daber1980 24.01.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam. Czy ktos analizowal blizej oferte GE Money Bank? Bylem dzisiaj u nich, i po pierwszej rozmowie oferta prosi sie o conajmniej glebsza analize. Co to za cudo u nich ten wskaznik L3? Jak to sie ma (i czy w ogole sie ma) do , Liboru? Zapewniaja, ze marza jest stała, co z tego skoro wskaznik L3 rownie dobrze moze byc ustalany przez zarzad banku... Nistety dosc duzy spread - 5,55%, co jednak, biorac pod uwage rate w wysokosci ok 440CHF, jest do przelkniecia. Dosc duza prowizja - 3% na wstepie (pewnie nie do negocjacji) nie mniej rownowartosc kwoty prowizji moze stanowic ubezpieczenie na zycie (na 1 rok/dla jednej osoby) oraz ubezpieczenie od utraty pracy (2 lata) - kwota ta podwyzsza kwote kredytu (jest wliczona w rate) Niestety działki nie zaliczaja na poczet wkładu wlasnego, nie mniej rzeczoznawca (czy tam jakis ich analityk) musi oszacowac wartosc inwestycji po zakonczeniu budowy, takze musi wziasc wartosc tej dzialki tak czy siak pod uwage. To bylyby minusy Plusy:- nie trzeba faktur- wskaznik L3 na dzis podany przez Pania w banku, to 1,9%, co w polaczeniu z marza 1,6% daje dosc atrakcyjne oprocentowanie 3,5% (przy zalozeniu kredytowania 100% inwestycji, po oszacowaniu pewnie to bedzie ok 80%)- wszesniejsze splaty, nadplaty - praktycznie bezpłatne (nie licze sytuacji, ze przed uplywem 3 lat bede w stanie splacic wiecej niz 50% zadluzenia)- wg stanu na dzis, szacowana rata to 1073PLN (kredyt 220.000), to oczywscie jest niemiarodajne, ale...- mozliwosc obnizenia marzy o 0,2% po 5 i po 7 roku liczac od wykorzystania kwoty kredytuCzy ktos sie ustosunkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 24.01.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 I jeszcze jedna rzecz, ktora mnie zrazila po zajrzeniu na ich strone www: mianowicie mozna znalesc na niej link do kursow walut NBP i indeksow Liboru i Wiboru... ale co z tego, skoro ich oprocentowanie nie jest oparte ani na Liborze ani na Wiborze, a kurs k/s waluty jest ustalany przez bank.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 24.01.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 I jeszcze jedna rzecz, ktora mnie zrazila po zajrzeniu na ich strone www: mianowicie mozna znalesc na niej link do kursow walut NBP i indeksow Liboru i Wiboru... ale co z tego, skoro ich oprocentowanie nie jest oparte ani na Liborze ani na Wiborze, a kurs k/s waluty jest ustalany przez bank.... Twój tajemniczy L3 to zapewne Libor 3 miesieczny tj. ogólnie mówiąc stopa rynkowa, która z założenia jest zmienna. Ale moze sie myle, bo nie znam ofert GE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 24.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 I jeszcze jedna rzecz, ktora mnie zrazila po zajrzeniu na ich strone www: mianowicie mozna znalesc na niej link do kursow walut NBP i indeksow Liboru i Wiboru... ale co z tego, skoro ich oprocentowanie nie jest oparte ani na Liborze ani na Wiborze, a kurs k/s waluty jest ustalany przez bank.... Twój tajemniczy L3 to zapewne Libor 3 miesieczny tj. ogólnie mówiąc stopa rynkowa, która z założenia jest zmienna. Ale moze sie myle, bo nie znam ofert GE No wlasnie nie, gdyby tak bylo, to nie byloby problemu. Libor 3M na poziomie 1,9% ? Takie rzeczy tylko w Erze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 24.01.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam. Czy ktos analizowal blizej oferte GE Money Bank? [sip] Ja Dostałem takie warunki (kredyt na 350tys) zl 5.50% rata 2100zl - marza 1.18 fr 3.50% rata 1700zl - marza 1.6 marza jest raczej wysoka wysoka, ubezpieczenie (prowizje) mi policzyli na poziomie 1440zl (moze sie pomylili) jezeli faktycznie maja prowizje na poziomie 3% no to kosmos - to lepiej wychodzi mbank - maja 'ubezpieczenie na zycie na 2 lata' na wlasnie ~6tys ale mniejsza marze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 24.01.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Jak znajde jutro czas, to podejde do tej samej Pani, i wypytam na jakiej podstawie ustalany jest ow wskaznik L3 (w przypadku PLN to jest to wowczas wskaznik W8 ) L3 - nazwa nasuwajaca na mysl Libor 3M, ale nie jest nim na 99,99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 24.01.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam. Czy ktos analizowal blizej oferte GE Money Bank? [sip] Ja Dostałem takie warunki (kredyt na 350tys) zl 5.50% rata 2100zl - marza 1.18 fr 3.50% rata 1700zl - marza 1.6 Tak, ale w GE index L3 to nie Libor 3M wg. Pani w banku ich wskaznik L3 na dzien dzisiejszy wynosi 1,9% (Libor 3M 2,15%) tak, ze Bank ktory zaoferuje Ci mniejsza marze z Liborem 3m moze okazac sie jednak drozszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 24.01.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Moze jaśniej: oprocentowanie w GE: marża 1,6% + wskaźnik L3 1,9% = 3,5% oprocentowanie (strzelam) w mBanku: marża 1,4% + Libor 3M 2,15% = 3,55% w mBanku nie byłem, marżę założyłem najniższą z jaką sie dotychczas spotkałem (w przypadku CHF) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 25.01.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Wstępnie byłam na rozmowie w OF koleś wydawał się konkretny nie wiem co mi przedstawi ale może jednak przejde się po bankach. Ja nie byłem w OF ale w Expanderze i też facet był rzeczowy, tylko jest jedno ale, przedstawił mi 5 ofert, tylko tak to przedstawił, że tak naprawdę liczy się tylko jedna bo pozostałe mają takie warunki że lepiej nie mówić. Dlatego jak najbardziej polecam przejście się po bankach. Polecam pośredników typu expender, openfinance itd do skorzystanie jak w dowcipie: Przychodzi facet do spowiedzi im mówi: -"Proszę księdza, zgrzeszyłem z kobietą z naszej miejscowości, ale wstydzę się powiedzieć z kim." - "Dobrze synu; ja będę wymieniał, a ty powiedz tak, jeśli bedzie to akurat ta" - "Czy była to Ania z ulicy Kopernika?" - "Nie" - odpowiada grzesznik. - "Czy była to Madzia z ulicy Wspólnej?" - "Nie". I tak po kilku zaprzeczeniach faceta ksiądz mówi: - "No to nie mogę dać ci rozgrzeszenia". Facet wychodzi i idzie do kumpli, którzy pytają czy dostał rozgrzeszenie. - "Nie dostałem. Za to mam parę fajnych nowych adresów!" ... i do tego polecam pośrednika. S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 25.01.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam. Czy ktos analizowal blizej oferte GE Money Bank? Bylem dzisiaj u nich, i po pierwszej rozmowie oferta prosi sie o conajmniej glebsza analize. Co to za cudo u nich ten wskaznik L3? Jak to sie ma (i czy w ogole sie ma) do , Liboru? Zapewniaja, ze marza jest stała, co z tego skoro wskaznik L3 rownie dobrze moze byc ustalany przez zarzad banku... Nistety dosc duzy spread - 5,55%, co jednak, biorac pod uwage rate w wysokosci ok 440CHF, jest do przelkniecia. Dosc duza prowizja - 3% na wstepie (pewnie nie do negocjacji) nie mniej rownowartosc kwoty prowizji moze stanowic ubezpieczenie na zycie (na 1 rok/dla jednej osoby) oraz ubezpieczenie od utraty pracy (2 lata) - kwota ta podwyzsza kwote kredytu (jest wliczona w rate) Niestety działki nie zaliczaja na poczet wkładu wlasnego, nie mniej rzeczoznawca (czy tam jakis ich analityk) musi oszacowac wartosc inwestycji po zakonczeniu budowy, takze musi wziasc wartosc tej dzialki tak czy siak pod uwage. To bylyby minusy Plusy: - nie trzeba faktur - wskaznik L3 na dzis podany przez Pania w banku, to 1,9%, co w polaczeniu z marza 1,6% daje dosc atrakcyjne oprocentowanie 3,5% (przy zalozeniu kredytowania 100% inwestycji, po oszacowaniu pewnie to bedzie ok 80%) - wszesniejsze splaty, nadplaty - praktycznie bezpłatne (nie licze sytuacji, ze przed uplywem 3 lat bede w stanie splacic wiecej niz 50% zadluzenia) - wg stanu na dzis, szacowana rata to 1073PLN (kredyt 220.000), to oczywscie jest niemiarodajne, ale... - mozliwosc obnizenia marzy o 0,2% po 5 i po 7 roku liczac od wykorzystania kwoty kredytu Czy ktos sie ustosunkuje? Właśnie ja też się zastanawiam na GE (to tą ofertę mi zaproponowali w Expanderze ) ale na innych warunkach: 180tys na 30lat, 3,1% (marża + Libor 3m, ja zrozumiałem że to jest libor ale teraz się dopytam), ja się nadal zastanawiam bo tam jest taki "malutki" warunek aby otrzymać takie oprocentowanie, otóż trzeba do raty kredytu wpłacać dodatkowo 200zł miesięcznie na fundusz wybrany przeze mnie i te pieniądze są zablokowane praktycznie na okres 15lat (po 5 latach będzie ok. 12000tys i tych nie mogę ruszyć przez następne 10lat, natomiast wszystko co ponad to to mogę nimi już zarządzać jak w normalnym funduszu). Zastanawiam się czy tak nie zrobić, oszczędności zawsze się jakieś przydadzą tylko praktycznie rata będzie taka jak w złotówkach. No i mają prowizję w wysokości 2160 zł, podobno to nie prowizja tylko ubezpieczenie od utraty pracy przez pierwsze 2lata, ale jak to zwał tak to zwał dla mnie to prowizja. Chętnie wysłucham Waszych opinii, szczególnie jeżeli chodzi o sens wpłacania tych dodatkowych 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 25.01.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 bo tam jest taki "malutki" warunek aby otrzymać takie oprocentowanie, otóż trzeba do raty kredytu wpłacać dodatkowo 200zł miesięcznie na fundusz wybrany przeze mnie i te pieniądze są zablokowane praktycznie na okres 15lat W moim przypadku nie bylo takiej "oferty", fundusz powiadasz... obojetnie jaki? czy jakis, ktory oni proponuja? Przelicz sobie, czy nie lepiej zrezygnowac z tej nizszej marzy, a owe 200pln nie wplacac sobie samemu na fundusz, ktory osiaga najlepsze wyniki. Z ta roznica, ze sam decydujesz, czy wplacac na fundusz czy kupic co do wykonczenia domku Co do indexu, to nawet na ich stronie www jest napisane jak byk, ze stosuja index L3 (dla CHF) i W8 (dla PLN). Zajrzyj sobie. Gdzies na forum znalazlem info, ze jest to niby usredniony Libor 3m z 90 dni, nie wiem jak to sie ma do rzeczywistosci. Tym bardziej ze roznica miedzy obecnym Liborem 3m (2,15%), a indexem ktory mi Pani w banku podala (1,9%) nie wskazuje na to.. Prowizje pobieraja 3%, i moze to byc traktowane jako 2 ubezpieczenia: od utraty pracy (wazne 2 lata) i ubezp. na zycie (na rok). Koszt prowizji/ubezpieczen podwyzsza kwote kredytu. A czy ktos ma dobra opinie o Raiffeisen ? Oferta nawet atrakcyjna (Marża + Libor 6M = 3,35%), tylko ten rzeczoznawca na wlasny koszt przed kazda transzą Nie bardzo rozumiem takie podejscie, bo gdyby zdecydowali sie na weryfikacje na podstawie zdjec (jak w GE), naprawde bylbym sklonny wliczyc ich do potencjalnych kredytodawcow, obok KredytBanku i Santandera (poki co chyba maja najlepsza oferte) Wracajac do GE, to Pani z Rajfajzen (latwiej sie pisze), ostrzegla mnie, ze w umowie z GE sa ukryte dodatkowe koszty, ktore w takiej wstepnej rozmowie nie sa w ogole poruszane. Zobaczymy, moze dane mi bedzie taka umowe w najblizszym czasie przestudiowac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 25.01.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 ...pieniądze są zablokowane praktycznie na okres 15lat (po 5 latach będzie ok. 12000tys i tych nie mogę ruszyć przez następne 10lat, natomiast wszystko co ponad to to mogę nimi już zarządzać jak w normalnym funduszu)... Aha, czyli jednak to nie jest taki zwykly fundusz (jak Arka, sam ostatnio z zona do niego przystapilem) Piszesz ze po 5 latach bedzie on wynosil 12 000 PLN... czyli nic z tego nie masz - 200PLN * 60 m-cy = 12 000, nie chce mi sie liczyc, ale w "normalnym" funduszu inwestycyjnym, Twoje pieniadze "pracuja" dla Ciebie. Vide reklama ARKI, w ktorej chwala sie ze po 4 latach zyskujesz 73% kapitału! I to w przypadku funduszu zrownowazonego (bardziej bezpiecznego, albo inaczej - mniej wrazliwego na spadki jak rowniez wzrosty kursow akcji - pewnie ze wzgledu na mniejszy ich udzial w portfelu) My sami wlozylismy, na probe, 3 000, z tym ze na fundusz Akcji (w ciagu ostatnich 12 m-cy wzrosł o 44,76%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 25.01.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 ...pieniądze są zablokowane praktycznie na okres 15lat (po 5 latach będzie ok. 12000tys i tych nie mogę ruszyć przez następne 10lat, natomiast wszystko co ponad to to mogę nimi już zarządzać jak w normalnym funduszu)... Aha, czyli jednak to nie jest taki zwykly fundusz (jak Arka, sam ostatnio z zona do niego przystapilem) Piszesz ze po 5 latach bedzie on wynosil 12 000 PLN... czyli nic z tego nie masz - 200PLN * 60 m-cy = 12 000, nie chce mi sie liczyc, ale w "normalnym" funduszu inwestycyjnym, Twoje pieniadze "pracuja" dla Ciebie. Vide reklama ARKI, w ktorej chwala sie ze po 4 latach zyskujesz 73% kapitału! I to w przypadku funduszu zrownowazonego (bardziej bezpiecznego, albo inaczej - mniej wrazliwego na spadki jak rowniez wzrosty kursow akcji - pewnie ze wzgledu na mniejszy ich udzial w portfelu) My sami wlozylismy, na probe, 3 000, z tym ze na fundusz Akcji (w ciagu ostatnich 12 m-cy wzrosł o 44,76%) Trochę napisałem w skrócie, wpłacam na fundusz przez siebie wybrany z ich oferty i wpłacam na niego kwotę 12000 (min. 200zł/mies ale może być jednorazowo) i te pieniądze razem z zyskiem z funduszu są zablokowane na okres 15lat, obliczyli sobie że po tym okresie w przybliżeniu kwota zgromadzona na tym funduszu będzie niewiele się różnić od tego co mi zostanie do spłaty z kredytu, czyli takie dodatkowe zabezpieczenie z ich strony. Te wpłaty na fundusz raz że są zablokowane a drugie są ubezpieczone do kwoty 12tys na wypadek spadku stopy zwrotu funduszu. Czego nie jestem pewien to czy będe miał obowiązek wpłacania tych 200zł do końca kredytu, nie uśmiecha mi się to mimo że powyżej tych 12tys to już mogę tymi pieniedzmi zarządzać jak chcę ale wtedy pewnie pobierają prowizje więc odpada opcja że wpłacę i zaraz wycofam jakby było u mnie cienko z finansami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 25.01.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 takie dodatkowe zabezpieczenie z ich strony. To hipoteka im nie wystarcza? Jak sam piszesz - obowiazek, placenie 200pln m-cznie to naprawde spore obciazenie, a co bedzie jak nie dasz rady? Jesli tylko bedzie to kwestia podwyzszenia marzy, to ok. Tylko co z pieniedzmi ktore do tej pory sie wplacalo? Ciekawe, czemu Pani w oddziale u mnie w Koszalinie nic na ten temat nie wspominala... Dobrze ze z wyborem banku moge sie jeszcze kilka tygodni wstrzymac, do uzyskania pozwolenia, bo cos czuje ze latwa decyzja to to nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 25.01.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Trochę napisałem w skrócie, wpłacam na fundusz przez siebie wybrany z ich oferty i wpłacam na niego kwotę 12000 (min. 200zł/mies ale może być jednorazowo) i te pieniądze razem z zyskiem z funduszu są zablokowane na okres 15lat, obliczyli sobie że po tym okresie w przybliżeniu kwota zgromadzona na tym funduszu będzie niewiele się różnić od tego co mi zostanie do spłaty z kredytu, czyli takie dodatkowe zabezpieczenie z ich strony. Te wpłaty na fundusz raz że są zablokowane a drugie są ubezpieczone do kwoty 12tys na wypadek spadku stopy zwrotu funduszu. Czego nie jestem pewien to czy będe miał obowiązek wpłacania tych 200zł do końca kredytu, nie uśmiecha mi się to mimo że powyżej tych 12tys to już mogę tymi pieniedzmi zarządzać jak chcę ale wtedy pewnie pobierają prowizje więc odpada opcja że wpłacę i zaraz wycofam jakby było u mnie cienko z finansami. Nie wiem czy obowiązek wpłacania na fundusz przez wiele lat jest dobry. A co jak będzie recesja? Będziesz spokojnie dopłacał do funduszu po 200zł, z których po miesiącu będziesz miał 150? Jak najmniej zobowiązań, bo kredyt bierze się na wiele lat i nie wiadomo co będzie. Pozdrawiam, S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekk 25.01.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Nie wiem czemu ale w kościach mnie łupie żeby nad frankami się zastanowić czy ich nie wywalić z portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 25.01.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Nie wiem czemu ale w kościach mnie łupie żeby nad frankami się zastanowić czy ich nie wywalić z portfela. Kurs jest rzeczywiscie odpychajacy, jednak roznica w oprocentowaniu miedzy kredytem w CHF a PLN raczej nie zmaleje, co najwyzej wzrosnie... zreszta gdybam tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszczak 26.01.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam, a może ktoś miał styczność z POLBANKIEM, ja dziś dwoniłem, zaproponowano mi 3,4% we frankach, ubezpieczenie do chwili ustanowienia zabezpieczenia podwyższenie oprocentowania o 1%, tak jest przeważnie w większości banków i więcej nic, żadnej prowizji, żadnych opłat typu ubezpieczenie od utraty pracy czy na życie, wizytacja pracownika banku bez opłat, "TYLKO BRAĆ" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 26.01.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam, a może ktoś miał styczność z POLBANKIEM, ja dziś dwoniłem, zaproponowano mi 3,4% we frankach, ubezpieczenie do chwili ustanowienia zabezpieczenia podwyższenie oprocentowania o 1%, tak jest przeważnie w większości banków i więcej nic, żadnej prowizji, żadnych opłat typu ubezpieczenie od utraty pracy czy na życie, wizytacja pracownika banku bez opłat, "TYLKO BRAĆ" Zbyt piekne aby bylo prawdziwe. Co sie sklada na te 3,4%? Jakie kursy maja? U mnie w miescie nie ma Polbanku, wiec nie znam ich oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 26.01.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam, a może ktoś miał styczność z POLBANKIEM, ja dziś dwoniłem, zaproponowano mi 3,4% we frankach, ubezpieczenie do chwili ustanowienia zabezpieczenia podwyższenie oprocentowania o 1%, tak jest przeważnie w większości banków i więcej nic, żadnej prowizji, żadnych opłat typu ubezpieczenie od utraty pracy czy na życie, wizytacja pracownika banku bez opłat, "TYLKO BRAĆ" A trzeba oddawać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts