Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiamy się, czy nie skorzystać z pomocy Expandera w wyborze banku, w którym mielibyśmy zaciągnąć kredyt. Pytanie : czy znacie może kogoś, kto korzystał z ich pomocy? Czy rzeczywiście wybrano dla tej osoby tą najbardziej korzystną ofertę? Czy warto?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Znam osobę która skorzystała z pośrednictwa ale nie Expandera tylko Open Financial i dostała w banku kredyt na lepszych warunkach niż gdyby przyszła wprost do tego banku. Inaczej mówiąć oddział banku nie mógł dać bezpośrednio tej osobie takich warunków jakie mógł dać "przez pośrednika".

Na pewno warto spróbować.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znam osobę która skorzystała z pośrednictwa ale nie Expandera tylko Open Financial i dostała w banku kredyt na lepszych warunkach niż gdyby przyszła wprost do tego banku. Inaczej mówiąć oddział banku nie mógł dać bezpośrednio tej osobie takich warunków jakie mógł dać "przez pośrednika".

thx :)

Witam!

Proszę o opinię w sprawie oferty kredytu złotówkowego:

Kwota kredytu 365 tys.

-oprocentowanie 5,35 (stała marża 0,95- możliwość wnioskowania o obniżenie po roku)

-prowizja banku 0,5%

-wibor 6 m-cy

-ubezpieczenie niskiego wkładu własnego 3,5% od kwoty brakującego wkładu do 20% wartości inwestycji

-ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki- wyższe oprocentowanie o 0,9%

+ opłaty stałe: podatek za ustanowienie hipoteki i wpis do hipoteki

Może jednak przy takiej kwocie warto pomyśleć o frankach? niestety nie wiem czy będę miec wtedy zdolność na taką kwotę...

Natus

W jakim banku?

W Bzwbk dostałem taką ofertę

Kredyt 200tys na 25 lat

Oprocentowanie 4,85% przez pierwsze dwa lata (marża 0,5%) później marża 1% - oczywiście z możliwością negocjacji.

Prowizja 0,75% (będę negocjował, jestem ich klientem).

Ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki- wyższe oprocentowanie o 1%

Hmmm. W takim razie zainteresujemy sie rowniez oferta Open Financial'a. Im dluzej siedzimy i nad tym myslimy, tym bardziej dochodzimy do wniosku, ze takie rozwiazanie jest dla nas najlepsze. Zwlaszcza, ze nie mamy mozliwosci osobiscie odwiedzac wszystkich bankow, a informacje na ich stronach internetowych przyprawiaja nas o zawrot glowy. Jak kazdych zoltodziobow zapewne. :wink: GUZIKowa.

dotarłam tu za sprawą Guzików :lol:

w odpowiedzi na guzikowe pytanie - piszę - NIE.

Nie wiem, czy juz wklejałam w tym wątku, ale ponieważ obiecałam krakowskiemu expanderowi, że będę o nich szeroko pisać - wątek dla ew. klientów Expnadera i GE Banku:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1393748#1393748

miłej lektury!

hehehe :) Mam wrazenie, ze biore udzial w Waznej Sprawie ;)

A tak serio - slusznie- skoro sie nie sprawdzaja, chwalic ich nie wypada. Z tego co czytam na forum, zdania klientow Expandera i OF sa podzielone. Niestety nierowno - jednak wiecej jest tych niezadowolonych z balaganu, nie dotrzymywania terminow, problemow z kompletowaniem dokumentow. To nie wrozy szybkiego, korzystnego kredytu. A nie o to nam przeciez chodzi.

Natus

W jakim banku?

W Bzwbk dostałem taką ofertę

Kredyt 200tys na 25 lat

Oprocentowanie 4,85% przez pierwsze dwa lata (marża 0,5%) później marża 1% - oczywiście z możliwością negocjacji.

Prowizja 0,75% (będę negocjował, jestem ich klientem).

Ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki- wyższe oprocentowanie o 1%

BPH- kurcze już chyba sobie na ten moment odpuszczę szukanie...goni mnie czas, a tę marżę mam podwyższoną o 0,2 z powodu dużego ryzyka.

Byłem wczoraj w Dom Banku i dostałem ofertę.

170.000 na 360 m-cy (budowa domu, działka nie jest wliczana jako wkład własny)

Nie trzeba w tym banku mieć konta.

Obowiązkowe opłaty:

ubezpieczenie od utraty wartości nieruchomości 1751,73 (na 5lat)

ubezpieczenie niskiego wkładu 1359,14 (jednorazowo)

ubezpieczenie od ogni itp 136 zł (Hestia co roku)

Wszystkie w/w opłaty wliczone w cenę raty kredytu.

CHF~3,79% na 100 wartości (całkowity koszt kredytu)

rata 865 zł

rata 970zł(do momentu wpisu do ksiegi wieczystej)

Co powiecie na temat tego?

A ja juz kręćka dostaje. Nie mogę sie zdecydowac na kredyt a czasu coraz mniej.... Miałąm juz brać w PKO BP, ale przez przypadeki prosto z ulicy trafiłam do Money Expert. Nwet byłam zadowolona z ich usługi. Nie wciskali tak jak Open Finance czy Expander od razu kredtytu jednego banku, zachwalając że jest najlepszy. Powiedzieli, że mogę złozyć wniosek do różnych banków i zobaczymy gdzie dostaniemy najelpszą ofertę. Złożymy więc jeszcze do BGŻ, Nordei, MultiBanku, Santander. Tylko wszedzie trzeba oryginalne ich zaświadczenia o zarobkach... To jest najgorsze, że ja nadal nie mogę sie zdecydowac na walutę kredytu. Raz jestem za frankiem raz za złotówką. Korzyść przy franku to ok. 150 zł na racie. Kobieta z Money powiedziałą mi żebym nie dawała żadnego wkłądu włąsnego, że lepiej zainwestowac nawet 18 tys. na fundusz i po 15 latach ma mi on wypracowac takie zyski, że mogłabym spłacić po 15 latach kredyt, a nie po 30latach. Qrcze co robić złotówka czy frank.... a jak wy bierzecie...????????

Zastanawiamy się, czy nie skorzystać z pomocy Expandera w wyborze banku, w którym mielibyśmy zaciągnąć kredyt. Pytanie : czy znacie może kogoś, kto korzystał z ich pomocy? Czy rzeczywiście wybrano dla tej osoby tą najbardziej korzystną ofertę? Czy warto?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Ja osobiście korzystam z pomocy ekspandera, szybko i sprawnie poszło nam z papierami po 2 tygodniach otrzymalam juz pozytywną decyzję z Millenium, teraz tylko podpisanie umowy. Z tego co wiem napewno szybciej to się odbywa niż mialabym zalatwiać osobiście. (Ekspander placówka w Płocku).

Ja korzystałam z pomocy pośrednika z GoldenEgg. 6 marca dostarczyłam do nich wniosek i niezbędne załączniki, dziś podpisałam umowę kredytową (w PKO BP).

Żałuję, że nie znam osoby, która mogłaby polecić mi konkretnego pracownika jednej z tych firm. Jakąś kompetentną osobę, która załatwiłaby sprawę kredytu szybko i dobrze.

Z kredytem trzeba bardzo ostrożnie. To jest decyzja na conajmniej kilkanaście lat. Warto udać się do Ekspandera, choćby po to aby ktoś wyjaśnił na czym polegają dodatkowe koszty kredytu (za to się nie płaci). A decyzja, no cóż to jest jak gra w karty. Sam mam to przed sobą, więc powoli zaczynam się interesować kredytami :)

Z kredytem trzeba bardzo ostrożnie. To jest decyzja na conajmniej kilkanaście lat. Warto udać się do Ekspandera, choćby po to aby ktoś wyjaśnił na czym polegają dodatkowe koszty kredytu (za to się nie płaci). A decyzja, no cóż to jest jak gra w karty. Sam mam to przed sobą, więc powoli zaczynam się interesować kredytami :)

Jasne. Zgadzam sie z Toba w 100%. Co prawda, my w ogóle nie bierzemy pod uwagę kredytu na lat kilkanaście, jednak do kwestii wziecia kredytu podchodzimy z należytą pokorą. ;)

Tez myśleliśmy nad tym, żeby Expandera potraktować tylko jako biuro podpowiadające grupę banków, z którą później współpracowalibyśmy sami. Bez pośredników.

Zobaczymy, co wymyślimy jutro.

GUZIKowa- Zosia Samosia.

My na początku korzystaliśmy z rad OF. Pan wskazał nam mBank i powiedział, że jeśli oni będą pośredniczyć to dostaniemy lepsze warunki kredytu. Warunki dostaliśmy na piśmie. Poszliśmy do mBanku i okazało się, że bez pośrednika dostaliśmy takie same. Oczywiście nie informowaliśmy pani w Banku, że wcześniej OF dał nam rozpiskę co, jak i dlaczego.

Pozdrawiamy.

Co prawda bralem kredyt juz dwa lata temu, ale...

Bylem w OF i Exp. A potem sam pochodzilem po bankach. I dostawalem o wiele lepsze warunki niz dawali posrednicy. W koncu zdecydowalem sie na nordea bank. Dali mi najlepsze warunki jak przedstawilem im oferte konkurencujnego banku zrobili tak ze oni byli najbardziej konkurencyjni.

Co moge powiedziec po dwoch latach? Ano to ze z wyplatami transzy nie bylo zadnego problemu, ze z podniesieniem wartosci kredytu tez nie bylo problemu. Ze juz dwa razy wnioskowalem o obnizenie marzy kredytu i z 2% i mam juz 1,1. Kredyt w CHF. No i to, ze bralem franka po kursie 2,63 splacam po - srednio - 2,45. Choc teraz kiepska koniuktura na franka :(

I jedna wazna rzecz: Wszystko zalezy na kogo traficie w banku. Jesli zacznie obslugiwac was ktos nie mily to wiadomo - bank przepada. Ja mialem to szczescie ze trafilem na naprawde dobrego doradce, ktory doradza mi do dzis ;)

Witam!

A ja sie zdecydowalam na kredyt w BGZ i jak narazie nie narzekam na wybor. spotkalam sie z bardzo mila obsluga a musze powiedziec ze bank ten zawsze uwazalam za relikt :D a tu prosze.

kredyt: 150 000

waluta: CHF

na 30 lat

oprocentowanie:3,6825

marza: 1,3pp.

oplaty: 637,21CHF (ok.1500zl) oplata przygotowawcza

ubzepiczenie do czasu wpisania banku do hipoteki: 334 zl (to mi sie nie bardzo podoba bo wiem ze mozna o wiele taniej ale coz...)

ubzepiecznie domu w budowie: 108zl/rok (allianz)

dwie transze: po 75 000zl

umowe podpisalam 27 marca a pieniadze na koncie 28 marca.

bardzo mila obsluga

musialam zalozyc konto ale obsluga wynosi tylko 6zl/m-c w tym dostep do internetu

pozdrawiam

Wczoraj zadzwonił człowiek, od którego kupuję działkę. Mamy już umówionego notariusza na 13 kwietnia w piątek, mam nadzieję, że nie na trzynastą i jak zwykle pewne wiadomości spadają na nas jak grom z jasnego nieba. Myśleliśmy, że cała machina ruszy dopiero w wakacje, ale niech tam..... Będzie z głowy. Mam tylko jeden mały, malutki problem muszę wziąć kredyt na zakup działki. Już chyba wybrałam Kredytbank, ale chciałabym usłyszeć informacje o słuszności, bądź nie mojego wyboru. Za- decydowało to, że dają kredyt na 100% wartości działki, a nawet więcej. W akcie notarialnym, bedę miala wpisaną małą kwotę, poniżej 20 tys. a bank udziela kredytów od takiej wlaśnie kwoty i nie robią problemu Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii?????? Dziś idę do banku po dokumenty i w związku z tym,że termin jest krotki muszę sie spieszyć!