danap 14.02.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 jak ci sie udało wynegocjowac taka mała maze ja byłem dzisiaj to zeszliśmy do 1.06 marża i 0.9 prowizja oczywiscie w PKOBP nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.02.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 W grupie Bydgosko-Toruńskiej napisano taki post: Ja mam 170 000 na 30 lat Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000 Czyli dokładam 190 000 Czyli dokłada 111,76 % , no ale stopę ma stałą . No wlasnie. I to jest efekt dosc dobrej marzy, ale kredytu w PLN (vide: WIBOR). Ja mam tez 30 lat, ale LIBOR i marze 0,7%. Tak, na szybko, liczac mi wychodzi gdzies ok. 87-90%. Ale ryzyko wzrostu kursu oczywiscie biore na siebie... ArtiW zgadzam się z Tobą trzeba walczyć i jeszcze raz walczyć o jak najniższe oprocentowanie i prowizję Nawet jak zyskasz 1500 zł rocznie to i tak warto bo to np jedna rata rocznie mniej Lubimy dostawac "gratisy"... 1.500 moze i niewiele, ale jesli powiemy sobie, ze 12 rata gratis, to brzmi lepiej! Sorki za moje pytania ale jestem w tej kwestii zielony i dopiero zaczynam maglować ten temat. Wal bez skrepowania! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 W grupie Bydgosko-Toruńskiej napisano taki post: Ja mam 170 000 na 30 lat Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000 Czyli dokładam 190 000 Czyli dokłada 111,76 % , no ale stopę ma stałą . Kolegę przemas00 żle zrozumiałem odnośnie stałych stóp procentowych , wklejam tutaj jego wyjaśnienie : Ja mam 170 000 na 30 lat Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000 Czyli dokładam 190 000 Czyli dokładasz 111,76 % , no ale stopę masz stałą . Dzięki za odpowiedź Nie nie mam stałej stopy, przecież mam Wibor 3 miesięczny, w domu sprawdziłem dokładnie rata 960 więc wychodzi 334 080 bo biorę na 30 ale spłacam 29 bo 1 rok karencji (wypłacają transze) wychodzi więc 96,52 % Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandP 15.02.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Nie wiem co prawda czy ma to jakieś znaczenie - kredyt na mieszkanie (a nie na budowę/zakup domu) ale: PKO BP:- prowizja 0,6%- marża 0,73% + WIBOR 3M (w PLN)- marża 1,17% + LIBOR 3M (w CHF) kredyt b. wysoki, bez wpłaty własnej:- ub. kredytu (brakującego wkładu) - 0,58% jednorazowo na 5 lat- 0,05% ub. miesięczne do czasu ustanowienia hipoteki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeskow 16.02.2007 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Nie wiem co prawda czy ma to jakieś znaczenie - kredyt na mieszkanie (a nie na budowę/zakup domu) ale: PKO BP: - prowizja 0,6% - marża 0,73% + WIBOR 3M (w PLN) - marża 1,17% + LIBOR 3M (w CHF) kredyt b. wysoki, bez wpłaty własnej: - ub. kredytu (brakującego wkładu) - 0,58% jednorazowo na 5 lat - 0,05% ub. miesięczne do czasu ustanowienia hipoteki Możesz podać kwotę kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 16.02.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Tak sobie czytam te wypowiedzi i chciałbym zwrócić uwagę, że nikt nie podał w swoich osiągnięciach w negocjacjach z bankami rzeczywistego oprocentowania kredytu.A zależy ono od kwoty, okresu kredytwania, prowizji, kosztu ubezpieczenia, kosztu wpisu na hipotekę itd. I to jest jedynym miarodajnym wskaźnikiem przy wszelkich porównaniach kosztu kredytu.Milenium :Koszt inwestycji - 280 tys.Kredyt 100 tys.okres kredytowania 216 m-cykarencja w spłacie kapitału 18 m-cykarencja w spłacie odsetek 3 m-cewypłata jednorazowaprowizja 0.5 %oprocentowanie nominalne 5,05% (WIBOR 3-czny +0.85)oprocentowanie rzeczywiste 6,05%Przedstawienia tej kwoty należy żądać od banku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekk 16.02.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 WitamKredyt na zakup działki Kwota 100tys. zł wkład własny do 30%420 rat Marża 0,7% stała przez cały okres kredytowaniaWibor 6m-cy Zmiana oprocentowania co 6 m-cyUbezpieczenie na życie płatne z góry za 5lat (w sumie 1,8% wartości kredytu)Do tego jeszcze ubezpieczenie od utraty pracy(niestety obowiązkowe) 1,3% za 5lat Tak to w skrócie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
large.dawe 17.02.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Witam byłem w dwóch bankach PKO BP i Millenium i ma do porównania dwie oferty Kredyt 190 tyś w CHF na 30 lat 20% wkładu własnego (działka) i tak: Mil.oprocentowanie libor3m + marża stała 1,4% PKO podali tylko 3,8% prowizja Mil. 1% PKO bez prowizji bo mam u nich konto, w MIL musze wykupić ubezpieczenie na życie a w PKO już nie jest to konieczne. Dalej Mil zaoferowało prowadzenie konta prze okres kredytowania za darmo, konto internetowe za darmo przewalutowanie na PLN ( w razie biedy ) za darmo oszacowanie nieruchomości bez opłat. To była ich pierwsza oferta bez negocjacji bo jak z nimi negocjować . Myślę że coś jeszczę im ukroję ale proszę o opinie na temat tej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 18.02.2007 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ja dostałem tak: -oprocentowanie: 2,85% - L3 (2,20 ) + marża (0,65), -rata wynosilaby 2109,80zl/m-c, -prowizja 0% Koszty kredytu (wliczone w kwote kredytu): -ubezpieczenie pomostowe-do czasu zalozenia Ksiegi Wieczystej i wpisu do niej hipoteki oprocentowanie jest wyzsze o 2%, -0zl ubezpieczenie nieruchomosci na rok w TUiR WARTA S.A. lub STU Ergo Hestia S.A., -0zl za wycene nieruchomosci przeprowadzona przez pracownka banku, -0zl za przewalutowanie i podwyzszenie kwoty kredytu, -mozliwe wakacje kredytowe -raz w roku miesieczna przerwa w splacie rat kredytu, -0zl za rozpatrzenie wniosku. kredyt na 500tys na dokończenie budowy domu i na zakup części mieszkania (wykup 1/3, gdzie 2/3 są już moje). co do wskaźnika L3 to jest to srednia arytmetyczna Liboru 3M jakoś mi się wierzyć nie chce W jakim banku daja takie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlMastar 18.02.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 marża na poziomie 1,5 przy kredycie CHF to promocja ?? tak wysokiej oferty jeszcze w żadnym innym banku nie dostałem - a mam ich sporo A mógłbyś powiedzieć jaką masz najniższą i gdzie, bo ja specjalnie niższych to nie dostałem (oprócz GE 3,1% ale obarczone dodatkowymi warunkami ale to już pisałem). na tą chwilę najniższa marża w Deutsche Bank bo 0,9% i rozmawiam żeby zejść na 0,8%, niestety prowizja 1,2% + trzeba zapłacić rzeczoznawcy za wycenę nieruchomości. Jest tu niestety jeden zonk - w CHF kredyt maksymalnie na 25lat Tak naprawdę wszystko zależy od tego jaki bierze się kredyt - od jego wysokości im wyższy tym banki bardziej schodzą na marży ktoś tam pisał ile musi spłacić: mi przy kredycie 470tys wychodzi do spłaty 740tys, ale jestem na 100% pewien że nie jest tu policzone podwyższenie oprocentowanie do czasu wpisu do hipoteki, split, pewnie jakieś ubezpieczenie Witolo: odpowiedziałem na PM - GE ale nie podoba mi się ten bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 19.02.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 jadę dzisiaj do banku podpisywać umowę, na co dokładnie zwrócić uwagę? oprocentowanie 5%, 0 prowizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 19.02.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 jadę dzisiaj do banku podpisywać umowę, na co dokładnie zwrócić uwagę? oprocentowanie 5%, 0 prowizji - czy marża stała w całym okresie kredytu ? czy jest to w umowie ? - wysokość opłat za ubezpieczenia np. nieruchomosci, na zycie, do czasu ustanowienia hipoteki - sposób wypłaty transz - kontrola inwestycji (za ile, jak często itp ) - wszesniejsza splata czesci lub calosci (czy z prowizją czy bez?) Tak przy okazji. Jaki bank dał Ci 5% i 0 prozwizji i na jaki kredyt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 19.02.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 jadę dzisiaj do banku podpisywać umowę, na co dokładnie zwrócić uwagę? oprocentowanie 5%, 0 prowizji - czy marża stała w całym okresie kredytu ? czy jest to w umowie ? - wysokość opłat za ubezpieczenia np. nieruchomosci, na zycie, do czasu ustanowienia hipoteki - sposób wypłaty transz - kontrola inwestycji (za ile, jak często itp ) - wszesniejsza splata czesci lub calosci (czy z prowizją czy bez?) Tak przy okazji. Jaki bank dał Ci 5% i 0 prozwizji i na jaki kredyt ? pko bp kredyt 80000 przy wkładzie własnym 70% wysokość ubezpieczenia do czasu ustanowienia hipoteki 44 zł kolejna transza po rozliczeniu się ze wczesniejszej (wówczas właśnie kontrola efektów) wcześniejsza spłata - jest prowizja ale od spłaty całkowitej marża stała przez cały okres tak mam ustalone - zobaczę co będzie w umowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 19.02.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 w Multibanku daja mi (bez negocjacji) na kredyt w CHF (rownowartosc 530 tys pln) takie warunki: marza 1,2 %prowizja 1,2% myslalem o PKO ale tam jest duze ryzyko wtopienia na roznicach kursowych, znajomy starcil tak 30 tys PLN Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 19.02.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 w Multibanku daja mi (bez negocjacji) na kredyt w CHF (rownowartosc 530 tys pln) takie warunki: marza 1,2 % prowizja 1,2% myslalem o PKO ale tam jest duze ryzyko wtopienia na roznicach kursowych, znajomy starcil tak 30 tys PLN Co wy na to? tzn. na czym stracił ? na tym, że frank podrożał w trakcie spłacania? Takie ryzyko kredytu walutowego. Natomiast jessli stracił na tzw. spread'zie to też normalne. Różnica pomiędzu kursem sprzedazu a kupna w kazdym banku jest i to jest podobna, około 10 gr. W multibanku tez będzie podobnie. Nie ma innej mozliwosci, banki to nie PCK ani Caritas. Bank wypłaca kredyt licząc po kursie kupna a raty splacasz po kursie sprzedazy. Jesli stracil na spreadzie 30 tys to musial miec kredytu jakieś 500tys pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 19.02.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 z tego co wiem wyplacaja kase po kursie z dnia podpisania umowy a nie z dnia uruchomienia transzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 19.02.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 z tego co wiem wyplacaja kase po kursie z dnia podpisania umowy a nie z dnia uruchomienia transzy W PKO BP wyplacają po kursie z dnia transzy. Sprawdzone bo się dokładnie o to pytałem. Można zatem stracić bądź zyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 19.02.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 A jaki masz wkład własny, że bez negocjacji dostajesz w Multibanku 1,2 marży i 1,2 prowizji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 19.02.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 z tego co wiem wyplacaja kase po kursie z dnia podpisania umowy a nie z dnia uruchomienia transzy W PKO BP wyplacają po kursie z dnia transzy. Sprawdzone bo się dokładnie o to pytałem. Można zatem stracić bądź zyskać. W Deutsche Banku tez tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 19.02.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Biore w PKO BP drugi kredyt. Mam juz u nich 70tys, chce jeszcze wziasc 120tys (w PLN). Mam dwie opcje. Biore 120 tys i mam marze 0,93% (ale pierwszy kredyt ma wciaz marze 1,3%) lub biore 180 tys z marza 0,91% i z tego splacam ten pierwszy. W obu przypadkach prowizja 1%. Nie interesowala mnie opcja z ubezpieczniem. Wklad wlasny powyzej 70%. Mam u nich konto, konto internetowe, oraz korzystam z ich karty kredytowej. Podobno ma to teraz jakies znaczenie. Przy pierwszym kredycie nie mialo.Nie wiem jeszcze ktora opcje wybiore, bo musze najpierw policzyc ktora jest bardziej korzystna.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts