6dziewiatka7 24.04.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Mam jeszcze pytanie dotyczące Banków Ja po wstępnych rozmowach i nie tylko wstępnych jestem z GE i Milenium, ale bardziej się skłaniam do GE, moze ktos z Was brał w GE kredyt? Proszę o opinię Wiem , ze są na forum rożne opinie na temat tego banku, ale na temat kazdego innego też z checią poczytam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 25.04.2007 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 co sądzicie o kredycie w Fortis Banku? - prowizja O%, - oprocentowanie kredytu: 3,40% -przy skredytowaniu nieruchomości na 100% - marża banku 1% - od 17 kwietnia 2007 do 31 maja 2007 roku jest promocja z tak niską marżą, standartowo marża wynosi 1,3% -1,5% (kredyt w CHF), - Polisa na życie nie jest wymagana. - LIBOR 6M - wycena nieruchomości na nasz koszt - w przypadku kredyt w ratach malejących nie ma ubezpieczenie wkładu niskiego, w ratach równych ubezpieczenie wkładu niskiego wynosi 15%. - kredyt w tym banku jest denominowany, - Do czasu ustanowienia hipoteki kredyt zostaje ubezpieczony w TU. Koszt ubezpieczenia wynosi 0,96% kwoty kredytu za okres 12 m-cy, - Prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi 0%, jeśli w ciągu 3 lat nie nadpłaci się więcej niż 15% zadłużenia. Jeśli w okresie 3 lat zostanie nadpłacone więcej niż 15% zadłużenia, prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi 1,5% Minimalna kwota nadpłaty musi być nie mniejsza niż jednokrotność aktualnej raty kapitałowej, - opłata za Przewalutowanie: z CHF/EUR na PLN = 0%, pozostałe = 0,5% Kwota kredytu: 400 000,- Lat: 30 Waluta: CHF Oprocentowanie: 3,40% Raty malejące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 25.04.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Powiem Ci że takze zaczełam się zastanawiać nad Fortisem. Warunki wydaja m i się dosyć dobre. Jeszcze u nich nie byłam. Rozmawiałam tylko przez telefon. Do tego mają niski spread. Np. dzisiaj wynosi on 0,90 gr. Nie pytałam się o ubezpieczenie niskiego wkładu, ale tak jak napisałeś to wysokie koszty, trzeba sie dopytać. Ja tylko w ratach równych, bo na malejące nie bede miała zdolności. Czy te 3,40% marży jest tylko w 100% kredytowania? Jeżeli tak, to za bardzo sie nie opłaca bo trzeba będzie za to płacić duże ubezpieczenie braku wkładu własnegoAha i jeszcze rozliczania w przypadku budowy nie sa za bardzo ciekawe. Trzeba przedstawić na 67% wydanych środków faktury, jak nie to jakaś inspekcja ma być z Lexis i taka inspekcja kosztuje 250 zł. Tylko nie wiem czy przed kazdą transzą trzeba płacić. Jak coś nowego sie dowiesz to napisz. A jest na forum ktoś kto ma kredyt w Fortisie? Jesteście zadowoleni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.04.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Bylam w Money Expert i Open Finance. Jedni radzili Santandera i PKO BP, drudzy - BGZ i Nordee, ew. mBank. Prywatnie bylam w Millennium (odpada, 50 % przy zakupie dziali trzeba miec wlasne) i Kredyt Banku. Na razie mam druczki do : Santandera BGZ PKO BP Same najdrozsze chyba, co? ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nidziowa 25.04.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Nigdy MILLENIUMOd grudnia wodzilii nas za nos, złozylismy dokumenty a oni ciągle chcieli coś nowego. Dostalismy decyzję kredytową pozytywną 3mies. temu ale pod warunkiem dostarczenia zus rmua. Jak to dostali to znowu coś im nie pasowało. Dochody męża nie zgadzały sie z przelewami. Koszmar.Odradzam. Pan z banku obiecuje ze zadzwoni i cisza. I co mamy robić? Jutro szoruje do pko bp.Proszę mi powiedzieć jakie dokumenty są tam potrzebne?? Czy zus rmua wystarczy?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 26.04.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 My braliśmy w Multibanku bardzo profesjonalna obłsługa przed udzieleniem kredytu jak i po. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 26.04.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 My braliśmy w Multibanku bardzo profesjonalna obłsługa przed udzieleniem kredytu jak i po. Polecam! Moj pierwszy kredyt tez byl w Multibanku. Mam identyczne odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 26.04.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy kredytem denominowanym a walutowym???? Chcę wziaść we frankach i myśłam o Fortisie, a doradca kredytowy powiedział mi że jest nie korzystnie w Fortisie przez tą różnicę... rozmaiwaiłam przez telefon, wiec nie rozmumiałam o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 26.04.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy kredytem denominowanym a walutowym???? Chcę wziaść we frankach i myśłam o Fortisie, a doradca kredytowy powiedział mi że jest nie korzystnie w Fortisie przez tą różnicę... rozmaiwaiłam przez telefon, wiec nie rozmumiałam o co chodzi chodziło chyba o "denominowany" a "indeksowany" denominowany: saldo kredytu w walucie obliczane jest po kursie z dnia podpisywania umowy, a kredyt czy to w jednej transzy czy w wielu, wypłacany jest po kursach z dnia wypłat, czyli w zależności od zachowania się waluty, kredytu może być za mało, bo kurs spadł, lub za duzo bo wzrósł, i nadwyzka oddawana jest kredytobiorcy, indeksowany: saldo kredytu obliczane jest po kursie z dnia umowy i wypłacany jest po tym samym, nie ważne kiedy są wypłane transze, czyli klient wtedy jest pewnien, że środków na okreslony cel mu nie zabraknie, ale jednocześnie kiedy kurs w czasie wypłat wzrośnie, to on nie zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek PDF 27.04.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Witam... Czy ktoś z Was korzystał z usług doradcy finansowego...??? nie chodzi mi tu o wielu cwaniaczków sprzedających po prostu kredyty tylko o prawdziwego doradcę, który nie dość że zadba żeby spłacić kredyt powiedzmy w połowie okresu spłaty, ale zadba również o to żeby po okresie w którym normalnie spłacilibyśmy kredyt-mieć na koncie jeszcze jakieś pieniądze-powiedzmy 700 000zł które to pozwolą nam "przejść na emeryturę" generując jakieś tam miesięczne odsetki, któr zadba o dodatkowe zabezpieczenie ubezpieczeniowe itd...itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek PDF 27.04.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Santandera BGZ PKO BP Same najdrozsze chyba, co? ))) hmmm... istnieją różne drogi i różne możliwości... droższy kredyt wcale nie musi być gorszy... rozwiązań jest mnóstwo... jakieś pytania...? proszę na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.04.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 openfinance i expander doradzaja nam BGŻ rozmawialem z BOŚ i maja propocje kredyt w zlotowkach 0,75 + aktualnie 4,55 na poczatek wezme z pewnoscia zlotowki wiec czy to dobrze wyglada? chce bank gdzie nie bedzie problemow z brakiem faktur czy innymi drobiazgami. wydana kase bedzioe widac w rosnacym domu i o to chyba chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek PDF 27.04.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 chce bank gdzie nie bedzie problemow z brakiem faktur czy innymi drobiazgami. wydana kase bedzioe widac w rosnacym domu i o to chyba chodzi dlaczego Ty się tym martwisz a nie zostawisz zmartwień specjalistom...??? dlaczego to ktoś nie ma wziąć odpowiedzialności za sprawy papierkowe i zadbać o to żeby wszystko było tak jak się należy...??? dlaczego...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 27.04.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 chce bank gdzie nie bedzie problemow z brakiem faktur czy innymi drobiazgami. wydana kase bedzioe widac w rosnacym domu i o to chyba chodzi dlaczego Ty się tym martwisz a nie zostawisz zmartwień specjalistom...??? dlaczego to ktoś nie ma wziąć odpowiedzialności za sprawy papierkowe i zadbać o to żeby wszystko było tak jak się należy...??? dlaczego...??? Może dlatego, że jest inteligentny i już na początku przygody z budowaniem wie, że nikt nic za niego nie załatwi a już na 100% nie za darmo- chyba tylko rodzinka i przyjaciele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek PDF 27.04.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 na świecie nie ma nic za darmo...!!! pytanie... czy sam lub rodzina zrobi wszystko jak należy...??? nie wątpię w to że jest inteligenty i rozumiem że sie martwi bo sam mam w planach budowę domu, jeśli mam coś zrobić źle to wolę zapłacić komuś kto jest fachowcem i zrobi to jak należy a na dodatek doradzi jakieś ciekawe rozwiązanie... a co do rodziny... jest takie powiedzenie-"rodzina wygląda fajnie tylko na zdjęciu"... spekulantów jest wielu ale na szczęście są to tylko spekulanci... pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 28.04.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Ja złożę wnioski kredytowe w 3 bankach. W Millenium i Polbanku - to przez firme - doradcę kredytowego i złożyłam w PKOBP. Musze przyznać, że warunki są porównywalne, ale traktowanie klienta w PKOBP lepsze, przynajmniej im zależy, albo tak wygląda... No i cały czas sie waham nad walutą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 29.04.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Mam do Was pytanie. Jestem przed wyborem kredytu. Jakie sa wasze dosawiadczenia z bankami: Millenium, PKOBP i BPH. Biore te trzy pod uwage i nie moge sie zdecydowac. Czy wiecie moze jak wygladala wycena przez rzeczoznawce z tych bankow? Jaka oni obieraja kwote za m2 pu.domu? Nie wiem ile moze mnie kosztowac wybudowanie domu, ze wzgledu na szybkie zmiany cen. Bede chcial wziasc okolo 170000 na budowe domku o pow.94m2. wykonawce juz mam, za stan surowy bez dachu chce 16tys bez materialow. Jak dlugo czeka sie na decyzje z banku, a potem po podpisaniu umowy na wyplate I transzy? Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.04.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Może dlatego, że jest inteligentny i już na początku przygody z budowaniem wie, że nikt nic za niego nie załatwi a już na 100% nie za darmo- chyba tylko rodzinka i przyjaciele... dzieki. dawno temu jak chcialem isc do szkoly wojskowej dowiedzialem sie ze moje IQ jest zdecydowanie powyzej przecietnej wiec nie narzekam wole sam zadbac o swoje sprawy a jak na tym sie nie znam to najwyzszy czas abym sie poznal. zadaje duzo pytan i cenie sobie kompetentne odpowiedzi jak np. mam zaufac expanderowi czy openfinace gdyz maja oni od banku prowizje i to nie zawsze taka sama ja tez jestem handlowcem i mialbym dylemat: polecic oferte najlrpsza dla klienta czy ta z ktorej mam najwieksza kase?????? wole jednak sam polazic po 3-4 bankach tylko jeszcze nie wiem po jakich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 30.04.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 troche chodziłem po bankach i robiłem też trochę analiz finansowych. Chce wziąć kredyt na 300 tys. zł w jednej transzy.Wydaje mi się ,że ważne jest aby :1. Wziąć kredyt denomoinowany w CHF .Historycznie wahania kursu wydają się nie być zagrożeniem,tzn aktualnie kurs CHF w stosunku do PLN jest bardzo niski ( ok.2,30 ) czyli trzeba niejako dużo wziąć tych franków. Po analizie wyszło jednak ,że nawet jak kurs wzrośnie do bardzo wysokiego ( ok. 2,60 ) to i tak opłacaja się franki.Przy wyborze banku wazny bardzo jest spread ( róznica kursowa) !!!Czyli po ile bedziemy kupować franki w banku. Aktualny , dobry spread to 4% i niżej. Innymi słowy sprawdż tabele kursów banku. na pewno lepszy jest ten ,który sprzedaje po 2,34 a kupuje po 2,27 niz ten który sprzedaje po 2,39 a kupuje po 2,25!!!!2. Marża banku !! Każde 0,1% mniej to ok. 5 tys ( przy kwocie ok. 3oo tys. )czyli lepiej odpuścić na prowizji a przycisnąć na marży.3. jaki Libor ( London Interbank Offered Rate )1 mies czy 3 mies czy też 6 mies ?/ważne - aktualnie odpowiednio 2,20 / 2,35 / 2,46 4. formalności ..... temat rzeka Pojawił się jeden bank faworyt - ale napiszę jak sprawdze go do końca,bank ten bardzo rzadko pojawia sie na tym forum. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 30.04.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Napisz szybko, bom ciekawa okrutnie i w potrzebie. Dzięki za dotychczasowe uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts