large.dawe 26.02.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 witam mam takie pytanko,czy bank pkobp zalicza samą działke jeszcze bez fundamentow jako wklad wlasny??pytam poniewaz slyszalem różne opinie ,jedni mowia że nie bo muszą być przynajmniej fundamenty zeby bank zaliczyl to jako wklad własny drudzu mówią że wystarczy sama działka.powiedzcie jaka jest prawda.dzięki za odpowiedz i pozdrawiam Byłem w PKO BP rozmawiałem na temat kredytu i tak jak ty jestem właścicielem "pustej" działki. Dowiedziałem się, że działka jest traktowana jako wkład własny a w odzziale w jakim chcę brać kredyt powiedzieli mi nawet, że jako własny wkład traktują wartość przyłączy wykonanych i wszelkie koszty do wydania pozwolenia na budowę m.in wartość prajektu itd. Wszystko co mi ta babka opowiadała potwierdziło się ponieważ mój kolega który też ma tylko "pustą" działkę otrzymał kredyt a wartość jej przez bank była potraktowana jako WKŁAD WŁASNY pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 27.02.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Mam takie pytanie : czy ktoś zastanawiał się, zadał pytanie w banku a może ma jakąś klauzulę w umowie kredytowej o przewalutowaniu kredytu złotówkowego na euro w momencie przyjęcia wspólnej waluty. Chodzi mi o ewentualne koszty przewalutowania. Nie spotkałem się do tej pory z takim problemem a przecież kredyty złotówkowe staną się kredytami w euro.Jak będzie liczone ich oprocentowanie ( LIBOR, WIBOR ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 27.02.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 z tego co wiem wyplacaja kase po kursie z dnia podpisania umowy a nie z dnia uruchomienia transzy W PKO BP wyplacają po kursie z dnia transzy. Sprawdzone bo się dokładnie o to pytałem. Można zatem stracić bądź zyskać. No tak ale w umowie kredytowej podaja wartosc frankow a nie złotówek. Oznacza to ze jak stanieje frank to masz mniej złotówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek1 27.02.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 dostałam warunki w bgz dla franka na 100 tyś a ja mam wkład własny 50 tyś, kredyt na 30 lat: prowizja od udzielenia kredytu 0,6% prowizja od wcześniejszej spłaty 1% a po 5 latach 0% marża 1,5 zabezpieczenie banku hip. zwykła i kaucyjna przewalutowanie z franka na pln 0% a póżniej 1% Jak to wygląda bardzo żle macie lepsze decyzje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 27.02.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 z tego co wiem wyplacaja kase po kursie z dnia podpisania umowy a nie z dnia uruchomienia transzy W PKO BP wyplacają po kursie z dnia transzy. Sprawdzone bo się dokładnie o to pytałem. Można zatem stracić bądź zyskać. No tak ale w umowie kredytowej podaja wartosc frankow a nie złotówek. Oznacza to ze jak stanieje frank to masz mniej złotówek. a jak zdrożeje to masz wiecej tak jak napisałem, można stracić lub zyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeskow 27.02.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Złożyłem wniosek do PKO BPKwota 250 tys zł w CHF, na 30 latNajbardziej korzystny układ wyszedł mi przy następujących ustaleniach:Udział własny 36%, konto elektroniczne: 2 zł/mcubezpieczenie od utraty pracy: 8,33 zł/mcprowizja 0,85%marża 1,32% Gdybym nie wziął ubezpieczenia i konta elektronicznego, marża wyniosłaby 1,40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 28.02.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Ja podpisałam umowę w Multibanku niestety prowizja 2%, ale obniżono marżę do 1,15 p.p generalnie 300 tys. pln w CHF libor 3 m marża 1,15 p.p prowizja 2 % w umowie jest, że wypłata transzy przeliczana kursem z dnia wypłaty - to dla tych co nie byli pewni. Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiW 28.02.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 zaproponowano mi następujące warunkikredyt 300000 na 20 latw 1 roku libor 3M + marża 0,25%potem libor 3M + marża 1%prowizaj 1,5%hipoteka kaucyjna 200 złubezpieczenie nieruchomości we własnym zakresiewyliczono mi raty w 1 roku 1595 zł, potem 1690 zł czy powinnam skorzystać z takiej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIOLCIA SZ. 28.02.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 NORDEA KREDYT 120.000 PLN. WE CHF NA 30 LATLIBOR 6M+ 1%MARŻY 1% PROWIZJI1% UBEZPIECZENIA DO CZASU WPISU DO KW.UBEZPIECZENIE DOMU 203.00 ROCZNIE+PRZENIESIENIE DO NICH 1 Z FUNDUSZY EMERYTALNYCH UBEZPIECZENIE NA ŻYCIE GRATISWYCENA GRATIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 01.03.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam My dostaliśmy kredyt w Millenium na 100% inwestycji (zakup działki i budowa domu):340tyś, CHF, na 30latProwizja 1%L3M + 1,3% przewalutowanie na PLN 0złna inne 1%wcześniejsza spłata po 3 latach 0zł konto prestige za free zabezpieczenie:-hipoteki-ubezpieczenie na życie-ubezpieczenie nieruchomości P.S. mieliśmy jeszcze ofertę mBanku porównywalna (zagrał czas), BGŻ niby lepsze bo bez ubezpieczenia na życie ale na zakup oddzielny kredyt i oddzielny na budowę, a do tego obsługa nie kompetentna, no i jeszcze PKO ale tu to było drooogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magola 02.03.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 witamjestem niezorientowana w kredytach wogóle, a zaczynam cichutko rozważać taką opcję i strach mnie ogarnia, czy możecie napisać jakiej wysokości płacicie raty z uwzględnieniem wysokosci kredytu i okresu spłatypozdrawiam magola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 03.03.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 LAKUSZ!!! od razu dostałeś kredyt na zakup działki i budowę? A kiedy pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 04.03.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Tak, pozwolenie przed drugą transzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 05.03.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Słuchajcie bo zgłupiałem Dostaje oferty od banków typu: oprocentowanie, marża i prowizja. Rozumiem, że prowizja należy się bankowi jednorazowo za udzielenie kredytu. A jak jest z marżą? Jej wartość trzeba dodać do oprocentowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 05.03.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 marżę dolicza się do wskaźnika rynkowego WIBOR lub LIBOR, a jeżeli dostajesz "gotowe" oprocentownie to marża jest wliczona w to oprocentowanie, ale i tak warto ją znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 05.03.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 marżę dolicza się do wskaźnika rynkowego WIBOR lub LIBOR, a jeżeli dostajesz "gotowe" oprocentownie to marża jest wliczona w to oprocentowanie, ale i tak warto ją znać. Wielkie dzięki ! Bałem się, że marże się dadaje do oprocentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarek Gliwice 05.03.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 My w PKO BP dostaliśmy 250 000 zł w CHF na 25 lat na dokończenie stanu surowego LTV-- 37,50% następujące warunki: Prowizja 3% !!!!! Marża 1,21 pp rata stała 1 337 zł czyli koszt kredytu to 151 286 zł marża niewielka ale co to za złodziejska prowizja?!co o tym sądzicie ludzie zainteresowani i obeznani?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 06.03.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Prowizja jest złodziejska. Dla pocieszenia powiem, że przy kredytach długoterminowych wysokość prowizji gra drugorzędną rolę. Ta sama prowizja dla kredytu 5 letniego stanowi duuużo większy koszt kredytu. O koszcie kredytu w długim okresie decyduje oprocentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarek Gliwice 06.03.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 No tak Racja.Ale powiedzcie Szanowni forumowicze doświadczeni w bankowych bojach brać te warunki czy szukać innego banku? dodam że rozpatrzenie wniosku kosztowało nas ok 400 zł. Rezygnowac z tego czy jednak nie są to najgorsze warunki ? Pomóżcie! pozdrawiam Jarek Gliwice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabaste 06.03.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Jarku - czy to na pewno bank PKO BP? Bo z doświadczeń moich rodziców i mojego wiem, że za rozpatrzenie wniosku opłat żadnych bank PKO BP nie pobiera. Ewentualne opłaty pojawiają się dopiero po podpisaniu umowy o kredyt, ale w żadnym razie nie za rozpatrzenie wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts