daber1980 19.03.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam... My juz jestesmy na ostatniej prostej przed wyborem banku, i wybor ten ograniczylismy do 2(3?) bankow: - Santander Consumer Bank - Millennium - moze KredytBank (podobno ma byc jakas promocja) o ile w Millennium sa nizsze opłaty, o tyle w Santanderze jest korzystniejszy spread, poza tym w Millennium aby obnizyc marze, trzebaby pewnie przeniesc konto itp, a my jestesmy przywiazani do naszego starego w WBK... heh jesli ktos ma jakies cenne rady, to chetnie je poznamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewp 19.03.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 ja podpisałam we wtorek również w pko bp (230 tys w pln) 1. marża 0,77 2. prowizja 0,8 3. Ubezpieczenie budowy obowiazkowe w PZU nie wiem 4. koszt wizyty przed wypłatą transzy 80 pln 5. ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki 125 na m-c Czy do tego dochodzi jeszcze ubezpieczenie z tytułu utraty pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 20.03.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Własnie powiedzcie mi jak jest z tym dodatkowym ubezpieczeniem od utraty pracy w PKO BP. Czy nie ma w tym jakiegoś chaczyka????Chcę z nimi podpisać umowę. Zaproponowali mi w złotówkach marżę 0,71% , prowizję 0% jezeli wykupię to ubezpieczenie, które podwyższa kwotę kredytu o dodatkowe 5tys., ale i tak rata wychodzi niższa niż bez tego ubezpieczenia bo tak to marzą wynosiła jakieś 1,1%.Czy ktoś z was to przerabiał???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 20.03.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Czy do tego dochodzi jeszcze ubezpieczenie z tytułu utraty pracy? nie, nie zdecydowaliśmy się na to ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 20.03.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 ubezpieczenie od utraty pracy to pieniadze wyrzuconezakres ubezpieczenia jest dosyc niskia koszt jego duzynic sie nie zyskuje przy wczesniejszej spracie kredytu na pewno lepiej wziasc mniejszy kredyt o te 5000 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 20.03.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 a dlaczego nie zdecydowaliście sie na to ubezpieczenie???? nie dawali jakiś korzystniejszych warunków za to??? np. ) % prowizji, albo obniżenie marży. Ale i tak bez tego ubezpieczenia macie dosyć niską marżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 20.03.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Proponuję prze4d zaciągnięciem kredytu spytać czy bank "obsługuje" ulgę kredytową.Mi w Santander powiedzieli że nie , więc w innych bankach gdzie kredyt jest droższy , ale obsługują te ulgę może wyjść taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka_tychy 21.03.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 witam oto umowa ktora nam przedstawiono, prosze o opinię zaznaczam ze : 2 osoby netto razem 3300 zarobkow, rata 333 zl za auto, jedna osoba umowa na czas okreslony od 01.11.2006 do konca tego roku, druga czas nieokreslony. kredyt na budowe domu i splate kredytu na kupno dzialki w innym banku nie bylo wplaty wlasnej prosze o opinię kwota kredytu 247.631, prowizja 0, oprocentowanie5,32,marżą 0,98%, wibor 6 M, ubezpieczenie kredytu 1089,58 ubezpieczenie wkladu wlasnego 249,26 ubezpieczenie na zycie 5 lat 4952,62 dwie osoby utrata pracy lub czasowa niezdolność 3714,47 jedna osoba wniosek zlozylismy 19 lutego bank Santander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 21.03.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 w morde10.000 zl oplat na dzien dobryoprocz odsetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 21.03.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 W santander możesz uzyskac 5,01 , mi sie to udało , ale poszkaj banku , który obsługuje ulge odsetkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 21.03.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 W santander możesz uzyskac 5,01 , mi sie to udało , ale poszkaj banku , który obsługuje ulge odsetkową. Co to znaczy, że "bank obsługuje ulgę odsetkową" ? Co się kryje pod tym terminem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 22.03.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ja właśnie stoję przed takim dylematem jaki kredyt wybrać . Potrzebuje 200 tys. na budowę domu. Wkład własny to działka i dokumenty. Nie wiem w jakiej walucie wziasć kredyt. Jak narazie najkorzystnej wypadł PKO BP. w złotówkach 0,71% marży, O% prowizji, we frankach 1,11% marży, 0% prowizji. Przy tym musze kupić ubezpieczenie na 5 lat od utraty pracy, co bedziek osztowało jakieś 5 tys., ale i tak dzięki temu będę miała mniejszą ratę, bo niższa marża. Różnica w racie kredytu pomiędzy zł a frankami to ok. 150 zł na korzyść franka, kredyt na 30 lat. Czy brac we frankach czy w złotówkach????????? Boje sie, że we frankach to od razu na początku jakieś 8 tys. jestem do tyłu bo jest różnica w kursie sprzedaży i kupna (spread). Podnoszą sie stopy procentowe w Szwajcarii, chociaż w Polsce też mogą sie niedługo podnieść. No i jak bedzie jak wejdziemy do strefy Euro??? Franki zostaną jak były, a zawsze orocentowanie franków jest mniejsze niż Euro, a kredyt złotówkowy nie wiadomo jak bedzie przeliczony. Może po jakimś wysokim kursie a nasze wypłaty sie nie podwyższą. Jak widzicie nie wiem co robić, a muszę szybko podjąć decyzję, by kupowac materiały budowlane, których nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 22.03.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 W santander możesz uzyskac 5,01 , mi sie to udało , ale poszkaj banku , który obsługuje ulge odsetkową. Co to znaczy, że "bank obsługuje ulgę odsetkową" ? Co się kryje pod tym terminem ? Pozdrawiam Banku musi miec umowe z BGŻ ( podobno) aby można było skorzystac z tej ulgi , jeżeli bank ma taką umowe , to możesz uzyskać tę ulgę. Jeżeli bank obsługuję te ulge , to oprocentowanie kredytu może być nawet 3 -5 procent większe niż w innym , a i tak się będzie opłacało wziąść z niego kredyt , bo zarobisz na uldze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 22.03.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 przy załozeniu ze budijesz dom do 70 m2 oraz bez garazu ten preferencyjny kredyt to fikcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 23.03.2007 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 W santander możesz uzyskac 5,01 , mi sie to udało , ale poszkaj banku , który obsługuje ulge odsetkową. Co to znaczy, że "bank obsługuje ulgę odsetkową" ? Co się kryje pod tym terminem ? Pozdrawiam Banku musi miec umowe z BGŻ ( podobno) aby można było skorzystac z tej ulgi , jeżeli bank ma taką umowe , to możesz uzyskać tę ulgę. Jeżeli bank obsługuję te ulge , to oprocentowanie kredytu może być nawet 3 -5 procent większe niż w innym , a i tak się będzie opłacało wziąść z niego kredyt , bo zarobisz na uldze. Bank musi mieć umowę z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, a jak do tej pory to umowę podpisał tylko bank PKO BP i SKOKi i podobno ma niebawem dołączyć do nich jeszcze PeKao SA. Kredyt z dopłatą wart jest zachodu, ale niestety ma wiele ograniczeń między innymi powierzchnia użytkowa do 140m2 i niskie koszty budowy 1 m2 niemal że nie do osiągnięcia w dużych miastach . Garaż moży być i nie wlicza się do powierzchni użytkowej . Resztę info na http://www.bgk.com.pl/fundusze/rns/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 24.03.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Przepraszam , podałem faktycznie zły skrót , oczywiście BGK , a nie bgż...Wielkośc budowanego domu musi być do 140 m2 pow. użytkowej, dla mnie to wystarcza .Próbowałem robić różne symulacje oprocentowań banku, bank może miec wyższe oprocentowanie , ważne aby tylko miał umowe z BGK , bo wtedy sporo oprocentowania płaci "sponsor" , bo dopłata stanowi równowartość 50% odsetek naliczonych od podstawy naliczenia dopłaty według stopy referencyjnej.Szkoda tylko że przez 8 lat , ale to tez dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 tak, ale doplata dotyczy tylko 70 m2czli jak budujesz 120 m2 to na 70m2 masz doplate a na pozostale 50 m2 juz nie masz doplaty cytat: Podstawę naliczenia dopłaty stanowi pozostająca do spłaty kwota kredytu preferencyjnego w przypadku, gdy powierzchnia dla lokalu mieszkalnego nie przekracza 50m2, a dla domu jednorodzinnego 70m2, jako podstawę przyjmuje się całość zadłużenia pozostającego do spłaty, w przypadku, gdy powierzchnia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego przekracza odpowiednio 50m2 i 70m2, jako podstawę naliczenia dopłat przyjmuje się część zadłużenia pozostającego do spłaty stanowiącego iloczyn równowartości tego zadłużenia i wskaźnika równego ilorazowi 50m2 (dla lokali)/ 70m2 (dla domu) i powierzchni użytkowej finansowanego lokalu/domu jednorodzinnego. (Art. 8 ustawy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 24.03.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 tak, ale doplata dotyczy tylko 70 m2 czli jak budujesz 120 m2 to na 70m2 masz doplate a na pozostale 50 m2 juz nie masz doplaty No i nie wiem czy byla wzmianka, ze doplaty dotycza tylko kredytów w złotówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 25.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam! Proszę o opinię w sprawie oferty kredytu złotówkowego: Kwota kredytu 365 tys. -oprocentowanie 5,35 (stała marża 0,95- możliwość wnioskowania o obniżenie po roku)-prowizja banku 0,5%-wibor 6 m-cy-ubezpieczenie niskiego wkładu własnego 3,5% od kwoty brakującego wkładu do 20% wartości inwestycji-ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki- wyższe oprocentowanie o 0,9%+ opłaty stałe: podatek za ustanowienie hipoteki i wpis do hipoteki Może jednak przy takiej kwocie warto pomyśleć o frankach? niestety nie wiem czy będę miec wtedy zdolność na taką kwotę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 25.03.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Zastanawiamy się, czy nie skorzystać z pomocy Expandera w wyborze banku, w którym mielibyśmy zaciągnąć kredyt. Pytanie : czy znacie może kogoś, kto korzystał z ich pomocy? Czy rzeczywiście wybrano dla tej osoby tą najbardziej korzystną ofertę? Czy warto? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts