Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rafal_G-ce: Zasz powiedzenie:

Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.

Może znasz lepsze? :lol:

kierujesz się powiedzeniami w finansach zamiast wiedzą i doświadczeniem........ GRATULUJE :D

Przysłowia są mądrością narodu. A Twoja wiedza i doświadczenie mnie delikatnie mówiac: nie przekonuje.

Podałem przykład funduszy, które kupiłem miesiąc temu.
- nie manipuluj forumowiczami, napisałeś :

Ja po 35 dniach mam z funduszy 4,04% co daje w skali roku 42%
- co wynikło przynajmniej z braku doświadczenia.

Wiesz, przekonales mnie - Nie warto tracic czas i Cię cytowac.

Niech osadzą nas inni.

Oto ile zarobię jeśli:

- wezmę kredyt na 20 lat na kwotę 240 000 (to zrobiłem)

- zacznę oszczędzac po 2 latach dodatkowo 200 zl każdego miesiaca,

- oprocentowanie kredytu 5,6%

- oprocentowanie nadwyżek 5,6%

Zapłace odsetek ok. 101 000

Normalny kredyt: 135 000

34 000 jak dla mnie OK.

Czas na Twoje obliczenia.

Kredyt "normalny" 240,0 tys. zł 20 lat oprocentowanie 5,0

Odsetki przy ratach malejących 120,5 tys. zl

200,0 zł miesięcznie lokowane w fundusze przyjmijmy ze w wysokosci "twojego magicznego bilansowania" 35,0 tys. zł.

120,5 - 35,0 = 85,0 tys zł. To "ciut" mniej niz u ciebie :)

Masz racje niech nas ocenią inni :D

No i podpisane

210 000

30 lat ( a faktycznie 28,5 roku)

prowizja 0,1% (210zł)

oprocentowanie: marża 1,3 stała + 3M LIBOR = 2,96% obecnie

wcześniejsza spłata 1% (do 5 roku)

BGŻ Poznań

a przewalutowanie jaki koszt?

osobiście nie mam zaufania do banków spółdzielczych ale życzę wszystkiego dobrego

Kto patrzy na fundusze w miesiąc po zainwestowaniu w nie.... co najmniej kilka miesięcy, jak nie rok - tym bardziej w naszym karaju.

Jeżeli na rachunkach masz duże przepływy, to opłaca sie branie kredytu a'la mPlan z PLN. Jeżeli nie, to fundusze. Trzeba sobie zrobić portfel i się go trzymać. Sądzę, że zarobki na funduszach z ostatniego miesiąca nieco stopniały w ostatnim tygodniu z 35% zrobiło się 5%. Ale to raczej normalne - miesiąc-dwa to stanowczo za krótko, żeby patrzeć na zysk na funduszach - to nie giełda.

Kolejne "rzeczowe" stwierdzenie :D

Z mojej strony koniec tej bezsensownej dyskusji. Chcesz wierzyć w to co Ci wmawiają, to wierz, mnie w to nie mieszaj bo takimi wyliczeniami mnie nie przekonasz.

Wg mnie TomekM05a albo jego żona pracuje po prostu w Multibanku (w marketingu) i go tu reklamuje...

iv78 - jeszcze jeden z marketingu multibanku :D .

A teraz Ty Geezer sie przyznaj w marketingu jakiego banku pracujesz - stac Cię na chwile szczerosci.

:lol: :lol: :lol:

Porównywanie jakichkolwiek planów inwestycyjnych bez wskazania poziomu przypisanego im ryzyka jest bez sensu.

Stopa zwrotu rzędu 35% jest ok. ale nie zapomnijmy o ryzyku,jakie takiej inwestycji towarzyszy i które moze doprowadzić do sytuacji, gdy w okresie kilku lat (bessa na giełdzie) wartosć twojego portfel może stopnieć do ułamka wkładu jaki wniosłeś. Dlatego przy roważaniach dotyczących planów takich, jak ma Multibank warto wziąc poziom oprocentowania wolny od ryzyka tj. mniej więcej rentowność papierów skarbowych. Wtedy jakiekolwiek wnisoki z analizy porównawczej są "bardziej" obiektywne.

BTW jeżeli jakiegokolwiek kredytobiorcę stac na inwestownie nadwyżek finansowych w jakikolwiek plan inwestycyjny, to niewątpliwie w perspektywie 20-30 lat (okres kredytu) to się opłaci nie zależnie od poziomu akceptowalnego ryzyka. Warunek jest jeden: trzeba mieć wolne środki po spłaceniu raty :-)

Naprawdę jestem zadowolona , nie ukrywam tego, podać placówkę, jakieœ szczegóły?

Nie ma sprawy, mam prawo podzielić się pozytywnymi doœwiadczeniami. Obawiałam się szczególnie po lekturze forum na stronie multibanku, ale okazało się że w moim przypadku wszystko poszło doskonale, może to kwestia doradcy w banku?

Bardzo ciekawe dyskusje, ale po przeczytaniu wszystkiego przekonałam się do kredytu w złotówkachi zdania nie zmienię, tymbardziej że co złotówki to złotówki a co bedzie za x lat z walutą nigdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć.

no widzisz jakie mądre wnioski wyciagasz z naszych dyskusji ....

pozdrawiam