Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I mnie się tak wydaje.

Również w odniesieniu do konta Aquarius w Multibanku. To by było za proste - moim zdaniem-, przecież większość omijałaby w ten sposób wyższą prowizję.

Grabol pochwal się jakie masz wpływy na konto, skoro zaproponowano Ci takie ROR Aquarius. Mi słowem nie wspomniano o tym, hehe.

Słuchajcie, żeby otworzyć konto VIP, wcale nie trzeba mieć bardzo dużych wpływów na konto, można tam się dostać tylnymi drzwiami:

https://www.multibank.pl/dla_ciebie/klub_aquarius/czym_jest_kaq/

Moje przychody miesięczne są dużo niższe niż 5000 PLN, a mimo to Pani zaproponowała mi otwarcie takiego konta. Pewnie to urok osobisty 8) , chociaż moja żona twierdzi, że na pewno musiała być inna przyczyna :-?

Aha i konto VIP Aquarius jest automatycznie otwierane w momencie zaciągania kredytu hipotecznego. Nie jest więc to oferta tylko dla prezesów. Należy tylko odwrócić kolejność - najpierw konto, potem kredyt i parę kPLN zostaje w kieszeni.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
a jakie masz zaawansowanie prac?

My chcemy wziąć w PKO BP kredyt 160000 na 25 lat i zastanawiamy się jaka będzie różnica w marży i prowizji przy zaawansowaniu 8% a 28%.

Działkę i papiery. Dopiero niedawno zaczęło mi się chcieć "budować" ;) Mam środki na pociągnięcie budowy do stanu surowego zamkniętego. Potrzebuje 120 000 aby wykończyć parter i zrobić niezbędne minimum na poddaszu (tynki, wylewki, ogrzewanie)

Pozdrawiam

PKO BP

120.000 PLN

Oprocentowanie 5,05 % w PLN

Na 25 lat

Prowizja 1,1 %

Napisz coś więcej o wszystkich warunkach osiągnięcia tego oprocentowania.

Mi zaoferowali 5,18 % , prowizja -1% i nic w dół.

Koszt inwestycji 280 tys. Udział własny 180 tys. (działka i wykonane już prace),

kredyt 100 tys na 20 lat, ubezpieczenie na życie w Cigna (1,2%). ROR u nich (pewnie też jakieś miesięczne opłaty) i dostęp do niego przez Internet ( 7,10 zł / miesiąc)

Bez tych warunków - 5,45 %

Oprocentowania rzeczywistego nie są w stanie podać.

Gość M@riusz_Radom

Jestem ich klientem od wielu lat (RORy), to nie jest mój pierwszy kredyt w PKO BP;)

Po prostu zadzwoniłem do pani, która zawsze prowadziła mnie w sprawach kredytowych i takie warunki dała ;) Ubezpieczenie - jeśli żona pracuje to nie ejst to obligatoryjne. Jeśli w domu jest jedna pensja - musisz wykupić - dla mnie to logiczne.

Co do opłat za prowadzenie rachunku - musisz gdzieś go mieć, ja mam od wielu lat w PKO BP tak więc nie doliczam opłat za jego prowadzenie jako "ukrytego" czy dodatkowego kosztu. I tak go musiałem ponosić do tej pory.

Pozdrawiam

To rzeczywiście ciekawe, chyba jednak nie tylko program ma w tym banku wpływ na koszty kredytu.

Mnie ciekawi jedna rzecz - w czasie wstępnej rozmowy pani w banku wyliczyła nam wysokość raty na 890zł przy 160.000 zł na 25 lat, podała też wibor - 4,2% i ich marżę w wysokości 1,2%. A ja jak wpisuję takie dane do kalkulatorów to wychodzą mi raty o wiele wyższe i sama już nie rozumiem o co chodzi....

No właśnie to jest opcja dla rat stałych dlatego nie wiem jak to wyliczyć....

Podaję formułe z mojego kalkulatora kredytowego w Excelu:

$A$3*($B$3/12)/(1-POTĘGA((1+$B$3/12);-$C$3))

gdzie:

$A$3 - zawiera kwotę kredytu (160 000)

$B$3 - zawiera oprocentowanie (5,4%)

$C$3 - zawiera liczbę miesięcy (300)

Rata stała po podstawieniu Twoich danych wynosi 973 zł. Rata w wysokości 890 zł wychodzi, jeśli liczba miesięcy wynosi 369 lub jeśli oprocentowanie wynosi 4,5% i na ten drugi wariant stawiam - Pani przestawiły się cyferki, zamiast 5,4% wpisała 4,5%, nic tylko podpisywać umowę zanim się w PKO zorientują :D

Witolo napisał:

dokladnie tak jak mowisz, a jakie warunki Tobie zaproponowali?

Kredyt na 100.000zł we CHF na 30 lat.

wkład własny: 70%.

oprocentowanie LIBOR + 1,2% marża

prowizja: 1,3%

dodatkowe koszty to wycena we własnym zakresie (u mnie 400zł).

Ubezpieczenie nieruchomości i kredytu.

Mi dzisiaj multi po mega negocjacjach zaproponowal 1,2 marzy i 0,8 prowizji. czy ktos slyszal zeby Multi dal marze nizej jak 1,2%?

Może gdybym trafił na panią, to by coś podpowiedziała. A rozmawiałem z dwoma panami, którzy nie byli zbyt uprzejmi. Chcę pojechać jeszcze do innego ich oddziału i BPH. Zobaczymy.
Pojedź do Kościerzyny (bank naprzeciwko sądu), na pięterku urzęduje dość miła Pani, może będzie lepiej, tam nie wziąłem kredytu ale rozmawiać rozmawiałem

witam

mam takie pytanko,czy bank pkobp zalicza samą działke jeszcze bez fundamentow jako wklad wlasny??pytam poniewaz slyszalem różne opinie ,jedni mowia że nie bo muszą być przynajmniej fundamenty zeby bank zaliczyl to jako wklad własny drudzu mówią że wystarczy sama działka.powiedzcie jaka jest prawda.dzięki za odpowiedz i pozdrawiam

Rafał ma racje, to nie może być LIBOR 3m (chyba ze jakis archiwalny). to raczej jest jakis ich współczynnik L3 czy inne cudo - podobnie jest w GE MoneyBank.

cytat z wzoru umowy GE Money:

indeks L3 dla kazdego kwartalu kalendarzowego oblicza sie jako arytmetyczna srednia stawek LIBOR 3m (dla lokat miedzybankiwych 3m), obowiazujacych w dniach roboczych w okresie od 26 dnia miesiaca zamykajacego kwartal poprzedzajacy ostatni kwartal kalendarzowy do 25 dnia miesiaca konczacego kwartal poprzedni"

i

"indeks L3 ulega zmianie w okresach kwartalnych, w przypadku, gdy biezaca wartosc indeksu jest rozna od obowiazujacej poprzednio o przynajmniej 0,1 punktu procentowego" (... i parafrazujac) i co miesiac, gdy zmiana jest wieksza o 0,5%

wniosek - nie taki diabeł straszny... po prostu ma miejsce "wygladzanie" wahan LIBORu 3m

jezeli dobrze rozumiem jest to bardziej korzystne dla banku w porownaniu do sytuacji, gdzie oprocentowanie byloby liczone po LIBORze z dnia splaty odsetek, a kredytobiorca akurat "trafiłby w dołek"

z drugiej strony taki kredytobiorca mógłby równie dobrze trafić w górkę, i takie wygładzanie jest dla niego bardziej korzystne...

czytam dalej

Pozdrawiam

Gość jotpe
witam

mam takie pytanko,czy bank pkobp zalicza samą działke jeszcze bez fundamentow jako wklad wlasny??pytam poniewaz slyszalem różne opinie ,jedni mowia że nie bo muszą być przynajmniej fundamenty zeby bank zaliczyl to jako wklad własny drudzu mówią że wystarczy sama działka.powiedzcie jaka jest prawda.dzięki za odpowiedz i pozdrawiam

Brałem z żoną kredyt i na podstawie umowy przedwstępnej kupna-sprzedaży działki (bez podspisu notariusza) bank wliczył nam ją jako wkład własny. Działka tylko uzbrojona. Wycena działki została wykonana przez rzeczoznawce z banku za 150zł. Oczywiście przed wypłatą pieniędzy musieliśmy dostarczyć umowę notarialną.