Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam mam takie pytanko poniewaz chce kupic dzialke w kredycie

ostatnio dowiedzialem sie ze banki wyceniaja nieruchomosc i czesto sie tak zdaza ze wycena jest zanizona i trzeba dokladac z wlasnej kieszeni

czy czesto sie tak zdaza?

czy wszystkie banki robia takie wyceny?

Bank zawsze chce wiedzieć ile jest warty cel kredytowania. Jeśli obawiasz się wyceny robionej przez bank-po prostu wybierz bank który pozwala samemu wybrać rzeczoznawcę (np. BPH).

Gość Gosc_gość

Trafiłem na necie na taką stronę :

https://www.finansowo.pl/

wydaje się ciekawym pomysłem :lol:

chcesz wziąć kredyt ?? wystawiasz aukcję ze swoimi oczekiwaniami i czekasz spokojnie na oferty 8)

Tu w zasadzie ofertę może złożyć każdy bank lub instytucja

Jest jeszcze coś takiego:

http://www.aukcjekredytowe.pl/

tylko ograniczona liczba banków i mała konkurencja

Co o tym myślicie ?? a może ktoś korzystał z tego typu portali lub może wie o jakichś innych ciekawych ??

Trafiłem na necie na taką stronę :

https://www.finansowo.pl/

wydaje się ciekawym pomysłem :lol:

chcesz wziąć kredyt ?? wystawiasz aukcję ze swoimi oczekiwaniami i czekasz spokojnie na oferty 8)

Tu w zasadzie ofertę może złożyć każdy bank lub instytucja

Jest jeszcze coś takiego:

http://www.aukcjekredytowe.pl/

tylko ograniczona liczba banków i mała konkurencja

Co o tym myślicie ?? a może ktoś korzystał z tego typu portali lub może wie o jakichś innych ciekawych ??

próbowałam korzystać z finansowa - zgłosił się do mnie przedstawiciel of.

Ponieważ byłam w ich bazie nie mógł mi pomóc.

Cześć,

mam propozycję kredytu z Fortis banku: 600 000 zł, waluta CHF, 100% wartości inwestycji, 30 lat, marża 1%, prowizja 0%, wcześniejsza spłata 1,5% przez 3 lata, dodatkowo ubezpieczenie pomostowe 0,96% / 1 rok, ubezpieczenie niskiego wkładu 2,1% / 3 lata.

Czy waszym zdaniem to dobra propozycja?

Słyszałem, że niektóre banki oferują prowizję poniżej 1% ale wtedy chcą wyższą prowizję (np. 1-2%). Czy mieliście może oferty banków z marżą poniżej 1% i prowizją 0%?

Pozdrawiam

Przyłączam się do pytania - czy ktoś dostał ofertę w CHF bez prowizji i z marżą poniżej 1% przy założeniu, że wkład własny ok.30%, kwota kredytu 200-300 tys?

A dopowiadając na pytanie pee66 - wysoka kwota kredytu; nie mam wielkiego doświadczenia ale przy takiej kasie można próbować zawalczyć o niższą marżę, bo te warunki przez Ciebie wymienione to standard w ramach aktualnej promocji Fortisa.

Kredyt w CHF

LIBOR 3M + marża 0,9%

( ale niestety była jednorazowa prowizja 1% )

Pozdr

U nas tak kredyt 300 000 w CHF NA 30 LAT 30 % wkład własny:

kredyt bank :

prowizja 0%,

marża 1,05

ale przez 5 lat nadpłata 1%,

rozliczanie 50 % faktur.

pko bp:

prowizja i marża taka sama.

przez 2 lata nadpłata 0,5 %

bez faktur,

ubezpieczenie 10 tys. na 5 lat w tym od hospitalizacji.

polbank prowizja 0, marża 1,1

bez faktur, bez ubezpieczenia

millenium

prowizja 0, marża 1,3

podobno bez faktur.

Jeśli chodzi o nas to wybieramy albo pko bp albo kredyt bank.

Jakieś sugestję ??? Bardzo prosze o opinię, który bardziej się opłaca

a nordea bank???

już za późno nie mamy czasu na grzebanie w innych bankach. Kasa potrzebna od zaraz!! :roll:

my wzieliśmy własnie w Nordea .

Chyba jednak najważniejsza jest marża banku i spread .

Robiłem symulacje na róznych marżach i wychodzi ,że dla kwoty 300.000 PLN

0,1% róznicy w marży załatwia z nawiązką prowizje 1%.

Inaczej mówiąc dużo lepiej wziąć kredyt z marżą 0,9% i 1 % prowizji niz

np. 1,2 % marzy i 0% prowizji.

Wazny jest tez spread czyli różnica kursowa między kupnem a sprzedazą waluty. Przypominam, że kurs jest denominowany w CHF ( de facto i tak pożyczmy złotówki )

kilka banków dla porównania

( dla porównania stan dzisiejszy który wcale nie musi taki byc za kilka miesięcy, czyli dobrze jest brac kredyt po wysokim kursie zakupu - potrzeba mniej franków dla pokrycia zobowiązania w PLN , i dobrze jest gdy sprzedaz jest po niskim kursie czyli trzeba mniej PLN wydac zeby ządana ilość franków kupić )

poniżej aktualne porównanie spreadów

( założe sie o kazde pieniądze ,ze np. Getin Bank ani słowem nie zajaknie sie o swoim spreadzie w CHF przy przedstawianiu oferty kredytowej w CHF własnie )

dzień dzisiejszy : kupno /sprzedaz -

Getin Bank 2,2170/2,3451 ( 5,616 %

Millenium 2,2263/2,3495 ( 5,385%

BPH 2,2222/2,3382 ( 5,087% -

PKO BP 2,2345/2,3351 ( 4,403% -

Fortis Bank 2,2256/2,3168 ( 4,015% -

Nordea Bank 2,2342/2,3208 ( 3,802% -

Biorąc pod uwage tylko spread ( zakładamy ,że inne warunki takie same ) to dla kwoty 300.000 róznice pomiędzy Getin i Nordea dla całego okresu kredytowania ( przy spreadzie na hipotetycznie nie zmienianym poziomie) to ok. 9-11 tys. zł

Idac dalej tym tropem każda róznica marży 0,1% to róznica ok , 5 tys ( z dużego grubsza :D ) w całym okresie kredytowania ( dla kredytu 300 tys. PLN )

Podsumowując :

1. Nie napalajmy sie za bardzo na zerową prowizję kosztem marży banku

2. Sprawdzajmy dokładnie spread danej waluty

3. Chyba ,że mamy zupełnie inne priorytety ( np. sama łatwobralność bez wzgledu na wszystko - no to wtedy przepraszam )

jeżeli mylę się czekam na riposty i wyjasnienia od "doradców" kredytowych :D

P.S. Jak ktoś znajdzie bank z prowizją 0% , marżą poniżej 1% , i spreadem poniżej 4% - bardzo prosze o info - czeka nagroda niespodzianka

Zamiast chodzić samemu po bankach i buszować po stronach lepiej naprawdę skorzystać z usług doradcy.

Po wypełnieniu krótkiego formularza doradca oddzwania na swój koszt i wszystko opowiada.

Nie są pobierane żadne opłaty za rozmowę, do niczego to nie zobowiązuje a informacje mamy od prawdziwego fachowca

FORMULARZ KONTAKTOWY

Pozdrawiam.

Zamiast chodzić samemu po bankach i buszować po stronach lepiej naprawdę skorzystać z usług doradcy.

Po wypełnieniu krótkiego formularza doradca oddzwania na swój koszt i wszystko opowiada.

Nie są pobierane żadne opłaty za rozmowę, do niczego to nie zobowiązuje a informacje mamy od prawdziwego fachowca

FORMULARZ KONTAKTOWY

Pozdrawiam.

A tu się z kolegą nie zgodzę .

Wprawdzie życze wszystkim ,żeby na takich prawdziwych doradców trafili.

Ja trafiałem na takich bardziej "żenua".

Widać ,że byli po szkoleniu ogólnym ( nawiązanie relacji z klientem, poznanie jego potrzeb, pokazanie plusów swojej szerokiej oferty, itd,itp... ).

Nijak sie to miało jednak to profesjonalizmu jak zacząłem zadawać szczegółowe pytania.Gubili się troszkę delikatnie rzecz ujmując :D

A jeszcze bardziej blado - jak porównałem oferty po przeprowadzeniu rozmów w bankach o których moi "doradcy" wspominali .

Po prostu dostałem lepsze warunki juz w czasie pierwszej rozmowy w kazdym z trzech banków.

Przepraszam , ale przestałem wierzyć w to ,że załatwiając kredyt przez doradcę ( czy instytucje w której on pracuje ) dostaniemy kredyt na takich samych warunkach jak bezpośrednio w banku ( o lepszych nawet nie wspominając ) .

Troche spędziłem czasu na poszukiwaniu kredytu i takie mam doświadczenia w tej materii .

Wiem też ,że różnie bywa z tym załatwianiem wszelkich(!) formalnośći przez firmę pośredniczącą ( pomijajac nieszczęsne warunki oprocentowania, prowizji, itp ).

pozdr

FORMULARZ KONTAKTOWY

Pozdrawiam.

A tu się z kolegą nie zgodzę .

Wprawdzie życze wszystkim ,żeby na takich prawdziwych doradców trafili.

Ja trafiałem na takich bardziej "żenua".

Widać ,że byli po szkoleniu ogólnym ( nawiązanie relacji z klientem, poznanie jego potrzeb, pokazanie plusów swojej szerokiej oferty, itd,itp... ).

Nijak sie to miało jednak to profesjonalizmu jak zacząłem zadawać szczegółowe pytania.Gubili się troszkę delikatnie rzecz ujmując :D

A jeszcze bardziej blado - jak porównałem oferty po przeprowadzeniu rozmów w bankach o których moi "doradcy" wspominali .

Po prostu dostałem lepsze warunki juz w czasie pierwszej rozmowy w kazdym z trzech banków.

Przepraszam , ale przestałem wierzyć w to ,że załatwiając kredyt przez doradcę ( czy instytucje w której on pracuje ) dostaniemy kredyt na takich samych warunkach jak bezpośrednio w banku ( o lepszych nawet nie wspominając ) .

Troche spędziłem czasu na poszukiwaniu kredytu i takie mam doświadczenia w tej materii .

Wiem też ,że różnie bywa z tym załatwianiem wszelkich(!) formalnośći przez firmę pośredniczącą (pomijając nieszczęsne warunki oprocentowania, prowizji, itp ).

pozdr

No, jeśli wszystkich doradców uśrednimy to dobrze faktycznie nie jest -TAK. Ale proszę spojrzeć na formularzu jaka to firma...

Sądzę, że akurat w tym przypadku to profesjonaliści i oczywiście pozycja lidera zasłużona :)

Jak by nie było - rozmowa nie kosztuje (bo oddzwaniają i to szybko) i nie zobowiązuje :)

[

No, jeśli wszystkich doradców uśrednimy to dobrze faktycznie nie jest -TAK. Ale proszę spojrzeć na formularzu jaka to firma...

Sądzę, że akurat w tym przypadku to profesjonaliści i oczywiście pozycja lidera zasłużona :)

Jak by nie było - rozmowa nie kosztuje (bo oddzwaniają i to szybko) i nie zobowiązuje :)

Jaka to firma.... jedna z trzech w których byłem.

:D

Gość Gosc_gość
W każdym stadzie czarna owca się trafi, akurat na Pana trafiła.

Według mnie (i nie tylko) to jeśli brać pod uwagę doradce finansowego to tylko ich.

Pozdrawiam

A Ty oczywiście jesteś biała owieczka, co to nawet do regulaminu forum nie zajrzał. :evil:

Ale masz tupet. Co za skromność :evil:

Powiem krótko spadaj spamerze i reklamuj się np. w Gazecie Wyborczej - tam ta reklama sporo kosztuje, to forum nie jest dla takich ja Ty.

Tutaj są na szczęście przeważnie tacy co wiedzą co i jak, a przede wszystkim czytają forum. np. ten wątek o Expanderze i OF jest nader ciekawy:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=105296&highlight=expander

Kredyt 350tys. na 30lat, PLN, raty rowne.

1. PKOBP

a. LTV 53%

marza 0,71pp stala, prowizja 1%

b. LTV 60%

marza 0,68, prowzija 1%

c LTV 60%

ubezp. od utraty pracy 3,51%, marza 0,53pp, 0%prowizji

2. BGZ

marza 1,1% stala (przez 2 pierwsze lata 0,9%), prowizja 0,9

samemu organizujemy oszacowanie,

BGZ nie zalicza dzialki jako wklad wiec LTV od razu jest kiepski...

Wniosek:

zawyzac koszty prac wykonanych

zawyzac wartosc dzialki

moze przejdzie :)