Gość jotpe 09.02.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 dziś z polbanku zadzwonili że we frankach przyznali kredyt z poduszką finansową, dają do kredytu 6 000 zł. Libor 3M + marża 1,28% -marża powiększona o 0,03% przez tą poduszkę bo normalnie jest 1.25% ale za to 0% prowizji, bez poduszki 1,5% prowizji, rzeczoznawca z banku 0 zł. już sam nie wiem co zrobić A ta poduszka to nie jest czasem tylko dla kredytów w złotówkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszczak 09.02.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 dziś z polbanku zadzwonili że we frankach przyznali kredyt z poduszką finansową, dają do kredytu 6 000 zł. Libor 3M + marża 1,28% -marża powiększona o 0,03% przez tą poduszkę bo normalnie jest 1.25% ale za to 0% prowizji, bez poduszki 1,5% prowizji, rzeczoznawca z banku 0 zł. już sam nie wiem co zrobić A ta poduszka to nie jest czasem tylko dla kredytów w złotówkach ? Nie, mogą dać i we frankach, ale przeczytaj mój następny post to odechce Ci się takiego banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 09.02.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 PKO BP PLN Proszę o komentarze: Marża 1,05+ WIBOR 3M prowizja 1,15 Kredyt 220 tys. Wkład 50 tys. Czy można uzyskać coś więcej? Jestem bliski podpisania umowy też byłem w PKO BP kredyt 170 tys. wkład 50 tys. - działka Marża 1,15+ WIBOR 3M prowizja 1% wymagają założenia konta, bo nie mam i karty kredytowej moja marża jest większa bo kredyt nie przekracza 200 tys. ale chyba i tak nie skorzystam bo poszukuję korzystne franki, a jeśli cię interesują złotówki to polecam http://www.bosbank.pl/i.php?i=48 lepsza oferta niż w PKO BP, w BOŚ nie ma prowizji od uruchomienia kredytu, trzeba założyć konto oczywiście, zrobić operat szacunkowy, marża jest zachęcająca bo 0.75% bez względu na wkład własny + Wibor 6M a jak z fakturami ? Wymagają faktur na cały kredyt bądź część ? W PKO BP lub Millennium np. nie wymagają wogóle, jest jedynie kontrola na budowie w połowie wydawania transz czy kasa jest włożona w budowę. w BOŚ 20% kredytu można przeznaczyć na dowolny cel, resztę trzeba udokumentować rachunki, faktury albo rzeczoznawca, transze co dwa miesiące zawsze jest to cholerne ale - w przypadku BOŚ'ia 80% ma być oparte na fakturach po weryfikacji faktury jednak "tylko" na 60% no i nadpłaty/wcześniejsze spłaty 1% (aktualna tabelka prowizji), poza tym to super warunki no i te: "Teraz możemy zwiększyć Państwa kredyt hipoteczny i sfinansować dowolny cel konsumpcyjny lub spłacić inne kredyty ! Środki przeznaczone na spłatę innych kredytów, jak również przeznaczone na dowolny cel konsumpcyjny mogą stanowić aż do 50% kwoty całego kredytu hipotecznego !!!" to rewelka ale jeżeli na cel konsumpcyjny to wypłata dopiero po ostatniej transzy na budowę domu ale jeżeli na spłatę innego kredytu to można wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 13.02.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 PKO BP PLN Proszę o komentarze: Marża 1,05+ WIBOR 3M prowizja 1,15 Kredyt 220 tys. Wkład 50 tys. Czy można uzyskać coś więcej? Jestem bliski podpisania umowy Ja mam propozycję następującą: marża 0,85 + Wibor 3m Prowizja 0,8 kredyt 230 tys Wkład 50% w postaci mieszkania i nie ma potrzeby dokumentowania wydatków fakturami to dla mnie bardzo ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 13.02.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ja mam propozycję następującą: marża 0,85 + Wibor 3m Prowizja 0,8 kredyt 230 tys Wkład 50% w postaci mieszkania i nie ma potrzeby dokumentowania wydatków fakturami to dla mnie bardzo ważne Można wiedzieć w którym banku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 13.02.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ja mam propozycję następującą: marża 0,85 + Wibor 3m Prowizja 0,8 kredyt 230 tys Wkład 50% w postaci mieszkania i nie ma potrzeby dokumentowania wydatków fakturami to dla mnie bardzo ważne Można wiedzieć w którym banku ? pko bp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 13.02.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 jak ci sie udało wynegocjowac taka mała maze ja byłem dzisiaj to zeszliśmy do 1.06 marża i 0.9 prowizja oczywiscie w PKOBP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 13.02.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Bank PKO BP propozycja: Kredyt 200 tys. na 30 lat + 150 tys. wkład wasny (mieszkanie)Prowizja 0,8%marża 0,95 + Wibor 3m = 5,15i ubezp. od utrat pracy 1,2% wartości kredytu czyli 2400zł jednorazowo lub w kredycie 100zł/m-c przez 2 lataubezp. do czasu wpisu do hipot. 0,05% jeżeli bez ubezp. to prowizja 1,1% a marża 1% konto do obsługi kred ROR 5,40 zł/m-cdokumentowanie na podst. wizji 180zł szt. i minimum 3 wizje w tym jedna gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 13.02.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 NordeaProwizja 1,5% marża 0,5 do roku potem, 1% + 0,5% do momentu wniesienia wkładu własnego Wibor 6m- 4,25%ubezp. do czasu wpisu do hipot. +1%wycena 800zł inspekcje bezpłatnekonto do obsługi kred 2-3 zł/m-c 0,40-0,60 gr przelewyjeżeli ubezp. dom w Banku składka roczna 262,5zł i karta kredyt. z limit. 3 tys to zniżka 0.1% na marże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 13.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 MillenniumProwizja 0,5% ( do negocjacji)marża 0,85 Wibor 3m razem 5,05%ubezp. do czasu wpisu do hipot. 135zł/m-cubez. nier. 30zł/m-cubez na życie 40zł/m-c i maleje z kredytemwycena i inspekcje 850zł ( tutaj trzeba kombinować i można zaoszczędzić -1 wycena) i co o tym wszystkim myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 14.02.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Ja byłam miesiąc temu w PKO BP. Dostałam na kredyt na 150tys. (30% wkładu własnego): prowizja 0%, marża 0,76%. Mam u nich konto i przy dodatkowych ubezpieczeniu od utraty pracy, ale to i tak wychodzi taniej. Wczoraj byłam też w PKO BP pytałam się o kredyt z dopłątami do odsetek. Prowizja 0.8%, stałą marża 1.40%. W ogóle nie można tego negocjować, wiec te dopłaty w ogole sie nie opłacają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 14.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Ja byłam miesiąc temu w PKO BP. Dostałam na kredyt na 150tys. (30% wkładu własnego): prowizja 0%, marża 0,76%. Mam u nich konto i przy dodatkowych ubezpieczeniu od utraty pracy, ale to i tak wychodzi taniej. . Jak takie warunki wywalczyłaś ? Mnie zaproponowano przy kredycie 165000 (jest to 25% wartości nieruchomosci) w sumie 5,15% i to przy wyrobieniu u nich karty kredytowej, posiadaniu u nich konta z dostepem do internetu prze żonę. Prowizja 1% w dodatku. To wszystko co udało się u nich wywalczyć a i tak lepiej nigdzie nie znalazłem. Tego ubezpieczenia od utratu pracy nei chciałem bo to jest 2400pln przez 2 lata a oprocentowanie spdalo by tylko to do 5,1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 14.02.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości. Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę .Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% )Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 14.02.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 KW 100 ja w ogóle nie walczyłam. Dali mi to na dzień dobry. Tylko to jest przy tym jak ma sie u nich konto, konto internetowe i jak się założy kartę kredytową, no i z tym dodatkowym ubezpieczeniu, które wynosi około 5 tys., ale i tak rata wychodzi mniejsza niż bez niego, więc się opłaca. Bez tego dodatkowego ubezpieczenia zaproponowali mi 1,16%, a z tym ubezpieczeniem 0,76% marży. Ale mówię byłam miesiąc temu i trafiłam naprawdę na kompetentnego doradce, mam nadzieję, że teraz jak do niego pójdę to też dostanę podobną ofertę. Wiem, że w PKO BP jest jakaś promocja do 31 marca, więc później może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.02.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości. Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę . Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% ) Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ? O to wlasnie chodzi w mechanizmie kredytowania. Placisz "malo" w ciagu kazdego roku, ale duzo w calym okresie. Niektore banki to juz zaczynaja przeginac (szczegolnie w kredytach samochodowych) liczac koszt raty dziennej (np. 10 PLN/dziennie). Prosty model, choc nieprawidlowy z pukntu widzenia matematyki i liczenia wartosci pieniadza w czasie, to: rata 3% rocznie x 30 lat = 90%. Podkreslam, ze to model mocno, mocno uproszczony. Powinno sie policzyc spadek wartosci odsetek, wartosc pieniadza w czasie, etc. Sa wzroy oczywiscie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 14.02.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 O to wlasnie chodzi w mechanizmie kredytowania. Placisz "malo" w ciagu kazdego roku, ale duzo w calym okresie. Niektore banki to juz zaczynaja przeginac (szczegolnie w kredytach samochodowych) liczac koszt raty dziennej (np. 10 PLN/dziennie). Prosty model, choc nieprawidlowy z pukntu widzenia matematyki i liczenia wartosci pieniadza w czasie, to: rata 3% rocznie x 30 lat = 90%. Podkreslam, ze to model mocno, mocno uproszczony. Powinno sie policzyc spadek wartosci odsetek, wartosc pieniadza w czasie, etc. Sa wzroy oczywiscie... Bardzo proszę o Wasze zdanie bo może się mylę. Robiłem kilka kalkulacji kredytów z różnych banków. Chciałbym wziąść kredyt na możliwie najdłuższy czas (30,35 lat), żeby zminimalizować miesięczne obciążenie ale planuje go spłacić wcześniej - 7-8 lat (mam nadzieję ). Oczywiście krótszy cza kredytowania wiąże się z mniejszymi odsetkami ale z moich kalkulacji wynika, że ta różnica rozłożona jest w czasie. I tak po ok. 10 latach kredytu 20-sto i 30-sto letniego wysokość odsetek jest podobna. Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.02.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Raczej niemozliwe. Jesli oczywiscie masz na mysli saume odsetek w w 20 i 30 latach.Suma odsetek w pojedynczym roku tez powinna byc coraz mniejsza, poniewaz odsetki placisz za caly niesplacony kapital.Ale szczegolow, w rozumieniu kwot, nie potrafie ci podac. Musisz wejsc na dobry "karkulator" kredytowy, ktory odseparowuje kwote raty kapitalowej i odsetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 14.02.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości. Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę . Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% ) Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ? O to wlasnie chodzi w mechanizmie kredytowania. Placisz "malo" w ciagu kazdego roku, ale duzo w calym okresie. Niektore banki to juz zaczynaja przeginac (szczegolnie w kredytach samochodowych) liczac koszt raty dziennej (np. 10 PLN/dziennie). Prosty model, choc nieprawidlowy z pukntu widzenia matematyki i liczenia wartosci pieniadza w czasie, to: rata 3% rocznie x 30 lat = 90%. Podkreslam, ze to model mocno, mocno uproszczony. Powinno sie policzyc spadek wartosci odsetek, wartosc pieniadza w czasie, etc. Sa wzroy oczywiscie... Dzieki ArtiW Czyli te 99.08 % to norma .Czy może w jakiś sposób można zejść niżej. ten uproszczony model jest bardziej czytelny bo przynajmniej wiem ile dam zarobić bankowi . Co z tego że będę wiedział że prowizja wynosi np 0% że oprocentowanie 5,1 jak kwota do spłaty w ciągu tych 30 lat będzie wysoka np 110% bo będą ukryte jakieś dodatkowe opłaty . A Może komuś wychodzi znacznie mniej po zsumowaniu wszystkich rat. Może ktoś ma poziom 89% ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.02.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Moim zdaniem, szkoda pradu na zameczanie sie takimi pytaniami.Policz ile zyskasz! Roznica miedzy 110% a np. 90%, czyli 20pp, przy kredycie 500.000 PLN to 100.000 PLN, czyli 3.333 PLN rocznie. Niby duzo, ale pamietaj, ze:a) uproszczone obliczenia sa wieksze niz te szczegoloweb) jesli bierzesz kredyt mniejszy niz 500.000, np 250.000, to roznica (nominalna) bedzie znacznie mniejszac) faktyczna roznica oprocentowania waha sie miedzy 2,5% a 4% (w CHF), czyli od 75% kapitalu w 30 lat do 120%. Masz wiec prosty przyklad na to, iz warto WALCZYC o jak najnizsze oprocentowanie, kosztem np. wiekszej prowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 14.02.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Moim zdaniem, szkoda pradu na zameczanie sie takimi pytaniami. Policz ile zyskasz! Roznica miedzy 110% a np. 90%, czyli 20pp, przy kredycie 500.000 PLN to 100.000 PLN, czyli 3.333 PLN rocznie. Niby duzo, ale pamietaj, ze: a) uproszczone obliczenia sa wieksze niz te szczegolowe b) jesli bierzesz kredyt mniejszy niz 500.000, np 250.000, to roznica (nominalna) bedzie znacznie mniejsza c) faktyczna roznica oprocentowania waha sie miedzy 2,5% a 4% (w CHF), czyli od 75% kapitalu w 30 lat do 120%. Masz wiec prosty przyklad na to, iz warto WALCZYC o jak najnizsze oprocentowanie, kosztem np. wiekszej prowizji. W grupie Bydgosko-Toruńskiej napisano taki post: Ja mam 170 000 na 30 lat Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000 Czyli dokładam 190 000 Czyli dokłada 111,76 % , no ale stopę ma stałą . ArtiW zgadzam się z Tobą trzeba walczyć i jeszcze raz walczyć o jak najniższe oprocentowanie i prowizję Nawet jak zyskasz 1500 zł rocznie to i tak warto bo to np jedna rata rocznie mniej Sorki za moje pytania ale jestem w tej kwestii zielony i dopiero zaczynam maglować ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts