Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

mam takie pytanko,czy bank pkobp zalicza samą działke jeszcze bez fundamentow jako wklad wlasny??pytam poniewaz slyszalem różne opinie ,jedni mowia że nie bo muszą być przynajmniej fundamenty zeby bank zaliczyl to jako wklad własny drudzu mówią że wystarczy sama działka.powiedzcie jaka jest prawda.dzięki za odpowiedz i pozdrawiam

Byłem w PKO BP rozmawiałem na temat kredytu i tak jak ty jestem właścicielem "pustej" działki. Dowiedziałem się, że działka jest traktowana jako wkład własny a w odzziale w jakim chcę brać kredyt powiedzieli mi nawet, że jako własny wkład traktują wartość przyłączy wykonanych i wszelkie koszty do wydania pozwolenia na budowę m.in wartość prajektu itd. Wszystko co mi ta babka opowiadała potwierdziło się ponieważ mój kolega który też ma tylko "pustą" działkę otrzymał kredyt a wartość jej przez bank była potraktowana jako WKŁAD WŁASNY pozdrawiam 8)

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam takie pytanie : czy ktoś zastanawiał się, zadał pytanie w banku a może ma jakąś klauzulę w umowie kredytowej o przewalutowaniu kredytu złotówkowego na euro w momencie przyjęcia wspólnej waluty. Chodzi mi o ewentualne koszty przewalutowania. Nie spotkałem się do tej pory z takim problemem a przecież kredyty złotówkowe staną się kredytami w euro.

Jak będzie liczone ich oprocentowanie ( LIBOR, WIBOR ) ?

z tego co wiem wyplacaja kase po kursie z dnia podpisania umowy a nie z dnia uruchomienia transzy

W PKO BP wyplacają po kursie z dnia transzy. Sprawdzone bo się dokładnie o to pytałem. Można zatem stracić bądź zyskać.

No tak ale w umowie kredytowej podaja wartosc frankow a nie złotówek. Oznacza to ze jak stanieje frank to masz mniej złotówek.

dostałam warunki w bgz dla franka na 100 tyś a ja mam wkład własny 50 tyś,

kredyt na 30 lat:

prowizja od udzielenia kredytu 0,6%

prowizja od wcześniejszej spłaty 1% a po 5 latach 0%

marża 1,5

zabezpieczenie banku hip. zwykła i kaucyjna

przewalutowanie z franka na pln 0% a póżniej 1%

Jak to wygląda bardzo żle macie lepsze decyzje?:)

z tego co wiem wyplacaja kase po kursie z dnia podpisania umowy a nie z dnia uruchomienia transzy

W PKO BP wyplacają po kursie z dnia transzy. Sprawdzone bo się dokładnie o to pytałem. Można zatem stracić bądź zyskać.

No tak ale w umowie kredytowej podaja wartosc frankow a nie złotówek. Oznacza to ze jak stanieje frank to masz mniej złotówek.

a jak zdrożeje to masz wiecej :lol:

tak jak napisałem, można stracić lub zyskać

Złożyłem wniosek do PKO BP

Kwota 250 tys zł w CHF, na 30 lat

Najbardziej korzystny układ wyszedł mi przy następujących ustaleniach:

Udział własny 36%,

konto elektroniczne: 2 zł/mc

ubezpieczenie od utraty pracy: 8,33 zł/mc

prowizja 0,85%

marża 1,32%

Gdybym nie wziął ubezpieczenia i konta elektronicznego, marża wyniosłaby 1,40%

Ja podpisałam umowę w Multibanku niestety prowizja 2%, ale obniżono marżę do 1,15 p.p

generalnie

300 tys. pln w CHF

libor 3 m

marża 1,15 p.p

prowizja 2 % :cry:

w umowie jest, że wypłata transzy przeliczana kursem z dnia wypłaty - to dla tych co nie byli pewni.

Pozdrawiam Iza

zaproponowano mi następujące warunki

kredyt 300000 na 20 lat

w 1 roku libor 3M + marża 0,25%

potem libor 3M + marża 1%

prowizaj 1,5%

hipoteka kaucyjna 200 zł

ubezpieczenie nieruchomości we własnym zakresie

wyliczono mi raty w 1 roku 1595 zł, potem 1690 zł

czy powinnam skorzystać z takiej oferty?

Witam

My dostaliśmy kredyt w Millenium na 100% inwestycji (zakup działki i budowa domu):

340tyś, CHF, na 30lat

Prowizja 1%

L3M + 1,3%

przewalutowanie na PLN 0zł

na inne 1%

wcześniejsza spłata po 3 latach 0zł

konto prestige za free

zabezpieczenie:

-hipoteki

-ubezpieczenie na życie

-ubezpieczenie nieruchomości

P.S. mieliśmy jeszcze ofertę mBanku porównywalna (zagrał czas), BGŻ niby lepsze bo bez ubezpieczenia na życie ale na zakup oddzielny kredyt i oddzielny na budowę, a do tego obsługa nie kompetentna, no i jeszcze PKO ale tu to było drooogo.

Gość Jarek Gliwice

My w PKO BP dostaliśmy 250 000 zł w CHF na 25 lat na dokończenie stanu surowego LTV-- 37,50%

następujące warunki:

Prowizja 3% !!!!!

Marża 1,21 pp

rata stała 1 337 zł

czyli koszt kredytu to 151 286 zł

marża niewielka ale co to za złodziejska prowizja?!

co o tym sądzicie ludzie zainteresowani i obeznani??????

Gość Jarek Gliwice

No tak Racja.

Ale powiedzcie Szanowni forumowicze doświadczeni w bankowych bojach brać te warunki czy szukać innego banku? dodam że rozpatrzenie wniosku kosztowało nas ok 400 zł. Rezygnowac z tego czy jednak nie są to najgorsze warunki ?

Pomóżcie!

pozdrawiam Jarek Gliwice