jk69 07.09.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Omijać szerokim łukiem Expander - popieram. Właśnie dzięki ich, pożal się Boże, doradztwu właśnie zostałam na lodzie! I pozdrawiam geniuszy z GE Monay Bank! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.09.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam, własnie stoimy przed decyzją zaciągnięcia kredytu na budowę domu 200000zł (wkład własny 0, bo za własna kasę kupiliśmy działke i jeszcze zostało na papierologię). Byłam przed chwilką w millenium i się zlaksza wkurzyłam.....po tych całych zmianach nie wychodzi nam podobno zdolnośc na kredyt w CHF . Pomyślałam o doradcy finansowym jak Expander czy Open Finance (z braku czasu na latanie po bankach). Powiedzcie mi czy te firmy biorą jakąs prowizję ode mnie za załtwienie kredytu? Słyszałam, że to banki płaca im za zdobytego klienta, ale nie wiem ile w tym prawdy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.09.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Dobrze słyszałaś. Banki im placa bezpośrednio, ale pośrednio Ty bo kasa idzie z twojej prowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 11.09.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam, własnie stoimy przed decyzją zaciągnięcia kredytu na budowę domu 200000zł (wkład własny 0, bo za własna kasę kupiliśmy działke i jeszcze zostało na papierologię). Byłam przed chwilką w millenium i się zlaksza wkurzyłam.....po tych całych zmianach nie wychodzi nam podobno zdolnośc na kredyt w CHF . Pomyślałam o doradcy finansowym jak Expander czy Open Finance (z braku czasu na latanie po bankach). Powiedzcie mi czy te firmy biorą jakąs prowizję ode mnie za załtwienie kredytu? Słyszałam, że to banki płaca im za zdobytego klienta, ale nie wiem ile w tym prawdy . Jakbys przesledzila kilka watkow to zdecydowana wiekszosc odradza doradcow. Ja tez odradzam. Osobiscie z bankiem lepiej wynegocjujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 11.09.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 a ja jutro podpisuje umowę kredytową w pko bp. I wg mnie jest to najlepszy bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Coś dla zwolenników CHF W najbliższych dniach bank szwajcarii podniesie stopy procentowe. Kredyt we frankach zdrożeje o 17 proc. To bardzo zła wiadomość da kredytobiorców, tym bardziej że podwyżki stóp będą kontynuowane - informuje "Życie Warszawy". Dalsze podwyżki stóp procentowych w Europie są nieuchronne. W perspektywie dwóch lat frank szwajcarski będzie drożeć. Złoty będzie tracić na wartości. Potem trend ma się odwrócić - pisze "Życie Warszawy". Klienci, którzy zamierzają wziąć kredyt hipoteczny we frankach szwajcarskich, powinni odstąpić od tych zamiarów i pożyczyć na mieszkanie w złotych – radzi Mariusz Kukier, doradca finansowy z firmy Money Expert. Frank będzie drożeć w stosunku do złotego w ciągu najbliższych dwóch lat. Właśnie wkroczyliśmy w fazę wzrostu kursu szwajcarskiej waluty w stosunku do złotego. Marek Rogalski, główny analityk walutowy Domu Maklerskiego TMS Brokers, przewiduje, że na koniec 2007 roku przyjdzie płacić za franka co najmniej 2,58-2,59 zł. Mariusz Kukier jest przekonany, że kurs dojdzie nawet do 3 zł. Wczoraj frank kosztował 2,52 zł. Doradca Money Expert radzi, by nawet ci, którzy już mają kredyty we frankach szwajcarskich, zamienili je na złote. Ale pod warunkiem, że do spłaty pozostało 10-15 lat albo mniej. Im bowiem krótszy okres do spłaty kredytu, tym koszt pozyskania obcej waluty jest wyższy. Rosnący kurs franka to niejedyna zła wiadomość. W najbliższych dniach bank szwajcarski podniesie stopy procentowe. Eksperci szacują, że o 0,25 pkt proc. – do 1,75 proc. Prawdopodobnie w grudniu zrobi to jeszcze raz. Europejski Bank Centralny grozi, że kolejna podwyżka jego stóp będzie już w przyszłym miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 12.09.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Coś dla zwolenników CHF W najbliższych dniach bank szwajcarii podniesie stopy procentowe. Kredyt we frankach zdrożeje o 17 proc. To bardzo zła wiadomość da kredytobiorców, tym bardziej że podwyżki stóp będą kontynuowane - informuje "Życie Warszawy". Dalsze podwyżki stóp procentowych w Europie są nieuchronne. W perspektywie dwóch lat frank szwajcarski będzie drożeć. Złoty będzie tracić na wartości. Potem trend ma się odwrócić - pisze "Życie Warszawy". Klienci, którzy zamierzają wziąć kredyt hipoteczny we frankach szwajcarskich, powinni odstąpić od tych zamiarów i pożyczyć na mieszkanie w złotych – radzi Mariusz Kukier, doradca finansowy z firmy Money Expert. Frank będzie drożeć w stosunku do złotego w ciągu najbliższych dwóch lat. Właśnie wkroczyliśmy w fazę wzrostu kursu szwajcarskiej waluty w stosunku do złotego. Marek Rogalski, główny analityk walutowy Domu Maklerskiego TMS Brokers, przewiduje, że na koniec 2007 roku przyjdzie płacić za franka co najmniej 2,58-2,59 zł. Mariusz Kukier jest przekonany, że kurs dojdzie nawet do 3 zł. Wczoraj frank kosztował 2,52 zł. Doradca Money Expert radzi, by nawet ci, którzy już mają kredyty we frankach szwajcarskich, zamienili je na złote. Ale pod warunkiem, że do spłaty pozostało 10-15 lat albo mniej. Im bowiem krótszy okres do spłaty kredytu, tym koszt pozyskania obcej waluty jest wyższy. Rosnący kurs franka to niejedyna zła wiadomość. W najbliższych dniach bank szwajcarski podniesie stopy procentowe. Eksperci szacują, że o 0,25 pkt proc. – do 1,75 proc. Prawdopodobnie w grudniu zrobi to jeszcze raz. Europejski Bank Centralny grozi, że kolejna podwyżka jego stóp będzie już w przyszłym miesiącu. Postraszyć Klientów, niech biorą kredyty w PLN, robią obrót i płacą prowizję za przewalutowana i interes się kręci Chyba ten spec z Money Expert dostał prikaz z góry, żeby naciskać na kredyty w PLN bo dostają lepsze granty z banku A CHF po 3 zł za rok to IMHO przesada i to nie lekka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 12.09.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 toż to jest cudna wiadomość dla tych co chcą brać teraz kredyt zwłaszcza na budowę !!!!!!!!!! :))) umowę podpisywać - kredyt brać po aktualnym kursie 2,5 zł., wziąć I transzę tak z 30 %, a na koniec roku jak będzie franek po 3 zł. to ciągniemy całą resztę !!!!!!!!!! albo rozkładamy II transza 30 % po 3 zł. a reszta 40% po 3,2 zł a co se będziemy żałować za pozyskaną zimą kasę kupujemy poza sezonem materiały budowlane oczywiście taniej kredyt 200 000 zł. co przy kursie 2,5 zł. daje 80 000 CHF biorąc kredyt zgodnie z powyższymi założeniami kwotę 200 000 zł uzyskujemy przy kwocie 69 250 CHF, czyli faktycznie pożyczamy od banku o 10 750 CHF mniej. w ten sposób dostając planowaną kwotę w zł. mamy już spłaconą [nie wypłaconą] całkiem pokaźną sumkę we frankach !!!!!!!!!! dla zainteresowanych polecam sprawdzenie powyższego w jakimś arkuszu kalkulacyjnym [dla uważnych czytelników potwierdzam nie ująłem w powyższej kalkulacji kosztów spreadu – kto chce może to uczynić bo ma on oczywiście znaczenie] Ludzie nie dajcie się zwariować tytułami w gazetach kredyt bierzecie co najmniej na 15-20 lat i w tym czasie cuda się mogą dziać z gospodarką szwajcarską jak i polską i nie ma żadnej gwarancji że w zł to będzie tylko taniej a w CHF tylko drożej. Patrzcie co będzie tańsze w ciągu pierwszych 5 lat bo ten okres będzie najbardziej uciążliwy finansowo - wykańczanie domu i spłata rat kredytu !!!!! a na dzień dzisiejszy kredyty walutowe a zwłaszcza frank są tańsze niż w PLN Jakub Wilkoński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.09.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 hehehehhe jakie to "Nasze" szukać wszędzie spiskowej teorii. Podniesienie stóp w Szwajcarii to pewnie tez spisek naszych banków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remas 12.09.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 mam pytanko czy ktoś brał kredyt w POLBANKU??? Może podzieli się informacjami na ten temat??dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.09.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Patrzcie co będzie tańsze w ciągu pierwszych 5 lat bo ten okres będzie najbardziej uciążliwy finansowo - wykańczanie domu i spłata rat kredytu !!!!! a na dzień dzisiejszy kredyty walutowe a zwłaszcza frank są tańsze niż w PLN Jakub Wilkoński Taaaaa zwłaszcza teraz kiedy Sejm uchwalił dopłaty do kredytów w PLN :D Nie zauwazyłeś że te podwyżki cen walut przewidywane sa na 2007r a nie teraz No i nie zająknąłeś sie o podwyzce stóp w Szwajcarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 12.09.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Patrzcie co będzie tańsze w ciągu pierwszych 5 lat bo ten okres będzie najbardziej uciążliwy finansowo - wykańczanie domu i spłata rat kredytu !!!!! a na dzień dzisiejszy kredyty walutowe a zwłaszcza frank są tańsze niż w PLN Jakub Wilkoński Taaaaa zwłaszcza teraz kiedy Sejm uchwalił dopłaty do kredytów w PLN :D Nie zauwazyłeś że te podwyżki cen walut przewidywane sa na 2007r a nie teraz No i nie zająknąłeś sie o podwyzce stóp w Szwajcarii Sejm uchwalił dopłaty do kredytów TYLKO DLA NIEKTÓRYCH OBYWATELI IV RP. Być może kredyty w frankach nadal są korzystne dla tych, ktorzy z dopłat nie skorzystają, bo budują domy większe niż założony przez sejm limit metrów kwadratowych ... Limit ten nie jest zresztą jedynym ograniczeniem wprowadzonym przez ustawodawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 12.09.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 mam pytanko czy ktoś brał kredyt w POLBANKU??? Może podzieli się informacjami na ten temat?? dzięki za odp. nie brałam, ale dzisiaj byłam sie wypytać o warunki jest parę plusów, natomiast jednym z minusów jak dla mnie jest to że transza wypłacana jest po kursie z dnia podpisania umowy (chodzi oczywiście o chf) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaaBaa 12.09.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witam, Dziś rozpoczęliśmy z żonką batalię kredytową . Zgłosiliśmy się na razie do Expandera i OF. Expander był dziś, z OF oddzwonili, że na razie nie ma wolnych terminów (sic!). Co w Expanderze? Kredyt 250 000 na 30 lat, z tego co zauważyłem, to najkorzystniejsza jest oferta GE Money Bank. Oprocentowanie we frankach 2,55%, jedyna opłata jaka dochodzi to ubezpieczenie w pierwszym roku 1,2%. W tym momencie z konkretami mam zamiar udać się do kilku banków, no i czekam aż OF znajdzie dla mnie czas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia0107 13.09.2006 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 O ile sie orientuje, a wiem to od Pani dyrektor jednego z MULTI BANK-marza nie jest zapisana w umowie i zmienia sie decyzja zarzadu banku.Jest to cos czego nalezy sie bac.Zwroccie na to uwage przy zaciagnieciu kredytow w tym bank.PS tak samo maRreiffeisen Bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 13.09.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Drogi Muratorze! Jakiś czas temu wręczyłeś mi "list żelazny Muratora", w którym zapewniałeś o: - niskim oprocentowaniu - niskiej prowizji - okresie rozpatrzenia wniosku do 5 dni. Pierwszych dwóch nie chce mi się drążyc, ale trzeci Dowód: 1. 7 sierpnia 2006 - złożenie dokumentów, 2. 8 sierpnia - uzupełnienie dokumentów, 3. 23.08. - zakwestionowano kosztorys, 4. 1.09. - dostarczyłem nowy kosztorys, 5. 13.09. - kosztorys zaakceptowano. Nie oznacza to rozpatrzenia wniosku! Moja wina (załużmy) - nie zrobiłem kopii dokumentów wypełnionych na druczkach - później wypełniałem je elektronicznie, ale musiałem o taką możliwoś spytac sam. Przez to odzyskanie kosztorysu potrwało tydzień. Mimo to wydaje mi się, że ktoś tu jest niepoważny. Czyżby Multibank, którego oferta nie widnieje już na Twoich stronach, a o której było głośno np. w Twoich katalogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 a ja ciągle powtarzam, żeby nie korzystać z multibanków, mbanków, getinbanków itp stworów... a tak na serio współczucia. Mam nadzieję, że w końcu uda Ci się wszystko pozytywnie załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 13.09.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Gosia0107 napisała: O ile sie orientuje, a wiem to od Pani dyrektor jednego z MULTI BANK-marza nie jest zapisana w umowie i zmienia sie decyzja zarzadu banku.Jest to cos czego nalezy sie bac.Zwroccie na to uwage przy zaciagnieciu kredytow w tym bank. Jaka marża? Co prawda nie podpisałem jeszcze umowy ale obawiam się, że to nie do końca tak jest, przynajmniej dla WWJ i kredytu w złotówkach. Chyba, że dla kredytu w CHF. Mylę się? "Płynna" marża to w PEKAO SA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 13.09.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Ja zaczęłam starać się o kredyt w wysokości 100000 zł na 20 lat. Dostałam propozycję z Pekao SA Oprocentowanie :marża 0,5%(przez 2 lata) potem 1% + Wibor ok.4,27% Prowizja 1,21% (łacznie opłat na 1900zł)[/b] Czy to dobra propozycja? Pan zniechęcał mnie do kredytu w CHF, .. : że od kilku lat wogóle nie udzielają takich kredytów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 14.09.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 100 000 zl oznacza, że już niewiele pozostało Ci do zrobienia. Zatem i oprocentowanie odpowiednie. Jeśli gwarantują, że po 2 latach marża bedzie 1% (gwarantują?) to wygląda to nieźle. W Multibanku też jest szansa na 4,85% przy odpowiednio zaawansowanej inwestycji. Czym mnie skusił Multibank - mechanizmem bilansowania.Jak podpiszę umowę przedstawię szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts