Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja po gadce zgłupiałem.

mam 1,43% marży i gwarantowany spadek o 0,3%.

Marża stała przez cały okres więc decyzją zarządu nie mogą jej podnieśc w trakcie (a tak jest ponoć np: w Millenium)

Prowizje chcą około 2tyś zł ale płacą opłatę sądową za wpis hipoteki która wyniesie prawie 2tyś zł.

Więc niech płacą. W BPH sam płaciłem.

Chyba to wezmę

Trzymajcie kciuki,jutro wieczorem idziemy do Expandera,pierwszy raz w zyciu cokolwiek zalatwiac z bankiem:)

Oprocz zalozenia konta,nawet kredytu odnawialnego nie mamy 8)

Jeżeli na 20 banków żaden nam nie da kredytu to poelniam samobojstwo.

Mieszkania zostaly 2 ostatnie wiec nie ma czasu...

Jeżeli okaze sie ze nie mamy zdolnosci kredytowej czy bank powie nam dlaczego?

Co zmienic aby ona byla?

Ja po gadce zgłupiałem.

mam 1,43% marży i gwarantowany spadek o 0,3%.

Marża stała przez cały okres więc decyzją zarządu nie mogą jej podnieśc w trakcie (a tak jest ponoć np: w Millenium)

Prowizje chcą około 2tyś zł ale płacą opłatę sądową za wpis hipoteki która wyniesie prawie 2tyś zł.

Więc niech płacą. W BPH sam płaciłem.

Chyba to wezmę

Skąd wziąłeś wpis hipoteki w wysokości 2 tys?

Chcę wziąść kredyt na budowe domu w wysokości 230 tys.

Proszę o radę, na co mam zwrócić uwagę, czy można w banku coś utargować tzn. obniżyć jakieś koszty czy odsetki, jak w ogóle wyglada rozmowa w banku.

Prawdopodobnie kredyt wezmę w PKOBP, co myślicie o tym banku, jak oni kontroluja stan budowy. Czy rachunki muszę przedstawaiać i jakoś inaczej oceniają jak daleko zainwestowałem ich pieniądze.

Dzieki za informacje.

Trzymajcie kciuki,jutro wieczorem idziemy do Expandera,pierwszy raz w zyciu cokolwiek zalatwiac z bankiem:)

Oprocz zalozenia konta,nawet kredytu odnawialnego nie mamy 8)

Jeżeli na 20 banków żaden nam nie da kredytu to poelniam samobojstwo.

Mieszkania zostaly 2 ostatnie wiec nie ma czasu...

Jeżeli okaze sie ze nie mamy zdolnosci kredytowej czy bank powie nam dlaczego?

Co zmienic aby ona byla?

Jak tam po rozmowach?

Jedna uwaga odnośnie Expandera:

oni są bardzo mili i profesjonalni ale ... w naszym wypadku się nie sprawdzili. Przeuroczy pan doradca zapewniał nas, że mamy świetną zdolność kredytową i kredyt dostaniemy bez problemu. Niestety, rzeczywistość okazała się mniej różowa.

Mija drugi :evil: miesiąc przepychanek z Bankiem (GE), pan doradca nadal twierdzi, że nie rozumie postępowania Banku ale co mi po jego nierozumieniu, jak ja potrzebuję mieć kredyt!!!!!!!

Wybraliśmy Expandera z tych samych powodów - nie znalismy się i nie bardzo chcieliśmy zapoznawać się z mechanizmami bankowo/kredytowymi - stąd pomysł "zatrudnienia" pośrednika!

Guzik - znowu potwierdza się, że wszystko trzeba wiedzieć samemu! Teraz po tych straconych dwóch miesiącach jestem duuuużo mądrzejsza i sama będę starać się o kredyt! No chyba, że GE się w końcu opamięta.

Piszę to, żeby Waszej czujności nie uśpiła miła atmosfera w Expanderze!

Jak kur... 200zł ??

Od kredytu 20.tyś zł płaciłem coś około 360zł.

Pani w sądzie liczyła na kalkulatorze informując że jest opłata stała + jakiśtam procent od kwoty jaką wpisujemy w hipoteke.

:o :o :o

:evil: Mam ją zniszczyć ?? :evil:

To zależy kiedy to było. Zmiana z opłat procentowych na stałą kwotę 200 PLN została wprowadzona 1 marca 2006 roku. było o tym dosyć głośno - sporo ludzi czekało z podpisywaniem aktów notarialnych bo rożniec mogły sięgać przy dużych kredytach nawet 1,5-2 tys. PLN

Pozdrawiam

Chcę wziąść kredyt na budowe domu w wysokości 230 tys.

Proszę o radę, na co mam zwrócić uwagę, czy można w banku coś utargować tzn. obniżyć jakieś koszty czy odsetki, jak w ogóle wyglada rozmowa w banku.

Prawdopodobnie kredyt wezmę w PKOBP, co myślicie o tym banku, jak oni kontroluja stan budowy. Czy rachunki muszę przedstawaiać i jakoś inaczej oceniają jak daleko zainwestowałem ich pieniądze.

Dzieki za informacje.

Wzialem kredyt w Nordea Bank w 2005 roku. Oto moje wskazowki:

1. Omijaj szerokim lukiem Expander i open finance

2. Wybierz sobie kilka bankow z ktorymi bedziesz rozmawial

3. Idz do kazdego z nich. Badz przygotowany na rozmowe. Operuj konkretami. Jesli bedziesz zainteresowany bank rowniez powaznie sie Toba zainteresuje.

4. Negocjuj ale rozsadnie. Jesli bank zaproponuje Tobie marze 2% nie mow ze chcesz 0.5% i koniec. negocjuj powoli.

5. Zrob sobie tabele i zadawaj te same pytania w kazdym banku i wpisuj do niej odpowiedzi (np. koszt przewalutowania, koszt prowizji itp.) Bedzie Tobie latwiej porownac

6. Nic tak nie dziala na bank jak informacja ze w innym banku dali mi lepsze warunki. Tylko nie klam bo jak bank ci powie "prosze w takim razie isc do tamtego" to zostaniesz na lodzie

7. Negocjuj prowizje. 0,5% to wystarczajaca prowizja do banku

8. Jesli bank cie traktuje lekcewazaco (np. 3 miesiac zwleka z wydaniem decyzji kredytowej) pamietaj ze potem moze byc gorzej. Zastanow sie nad zmiana banku.

10. Jesli cos Tobie nie pasuje w obsludze przez pracownika nie wstydz sie i idz do dyrektora banku (ja tak zrobilem m.in. w BPH, PKO i Nordea), a zobaczysz jakim waznym klientem sie staniesz

11. Na koniec zawsze zadziala prawo Merfiego ;) : " Gdy juz podpiszesz papiery i wezmiesz kredyt, nastepnego dnia znajdziesz lepszy niz ten ktory wziales"

Co do rachunkow z tym jest roznie. W PKO bylem tylko raz i to u dyrektora od razu... coz sztywne podejscie nie przekonali mnie.

Nie zalamuj sie walcz o swoje! Powodzenia!

PS a jak juz wezmiesz kredyt... to po roku grzecznego splacania wez napisz pismo o obnizenie marzy. U mnie to zadzialalo. :)