Ewa7506 01.06.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 czyli 3 tygodnie to dlugo od momentu zlozenia dokumentow do czasu otrzymania pierwszej transzy? Dzisiaj podpisałam umowę z BOŚ na takich samych warunkach. Dokumenty złożyłam 10 czerwca. Kasa, jak się uwinę ze Skarbówką i Sądem w poniedziałek to we wtorek powinna być na koncie. To może nie jest najszybszy termin rozpatrywania wniosków ale mam uraz do Mac Banków i BOŚ zawsze mi pasował- mam tam konto od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Dzisiaj podpisałam umowę z BOŚ na takich samych warunkach. Dokumenty złożyłam 10 czerwca. Kasa, jak się uwinę ze Skarbówką i Sądem w poniedziałek to we wtorek powinna być na koncie. To może nie jest najszybszy termin rozpatrywania wniosków ale mam uraz do Mac Banków i BOŚ zawsze mi pasował- mam tam konto od kilku lat. piszesz pewnie o 10 maja Jest to termin do zaakceptowania - najwyzej bedzie 1 czy 2 tygodnie lekkiego przestoju co sie zalatwia w sadzie oraz skarbowce oraz ile to trwa i kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 01.06.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Racja 10 maja W skarbówce płacisz podatek od braku kasy 1% od kwoty kredytu oraz 19 zł- podatek od czynności cywilnoprawnych a w Księgach wieczystych wpisy hipotek 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 01.06.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 W skarbówce i w księgach można wszystko załatwić jednego dnia. Banki z reguły przygotowują wszystkie wniosku. Do klienta nalezy tylko ich zaniesienie i niestety opłacenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 02.06.2007 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 1% od kwoty kredytu ?!?!? skarbówce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 02.06.2007 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 1% od kwoty kredytu ?!?!? skarbówce?? Na szczęście tylko 0,1% plus za hipotekę kaucyjną 19 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PN 03.06.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Szukam pożyczki hipotecznej pod hipotekę mojego mieszkania na zakup działki budowlanej. Oczywiście mógłbym wziąć kredyt hipoteczny, chcę mieć jeszcze dodatkowe środki. Byłem w kilku bankach. Na razie skłaniam się ku Citibank Handlowy. Warunki: kwota 100 000 PLN okres 30 lat oprocentowanie 6,2%, przez pierwszy rok 4,95%, a do czasu ustanowienia księgi 1% więcej. Rata równa ze wszystkimi dodatkami wynosi 612 PLN, ale to oferta wstępna, więc da się jeszcze coś wytargować. prowizja 0 rzeczoznawca 0 szybsza spłata 0 Np. W GE Money wychodzi rata (po negocjacjach) 555 PLN, ale kredyt byłby w CHF. Na początku byłem za kredytem w walucie, ale 11% różnicy to niedużo. Zostały mi jeszcze do sprawdzenia BPH, BGŻ i PKOBP. Jeżeli będą lepsze to opiszę. Proszę o opinie na temat warunków w Citibanku. Wydają się dobre. A może jakieś propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 03.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 zerknij moze lepiej na http://www.nykredit.pl poczytaj to: http://biznes.onet.pl/0,1514205,wiadomosci.html i to : http://biznes.onet.pl/5,1410949,prasa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 03.06.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 brał ktoś może kredyt w NORDE BANK??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.06.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 brał ktoś może kredyt w NORDE BANK??? Jeżeli można nazwać to braniem to tak.(Probowalem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 05.06.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 STANOWCZO ODRADZAMY LUKAS BANK marża rewelacyjna, ale: mówią o liborze / wiborze, a w rzeczywistości bank wylicza "stopę bazową kwartalną" co w tej chwili według regulaminu wyliczane jest według wiboru, ale przy wewnętrznej zmianie regulaminu może oznaczać cokolwiek innego... I co z tego? Przy obecnej konkurencji nikt nie pozwoli sobie na naliczanie wyzszej "bazy" niz wibor. A gdyby jednak, to zawsze można zmienic bank..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 05.06.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Cześć, mam propozycję kredytu z Fortis banku: 600 000 zł, waluta CHF, 100% wartości inwestycji, 30 lat, marża 1%, prowizja 0%, wcześniejsza spłata 1,5% przez 3 lata, dodatkowo ubezpieczenie pomostowe 0,96% / 1 rok, ubezpieczenie niskiego wkładu 2,1% / 3 lata. Czy waszym zdaniem to dobra propozycja? Słyszałem, że niektóre banki oferują prowizję poniżej 1% ale wtedy chcą wyższą prowizję (np. 1-2%). Czy mieliście może oferty banków z marżą poniżej 1% i prowizją 0%? Pozdrawiam Przyłączam się do pytania - czy ktoś dostał ofertę w CHF bez prowizji i z marżą poniżej 1% przy założeniu, że wkład własny ok.30%, kwota kredytu 200-300 tys? A dopowiadając na pytanie pee66 - wysoka kwota kredytu; nie mam wielkiego doświadczenia ale przy takiej kasie można próbować zawalczyć o niższą marżę, bo te warunki przez Ciebie wymienione to standard w ramach aktualnej promocji Fortisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 06.06.2007 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 STANOWCZO ODRADZAMY LUKAS BANK marża rewelacyjna, ale: mówią o liborze / wiborze, a w rzeczywistości bank wylicza "stopę bazową kwartalną" co w tej chwili według regulaminu wyliczane jest według wiboru, ale przy wewnętrznej zmianie regulaminu może oznaczać cokolwiek innego... I co z tego? Przy obecnej konkurencji nikt nie pozwoli sobie na naliczanie wyzszej "bazy" niz wibor. A gdyby jednak, to zawsze można zmienic bank..... naliczają inaczej, na pierwszy kwartał ich stopa bazowa była o 0,14% wyższa niż wibor, czyli dorabiali sobie do marży. poza tym nie dają wpisanych na sztywno wynegocjowanych warunków w umowie tylko odwołują się też do regulaminu (który może się w każdej chwili zmienić) - co z tego, że teraz przewalutowania są za darmo (bez prowizji), i można nadpłacać do 10 tys miesięcznie - nikt mi tam nie zagwarantuje, że nie zmieni się to za miesiąc. A zmiana banku kosztuje, więc wole od razu wybrać taki, którego będę się trzymać przez 3 do 6 lat (bo tyle średnio ma się kredyt w jednym banku) i zmieni go dopiero jak propozycje rynku będą dużo korzystniejsze. W Deutsche Banku wszystkie wynegocjowane warunki mam wpisane na sztywno w umowie i wiem czego mam się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramki 08.06.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 przylaczam sie do wymiany zdan, bo to cenne info dla poszukujacych. negocjuje z bph i pkosa. mam juz jeden kredycik w pkosa /staly klient indywidualny/. parametry; bph: wibor 3m, marza stala 0,45, prowizja 0,25, reszta bez oplat, bez ubezpieczenia, wklad 51%, suma 230000. pkosa: wibor 3m, marza 0,5 2lata - 0,7 pozostale, prowizja 0, wymagane ubezpieczenie, inspekcje 100zl. w obu wynegocjowany praktycznie brak koniecznosci rozliczania sie fakturami. i najwazniejsze; w pkosa do czasu docelowego zabezpieczenia na hipotece budynku; marza podwyzszona o 1%, w bph- nie!!!!!!!!!!! zatem wlasny bank robi nas w bambuko, lepiej skorzystac z obcego. na przenoszeniu sie korzystasz. zapomnialam dodac, ze kredyt biore na 12 lat plus 2 lata okres wykorzystania, w ktorym standardowo placi sie tylko odsetki od pobranych kwot. ludzie, moim zdaniem najwazniejsze sa oplaty stale, czyli marze, spready/w walutach/, ubezpieczenia. co do oplat lub ich braku w przypadku przewalutowania; dajta se spokoj z negocjowaniem do upadlego! nikomu jeszcze nie oplacilo sie przewalutowanie, bo zawsze robi sie to po zalamaniu danej waluty, czyli w najmniej korzystnym momencie. lepiej ponegocjowac wczesniejsza splate /w tym innym kredytem/ i przeniesc kredyt do innego banku na lepszych warunkach. co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetta_p 08.06.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 My zdecydowalismy sie na kredyt w mBanku. Bylismy zdziwieni tempem w jakim udalo nam sie uzyskac kredyt.Wszystkie dokumenty zlozylismy w czwartek, a we wtorek nastepnego tygodnia otrzymalismy zawiadomienie o pozytywnej decyzji. Umowa byla gotowa na czwartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RORO777 11.06.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Cześć, mam propozycję kredytu z Fortis banku: 600 000 zł, waluta CHF, 100% wartości inwestycji, 30 lat, marża 1%, prowizja 0%, wcześniejsza spłata 1,5% przez 3 lata, dodatkowo ubezpieczenie pomostowe 0,96% / 1 rok, ubezpieczenie niskiego wkładu 2,1% / 3 lata. Czy waszym zdaniem to dobra propozycja? Słyszałem, że niektóre banki oferują prowizję poniżej 1% ale wtedy chcą wyższą prowizję (np. 1-2%). Czy mieliście może oferty banków z marżą poniżej 1% i prowizją 0%? Pozdrawiam Przy takiej kwocie mozna dużo... Najlepiej złóż wniosku do np 3 banków, to nic nie kosztuje Jak chcesz to mogę pomóc... Doradca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 11.06.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 My zdecydowalismy sie na kredyt w mBanku ... jakie dostaliście warunki ? też jestem zainteresowana kredytem w tym banku, ale pierwsza rozmowa nie wypadła zbyt obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 12.06.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam. Pytanie z innej beczki.Dostaliśmy z mężem kredyt na zakup działki. Przyszło zawiadomienie z sądu o wpisaniu działki do księgi wieczystej. W dziale 1 ppkt 5 Sposób korzystania: Pastwisko.W urzędzie miasta w wydziale ewidencji gruntów taki jest stan działki i będzie do czasu jak nie złoże wniosku o budowę-czego robić teraz nie chcę.Prezydent miasta wydał jednak decyzję że w planie zagospodarowania przestrzennego jest to teren częściowo bod zabudowę, częściowo ogrodów przydomowych. Plan zagospodarowania przestrzennego jednak wydziału ewidencji gruntów nie interesuje, a sąd wpisuje do kw tylko stan otrzymany z tego wydziału... No i rzecz w tym, że bank (PKO BP) nie chce hipoteki na pastwiska, bo kredyt jest na działkę pod zabudowę - akt notarialny i decyzja prezydenta miasta nie wystarcza, musi być zapis w KW. Miał może ktoś podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 13.06.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam. Pytanie z innej beczki. Dostaliśmy z mężem kredyt na zakup działki. Przyszło zawiadomienie z sądu o wpisaniu działki do księgi wieczystej. W dziale 1 ppkt 5 Sposób korzystania: Pastwisko. W urzędzie miasta w wydziale ewidencji gruntów taki jest stan działki i będzie do czasu jak nie złoże wniosku o budowę-czego robić teraz nie chcę. Prezydent miasta wydał jednak decyzję że w planie zagospodarowania przestrzennego jest to teren częściowo bod zabudowę, częściowo ogrodów przydomowych. Plan zagospodarowania przestrzennego jednak wydziału ewidencji gruntów nie interesuje, a sąd wpisuje do kw tylko stan otrzymany z tego wydziału... No i rzecz w tym, że bank (PKO BP) nie chce hipoteki na pastwiska, bo kredyt jest na działkę pod zabudowę - akt notarialny i decyzja prezydenta miasta nie wystarcza, musi być zapis w KW. Miał może ktoś podobny problem? Banki zwykle mają różne wymagania, ale zapytaj w Banku czy wystarczy wypis i wyrys z Planu Zagospodarowania Przestrzennego (powinien starczyć) i tam powinno być dokładnie określone czy na tej działce możesz się budować i co możesz tam wybudować - dla Banku takie coś powinno wystarczyć i załatwienie takiego wypisu i wyrysu nie powinno trwać długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 14.06.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Dzięki za odpowiedź. Bank ma wypis i wyrys z PZP ale sie upiera-no może kiedyś zmięknie i odpuści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts