gzajac 19.12.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 UBEZPIECZENIE OD BEZROBOCIA W MONEY BANKU JEST JEDNORAZOWE cały koszt kredytu to te nieszczęsne ubezpieczenie od pracy 9310 i 2200 od niskiego wkładu gotówką , jest tez u nich wysokie ubezpieczenie pomostwoe , bo 2 % ale akurat kw bede zalatiwac miesiąc więc tak naprawde nie ma znaczenia Czyli de facto 9310 to prowizja tylko taka ukryta. Sporo... W Multi to tylko 0,8% czyli cos kolo 3200. W Multi oprócz tego że płaci sie jednorazowo za pomostowe (u mnie to było 820 PLN) to do czasu pokazania odpisu z KW oprocentowanie +1,5pp. --Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 19.12.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 WSZYSTKIE KOSZTY W MULTI WYLICZYŁA MI NA 8050 ZŁ , KTÓRE BĘDĄ DOLICZONE DO KREDYTU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 19.12.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 WSZYSTKIE KOSZTY W MULTI WYLICZYŁA MI NA 8050 ZŁ , KTÓRE BĘDĄ DOLICZONE DO KREDYTU Bardzo dużo! Co tam w tym masz wliczone?? U mnie było: 3280 + 2310 + 820 (prowizja + niski wkład + pomostowe) i tyle. --Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 19.12.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 to ja juz nic nie rozumiem , kwota kredytu 4232410,00prowizja 0,8 czyli 3386 złprowizja tytułem ubezpieczenia mieszkań i budynków 30,23 do raty ubezpieczenie kredytu europa sa i ghenerali tu 0,2 czyli 846,48 ubezpieczenie niskiego wkładu wyliczyła mi 1800więc nie wiem skąd ona wzięła 8050 no i pomyłka wszyskie koszty to 6300 ( zakręcona babka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 21.12.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 To ja też się pochwalę (jakby było czym) moim kredytem Bank: Nordea Kwota: 120 000 PLN Prowizja: 1,2% Marża: 0,4 % w pierwszym roku i 0,9% w kolejnych Karencja: pierwsze 18 miesięcy Raty: malejące Rozliczanie transz: bez faktur, wizyty na budowie (obiecane bez kosztów) Wcześniejsza spłata: w okresie do 3 lat 2% jeśli całość i więcej niż 30% jednorazowo. Ubezpieczenia: Warta dom komfort od 200 000 pln składka 198 zł rocznie, i do czasu wpisu hipoteki 1% większe oprocentowanie. Zabezpieczenia: hipoteka kaucyjna na 183 tys Koszty dodatkowe: 700 wycena nieruchomości konto z obsługą przez internet za 2,5 miesięcznie i limit na karcie kredytowej 3 tys Chyba nie jest tak źle, liczę na opinię. Ogólnie polecam bank. Jedyny minus to to że nie miało być wyceny a potem okazało się że jest konieczna straciłem prze to 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 21.12.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 rozumiem ,że ten kredyt jest w złotówkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 21.12.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Tak jest e złotówkach, przewiduję pociągnąć go w transzach około 6 w ciągu 18 miesięcy.Jak będzie w całości pociągnięty zastanowię się nad przewalutowaniem.Zobaczymy jaka będzie wtedy sytuacja z CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 21.12.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 też się zastanawiałam czy wziąc złotówki a potem chf ale jednak zdecyduje się na chf i na multibank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 21.12.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Czy Bierzesz całość kredytu na raz i jakie warunki ma multibank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 21.12.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 w 5 transzach l3, marż 1,1 WSZSYTKIE KOSZTY 6300 ( UBEZ , PROWIZ,NISKI WKŁAD ITP) i cała kwota przynajmniej nie musze się martwić że mi coś utną , a nordeii też mam dobrą ofertę ale przy kwocie 430 tyś mogę dopłacić jak by kurs spadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 23.12.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Ja się bardzo bałam co się stanie przy wypłatach, gdy np. 300 tys. PLN jest przeliczane na CHF w dniu podpisania umowy, a potem wypłacą wg kursu z dnia wypłaty transzy. W przypadku jakiejś "katastrofy" zabrakłoby nawet do 5 tys, a ja mam bardzo napięty kosztorys. Dobrą pod tym względem ofertę miał Millenium. Tam przewalutowanie na CHF odbywało się w dniu wypłaty transzy. Niestety, nie załapałam się - wycednili mój domek na 550 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 26.12.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 a ja mam jeszcze pytanko , jak to jest jeżeli kredyt jest przyznany w chf i na umowie jest kwota w złotówkach a przy transzach jest przeliczany na chf , to w momencie kiedy frank drożeje to co wtedy ? i np zabraknie złotówek które mamy w umowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 26.12.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 jeżeli przeliczany jest na CHF przy wypłacie transzy, to dostajesz tyle PLN ile potrzebujesz. Problem jest tylko taki, że nie wiesz ile CHF'ów będziesz miała do spłaty (jak dostaniesz transzę, gdy CHF będzie na szczycie, to dobrze dla Ciebie - jak w dołku - wtopa, pocieszenie - nie przewidzisz tego, a w okresie 30 lat pewnie się wszystko zniweluje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 27.12.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Mam pytanie czy ktos sie orientuje co to jest stan developerski według banku?Czy dach wystarczy jak jest pokryty papą czy musi być dachówka czy blachodachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 27.12.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Podpisałem dziś umowę Kredyt 170.000 zł bank Pekao S.A. czas 29 lat karencja raty tylko odsetkowe 2 lata oprocentowanie pierwsze 2 lata WIBOR 3M i 0,5 % marży (4,77 % obecnie) pozostałe lata WIBOR 3M i 0,75 % marży (5,02 % obecnie) rata po 2 latach (kapitałowo - odsetkowa) jedyne 979,52 zł prowizja 0,8 % Teraz tylko żyć i spłacać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seiken 27.12.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 W takim razie i ja pochwalę się swoimi negocjacjami, byłem w kilku bankach a najlepszą ofertę wystawił Bank PKO BP:Prowizja 0%Marża 0,95 p.p.Oprocentowanie 5,15% Stan zaawansowania budowy sprawdza pracownik banku a nie rzeczoznawca, opłata 200złNie ma żadnej karencji w spłacie kapitału a co za tym idzie nie narastają odsetkiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 27.12.2006 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Byłem dzisiaj w PKO BP. Kredyt 400tys na 20lat. Warunki dość różnią się w przypadku wykupienia ubezpieczenia od utraty pracy (poniżej w nawiasach): prowizja 0,9% (0,3%) marża WIBOR 3M + 0,93% (+ 0,77%) reszta bez różnicy: weksle 0,1%, ubezpieczenie do momentu wpisu do KW 0,0542%/mies, hipoteka kaucyjna w wys. 22% kwoty kredytu, wycena nieruchomości 150 zł To ubezpieczenie od utraty pracy wygląda ciekawie ale jest bardzo kosztowne - 3,51% kwoty kredytu. Czy ktoś z Was to analizował czy warto? Poniewaz nie wiem czy będziemy sprzedawać mieszkanie czy je zatrzymamy, oferta PKO BP jest atrakcyjnie elastyczna. Można nie wykorzystać całości kredytu jak również dokonywac wczesniejszych spłat częściowych bez żadnych dodatkowych opłat. Tylko ostatnia spłata całkowita jest objęta prowizją, co w praktyce oznacza 200 zł. Jutro sprawdzę kolejne banki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.12.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 z dzisisjeszego onetu"Kredyty z budżetową dopłatą do odsetek (IAR, tm/28.12.2006, godz. 06:58 ) PKO BP będzie pierwszym bankiem, który zacznie udzielać kredytów mieszkaniowych z budżetową dopłatą do odsetek. Pisze o tym "Gazeta Wyborcza". Kredyty te są elementem rządowego programu "Rodzina na swoim". Będą z nich mogły skorzystać małżeństwa i osoby samotnie wychowujące dzieci. Budżet będzie przez 8 lat finansował połowę tak zwanej stopy referencyjnej, czyli przeszło połowę odsetek. Cena kupionego na kredyt mieszkania nie będzie jednak mogła przekroczyć średnich kosztów budowy w danym województwie. Według "Gazety Wyborczej", kredyty z dopłatą będą prawdopodobnie dostępne w PKO BP po 20 stycznia. W przyszły wtorek bank ma podpisać odpowiednią umowę z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, który zarządza programem "Rodzina na swoim". Według gazety, umowy z BGK mają też podpisać Pekao SA i Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe, czyli SKOK-i." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 28.12.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 (...) To ubezpieczenie od utraty pracy wygląda ciekawie ale jest bardzo kosztowne - 3,51% kwoty kredytu. Czy ktoś z Was to analizował czy warto? (...) Żartujesz chyba... przeczytaj kiedy jest ono wypąłcane i jakimi warunkami obwarowane - obowiązuje chyba tylko wtedy, kiedy rozwiązanie umowy następuje z winy pracodawcy. Czyli porozuminie stron odpada. Takie ubezpieczenie to nic innego jak ukryta prowizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 28.12.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 >Kiełek Też miałem pewne podejrzenia, no i się raczej potwierdzają wraz z lekturą warunków ogólnych. No to trzeba będzie zebrać jeszcze parę ofert i zacząć negocjacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts