bankó bierze ostatnio najkorzystniejszy wskaźnik (pomyłkowo, z przyzwyczajenia, z nieuwagi) do wyliczania oferty, co ma się nijak do podpisywanego kredytu.

PS Na marginesie, zwróciłeś się o poradę, więc odpowiedzi mógłbyś udzielać w grzeczniejszy sposób......

PS2 Dalej nie wiem co za czeki masz w zabezpieczeniu

A ja dzisiaj czytam na stronach Multi (tam mam kredyt):

http://www.multibank.pl/co_nowego/aktualnosci?_a=7483

"Równoczesnej modyfikacji ulega oprocentowanie kredytów hipotecznych denominowanych we franku szwajcarskim - wzrost o 0,5 pkt. procentowego dla kredytów uruchomionych do 31 lipca 2006 włącznie."

Jeśli faktycznie podniosą oprocentowanie udzielonych kredytów w CHF o 0,5 punkta to się stamtąd wynoszę. Gdzie można tanio przenieść kredyt w CHF?

"Równoczesnej modyfikacji ulega oprocentowanie kredytów hipotecznych denominowanych we franku szwajcarskim - wzrost o 0,5 pkt. procentowego dla kredytów uruchomionych do 31 lipca 2006 włącznie."

No i co teraz ??? :o Zbieram dokumenty bo zamierzam brać kredyt właśnie w tym banku. Co robić?

z zdaniem natalie sie zgadzam decyzja jest zarzadu

ale ja tu pisze co mam napisane w ofercie!

oczywiście nie wiem co bedzie w umowie kredytowej bo jej jeszcze nie mam! dopiero napisze co tam jest jak ją wkońcu otrzymam!

Rafał! sorki za odpowiedz ale ja twój post raczej odebrałem za niegrzeczny dlatego taka odpowiedz :-) osobiście nic do nikogo nie mam :-)

także nie zwracałem sie o porade napisałem tylko jaki kredyt otrzymałem :-)

a i jeszcze te zabezpieczenie: chyba mi sie pomyliło miało być weksle :-)

Jeśli faktycznie podniosą oprocentowanie udzielonych kredytów w CHF o 0,5 punkta to się stamtąd wynoszę. Gdzie można tanio przenieść kredyt w CHF?

Nie zapominaj że poniesiesz koszty przewalutowania, o 0,5 pkt proc to nie ma jeszcze o co kopii kruszyć, okres zwrotu to kilka lat, a przez ten czas nowy bank też zmieni ofertę

Dzisiaj dostałam umowe z Ge załatwiona przez Expandera. Prosze oceńcie: Kredyt na dokończenie budowy -160 tys na 30 lat-oprocentowanie 3,73% w skali roku-marza niezmienna 1,41% oraz indeksL3 oraz 0,95 punktu procentowego do czasu wpisu do hipoteki.

Przewalutowanie i wcześniejsza spłata kredytu 0zł. Proiwzja banku (1.2%)zamieniona na ubezpieczenie od utraty pracy. z góry dziękuję

Pomijając moją niechęć do kredytów walutowych ;)...........

Nie napisałas tego, ale rozumiem, że kredyt w CHF.

Oprocentowanie po wpisie 2,78% czyli po oststnich podwyżkach przyzwoite ale bez szaleństw ;) możnaby wytargować niższe.

Prowizję mozna by utargować, ale expander robi to niechętnie bo właśnie z tego ma kasę. Jeśli ubezpieczenie od uraty pracy ma wynosić 1,2% rocznie to nie daj się wpuścić. To jest 1,9 tys. zł rocznie! Chyba że źle Cię zrozumiałem.

Zastanowilbym się nad okresem spłaty. 30 lat to dużo. Zakładając że masz obecnie 30 lat to spłacisz kredyt w wieku 60-ciu.....

Zobacz:

30 lat

spłata miesięczna 655 zł - łączna spłata odsetek 76 tys zł

25 lat

słata miesięczna 740 zł - łączna spłata odsetek 62 tys. zł

20 lat

spłata miesięczna 869 zł łączna spłata odsetek 48 tys. zł

Dokladając miesięcznie 85zł zaoszczędzasz 14 tys. zł i 5 lat zycia bez kredytu.

Oczywiście nie wliczam zmian kursów, spread'u i zmian liboru

Poniżej prosty kalkulator:

http://www.money.pl/banki/kalkulatory/kredytowy

Im dłużej tym lepiej.

Ewentulane różnice w wyskości rat należy inwestować, pierwszy lepszy stabilny fundusz da zyski większe (po odjęciu podatku i kosztów zarządzania) niż koszty kredytu. Zgromadzone oszczedności to bufor bezpieczeństwa na gwałtowną zmianę kursu.

Jest jedno ale: ryzyko kursowe przy kredycie walutowym. Ale w długim okresie uważam że warto.

A poza tym niższe raty to lepsze samopoczucie i poczucie bezpieczeństwa.

Dzisiaj dostałam umowe z Ge załatwiona przez Expandera. Prosze oceńcie: Kredyt na dokończenie budowy -160 tys na 30 lat-oprocentowanie 3,73% w skali roku-marza niezmienna 1,41% oraz indeksL3 oraz 0,95 punktu procentowego do czasu wpisu do hipoteki.

Przewalutowanie i wcześniejsza spłata kredytu 0zł. Proiwzja banku (1.2%)zamieniona na ubezpieczenie od utraty pracy. z góry dziękuję

Dziś złożyłem wnioski i mam mieć 2,4% a marza ma spaśc po 7latach spłaty.

Ponoć to wszystko ma być zapisane w umowie.

Ale umowy jeszcze nie ma więc nie wiem czy mnie nie przewałkują :lol:

P.S - W GE byłem sam. Bez posredników

I pan na pytanie o negocjacje warunków powiedział że "są możliwe" 8)