Grabol 20.02.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 czyli millennium chcąc 200pln wpisuje zwykłą na kwotę 165000 pln (taki kredyt wezmę pewnie) a pko bp chcąc 400 pln wpisuje zwykłą i kaucyjną czyli na wartość kredytu i odsetek No nie do końca, bo Millenium wpisuje tylko jedną hipotekę, ale kaucyjną, a nie zwykłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 20.02.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Nie zrozumiałem. Myślałem, że spłaciłeś część kredytu.Kredytu nie ma - bank zwalnia hipotekę. Czyli tak samo jak dla hipoteki zwykłej. Różnica polega tylko na tym, że przez okres splaty hipoteka kaucyjna jest duuuużo większa niż hipoteka zwykła, czy tak ? Po co zatem jeden bank ma taką a drugi inną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 20.02.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witolo napisał: dokladnie tak jak mowisz, a jakie warunki Tobie zaproponowali? Kredyt na 100.000zł we CHF na 30 lat. wkład własny: 70%. oprocentowanie LIBOR + 1,2% marża prowizja: 1,3% dodatkowe koszty to wycena we własnym zakresie (u mnie 400zł). Ubezpieczenie nieruchomości i kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 21.02.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 W jaki sposób w Multibanku dostajecie prowizję 1,3% ? Ja mam decyzję z Multibanku na Libor 3 m + 1,25 marża i 2% prowizja kredyt na 30 lat300 tys. pln w CHF podobno przed podpisaniem umowy doradca ma napisać podanie do dyrektora banku o obniżenie prowizji ale nie wiem czy to się uda jak już jest wydana decyzja Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 21.02.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 KW100 - dokładnie tak jak napisałeś.Po co zatem jeden bank ustanawia dwie hipoteki a drugi jedną? - ten pierwszy jest ostrożniejszy (zabezpieczenie na kapitał i odsetki). drugi uważa, że po egzekucji komorniczej uzyskane środki wystarczą na kapitał i niespłacone odsetki.Hipoteka zwykła ustanawiana jest na zabezpieczenie kwoty znanej (właśnie kapitał), kaucyjna w momencie jej wpisu zabezpiecza wierzytelność nieokreśloną ( % ) Ale przy zbiegu egzekucji np kilku banków do tej samej nieruchomości ten pierwszy jest w lepszej sytuacji. Nie przejmuj się tą kwotą hipoteki kaucyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 21.02.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 KW100 - dokładnie tak jak napisałeś. Po co zatem jeden bank ustanawia dwie hipoteki a drugi jedną? - ten pierwszy jest ostrożniejszy (zabezpieczenie na kapitał i odsetki). drugi uważa, że po egzekucji komorniczej uzyskane środki wystarczą na kapitał i niespłacone odsetki. Hipoteka zwykła ustanawiana jest na zabezpieczenie kwoty znanej (właśnie kapitał), kaucyjna w momencie jej wpisu zabezpiecza wierzytelność nieokreśloną ( % ) Ale przy zbiegu egzekucji np kilku banków do tej samej nieruchomości ten pierwszy jest w lepszej sytuacji. Nie przejmuj się tą kwotą hipoteki kaucyjnej. OK. Dzięki. Już byłem zdecydowany na pko bp a tu ten zamęt z rodzajami hipotek, mogę zatem walić do pko bp po kredyt. Hipoteką nie będę się przejmował, chociaż musisz przyznać, ze podczas podejmowania decyzji daje do myślenia fakt, że w jednym banku będziesz miał hipotekę 165000 a w drugim ze 3 razy większą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 21.02.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 KW100 - "Hipoteka może być zwykła lub kaucyjna.Hipoteka zwykła określa kwotę zobowiązań, która jest dokładnie wyliczona, na przykład w umowie kredytu hipotecznego. Hipoteka kaucyjna określa górną granicę kwoty zobowiązania, jaka może być wynikiem zawartej umowy kredytu hipotecznego. Jest ona ustanawiana w sytuacji, gdy w dniu ustalania zabezpieczenia nie można dokładnie określić jej wartości. Przykładem tego może być hipoteka zabezpieczająca kredyt w walucie obcej, kiedy przyszły kurs waluty jest nieznany. Hipoteka kaucyjna to również narzędzie dla banku, który chce się zabezpieczyć przed dodatkowymi, nieprzewidzianymi kosztami i ustanawia w związku z tym odpowiednio wyższe zabezpieczenie. Jeśli kredyt jest zaciągany w PLN, ustanawiana jest (i wpisywana do księgi wieczystej) hipoteka zwykła oraz kaucyjna, a przy kredycie denominowanym - kaucyjna."Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabol 21.02.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 W jaki sposób w Multibanku dostajecie prowizję 1,3% ? Ja mam decyzję z Multibanku na Libor 3 m + 1,25 marża i 2% prowizja kredyt na 30 lat 300 tys. pln w CHF podobno przed podpisaniem umowy doradca ma napisać podanie do dyrektora banku o obniżenie prowizji ale nie wiem czy to się uda jak już jest wydana decyzja Pozdrawiam Iza U mnie Pani od razu zgodziła się na obniżenie prowizji z 2% na 1.2%. Może zależy to od kwoty kredytu i wkładu własnego. Ostatnio odkryłem jednak jak obniżyć prowizję do 0.8% i to bez jakichkolwiek negocjacji. Wystarczy przed złożeniem wniosku otworzyć u nich konto Aquarius. Jest to ROR dla VIP-ów, opłata miesięczna 15 zł, ale po zaciągnięciu kredytu hipotecznego prowadzone jest bez opłat. No i w Twoim przypadku zaoszczędzasz 3600 PLN. Myślę, że przynajmniej na piwo sobie zasłużyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 21.02.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Ja te 1,3% prowizji zbijałem stopniowo z 2%. Mailowałem z gościem z banku kilkakrotnie i poprzez różne argumenty wymagałem obniżenia prowizji - przypominało to troche targowanie się z babą na targu. Ale to, o czym pisze Grabol, dało mi do myślenia. Wprawdzie złożyłem już papiery, ale zastanawiam się, czy - zakładając, że faktycznie tak jest, jak piszesz, Grabol - na tym etapie założenie takiego konta - bo przeciesz do podpisania umowy jeszcze nie doszło - poskutkowałoby automatycznym obniżeniem prowizji?Co o tym myślicie? Grabol, mógłbyś podpowiedzieć? Z góry dziękuję i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabol 21.02.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Ja te 1,3% prowizji zbijałem stopniowo z 2%. Mailowałem z gościem z banku kilkakrotnie i poprzez różne argumenty wymagałem obniżenia prowizji - przypominało to troche targowanie się z babą na targu. Ale to, o czym pisze Grabol, dało mi do myślenia. Wprawdzie złożyłem już papiery, ale zastanawiam się, czy - zakładając, że faktycznie tak jest, jak piszesz, Grabol - na tym etapie założenie takiego konta - bo przeciesz do podpisania umowy jeszcze nie doszło - poskutkowałoby automatycznym obniżeniem prowizji? Co o tym myślicie? Grabol, mógłbyś podpowiedzieć? Z góry dziękuję i czekam na odpowiedź. Na pewno tę informację trzeba potwierdzić, może dzwoniąc incognito do Twojego oddziału , sam wiesz jak to jest z informacjami Pań/Panów z banku, wystarczy poczytać ten wątek. Ja właściwie zdecydowałem się na kredyt z dopłatami w PKO BP, ale tak lubię trochę pomęczyć personel no i spodobała mi się oferta ROR w Multibanku. Pani zachęcała mnie jak mogła do wybrania "ekskluzywnego ROR Aquarius", a nie zwykłego ROR My. Podczas tej rozmowy padła ta informacja, dodatkowo powiedziała mi, że jakbym brał jakieś inne kredyty, to wtedy nie zapłacę już żadnej prowizji. Na potwierdzenie jej słów zacytuję tekst ze strony Multibanku: "Dla klientów Aquarius oferujemy w ramach Planów Finansowych: obniżoną stawkę oprocentowania wyższe kwoty kredytów dla produktów MultiPlan i MultiPlan Walutowy obniżoną stawkę prowizji od kredytu ( od 0,7 – 3%) obniżoną prowizję w przypadku MultiPlanu i MultiPlanu Walutowego oraz Pożyczki Walutowej ( od 0,7 -1,2%)" Oby to była prawda! Nie muszę dodawać, że liczę na dobrowolne datki od zaoszczędzonych, dzięki wskazanej przeze mnie ścieżce, kwot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 22.02.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Grabol u mnie piwko masz murowane w takim razie będę ich molestować Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 22.02.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 A ja mam pytanie odnosnie pko bp. Czy jest możliwe aby różne oddziały tego banku mogły zaproponować rożne warunki klientowi na taki sam kredyt ?Chodzi mi, ze może z prowizją zjadą albo ciut z marżą. Nie wiem czy warto chodzic i pytac w innym oddziale. U mnie w miescie jest tylko jeden pko bp więc do innego musiałbym specjalnie jechac i to jakies 35 km, no i nie wiem czy jest sens. Ma ktos jakies doswiadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 22.02.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Byłem dokładnie w 3 oddziałach PKOBP (dwa miasta) i wyliczenia były mniej więcej na tym samym poziomie. To właśnie z każdego odzielnie oddziału dowiedziałem o różnych opcjach, które mają wpływ na obniżenie marży i prowizji, m.in. konto VIP, ubezpieczenie na życie (to akurat się w ogóle nie opłaca). Gdy przychodzi do konkretów to i tak pan/pani wyliczenia dot. marży/prowizji prowadzi przy użyciu ich wewnętrznego programiku/kalkulatora "Negocjator" i po wybraniu ew. opcji jw. można co najwyżej zmniejszać marżę kosztem prowizji i na odwrót. Oczywiście znaczenie też ma wkład własny, akurat wycenę robią za darmo sami wewnętrznie (w moim wypadku bardzo korzystną). Jeżeli chodzi o PKOBP to ja jestem na TAK (decyzja zapadła, niedługo podpisuję umowę). Inną sprawą jest obsługa - na konkretną godzinę to się raczej nie umówisz ale jak przychodzi do rozmów to są one prowadzone pod klienta. Zresztą byłem świadkiem rozmów inspektora z pracownikiem banku i te inspekcje też są tak raportowane/wyliczane aby klientowi zbytnio nie przeszkadzać w budowie (to może zależeć od oddziału). Warunkiem zmniejszenia marży/prowizji w PKOBP z tytułu konta VIP jest wcześniejsze założenie tego konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 22.02.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Byłem dokładnie w 3 oddziałach PKOBP (dwa miasta) i wyliczenia były mniej więcej na tym samym poziomie. To właśnie z każdego odzielnie oddziału dowiedziałem o różnych opcjach, które mają wpływ na obniżenie marży i prowizji, m.in. konto VIP, ubezpieczenie na życie (to akurat się w ogóle nie opłaca). Gdy przychodzi do konkretów to i tak pan/pani wyliczenia dot. marży/prowizji prowadzi przy użyciu ich wewnętrznego programiku/kalkulatora "Negocjator" i po wybraniu ew. opcji jw. można co najwyżej zmniejszać marżę kosztem prowizji i na odwrót. Oczywiście znaczenie też ma wkład własny, akurat wycenę robią za darmo sami wewnętrznie (w moim wypadku bardzo korzystną). Jeżeli chodzi o PKOBP to ja jestem na TAK (decyzja zapadła, niedługo podpisuję umowę). Inną sprawą jest obsługa - na konkretną godzinę to się raczej nie umówisz ale jak przychodzi do rozmów to są one prowadzone pod klienta. Zresztą byłem świadkiem rozmów inspektora z pracownikiem banku i te inspekcje też są tak raportowane/wyliczane aby klientowi zbytnio nie przeszkadzać w budowie (to może zależeć od oddziału). Warunkiem zmniejszenia marży/prowizji w PKOBP z tytułu konta VIP jest wcześniejsze założenie tego konta. Dzięki za info. jakie warunki trzeba spełnić aby załozyli konto VIP ? ile trzeba miec brutto/netto ? no i o ile to obniża marżę przy kredycie jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 22.02.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 http://www.pkobp.pl/index.php/id=index/section=auru/zone=-1 albohttp://www.pkobp.pl/index.php/id=index/section=plat/zone=-1dokładnie o ile obniża to nie wiem ale wiem że w moim przypadku było warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabaste 22.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Fajne to konto VIP tylko trzeba odpowiednio duże kwoty zarabiać aby je w ogóle móc otworzyć....To nie są usługi dla drobnych żuczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 22.02.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 I mnie się tak wydaje.Również w odniesieniu do konta Aquarius w Multibanku. To by było za proste - moim zdaniem-, przecież większość omijałaby w ten sposób wyższą prowizję.Grabol pochwal się jakie masz wpływy na konto, skoro zaproponowano Ci takie ROR Aquarius. Mi słowem nie wspomniano o tym, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 22.02.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Fajne to konto VIP tylko trzeba odpowiednio duże kwoty zarabiać aby je w ogóle móc otworzyć....To nie są usługi dla drobnych żuczków dokładnie, jakbym miał 10 netto co miesiąc na konto (plus coś tam też żona) to chyba bym kredytu nie musiał szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.02.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 PKO BP 120.000 PLNOprocentowanie 5,05 % w PLNNa 25 latProwizja 1,1 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabaste 23.02.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 PKO BP 120.000 PLN Oprocentowanie 5,05 % w PLN Na 25 lat Prowizja 1,1 % a jakie masz zaawansowanie prac? My chcemy wziąć w PKO BP kredyt 160000 na 25 lat i zastanawiamy się jaka będzie różnica w marży i prowizji przy zaawansowaniu 8% a 28%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts