Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Maciek, Dryblasy

Jak tam Wasze negocjacje z bankami - ciekaw jestem bardzo co udało się Wam wynegocjować. J

Witam wszystkich!

Jestem juz po, dzis podpisalem umowe z Nordea Bank.

Podstawowe informacje: Kredyt 250 tys. Wklad wlasny ponizej 40% (tam maja takie widelki)

Oprocentowanie marza stala 2% plus libor 6M. Prowizja 0,5 procenta. Ubezpieczenie budowy 0,075% zalatwiane na miejscu (jesli sie chce). Darmowe ubezpieczenie na zycie NNW (niestety na razie tylko dla jednego kredytobiorcy).

Podstawa wyplaty transzy jest 50% wykorzystanej kwoty w rachunkach. Inspekcja pracownika jest bezplatna.

Mala roznica miedzy kursem kupna i sprzedazy CHF.

W sumie od nich dostalem najnizsze oprocentowanie, dobre warunki.

UWAGA! Jesli ktos chce zlozyc swoje zapytanie w tym banku to niech pisze na priv podam namiary z kim sie kontaktowac. Okazuje sie ze kredytami zajmuja sie pracownicy banku (musza wykonac plan) i agenci banku ktorzy maja placone od prowizji ( z tego wiadomo ze prowizji wam nie obniza do 0,5 skoro wyjsciowa jest 3% a z tego zyja). A kontakt z pracownikiem banku naprawde jest mily :))))

W konkurencji odpadly:

GE MB - duze oprocentowanie, i kretynsko wysokie OBOWIAZKOWE ubezpieczenie od bezrobocia oraz wyskoie roznice i kursy CHF.

BPH - wysokie oprocentowanie oraz musialbym sie stac ich dobrym klientem (konto, karty kredytowe itp.)

Niestety nie mialem juz czasu i sily aby ciagnac to dluzej, budowa sie u mnie juz zaczela a ja nie mam juz za co cegiel kupic. Nie wiem czy moj kredyt byl najtanszy, moze gdzies indziej bym cos tam jeszcze wywalczyl, ale warunki mi odpowiadaja i nie popadam w paranoje - nie bede sie klocic o 0,01 czy 0,02 oprocentowania.

Mam to juz za soba teraz czysta przyjemnosc budowania czego i wam wszystkim zycze.

A ja cały czas walczę - z ekspandera dostałem 2 oferty z marżą 2% - z tym poszedłem do swojego BPH (marża wyjściowa 2.2%) - pomyśleli, pomyśleli i już po tygodniu (!) łaskawie stwierdzili że mogą obniżyć marżę do 1.9% - choć wnioskowano obniżenie do 1.4-1.6%. Powiedzieli, że "no ale nasza oferta jest lepsza od tamtych". No tak w sumie racja - są lepsi o całe 0.1% - nie wzięli tylko pod uwagę tego, że nie zakończę poszukiwań i trafię do OpenFinance gdzie dostałem - UWAGA - dwie oferty z marżą 1.6%!!! (podobną ofertę miał ekspander - chcieli mnie wykasować za podanie nazwy banku na 100zł) No i teraz w BPH mają ciężki orzech do zgryzienia :lol:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maciek, Dryblasy

Jak tam Wasze negocjacje z bankami - ciekaw jestem bardzo co udało się Wam wynegocjować. J

Witam wszystkich!

Jestem juz po, dzis podpisalem umowe z Nordea Bank.

Podstawowe informacje: Kredyt 250 tys. Wklad wlasny ponizej 40% (tam maja takie widelki)

Oprocentowanie marza stala 2% plus libor 6M. Prowizja 0,5 procenta. Ubezpieczenie budowy 0,075% zalatwiane na miejscu (jesli sie chce). Darmowe ubezpieczenie na zycie NNW (niestety na razie tylko dla jednego kredytobiorcy).

Podstawa wyplaty transzy jest 50% wykorzystanej kwoty w rachunkach. Inspekcja pracownika jest bezplatna.

Mala roznica miedzy kursem kupna i sprzedazy CHF.

W sumie od nich dostalem najnizsze oprocentowanie, dobre warunki.

UWAGA! Jesli ktos chce zlozyc swoje zapytanie w tym banku to niech pisze na priv podam namiary z kim sie kontaktowac. Okazuje sie ze kredytami zajmuja sie pracownicy banku (musza wykonac plan) i agenci banku ktorzy maja placone od prowizji ( z tego wiadomo ze prowizji wam nie obniza do 0,5 skoro wyjsciowa jest 3% a z tego zyja). A kontakt z pracownikiem banku naprawde jest mily :))))

W konkurencji odpadly:

GE MB - duze oprocentowanie, i kretynsko wysokie OBOWIAZKOWE ubezpieczenie od bezrobocia oraz wyskoie roznice i kursy CHF.

BPH - wysokie oprocentowanie oraz musialbym sie stac ich dobrym klientem (konto, karty kredytowe itp.)

Niestety nie mialem juz czasu i sily aby ciagnac to dluzej, budowa sie u mnie juz zaczela a ja nie mam juz za co cegiel kupic. Nie wiem czy moj kredyt byl najtanszy, moze gdzies indziej bym cos tam jeszcze wywalczyl, ale warunki mi odpowiadaja i nie popadam w paranoje - nie bede sie klocic o 0,01 czy 0,02 oprocentowania.

Mam to juz za soba teraz czysta przyjemnosc budowania czego i wam wszystkim zycze.

A ja cały czas walczę - z ekspandera dostałem 2 oferty z marżą 2% - z tym poszedłem do swojego BPH (marża wyjściowa 2.2%) - pomyśleli, pomyśleli i już po tygodniu (!) łaskawie stwierdzili że mogą obniżyć marżę do 1.9% - choć wnioskowano obniżenie do 1.4-1.6%. Powiedzieli, że "no ale nasza oferta jest lepsza od tamtych". No tak w sumie racja - są lepsi o całe 0.1% - nie wzięli tylko pod uwagę tego, że nie zakończę poszukiwań i trafię do OpenFinance gdzie dostałem - UWAGA - dwie oferty z marżą 1.6%!!! (podobną ofertę miał ekspander - chcieli mnie wykasować za podanie nazwy banku na 100zł) No i teraz w BPH mają ciężki orzech do zgryzienia :lol:

No cóż zostaję w BPH :lol: Dają mi przy 20% wkładzie własnym marżę 1.6% i wprawdzie podnieśli prowizję z 0.5% do 1%. Brak dodatkowych kosztów (oprócz operatu 600zł), żadnych wymaganych polis na życie, itp., a tą prowizję jeszcze spróbuję zbić :lol:

Po tych moich chyba 3 tygodniowych zmaganiach dochodzę, że w banku (swoim) można naprawdę sporo ugrać, trzeba mieć tylko dobre karty (czyt. oferty konkurencji - i tu naprawdę polecam OpenFinance)

a tam, co to dla ciebie 8)

coś mi się jeszcze nasunęło - jak zaśpiewałem w Millenium, że chciałbym trochę ponegocjować warunki kredytu, które mi zaproponowali - gość się skrzywił - stwierdził, że może gdybym brał ze 400k zł, to może coś by się dało zrobić ale "tylko" 300k - no niestety... Dobre, co?

a tam, co to dla ciebie 8)

coś mi się jeszcze nasunęło - jak zaśpiewałem w Millenium, że chciałbym trochę ponegocjować warunki kredytu, które mi zaproponowali - gość się skrzywił - stwierdził, że może gdybym brał ze 400k zł, to może coś by się dało zrobić ale "tylko" 300k - no niestety... Dobre, co?

Z tym tylko 300k to naprawde dobre :wink:

no to niezła heca!

a ja własnie przedwczoraj uruchomiłem kredyt (kupiłem działkę) z marżą 2 % :lol:

Powiem ci tomjot szczerze ze niespecjalnie się przejmuję ponieważ nie sądzę aby marża którą mam utrzymała się przez 30 lat wobec coraz ciekawszych ofert konkurencji. Myślę ze gdy już się pobuduję (oby :-? ) to wystąpię o zmianę warunków umowy - zmniejszczenie marży, jesli odpowiedź banku mnie nie zadowoli to wezmę kredyt refinansowy i tyle :wink:

Witam ponownie,

troche nas nie było ale nawał pracy +bieganie za kredytem(a nie było tego tak wiele :-)) )

Udało sie i w piatek 20 podpisałem umowe w BPH oddział na Jarochowskiego

220k z tego (20k na refakturowanie faktur z zeszłego roku), marża 2% przez całe 20 lat + libor =2,78% wszystko. Prowizja za przydzielenie 1% ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki pobrane z 1 transzy i opłata skarbowa w znaczkach 15zet, podatek od czynności cywilnoprawnych 250zeta.

A jutro już pieniązki na koncie :lol: i dalej budować

Witam ponownie,

troche nas nie było ale nawał pracy +bieganie za kredytem(a nie było tego tak wiele :-)) )

Udało sie i w piatek 20 podpisałem umowe w BPH oddział na Jarochowskiego

220k z tego (20k na refakturowanie faktur z zeszłego roku), marża 2% przez całe 20 lat + libor =2,78% wszystko. Prowizja za przydzielenie 1% ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki pobrane z 1 transzy i opłata skarbowa w znaczkach 15zet, podatek od czynności cywilnoprawnych 250zeta.

A jutro już pieniązki na koncie :lol: i dalej budować

Nooo to muszę zapytać - jak długo czekałeś od momentu złożenia dokumentów do decyzji (ja złożyłem wniosek + komplet dokumentów w ostatni czwartek w nowej placówce BPH na Głogowskiej :lol: ) Z czego wynika te kilka dni od momentu podpisania umowy do wypłaty pierwszej transzy?? Jak to jest z tą opłatą sądową za wpis banku na hipotekę nieruchomości?

Witam,

Papiery zostały złożone na dzień przed długim wekendem majowym w piątek

ale pani Marta odrazu poinformowała że ma urlop aż do 8.05 więc tak naprawde cała procedura trwała od 09.05 do 20.05.

okres od podpisania umowy do wypłaty uzależniony jest głownie od ciebie ponieważ musisz dostarczyć do banku poświadczoną przez sąd prośbę o wips do hipoteki, w naszym wypadku 10 minut + czas dojazdu do Grodziska wlkp. bo tam mamu sąd. Dodatkowo musiśz dostarczyc dowód wplaty podatku od czyno ści cywil-praw z właściwego urzędu skarbowego, tu trwało trochę dłużej (masa pisania :) )deklaracje sa tylko częściowo wypisane przez bank.

W samym sądzie nie płacisz za wpis do hipoteki nic jeżeli budujesz nowy dom, trzeba tylko opłacić wcześniej opisany podatek za wpis do hipoteki

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

tomjot w którym oddziale na głogowskiej przy MPK??

Witam,

Papiery zostały złożone na dzień przed długim wekendem majowym w piątek

ale pani Marta odrazu poinformowała że ma urlop aż do 8.05 więc tak naprawde cała procedura trwała od 09.05 do 20.05.

okres od podpisania umowy do wypłaty uzależniony jest głownie od ciebie ponieważ musisz dostarczyć do banku poświadczoną przez sąd prośbę o wips do hipoteki, w naszym wypadku 10 minut + czas dojazdu do Grodziska wlkp. bo tam mamu sąd. Dodatkowo musiśz dostarczyc dowód wplaty podatku od czyno ści cywil-praw z właściwego urzędu skarbowego, tu trwało trochę dłużej (masa pisania :) )deklaracje sa tylko częściowo wypisane przez bank.

W samym sądzie nie płacisz za wpis do hipoteki nic jeżeli budujesz nowy dom, trzeba tylko opłacić wcześniej opisany podatek za wpis do hipoteki

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

tomjot w którym oddziale na głogowskiej przy MPK??

Kurcze, strasznie to długo trwało - jak to się ma do stwierdzenia na stronie internetowej banku: "Twój wniosek o kredyt rozpatrzymy bezpłatnie w ciągu tylko 4 dni od daty złożenia kompletu dokumentów"?

Składałem dokumenty chyba w tej placówce, o której piszesz (obok jakiegoś Centrum Górczyńskiego)

Jak dla mnie to bez rewelacji a jakie masz zawaansowanie prac na budowie bo to głownie wpływa na oprocentowanie??

Z oferta GE podejdz do PBH to przebiją żeby nie stracić zwierzyny :lol:

zaraz zaproponują ci kartę kredytową itp.

Standardowa oferta BPH to 2.2% marży (czyli realne oprocentowanie ok. 3%) przy min. 20% wkładzie własnym oraz 2.6% marży (oprocentowanie 3.4%) przy wkładzie własnym mniejszym od 20%. Chociaż biorąc pod uwagę konkurencję (BOŚ - 1% marży bez względu na wkład własny) i kończącą się 31.05 promocję w BPH - może zaproponują nareszcie coś sensowniejszego...

Czesc,

Bede potrzebowal kredyt bez dokumentowania zdolnosci kredytowej ze wzgledu na krotka historie kredytowa. (Bylem za granica) Mam na oku dzialke i potrzebuje juz kase. Wiem, ze takie kredyty oderuja: GE, PTFBank i DomBank.

Czy ktos ma doswiadczenia z takimi kredytami? Na co trzeba uwazac, ile % mozna wynegocjowac?

Pozdr,