kabaste 06.03.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 My w PKO BP dostaliśmy 250 000 zł w CHF na 25 lat na dokończenie stanu surowego LTV-- 37,50% następujące warunki: Prowizja 3% !!!!! Marża 1,21 pp rata stała 1 337 zł czyli koszt kredytu to 151 286 zł marża niewielka ale co to za złodziejska prowizja?! co o tym sądzicie ludzie zainteresowani i obeznani?????? Bank PKO BP nalicza prowizję w zależności od kilku czynników w wysokości 1,2% do 3% czyli tobie naliczyli najwyższą. A masz u nich jakieś konto, kartę, itp? Z im większej ilości ich usług korzystasz tym niższą prowizję sobie naliczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 06.03.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 My w PKO BP dostaliśmy 250 000 zł w CHF na 25 lat na dokończenie stanu surowego LTV-- 37,50% następujące warunki: Prowizja 3% !!!!! Marża 1,21 pp rata stała 1 337 zł czyli koszt kredytu to 151 286 zł marża niewielka ale co to za złodziejska prowizja?! co o tym sądzicie ludzie zainteresowani i obeznani?????? Prowizja jest złodziejska. 7500 zł nigdy bym nie zapłaciła za udzielenie kredytu. ja biorę kredyt na taka sama kwotę w kredyt banku: prowizja 0,9%, marża 1,2 plus Libor 3M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 06.03.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Dostalam wlasnie emaila z GeMoney i oto co zaproponowali: Kredyt 200tys waluta: CHF czas: 30lat wysokosc raty: ok 975zl oprocentowanie:3,5%,na poczatku bedzie wyzsze o 0,95% do momentu wpisu Banku w KW marza: 1,6% -wycena bezplatna -przewalutowanie bezplatne -obowiazkowe ubezp.nieruchomosci(1 rok na koszt Banku ) -w kredyt wpisana jest prowizja bankowa oraz wpis hipoteki w KW Chyba troche duzo co???Nie znam sie w ogole na tym.Co myslicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 06.03.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Widzę, że bardziej tutaj dzielimy się ofertami banków niż komuś doradzamy, czy dostał dobre, czy złe warunki ale może coś z tego wyniknie. Chociaż mamy porównanie.No to dołożę swoje 3 grosze. Rozważam bardzo poważnie ofertę banku Millenium na następujących zasadach: Wariant I. Kredyt na budowę domu 220000 PLN ( w PLN) raty równe okres kredytowania 360 miesięcy - oprocentowanie 5,2% (Wibor+ 1%) - prowizja od udzielenia kredytu 0,5% ( wliczona w raty kredytu) - przewalutowanie na CHF - 1% rata miesięczna 1214,08 zł ( w tym 44,22 zł ubezpieczenie na życie) + 23 zł ubezpieczenie nieruchomości - przewalutowanie (kolejne) na PLN - bez prowizji- wcześniejsza spłata całkowita lub częściowa - bez opłat- wycena nieruchomości - na koszt banku-- koszty dodatkowe: ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki 150 zł/m-cwpis do hipoteki (tylko hipoteka zwykła, bez kaucyjnej = 200 zł+notariusz) kontrola przedstawiciela banku na budowie - 200 zł (podają, że jedna na całą budowę) Wariant II. Kredyt na budowę domu 220000 PLN ( w CHF) raty równe okres kredytowania 360 miesięcy- oprocentowanie 3,45% (Libor 3m + 1,35%)- prowizja od udzielenia kredytu 1% ( wliczona w raty kredytu)- rata miesięczna 1036,27 zł ( w tym 44,22 zł ubezpieczenie na życie) + 23 zł ubezpieczenie nieruchomości - przewalutowanie na PLN bez prowizji- wcześniejsza spłata całkowita lub częściowa - bez opłat- wycena nieruchomości - na koszt banku-- koszty dodatkowe: ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki 150 zł/m-cwpis do hipoteki (tylko hipoteka zwykła, bez kaucyjnej = 200 zł+notariusz) kontrola przedstawiciela banku na budowie 200 zł (podają, że jedna na całą budowę) Rozliczenie transz tylko na podstawie zdjęć i faktur (bez wymogu np. 60% faktury i to najlepiej VAT)Po za tym kuszą małymi kosztami uzyskania kredytu (jakieś 500 pln) Widzę, że moja oferta jest lepsza niż poprzedniczki, ale może nie doczytałem kogoś jeszcze lepszej Dodam jeszcze że działka jest warta jakieś 90 tys. ( ale wisi na niej 40 tys. kredytu w innym banku) do tego mam mieszkanie (200 tys). Zatem kredyt miałby być na spłatę działki i stan surowy domu 124m2 powierzchni użytkowej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 07.03.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 My w PKO BP dostaliśmy 250 000 zł w CHF na 25 lat na dokończenie stanu surowego LTV-- 37,50% następujące warunki: Prowizja 3% !!!!! Marża 1,21 pp rata stała 1 337 zł czyli koszt kredytu to 151 286 zł marża niewielka ale co to za złodziejska prowizja?! co o tym sądzicie ludzie zainteresowani i obeznani?????? Prowizja jest złodziejska. 7500 zł nigdy bym nie zapłaciła za udzielenie kredytu. ja biorę kredyt na taka sama kwotę w kredyt banku: prowizja 0,9%, marża 1,2 plus Libor 3M. Ja też jestem zainteresowana kredytem w Kredyt Banku, jakie zaproponowali Ci oprocentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 07.03.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ja biorę kredyt w Deutsche Banku, CHF, raty malejące na 25 lat. Prowizja 1%, marża 0,9% + Libor 3 m-ce. Dobre warunki, jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarek Gliwice 08.03.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 lolomama : myślę że dobre warunki dają Ci w Deutsche Banku wystarczy spojżeć na warunki innych forumowiczów Byłem w KredytBanku na wstepie dostałem 3,97% i prowizja 1,35% i zastanawiające wielce jest to że w PKO BP przy procencie 3,43 rata wyszła 1337 zł a w KB przy procencie 3,97 rata wyszła 1315 zł (oczywiście zakładając ten sam okres i taką samą wysokość kredytu) Jedyne minusy KB w porównaniu do PKO BP to 860 zł za rzeczoznawcę który nie był wymagany w PKO oraz konieczność udokumentowania połowy pobranej transzy Fakturami VAT ale myślę że na połowę kredytu da się te faktury znaleść Dziś idziemy do KB po konkrety a PKO BP samo sobie zapłaci 3% prowizji pozdrawiam Wszystkich Jarek ps. dodam jeszcze że te warunki w KB będziemy jeszcze negocjować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 08.03.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 A jaki okres dają Wam na wykorzystanie kredytu, nam dają tylko rok w Kredyt Banku, gdzie inne banki nawet 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 08.03.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 lolomama : myślę że dobre warunki dają Ci w Deutsche Banku wystarczy spojżeć na warunki innych forumowiczów Byłem w KredytBanku na wstepie dostałem 3,97% i prowizja 1,35% i zastanawiające wielce jest to że w PKO BP przy procencie 3,43 rata wyszła 1337 zł a w KB przy procencie 3,97 rata wyszła 1315 zł (oczywiście zakładając ten sam okres i taką samą wysokość kredytu) Jedyne minusy KB w porównaniu do PKO BP to 860 zł za rzeczoznawcę który nie był wymagany w PKO oraz konieczność udokumentowania połowy pobranej transzy Fakturami VAT ale myślę że na połowę kredytu da się te faktury znaleść Dziś idziemy do KB po konkrety a PKO BP samo sobie zapłaci 3% prowizji pozdrawiam Wszystkich Jarek ps. dodam jeszcze że te warunki w KB będziemy jeszcze negocjować Ja w Kredyt banku na poczatek dostałam oprocentowanie 3,85% a wynegocjowałam 3,3% w tym marża 1,2%. Owszem potrzebne sa faktury ale jak już wczesniej pisałam to był jedyny bank który pozwala sprzedać mieszkanie jako mój wkład własny w ciagu 2 lat. W innych bankach musiałam pokazać akt sprzedazy jescze przed podpisaniem umowy lub przed wypłata ostatniej transzy. Jezeli bierzesz kredyt na całość inwestycji lub wkład własny masz w postaci gotówki to zupełnie inna sprawa wtedy masz większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 08.03.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 A jaki okres dają Wam na wykorzystanie kredytu, nam dają tylko rok w Kredyt Banku, gdzie inne banki nawet 3 lata. Z tego co pamiętam to tez rok ale kwota kredytu to tylko 60% wkładu, a ja mam zamiar budować dom najwyzej do przyszłych wakacji. Dłuzej nie opłaca się budowac domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarek Gliwice 08.03.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 helu : na wykorzystanie wszystkich transz dają nam dwa lata walus: a jaki miałeś współczynnik LTV gdy udzielali Ci kredytu? my narazie mamy 37,5% (stan surowy otwarty z dachem), przy założeniu że budowa z działką po ukończeniu będzie warta 400 000 a weźmiemy 250 000 ale myślę że wartość końcowa wyjdzie większa Dom wolno stojący w całości podpiwniczony ok 180 m/kw piwnica, parter, piętro + poddasze na działce 1,2 ha w tym 0,7 ha teren pod budowę a 0,5 ha sady. w pełni wykończony zlokalizowany dokładnie między Rybnikiem a Gliwicami ile to może być warte ? oczywiście jak już pisałem w KB trzeba wziąść rzeczoznawcę za 860 zł więc jak już będziemy po wycenie to napewno Wam napiszę ile to warte ale jak macie podobny domek z wyceną to podpowiedzcie co o tym sądzicie? pytanie z innej beczki : Czy to możliwe że kalkulator kredytowy na witrynie money.pl fałszuje, zaniża symulacje? Nasz doradca twierdzi że przy procencie 3,43; okresie 25 lat oraz kwocie 250 000 rata stała wychodzi 1337 zł a na kalkulatorze ww wychodzi mi okolo 1240 (dokładnie nie pamiętam) ????Nasz doradca twierdzi że nasza symulacja jest poprawna a money.pl oszukuje Tylko po co? pomóżcie Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 09.03.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 walus: a jaki miałeś współczynnik LTV gdy udzielali Ci kredytu? my narazie mamy 37,5% (stan surowy otwarty z dachem), przy założeniu że budowa z działką po ukończeniu będzie warta 400 000 a weźmiemy 250 000 ale myślę że wartość końcowa wyjdzie większa Dom wolno stojący w całości podpiwniczony ok 180 m/kw piwnica, parter, piętro + poddasze na działce 1,2 ha w tym 0,7 ha teren pod budowę a 0,5 ha sady. w pełni wykończony zlokalizowany dokładnie między Rybnikiem a Gliwicami ile to może być warte ? oczywiście jak już pisałem w KB trzeba wziąść rzeczoznawcę za 860 zł więc jak już będziemy po wycenie to napewno Wam napiszę ile to warte ale jak macie podobny domek z wyceną to podpowiedzcie co o tym sądzicie? Ja buduje dom 144m2 plus garaż 35m2 z poddaszem bez piwnic, czterospadowy na działce 1120m2. Rzeczoznawca wycenił dom po wybudowaniu razem z działka na 447tyś ale liczył standard wykończenia podwyższony. Mamy wkład własny powyżej 40%. Jesli chodzi o rzeczoznawce to nam bank też proponował swojego ale my wzieliśmy innego i zrobił wycene za 500zł. Może spróbuj poszukać gdzieś taniej bo uważam że ta cena jest mocno wygórowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus 11.03.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Hey,Szykuje mi sie dzialka do kupienia wiec musze sie rozejrzec za kredytem.Ktos ostatnio bral kredyt rzedu 60tys? Wklad wlasny bedzie do 20 %.Pewnie kwota za mala zeby dostac dobre warunki w bankach.Historie poczytalem i bede szukal w Nordea, Millenium, KB, jaki jeszcze warto brac pod uwage?Zastanawiam sie czy CHF czy PLN, w Nordea PL jest oprocentowany 4,61 i rata jest 30 zl wieksza niz w CHF u nich wiec moze warto wziasc teraz zlotowke, choc jak nasze stopy w koncu rusza do gory. Za wszelkie uwagi dzieki,rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 11.03.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Z tym, że w Nordei marża 0,5% w PLN jest tylko przez pierwszy rok, potem 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus 12.03.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Z tym, że w Nordei marża 0,5% w PLN jest tylko przez pierwszy rok, potem 1% To i tak po roku bedzie na poziomie ofert innych bankow. Dzis bylem w Nordea i warunki bez negocjacji, gdyz kwota 60tys nie jest argumentem, i tak: 0) waluta PLN, dla takiej kwoty nie ma co wchodzic w CHF przy obecnych stopach 1) prowizja 1.5% 2) LIBOR 6M + marza 1 rok 0.4 nastepnie 0.9 3) marza podwyzszona o 0.1 jesli nie bedzie ich 3 produktow (wezma konto i karte 4) bezplatne ubezpieczenie (nie wnikam w warunki, darowany kon). 5) oprocentowanie +1 % do czasu ustanowienia hipoteki. 6) rzeczoznawca z ich listy 7) jak narazie to szybka i bezproblemowa obsluga napisze wiecej jak bedzie po Kontrolnie zadzwonilem do mojego glownego banku: mBanku i lipa daja mi w zlotowkach oferte 5,67%, bez prowizji ale jest obowiazkowe ubezpieczenie na 2 pierwsze lata w cenie 1.5% kwoty, zabawne:) Zabawne jest to ze w jednym banku jest prowizja i ubezpieczenie gratis a w drugim odwrotnie, jak zwal tak zwal. pozdrawiam, rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 12.03.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 no tak, jak weźmiesz dodatkowe produkty, to obniżają o 0,1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 15.03.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 eh, te bankiwlasnie dostalem wycene z banku przyszlej wartosci domku ktory chce zbudowacwyszlo im 220.000 zl za 109 m2 czyli 2018 zl/m2dooobremoze ja zlece kosztorysantowi wybudowanie za 10 % wieceji tak bede zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 15.03.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 dzis podpisalismy umowe w PKOBP i tak:1. marża 1,032. prowizja 0,9 %3. Ubezpieczenie budowy obowiazkowe w PZU 184 zł 4. Koszt inspekcji 150 zł5. hipoteka do czasu wpłaty 65 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 16.03.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 dzis podpisalismy umowe w PKOBP i tak: 1. marża 1,03 2. prowizja 0,9 % 3. Ubezpieczenie budowy obowiazkowe w PZU 184 zł 4. Koszt inspekcji 150 zł 5. hipoteka do czasu wpłaty 65 zł ja podpisałam we wtorek również w pko bp (230 tys w pln) 1. marża 0,77 2. prowizja 0,8 3. Ubezpieczenie budowy obowiazkowe w PZU nie wiem 4. koszt wizyty przed wypłatą transzy 80 pln 5. ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki 125 na m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 16.03.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 dzis podpisalismy umowe w PKOBP i tak: 1. marża 1,03 2. prowizja 0,9 % 3. Ubezpieczenie budowy obowiazkowe w PZU 184 zł 4. Koszt inspekcji 150 zł 5. hipoteka do czasu wpłaty 65 zł ja podpisałam we wtorek również w pko bp (230 tys w pln) 1. marża 0,77 2. prowizja 0,8 3. Ubezpieczenie budowy obowiazkowe w PZU nie wiem 4. koszt wizyty przed wypłatą transzy 80 pln 5. ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki 125 na m-c pytanie do Ciebie i do Bendzamina też: ile czekaliście na telefon z banku PKO BP że jest decyzja od dnia złożenia wniosku ? Ja wniosek i wszystkie dokumenty złożyłem w zeszłą środę czyli 7 marca. Decyzja maiła być niby do max 10 dni, dzisiaj jest właśnie 10-ty dzień. Zaczynam się denerwować. Jak to było u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts