Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jestes pewny tego, że Ci dadzą kredyt? Mnie tak zwodzili przez 2 tygodnie, w końcu zaproponowali kredyt o 100 tys mniejszy, jak nie zamknę rachunku debetowego.

A co do Millenium i wyceny rzeczoznawcy, to powierzchnia się zgadza. Pani stwierdziła po prostu, że 187m2, to musi być użytkowe poddasze i już. Tak Jej pasowało.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

mam propozycję kredytu z Fortis banku: 600 000 zł, waluta CHF, 100% wartości inwestycji, 30 lat, marża 1%, prowizja 0%, wcześniejsza spłata 1,5% przez 3 lata, dodatkowo ubezpieczenie pomostowe 0,96% / 1 rok, ubezpieczenie niskiego wkładu 2,1% / 3 lata.

Czy waszym zdaniem to dobra propozycja?

Słyszałem, że niektóre banki oferują prowizję poniżej 1% ale wtedy chcą wyższą prowizję (np. 1-2%). Czy mieliście może oferty banków z marżą poniżej 1% i prowizją 0%?

Pozdrawiam

Dostałam dwie atrakcyjne oferty kredytów w CHF . Kredyt na 30% wartości przyszłej nieruchomości. Reszta srodki wąłsne dlatego dosyć atrakcyjnie. Pytanie który bank wybrać?

Milllenium zaproponował:

-0,5% marży, marża stała wpis w umowie

-możliwosc wczesniejszej spłaty po 3 latach,

-spread około 4,5%,

-możliwosc nadpłacania kredytu do 50%,

-obowiązkowe ubezpieczenie na zycie

-przewalutowanie na pln 0zł, z powrotem 1%

-prowizja 1%

Dombank:

-0,24% marży, marża stała wpis w umowie

-wczesniejsza spłata w ciagu pierwszych 5lat 1% od nadpłaconej kwoty. W pierwszych 10 latach nie więcej niż 90% kapitału. Liczone to jest według takiego pokretnego wzoru tak że absolutnie w ciagu tych 10lat nie opłaca się wczesniej spałcać

-spread 6,16%

-brak możliwosci nadpłacania kredytu

-brak obligatoryjnego ubezpieczenia na zycie

-przewalutowanie na pln 0zł, z powrotem 1%

- prowizja troche przebiegle pobrana w formie ubezpiecznia OC jakieś 0,5%

-brak konta internetowego i wgladu w rachunek via internet

Reszta warunków w sumie podobnie. Pytanie co bardziej się opłaca niższa marża, wyzszy spread, mozliwośc wcześniejszej spłaty, nadpłacania. Zastanawiam się czy kredyty jeszcze stanieją czy raczej juz teraz pójda w górę?

Bardzo proszę fachowców o radę.

pozdrawiam

dostałam następujące warunki w PKO BP:

kredyt 220 tys. PLN

wkład własny 65 %

30 lat

WIBOR 3 mies.

1) bez ubezpieczenia od utraty pracy i hospitalizacji

prowizja 0,8 %

marża 0.6 pp

1) z ubezpieczeniem od utraty pracy i hospitalizacji ( 7.721 zł.)

prowizja 0 %

marża 0.45 pp

proszę o uwagi

Bank Ochrony Środowiska

30 lat - PLN - rata rowna

WIBOR6 mesiecy + 0,75% marza

0 - prowizji

nie ma obowiazku ubezpieczenia od utraty pracy czy ubezpieczenia na zycie

moze byc?

Na oko warunki dobre, ale na wszelki wypadek zwróć uwagę na prowizje i opłaty na przykład za wizyty inspektora itd bo czasem banki tym sobie nadbijaja upusty w podstawowych parametrach.

Na oko warunki dobre, ale na wszelki wypadek zwróć uwagę na prowizje i opłaty na przykład za wizyty inspektora itd bo czasem banki tym sobie nadbijaja upusty w podstawowych parametrach.

nie ma

rozliczac sie bede poprzez wycene rzeczoznawce bo na malo co mam fakture - rzeczoznawce znalazlem sobie sam

operat szacunkowy z wycena wkladu wlasnego zrobil mi za 550m zeta

za rozliczenie 1 transzy bede mu placil 100 zeta a bank przychodzi kiedy chce, nic mnie to nie obchodzi i zarazem nie kosztuje

nie ma

rozliczac sie bede poprzez wycene rzeczoznawce bo na malo co mam fakture - rzeczoznawce znalazlem sobie sam

operat szacunkowy z wycena wkladu wlasnego zrobil mi za 550m zeta

za rozliczenie 1 transzy bede mu placil 100 zeta a bank przychodzi kiedy chce, nic mnie to nie obchodzi i zarazem nie kosztuje

W takim razie gratuluję! Jak jeszcze powiesz że szybko załatwiają wniosek to znaczne żałować że do nich nie poszłam. :wink:

W takim razie gratuluję! Jak jeszcze powiesz że szybko załatwiają wniosek to znaczne żałować że do nich nie poszłam. :wink:

ostatni dokument na ktorym mialem blad zanioslem wczoraj

wniosek maja rozpatrzyc 8-go czerwca a Pani mowi ze jesli bedzie wszystko OK to kasa w ciagu 3 tygodni liczac od wczoraj - jak dla mnie troche dlugo bo trzeba okna zamawiac a nie mam na zaliczke. to samo z wiezba tylko ze tu na zaliczke mialem a najwyzej odbiore 1-2 tygodnie pozniej

ostatni dokument na ktorym mialem blad zanioslem wczoraj

wniosek maja rozpatrzyc 8-go czerwca a Pani mowi ze jesli bedzie wszystko OK to kasa w ciagu 3 tygodni liczac od wczoraj - jak dla mnie troche dlugo bo trzeba okna zamawiac a nie mam na zaliczke. to samo z wiezba tylko ze tu na zaliczke mialem a najwyzej odbiore 1-2 tygodnie pozniej

To nie do końca żałuję i życze rychłej wypłaty :wink:

To nie do końca żałuję i życze rychłej wypłaty :wink:

czyli 3 tygodnie to dlugo od momentu zlozenia dokumentow do czasu otrzymania pierwszej transzy?

Nie długo, ale mi po walce z Millenium zależało na czasie i w dwa tygodnie mialam kase na koncie (dzień po podpisaniu umowy) a warunki też przyzwoite choć przyznaję odrobine gorsze od twoich jesli idzie o prowizję i marżę.

Dostałaś A k a bardzo dobre warunki. Też bym takie chciałą dostać, ale juz nie mam czasu chodzić po bankach, ja będę brałą najprawdopodobniej w PKO BP w zł 200tys. Dostałąm takie warunki 0% prowizji, 0,71% marży, ale z ubezpieczeniem od utraty pracy na 3 lata, za które zapłacę ok. 3500tys. Ja bym na Twoim miejscu wzieła to bez ubezpieczenia, bo ono i tak nic nie daje. ale mi bez ubezpieczenia zaproponowali marże powyżej 1%. Decyduje się jednak na PKO BP, bo mogę mieć wypłatę kaski po tygodniu od złożenia wniosku