Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyli 3 tygodnie to dlugo od momentu zlozenia dokumentow do czasu otrzymania pierwszej transzy?

Dzisiaj podpisałam umowę z BOŚ na takich samych warunkach. Dokumenty złożyłam 10 czerwca. Kasa, jak się uwinę ze Skarbówką i Sądem w poniedziałek to we wtorek powinna być na koncie. To może nie jest najszybszy termin rozpatrywania wniosków ale mam uraz do Mac Banków i BOŚ zawsze mi pasował- mam tam konto od kilku lat. :wink:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj podpisałam umowę z BOŚ na takich samych warunkach. Dokumenty złożyłam 10 czerwca. Kasa, jak się uwinę ze Skarbówką i Sądem w poniedziałek to we wtorek powinna być na koncie. To może nie jest najszybszy termin rozpatrywania wniosków ale mam uraz do Mac Banków i BOŚ zawsze mi pasował- mam tam konto od kilku lat. :wink:

piszesz pewnie o 10 maja

Jest to termin do zaakceptowania - najwyzej bedzie 1 czy 2 tygodnie lekkiego przestoju

co sie zalatwia w sadzie oraz skarbowce oraz ile to trwa i kosztuje?

Szukam pożyczki hipotecznej pod hipotekę mojego mieszkania na zakup działki budowlanej. Oczywiście mógłbym wziąć kredyt hipoteczny, chcę mieć jeszcze dodatkowe środki.

Byłem w kilku bankach.

Na razie skłaniam się ku Citibank Handlowy. Warunki:

kwota 100 000 PLN

okres 30 lat

oprocentowanie 6,2%, przez pierwszy rok 4,95%, a do czasu ustanowienia księgi 1% więcej.

Rata równa ze wszystkimi dodatkami wynosi 612 PLN, ale to oferta wstępna, więc da się jeszcze coś wytargować.

prowizja 0

rzeczoznawca 0

szybsza spłata 0

Np. W GE Money wychodzi rata (po negocjacjach) 555 PLN, ale kredyt byłby w CHF. Na początku byłem za kredytem w walucie, ale 11% różnicy to niedużo. Zostały mi jeszcze do sprawdzenia BPH, BGŻ i PKOBP. Jeżeli będą lepsze to opiszę.

Proszę o opinie na temat warunków w Citibanku. Wydają się dobre.

A może jakieś propozycje. :D

STANOWCZO ODRADZAMY LUKAS BANK

marża rewelacyjna, ale:

mówią o liborze / wiborze, a w rzeczywistości bank wylicza "stopę bazową kwartalną" co w tej chwili według regulaminu wyliczane jest według wiboru, ale przy wewnętrznej zmianie regulaminu może oznaczać cokolwiek innego...

I co z tego? Przy obecnej konkurencji nikt nie pozwoli sobie na naliczanie wyzszej "bazy" niz wibor. A gdyby jednak, to zawsze można zmienic bank.....

Cześć,

mam propozycję kredytu z Fortis banku: 600 000 zł, waluta CHF, 100% wartości inwestycji, 30 lat, marża 1%, prowizja 0%, wcześniejsza spłata 1,5% przez 3 lata, dodatkowo ubezpieczenie pomostowe 0,96% / 1 rok, ubezpieczenie niskiego wkładu 2,1% / 3 lata.

Czy waszym zdaniem to dobra propozycja?

Słyszałem, że niektóre banki oferują prowizję poniżej 1% ale wtedy chcą wyższą prowizję (np. 1-2%). Czy mieliście może oferty banków z marżą poniżej 1% i prowizją 0%?

Pozdrawiam

Przyłączam się do pytania - czy ktoś dostał ofertę w CHF bez prowizji i z marżą poniżej 1% przy założeniu, że wkład własny ok.30%, kwota kredytu 200-300 tys?

A dopowiadając na pytanie pee66 - wysoka kwota kredytu; nie mam wielkiego doświadczenia ale przy takiej kasie można próbować zawalczyć o niższą marżę, bo te warunki przez Ciebie wymienione to standard w ramach aktualnej promocji Fortisa.

STANOWCZO ODRADZAMY LUKAS BANK

marża rewelacyjna, ale:

mówią o liborze / wiborze, a w rzeczywistości bank wylicza "stopę bazową kwartalną" co w tej chwili według regulaminu wyliczane jest według wiboru, ale przy wewnętrznej zmianie regulaminu może oznaczać cokolwiek innego...

I co z tego? Przy obecnej konkurencji nikt nie pozwoli sobie na naliczanie wyzszej "bazy" niz wibor. A gdyby jednak, to zawsze można zmienic bank.....

naliczają inaczej, na pierwszy kwartał ich stopa bazowa była o 0,14% wyższa niż wibor, czyli dorabiali sobie do marży.

poza tym nie dają wpisanych na sztywno wynegocjowanych warunków w umowie tylko odwołują się też do regulaminu (który może się w każdej chwili zmienić) - co z tego, że teraz przewalutowania są za darmo (bez prowizji), i można nadpłacać do 10 tys miesięcznie - nikt mi tam nie zagwarantuje, że nie zmieni się to za miesiąc. A zmiana banku kosztuje, więc wole od razu wybrać taki, którego będę się trzymać przez 3 do 6 lat (bo tyle średnio ma się kredyt w jednym banku) i zmieni go dopiero jak propozycje rynku będą dużo korzystniejsze.

W Deutsche Banku wszystkie wynegocjowane warunki mam wpisane na sztywno w umowie i wiem czego mam się trzymać.

przylaczam sie do wymiany zdan, bo to cenne info dla poszukujacych. negocjuje z bph i pkosa. mam juz jeden kredycik w pkosa /staly klient indywidualny/. parametry; bph: wibor 3m, marza stala 0,45, prowizja 0,25, reszta bez oplat, bez ubezpieczenia, wklad 51%, suma 230000. pkosa: wibor 3m, marza 0,5 2lata - 0,7 pozostale, prowizja 0, wymagane ubezpieczenie, inspekcje 100zl. w obu wynegocjowany praktycznie brak koniecznosci rozliczania sie fakturami. i najwazniejsze; w pkosa do czasu docelowego zabezpieczenia na hipotece budynku; marza podwyzszona o 1%, w bph- nie!!!!!!!!!!! zatem wlasny bank robi nas w bambuko, lepiej skorzystac z obcego. na przenoszeniu sie korzystasz. zapomnialam dodac, ze kredyt biore na 12 lat plus 2 lata okres wykorzystania, w ktorym standardowo placi sie tylko odsetki od pobranych kwot. ludzie, moim zdaniem najwazniejsze sa oplaty stale, czyli marze, spready/w walutach/, ubezpieczenia. co do oplat lub ich braku w przypadku przewalutowania; dajta se spokoj z negocjowaniem do upadlego! nikomu jeszcze nie oplacilo sie przewalutowanie, bo zawsze robi sie to po zalamaniu danej waluty, czyli w najmniej korzystnym momencie. lepiej ponegocjowac wczesniejsza splate /w tym innym kredytem/ i przeniesc kredyt do innego banku na lepszych warunkach. co Wy na to?

Cześć,

mam propozycję kredytu z Fortis banku: 600 000 zł, waluta CHF, 100% wartości inwestycji, 30 lat, marża 1%, prowizja 0%, wcześniejsza spłata 1,5% przez 3 lata, dodatkowo ubezpieczenie pomostowe 0,96% / 1 rok, ubezpieczenie niskiego wkładu 2,1% / 3 lata.

Czy waszym zdaniem to dobra propozycja?

Słyszałem, że niektóre banki oferują prowizję poniżej 1% ale wtedy chcą wyższą prowizję (np. 1-2%). Czy mieliście może oferty banków z marżą poniżej 1% i prowizją 0%?

Pozdrawiam

Przy takiej kwocie mozna dużo...

Najlepiej złóż wniosku do np 3 banków, to nic nie kosztuje

Jak chcesz to mogę pomóc...

Doradca ;)

Witam. Pytanie z innej beczki.

Dostaliśmy z mężem kredyt na zakup działki. Przyszło zawiadomienie z sądu o wpisaniu działki do księgi wieczystej. W dziale 1 ppkt 5 Sposób korzystania: Pastwisko.

W urzędzie miasta w wydziale ewidencji gruntów taki jest stan działki i będzie do czasu jak nie złoże wniosku o budowę-czego robić teraz nie chcę.

Prezydent miasta wydał jednak decyzję że w planie zagospodarowania przestrzennego jest to teren częściowo bod zabudowę, częściowo ogrodów przydomowych.

Plan zagospodarowania przestrzennego jednak wydziału ewidencji gruntów nie interesuje, a sąd wpisuje do kw tylko stan otrzymany z tego wydziału...

No i rzecz w tym, że bank (PKO BP) nie chce hipoteki na pastwiska, bo kredyt jest na działkę pod zabudowę - akt notarialny i decyzja prezydenta miasta nie wystarcza, musi być zapis w KW.

Miał może ktoś podobny problem?

Gość Gosc_gość
Witam. Pytanie z innej beczki.

Dostaliśmy z mężem kredyt na zakup działki. Przyszło zawiadomienie z sądu o wpisaniu działki do księgi wieczystej. W dziale 1 ppkt 5 Sposób korzystania: Pastwisko.

W urzędzie miasta w wydziale ewidencji gruntów taki jest stan działki i będzie do czasu jak nie złoże wniosku o budowę-czego robić teraz nie chcę.

Prezydent miasta wydał jednak decyzję że w planie zagospodarowania przestrzennego jest to teren częściowo bod zabudowę, częściowo ogrodów przydomowych.

Plan zagospodarowania przestrzennego jednak wydziału ewidencji gruntów nie interesuje, a sąd wpisuje do kw tylko stan otrzymany z tego wydziału...

No i rzecz w tym, że bank (PKO BP) nie chce hipoteki na pastwiska, bo kredyt jest na działkę pod zabudowę - akt notarialny i decyzja prezydenta miasta nie wystarcza, musi być zapis w KW.

Miał może ktoś podobny problem?

Banki zwykle mają różne wymagania, ale zapytaj w Banku czy wystarczy wypis i wyrys z Planu Zagospodarowania Przestrzennego (powinien starczyć) i tam powinno być dokładnie określone czy na tej działce możesz się budować i co możesz tam wybudować - dla Banku takie coś powinno wystarczyć i załatwienie takiego wypisu i wyrysu nie powinno trwać długo.