cocorocos 15.06.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 witam mam takie pytanko poniewaz chce kupic dzialke w kredycieostatnio dowiedzialem sie ze banki wyceniaja nieruchomosc i czesto sie tak zdaza ze wycena jest zanizona i trzeba dokladac z wlasnej kieszeni czy czesto sie tak zdaza?czy wszystkie banki robia takie wyceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 15.06.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 witam mam takie pytanko poniewaz chce kupic dzialke w kredycie ostatnio dowiedzialem sie ze banki wyceniaja nieruchomosc i czesto sie tak zdaza ze wycena jest zanizona i trzeba dokladac z wlasnej kieszeni czy czesto sie tak zdaza? czy wszystkie banki robia takie wyceny? Bank zawsze chce wiedzieć ile jest warty cel kredytowania. Jeśli obawiasz się wyceny robionej przez bank-po prostu wybierz bank który pozwala samemu wybrać rzeczoznawcę (np. BPH). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 19.06.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Trafiłem na necie na taką stronę : https://www.finansowo.pl/ wydaje się ciekawym pomysłem chcesz wziąć kredyt ?? wystawiasz aukcję ze swoimi oczekiwaniami i czekasz spokojnie na oferty Tu w zasadzie ofertę może złożyć każdy bank lub instytucja Jest jeszcze coś takiego: http://www.aukcjekredytowe.pl/ tylko ograniczona liczba banków i mała konkurencja Co o tym myślicie ?? a może ktoś korzystał z tego typu portali lub może wie o jakichś innych ciekawych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwapi 20.06.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Trafiłem na necie na taką stronę : https://www.finansowo.pl/ wydaje się ciekawym pomysłem chcesz wziąć kredyt ?? wystawiasz aukcję ze swoimi oczekiwaniami i czekasz spokojnie na oferty Tu w zasadzie ofertę może złożyć każdy bank lub instytucja Jest jeszcze coś takiego: http://www.aukcjekredytowe.pl/ tylko ograniczona liczba banków i mała konkurencja Co o tym myślicie ?? a może ktoś korzystał z tego typu portali lub może wie o jakichś innych ciekawych ?? próbowałam korzystać z finansowa - zgłosił się do mnie przedstawiciel of. Ponieważ byłam w ich bazie nie mógł mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartelus 21.06.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Bede bral kredyt w Millenium reklamuja sie ze podobno przy wyplatach w transzach nie potrzeba przedstawiania faktur. Z czego przy skladaniu dokumentow konslutant i kierowniczka mowia ze faktury sa potrzebne na 50%, to jak to jest w koncu?? Ma ktos doswiadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 21.06.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Cześć, mam propozycję kredytu z Fortis banku: 600 000 zł, waluta CHF, 100% wartości inwestycji, 30 lat, marża 1%, prowizja 0%, wcześniejsza spłata 1,5% przez 3 lata, dodatkowo ubezpieczenie pomostowe 0,96% / 1 rok, ubezpieczenie niskiego wkładu 2,1% / 3 lata. Czy waszym zdaniem to dobra propozycja? Słyszałem, że niektóre banki oferują prowizję poniżej 1% ale wtedy chcą wyższą prowizję (np. 1-2%). Czy mieliście może oferty banków z marżą poniżej 1% i prowizją 0%? Pozdrawiam Przyłączam się do pytania - czy ktoś dostał ofertę w CHF bez prowizji i z marżą poniżej 1% przy założeniu, że wkład własny ok.30%, kwota kredytu 200-300 tys? A dopowiadając na pytanie pee66 - wysoka kwota kredytu; nie mam wielkiego doświadczenia ale przy takiej kasie można próbować zawalczyć o niższą marżę, bo te warunki przez Ciebie wymienione to standard w ramach aktualnej promocji Fortisa. Kredyt w CHF LIBOR 3M + marża 0,9% ( ale niestety była jednorazowa prowizja 1% ) Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwapi 21.06.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 U nas tak kredyt 300 000 w CHF NA 30 LAT 30 % wkład własny: kredyt bank :prowizja 0%, marża 1,05ale przez 5 lat nadpłata 1%,rozliczanie 50 % faktur.pko bp: prowizja i marża taka sama.przez 2 lata nadpłata 0,5 % bez faktur,ubezpieczenie 10 tys. na 5 lat w tym od hospitalizacji.polbank prowizja 0, marża 1,1bez faktur, bez ubezpieczeniamillenium prowizja 0, marża 1,3podobno bez faktur. Jeśli chodzi o nas to wybieramy albo pko bp albo kredyt bank.Jakieś sugestję ??? Bardzo prosze o opinię, który bardziej się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 21.06.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 a nordea bank??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwapi 21.06.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 a nordea bank??? już za późno nie mamy czasu na grzebanie w innych bankach. Kasa potrzebna od zaraz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 21.06.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 a nordea bank??? już za późno nie mamy czasu na grzebanie w innych bankach. Kasa potrzebna od zaraz!! my wzieliśmy własnie w Nordea . Chyba jednak najważniejsza jest marża banku i spread . Robiłem symulacje na róznych marżach i wychodzi ,że dla kwoty 300.000 PLN 0,1% róznicy w marży załatwia z nawiązką prowizje 1%. Inaczej mówiąc dużo lepiej wziąć kredyt z marżą 0,9% i 1 % prowizji niz np. 1,2 % marzy i 0% prowizji. Wazny jest tez spread czyli różnica kursowa między kupnem a sprzedazą waluty. Przypominam, że kurs jest denominowany w CHF ( de facto i tak pożyczmy złotówki ) kilka banków dla porównania ( dla porównania stan dzisiejszy który wcale nie musi taki byc za kilka miesięcy, czyli dobrze jest brac kredyt po wysokim kursie zakupu - potrzeba mniej franków dla pokrycia zobowiązania w PLN , i dobrze jest gdy sprzedaz jest po niskim kursie czyli trzeba mniej PLN wydac zeby ządana ilość franków kupić ) poniżej aktualne porównanie spreadów ( założe sie o kazde pieniądze ,ze np. Getin Bank ani słowem nie zajaknie sie o swoim spreadzie w CHF przy przedstawianiu oferty kredytowej w CHF własnie ) dzień dzisiejszy : kupno /sprzedaz - Getin Bank 2,2170/2,3451 ( 5,616 % Millenium 2,2263/2,3495 ( 5,385% BPH 2,2222/2,3382 ( 5,087% - PKO BP 2,2345/2,3351 ( 4,403% - Fortis Bank 2,2256/2,3168 ( 4,015% - Nordea Bank 2,2342/2,3208 ( 3,802% - Biorąc pod uwage tylko spread ( zakładamy ,że inne warunki takie same ) to dla kwoty 300.000 róznice pomiędzy Getin i Nordea dla całego okresu kredytowania ( przy spreadzie na hipotetycznie nie zmienianym poziomie) to ok. 9-11 tys. zł Idac dalej tym tropem każda róznica marży 0,1% to róznica ok , 5 tys ( z dużego grubsza ) w całym okresie kredytowania ( dla kredytu 300 tys. PLN ) Podsumowując : 1. Nie napalajmy sie za bardzo na zerową prowizję kosztem marży banku 2. Sprawdzajmy dokładnie spread danej waluty 3. Chyba ,że mamy zupełnie inne priorytety ( np. sama łatwobralność bez wzgledu na wszystko - no to wtedy przepraszam ) jeżeli mylę się czekam na riposty i wyjasnienia od "doradców" kredytowych P.S. Jak ktoś znajdzie bank z prowizją 0% , marżą poniżej 1% , i spreadem poniżej 4% - bardzo prosze o info - czeka nagroda niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwisn 25.06.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Zamiast chodzić samemu po bankach i buszować po stronach lepiej naprawdę skorzystać z usług doradcy. Po wypełnieniu krótkiego formularza doradca oddzwania na swój koszt i wszystko opowiada. Nie są pobierane żadne opłaty za rozmowę, do niczego to nie zobowiązuje a informacje mamy od prawdziwego fachowca FORMULARZ KONTAKTOWY Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 25.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Zamiast chodzić samemu po bankach i buszować po stronach lepiej naprawdę skorzystać z usług doradcy. Po wypełnieniu krótkiego formularza doradca oddzwania na swój koszt i wszystko opowiada. Nie są pobierane żadne opłaty za rozmowę, do niczego to nie zobowiązuje a informacje mamy od prawdziwego fachowca FORMULARZ KONTAKTOWY Pozdrawiam. A tu się z kolegą nie zgodzę . Wprawdzie życze wszystkim ,żeby na takich prawdziwych doradców trafili. Ja trafiałem na takich bardziej "żenua". Widać ,że byli po szkoleniu ogólnym ( nawiązanie relacji z klientem, poznanie jego potrzeb, pokazanie plusów swojej szerokiej oferty, itd,itp... ). Nijak sie to miało jednak to profesjonalizmu jak zacząłem zadawać szczegółowe pytania.Gubili się troszkę delikatnie rzecz ujmując A jeszcze bardziej blado - jak porównałem oferty po przeprowadzeniu rozmów w bankach o których moi "doradcy" wspominali . Po prostu dostałem lepsze warunki juz w czasie pierwszej rozmowy w kazdym z trzech banków. Przepraszam , ale przestałem wierzyć w to ,że załatwiając kredyt przez doradcę ( czy instytucje w której on pracuje ) dostaniemy kredyt na takich samych warunkach jak bezpośrednio w banku ( o lepszych nawet nie wspominając ) . Troche spędziłem czasu na poszukiwaniu kredytu i takie mam doświadczenia w tej materii . Wiem też ,że różnie bywa z tym załatwianiem wszelkich(!) formalnośći przez firmę pośredniczącą ( pomijajac nieszczęsne warunki oprocentowania, prowizji, itp ). pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwisn 25.06.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Zamiast chodzić samemu po bankach i buszować po stronach lepiej naprawdę skorzystać z usług doradcy. Po wypełnieniu krótkiego formularza doradca oddzwania na swój koszt i wszystko opowiada. Nie są pobierane żadne opłaty za rozmowę, do niczego to nie zobowiązuje a informacje mamy od prawdziwego fachowca FORMULARZ KONTAKTOWY Pozdrawiam. A tu się z kolegą nie zgodzę . Wprawdzie życze wszystkim ,żeby na takich prawdziwych doradców trafili. Ja trafiałem na takich bardziej "żenua". Widać ,że byli po szkoleniu ogólnym ( nawiązanie relacji z klientem, poznanie jego potrzeb, pokazanie plusów swojej szerokiej oferty, itd,itp... ). Nijak sie to miało jednak to profesjonalizmu jak zacząłem zadawać szczegółowe pytania.Gubili się troszkę delikatnie rzecz ujmując A jeszcze bardziej blado - jak porównałem oferty po przeprowadzeniu rozmów w bankach o których moi "doradcy" wspominali . Po prostu dostałem lepsze warunki juz w czasie pierwszej rozmowy w kazdym z trzech banków. Przepraszam , ale przestałem wierzyć w to ,że załatwiając kredyt przez doradcę ( czy instytucje w której on pracuje ) dostaniemy kredyt na takich samych warunkach jak bezpośrednio w banku ( o lepszych nawet nie wspominając ) . Troche spędziłem czasu na poszukiwaniu kredytu i takie mam doświadczenia w tej materii . Wiem też ,że różnie bywa z tym załatwianiem wszelkich(!) formalnośći przez firmę pośredniczącą (pomijając nieszczęsne warunki oprocentowania, prowizji, itp ). pozdr No, jeśli wszystkich doradców uśrednimy to dobrze faktycznie nie jest -TAK. Ale proszę spojrzeć na formularzu jaka to firma... Sądzę, że akurat w tym przypadku to profesjonaliści i oczywiście pozycja lidera zasłużona Jak by nie było - rozmowa nie kosztuje (bo oddzwaniają i to szybko) i nie zobowiązuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 25.06.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 [ No, jeśli wszystkich doradców uśrednimy to dobrze faktycznie nie jest -TAK. Ale proszę spojrzeć na formularzu jaka to firma... Sądzę, że akurat w tym przypadku to profesjonaliści i oczywiście pozycja lidera zasłużona Jak by nie było - rozmowa nie kosztuje (bo oddzwaniają i to szybko) i nie zobowiązuje Jaka to firma.... jedna z trzech w których byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwisn 25.06.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 W każdym stadzie czarna owca się trafi, akurat na Pana trafiła. Według mnie (i nie tylko) to jeśli brać pod uwagę doradce finansowego to tylko ich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 26.06.2007 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 serwisn a Ty w którym z ich oddziałów pracujesz..?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 26.06.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 W każdym stadzie czarna owca się trafi, akurat na Pana trafiła. Według mnie (i nie tylko) to jeśli brać pod uwagę doradce finansowego to tylko ich. Pozdrawiam o tak... kryptoreklama z przewgą krypto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 26.06.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 W każdym stadzie czarna owca się trafi, akurat na Pana trafiła. Według mnie (i nie tylko) to jeśli brać pod uwagę doradce finansowego to tylko ich. Pozdrawiam A Ty oczywiście jesteś biała owieczka, co to nawet do regulaminu forum nie zajrzał. Ale masz tupet. Co za skromność Powiem krótko spadaj spamerze i reklamuj się np. w Gazecie Wyborczej - tam ta reklama sporo kosztuje, to forum nie jest dla takich ja Ty. Tutaj są na szczęście przeważnie tacy co wiedzą co i jak, a przede wszystkim czytają forum. np. ten wątek o Expanderze i OF jest nader ciekawy: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=105296&highlight=expander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 26.06.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 W każdym stadzie czarna owca się trafi, akurat na Pana trafiła. Według mnie (i nie tylko) to jeśli brać pod uwagę doradce finansowego to tylko ich. Pozdrawiam Gościu to nie jest miejsce na reklamę Dla kogo pracujesz? PAMIĘTAJ,ŻE NIE MA NIC ZA DARMO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 27.06.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Kredyt 350tys. na 30lat, PLN, raty rowne. 1. PKOBP a. LTV 53% marza 0,71pp stala, prowizja 1% b. LTV 60% marza 0,68, prowzija 1% c LTV 60% ubezp. od utraty pracy 3,51%, marza 0,53pp, 0%prowizji 2. BGZ marza 1,1% stala (przez 2 pierwsze lata 0,9%), prowizja 0,9 samemu organizujemy oszacowanie, BGZ nie zalicza dzialki jako wklad wiec LTV od razu jest kiepski... Wniosek: zawyzac koszty prac wykonanych zawyzac wartosc dzialki moze przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts