Mac Iek 17.04.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Myślę o kredycie 170 tys PLN mając niecałe 60% wkładu własnego w CHF na 30 lat. Zachęcony reklamami odwiedziłem Millennium gdzie zaproponowano mi:1,15% marża (w sumie 3,45%)1% - prowizja0.081% - ubezpieczenie pomostowe (do ustanowienia hipoteki)34 PLN/mies. - ubezp. budowy26 PLN/mies. - ubezp. na życie200 PLN - kontrola inwestycji0 PLN - wycenaChyba "przyzwoita" oferta. Załatwiałem jednak coś jeszcze w "swoim" Kredyt Banku i tu spotkało mnie zaskoczenie. Jako stały klient dostałem:1,05% marża (w sumie 3,35%)0 - prowizja0.07% - ubezpieczenie pomostowe (do ustanowienia hipoteki)ok. 200-300 PLN/rok - ubezp. budowy0 - ubezp. na życie100 PLN - kontrola inwestycji1000 PLN przez Bank (ale można znaleźć rzeczoznawcę za 500 PLN) - wycena........ co daje w sumie tańszy kredyt.Co o tym myślicie? Widzicie jakieś haczyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 18.04.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja zaś jeszcze nie wybrałem kredytu, ale dopiero się do tego przymierzam i rozglądam się, a jakże ja tego finansowego mętliku nie trawię! Już kręci mi się w głowie od nadmiaru możliwości. W ogóle nie mam nabożeństwa do papierkologii i najchętniej zdecydowałbym się na ten bank, w którym będzie najmniej formalności i wystawania w okienkach. Poratujecie pogubionego laika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 18.04.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja zaś jeszcze nie wybrałem kredytu, ale dopiero się do tego przymierzam i rozglądam się, a jakże ja tego finansowego mętliku nie trawię! Już kręci mi się w głowie od nadmiaru możliwości. W ogóle nie mam nabożeństwa do papierkologii i najchętniej zdecydowałbym się na ten bank, w którym będzie najmniej formalności i wystawania w okienkach. Poratujecie pogubionego laika? Spróbuj popytać u doradców finansowych, usługa jest darmowa, a zawsze troche człowiek zyska na eksperiencji... Ja mam ten sam problem i jeszcze sie nie zdecydowałam, ale po konsultacjach w/w mam przynajmniej porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 18.04.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Dzięki za odpowiedź. Do doradcy oczywiście wybieram się, ale doradca na pewne sprawy patrzy inaczej niż jego klient i dlatego zależy mi też na poznaniu opinii indywidualnych kredytobiorców. Stąd survey w internecie. Ludzie piszą o niespodziankach, jakie ich spotkały, a na takie niespodzianki najlepiej być przygotowanym i wybrać bank, w którym wszystko pójdzie gładko i krótko i przede wszystkim prędko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 19.04.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Z tymi doradacami, to nie jest tak do końca rewelacyjnie, ponieważ oni Ci polecą ten bank, który daje im największa prowizję od zdobycia klienta. Ja na Twoim miejscu oprócz doradcy poorientowalabym sie sama w róznych bankach. Owszem, to wymaga czasu, ale wiesz, że nikt Cię nie skantuję. Ogólnie oferty sa dobre, ale powinienies jeszcze cos wynegocjować, ponieważ masz duży wkład wlasny, jakies obniżenie dodatkowe marzy banku przy oprocentowaniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 19.04.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 ...Ogólnie oferty sa dobre, ale powinienies jeszcze cos wynegocjować, ponieważ masz duży wkład wlasny, jakies obniżenie dodatkowe marzy banku przy oprocentowaniu. Pozdrawiam To chyba do mnie....dzięki za odzew . Z tym wkładem to jest różnie bo wiadomo im większy tym mniejszy kredyt. I tak w Milliennium powiedzieli, że negocjować mógłbym się jakbym brał powyżej 300 tys. - temat mojego wkładu własnego pominięto. Natomiast w Kredyt Banku mają "widełki" i ta marża jest za przedział 50 do 70 proc. wkładu własnego i chyba więcej nie wskóram.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabaste 20.04.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 My już mamy podpisany kredyt w banku PKO BP, cała procedura przebiegła błyskawicznie, papierki zgromadziliśmy w czwartek przed Wielkanocą , we wtorek złożyliśmy w banku wszystkie dokumenty a już w poniedziałek mieliśmy podpisaną umowę.Wybraliśmy ten bank ponieważ moi rodzice brali w nim kredyt, wiedzieliśmy czego się spodziewać, jakie mają warunki, itp.Poza tym oboje z mężem mamy tam konta, z dostępem do internetu.Warunki dostaliśmy następujące:kredyt 200688,60zł (na całość inwestycji) na 25 lat.wkład własny w postaci działki, wszelka papierologia załatwiona, geodeta też już był - ale bank tego nie policzył, więc niech będzie, że wkład własny 0%.prowizja 0,95%marża 0,96% niestety obowiązkowe ubezpieczenie od utraty pracy (oboje mamy umowy na czas określony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 20.04.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Zbieram papiery i zasuwam do PKO BP. Jeden kredyt tam już spłaciłam, na działkę, kupić nie kupić, potargować można... Napiszę jaki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 20.04.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 I tak w Milliennium powiedzieli, że negocjować mógłbym się jakbym brał powyżej 300 tys. - temat mojego wkładu własnego pominięto. Natomiast w Kredyt Banku mają "widełki" i ta marża jest za przedział 50 do 70 proc. wkładu własnego i chyba więcej nie wskóram.... Sprobuj, powiedz w Millenium, ze Kredyt Bank Ci oferuje niższa marżę, za to, że dużą część inwestycji finansujesz sam i, że to chyba wystraczający powód do obniżenia marży, bo w tym momenice bank praktycznie nie ryzykuje. Zawsze warto spróbować !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.04.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 I tak w Milliennium powiedzieli, że negocjować mógłbym się jakbym brał powyżej 300 tys. - temat mojego wkładu własnego pominięto. Natomiast w Kredyt Banku mają "widełki" i ta marża jest za przedział 50 do 70 proc. wkładu własnego i chyba więcej nie wskóram.... Sprobuj, powiedz w Millenium, ze Kredyt Bank Ci oferuje niższa marżę, za to, że dużą część inwestycji finansujesz sam i, że to chyba wystraczający powód do obniżenia marży, bo w tym momenice bank praktycznie nie ryzykuje. Zawsze warto spróbować !!! Pewnie spróbuje, mam też w planie odwiedzić GE. A tak poza tym to banki namawiają do kredytów złotówkowych bo ponoć jak frank skoczy do 2,9-3.0 to już wychodzi tyle co w złotówkach.......dodatkowo cały czas spada i ponoć ma najniższe notowania od dłuższego czasu, jak się odbije zacznie rosnąć to co miesiąc o wiele wyższa rata . Ale to jest właśnie ryzyko kursowe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 20.04.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Byłam w PKO BP. Zaproponowali mi prowizję 0,90 i marżę 1,16 lub prowizję 0,30 i marżę1,34, ale raty wtedy są wyższe o ok. 40zł. W odpowiedzi namój średni entuzjazm Pani zapowiedziała jeszcze jakoweś obniżki. No myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 22.04.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A ja mam pytanie co do wyceny rzeczoznawcow.Chce kupic dzialke. Cena za metr nieuzbrojonej zalozmy 150 zl m2. W rejonie, w ktorym chcialabym kupic nalezy te cene uznac za normalna, za dwa miesiace bedzie okazyjna. A tymczasem Pani rzeczoznawca "na oko" okreslila mi, ze cena wyniesie ok 100zl. Czy ona ma stare dane czy ki diabel? A jak mi okresli cene dzialki na te 100, to bank na 150 kredyt da, czy nie da? Pewnie nie, co?Boze, zwariuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 22.04.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A ja mam pytanie co do wyceny rzeczoznawcow. Chce kupic dzialke. Cena za metr nieuzbrojonej zalozmy 150 zl m2. W rejonie, w ktorym chcialabym kupic nalezy te cene uznac za normalna, za dwa miesiace bedzie okazyjna. A tymczasem Pani rzeczoznawca "na oko" okreslila mi, ze cena wyniesie ok 100zl. Czy ona ma stare dane czy ki diabel? A jak mi okresli cene dzialki na te 100, to bank na 150 kredyt da, czy nie da? Pewnie nie, co? Boze, zwariuje! Wez innego rzeczoznawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rekrek 23.04.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 jak się okazuje jest oczywiście możliwość wzięcia kredytu bez uregulowanej służby, dzisiaj dostałem wstępną ofertę ( bez kompletu dokumentów- orientacyjną) z banku Nordea - warunek - lokata w wysokości 9 rat (zamrożona do 28 roku życia) a czemu akurat do 28 roku życia? przepisów nie znają w tym banku czy co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 23.04.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 a czemu akurat do 28 roku życia? przepisów nie znają w tym banku czy co... Niektóre banki po prostu uwielbiają komplikować klientom życie. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 24.04.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 a czemu akurat do 28 roku życia? przepisów nie znają w tym banku czy co... Niektóre banki po prostu uwielbiają komplikować klientom życie. :/ Bo maja taki popyt, ze im nie zalezy! Znacznie wieksza od podazy mimo duzej konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 24.04.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Będę szukać banku z ludzkim podejściem do klienta. PRL skończyła się jakiś czas temu i mam już dość oddawania czci instytucjom. To przecież one są dla klienta, a nie odwrotnie! *Bunt.* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 24.04.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 To przecież one są dla klienta, a nie odwrotnie! Tiaaaa....... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 24.04.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Pod kątem ideologicznym moja postawa jest słuszna! Aczkolwiek patrząc realistycznie to nie mam szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 24.04.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 A ja w ogole nie zaprzeczam. Ba, nawet nie watpie! Sam tez tak zrobilem. Tylko zazwyczaj konczy sie jak w dowcipie o podlwadnym, ktory przechwalal sie, ze wygarnie szefowi cala prawde na jego temat. Po 5 minutach rozmowy mowi swoim kolegom "Ale mu powiedzialem!"... trzepiac rekoma brud na kolanach A wiec, tez im (bankom) "pokazalem", ze sie nie zgadzam na ich jednostronne warunki... "otrzepujac pozniej brud z kolan"...dziekujac, ze mi dali mniej niz chcialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts