Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj zadzwonił człowiek, od którego kupuję działkę. Mamy już umówionego notariusza na 13 kwietnia w piątek, mam nadzieję, że nie na trzynastą i jak zwykle pewne wiadomości spadają na nas jak grom z jasnego nieba. Myśleliśmy, że cała machina ruszy dopiero w wakacje, ale niech tam..... Będzie z głowy. Mam tylko jeden mały, malutki problem muszę wziąć kredyt na zakup działki. Już chyba wybrałam Kredytbank, ale chciałabym usłyszeć informacje o słuszności, bądź nie mojego wyboru. Za- decydowało to, że dają kredyt na 100% wartości działki, a nawet więcej. W akcie notarialnym, bedę miala wpisaną małą kwotę, poniżej 20 tys. a bank udziela kredytów od takiej wlaśnie kwoty i nie robią problemu Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii?????? Dziś idę do banku po dokumenty i w związku z tym,że termin jest krotki muszę sie spieszyć!

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

0% marży????nie chce mi sie wierzyć. Chyba że w pierwszym roku, a później wyższa.

Ja też ciagle sie jeszcze zastanawiam naqd kredytem. wiem, że chcę we frankach - 200tys. W PKO BP dostałam teraz taka ofertę: marża-1,17%, prowizja 0,75% - 3miesieczny Libor

W Nordei - 1% marży, 1,5% prowizji. 6 miesiećzny Libor.

Co wybrać?Czy mieliście jakieś doświadczenia z Nordea Bank????

Jaki Libor jest lepszy 3M, czy 6M? 6M jest wyższy, ale czy zawsze tak bedzie????

Witam!

Ja wziełam w Millennium kredyt hipoteczny na zkup działki i na budowę domu jednorodzinnego BEZ POZWOLENIA NA BUDOWĘ (NA PODSTAWIE PROJEKTU I KOSZTORYSU) wypłacany w transzach, prowadzę działalność TYLKO 12 MIESIĘCY, waluta CHF, prowizja 1%, oprocentowanie 3,2525%, marża banku 1,15%, okres spłaty 420 mies. okres karencji (spłata rat kapitałowych + oodsetki) po 24mies na razie tylko odsetki, raty malejące, ubezpieczenie do czasu wpisu hipoteki (kaucyjnej) 217zł (PZU) ubezpieczenie na życie i budynku w czasie budowy 61 + 24zł. Rozliczam się wpisami w dziennik budowy i zdjęciami. POLECAM.

Pozdrawiam.

czy ktoś orientuje się do jaki bank nie wymaga uregulowanej służby wojskowej?

Nawet w Santanderze wymagaja, a tam sa dosc liberalni jesli chodzi o wymogi tego typu. Mysle ze trzebaby znac kogos wysoko postawionego w banku, ktory poreczylby za Ciebie, znam takie przypadki, choc nie przy przy tak duzym kredycie

Co wybrać?Czy mieliście jakieś doświadczenia z Nordea Bank????

Wystarczy poczytac to co napisalem troszeczke wyzej ale... przekleje:

W koncu zdecydowalem sie na nordea bank. Dali mi najlepsze warunki jak przedstawilem im oferte konkurencujnego banku zrobili tak ze oni byli najbardziej konkurencyjni.

Co moge powiedziec po dwoch latach? Ano to ze z wyplatami transzy nie bylo zadnego problemu, ze z podniesieniem wartosci kredytu tez nie bylo problemu. Ze juz dwa razy wnioskowalem o obnizenie marzy kredytu i z 2% i mam juz 1,1. Kredyt w CHF. No i to, ze bralem franka po kursie 2,63 splacam po - srednio - 2,45. Choc teraz kiepska koniuktura na franka

I jedna wazna rzecz: Wszystko zalezy na kogo traficie w banku. Jesli zacznie obslugiwac was ktos nie mily to wiadomo - bank przepada. Ja mialem to szczescie ze trafilem na naprawde dobrego doradce, ktory doradza mi do dzis

Jaki Libor jest lepszy 3M, czy 6M? 6M jest wyższy, ale czy zawsze tak bedzie????

Co do Liboru.. ciezko powiedziec jesli libor rosnie lepiej 6M bo pozniej odczujesz podwyzke, jesli maleje to wiadomo 3M bo szybciej odczujesz obnizke.

Witam!

Ja wziełam w Millennium kredyt hipoteczny na zkup działki i na budowę domu jednorodzinnego BEZ POZWOLENIA NA BUDOWĘ (NA PODSTAWIE PROJEKTU I KOSZTORYSU) wypłacany w transzach,

Czy to naprawde możliwe? To by mi bardzo pasowało.A kiedy w takim układzie wypłacają pierwszą transzę? Jak już jest pozwolenie?

lolomama :

Byłem w KredytBanku na wstepie dostałem 3,97% i prowizja 1,35% i zastanawiające wielce jest to że w PKO BP przy procencie 3,43 rata wyszła 1337 zł a w KB przy procencie 3,97 rata wyszła 1315 zł (oczywiście zakładając ten sam okres i taką samą wysokość kredytu)

Jarek

A sprawdziłeś po jakim kursie każdy z banków liczył franka??

helu :

Czy to możliwe że kalkulator kredytowy na witrynie money.pl fałszuje, zaniża symulacje? Nasz doradca twierdzi że przy procencie 3,43; okresie 25 lat oraz kwocie 250 000 rata stała wychodzi 1337 zł a na kalkulatorze ww wychodzi mi okolo 1240 (dokładnie nie pamiętam) ????

Nasz doradca twierdzi że nasza symulacja jest poprawna a money.pl oszukuje Tylko po co?

pomóżcie Jarek

Nikt nie musi oszukiwać. Wystarczy, że kalkulator bierze średnią wartość franka, a bank (Wasz doradca) liczy po kursie sprzedaży. Z tego co wiem, to różnice między ceną zakupu a sprzedaży franka wachają się zależnie od banku między 9 a nawet 14gr. Dlatego nawet identyczne warunki w dwóch bankach nie muszą oznaczać identycznej raty kredytu.

Pozdrawiam

Dlaczego nikt nie pisze o ofercie banku ING?

przy kwocie kredytu 150tys i wkładzie własnym 56% zaciągniętym na 20 lat dostałem następujące warunki:

prowizja 0%

marża 1.22%

wpis do hipoteki 200zł

ubezpieczenie budynku 84zł/rok

do momentu wpisu do hipoteki +0.5%

wcześniejsza spłata bez dodatkowych kosztów

niezależna wycena na koniec inwestycji 500-600zł

karencja do 24m-cy

w PKO BP

prowizja 1%

marża 0.86%

Co o tym myślicie? Jestem w takiej sytuacji, że posiadam mieszkanie i chciałbym po wybudowaniu stanu surowego je sprzedać, spłacić resztę kredytu i wykończyć dom. Szukam więc najkorzystniejszego rozwiązania gdzie w ciagu załóżmy 12-18m-cy musiałbym oddać bankowi jak najmniej. Czy opłaca mi sie wziąć kredyt w CHF? Czy myślicie, że te warunki są dobre?

Jak wygląda sprawa z fakturami? W których bankach ich wymagają?