radkoz 29.07.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 ale jazda z tym OF, SUSPENSER miałeś pecha że trafiłeś na p. Martę, choć są tacy co chwalą OF. kwestia chyba jednak tego na kogo się trafi.Ja tez u nich byłem, a mimo to, w oczekiwaniu na PnB przeszedłem się po paru bankach i myślę że jednak załatwię sobie kredyt samodzielnie. Czy wy też macie wrażenie, że OF każdemu (niemal z obowiazku) proponuje Millenium ?????? A wcale nie uważam, że Mille.. ma najciekawszą i najtańszą ofertę na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel79 30.07.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Witam serdecznie Pierwszy post Daleko jeszcze do pierwszego kroku w kierunku rozpoczęcia budowy... Po poważnych rozmowach i kalkulacjach zdecydowaliśmy się z NARZECZONĄ na dom a nie mieszkanie. NARZECZONA a nie ŻONA Dadzą kredyt hipoteczny nie dla małżeństwa a dla dwóch osób którzy planują zawrzeć związek małżeński? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.07.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Co do Pani Marty to najgorsze, że nikt inny w tej firmie nie był w stanie mi pomóc Ja też wziąłem kredyt z narzeczoną - zaznacza się wtedy opcję "związek nieformalny" i już liczą jako wspólne gosp. domowe - ale z samego tekstu się uśmiałem, a moja Ania profilaktycznie strzeliła focha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 31.07.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam serdecznie Pierwszy post Daleko jeszcze do pierwszego kroku w kierunku rozpoczęcia budowy... Po poważnych rozmowach i kalkulacjach zdecydowaliśmy się z NARZECZONĄ na dom a nie mieszkanie. NARZECZONA a nie ŻONA Dadzą kredyt hipoteczny nie dla małżeństwa a dla dwóch osób którzy planują zawrzeć związek małżeński? Pozdrawiam Dadzą i nawet związku zawierac nie musicie. Dzis kredyt mogą brać obcy sobie ludzie. My tez jeszcze nie jestesmy małżeństwem, a nikt nawet nie pytał czy mamy zamiar się pobrać. A datę ślubu i salę mamy już od dwóch lat zaklepaną (taka kolejka na tę salę). Więc spokojnie, podstawa to dochody - od kiedy, w jakiej wysokości i na jakiej podstawie uzyskiwane. Dzialajcie bez obaw i realizujcie swoje marzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 03.08.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 wyniki dzisiejszych odwiedzin mbanku co WY na to: kwota kredytu 220 000zł 1. oprocentowanie promocja z "lub czasopismem" Ładny Dom - po zarejestrowaniu na formularzu z gazetki marża 0,9% + Wibor = 0,9+4,67 = 5,57% na dzień dzisiejszy 2. Opłaty: a) do czasu wpisania do hipoteki miesięcznie 0,2% wartości kredytu czyli w moim przypadku 440zł - tak to zrozumiałem, a trwa to ponoć 1 miesiąc b) ubezpieczenie na życie dla obojga w stosunku równoważnym do zarobków czyli jeśli ja np. zarabiam 1000zł a żona 2000zł to moje ubezpieczenie jest na 1/3 a żony na 2/3 wartości kredytu a jeśli coś by się stało mi to żona ma sobie spłacać 2/3 raty a 1/3 z ubezpieczenia dostaje co miesiąc. kosztuje to 1,5% kwoty kredytu czyli w moim przypadku 3300zł i można to wyłożyć ze swojej kasy, albo doliczają to do kredytu i wtedy kredyt jest nie na 220 000 tylko na 223 300zł c) po 2 latach do każdej raty doliczają 0,02% jako ubezpieczenie czyli około 44zł d) na czas budowy ubezpieczenie budynku w budowie na rok około 176zł e) inne opłaty stałe czyli wpis do hipotek 200+200, podatek coś 220zł chyba i opłata 19zł. oczywiście jak bierzemy pierwszą transzę to zaraz płacimy odsetki, które są zarobkiem dla banku i nie liczą się w póxniejszym rozliczeniu kredytu i tak: od 60 000zł co miesiąc płacimy 280 zł odsetek dobieramy 100 000 i mamy wzięte 160 000zł i płacimy 742 zł co miesiąc odsetek, aż weżmiemy ostatnią transzę i zacznie się już normalne spłacanie naszego kredytu. jeszcze do niedawna z naiwnością dziecka myślałem że to co spłacam w trakcie brania transzy jest jakoś później uwzględniane ale niestety byłem naiwny w moim myśleniu. i to by było na tyle. w przyszłym tygodniu postaram się zaatakować "NOTUS-a" i może jakiegoś open finance albo expandera i na podstawie ich ofert iśc jeszcze do banków z ich listy najlepszych ofert. pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 04.08.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Witam, Z tego co widzę większość decyduje się na kredyt we frankach. No właśnie frank czy złotówki ? Dostałem ofertę w złotówkach ze stałą marżą na poziomie 0,5% - nic lepszego w złotówkach nie znalazłem. Do tego WIBOR jakieś 4,56 i mamy 5,06%. Franki to około 3%, ale ryzyko (libor + kurs), straty na uruchomieniu (kurs kupna - kurs sprzedaży) itp. Czy jest ktoś kto analizował franki - złotówki i się na tym zna ? (ja skłaniam się do złotówek) I drugie pytanie. Czy ktoś znalazł kredyt z marżą poniżej 0,5% w PLN ? pozdr Tomek Ojojoj... To ta marża mnie powaliła... W CHF mam 0,7%. Zresztą najważniejsze jest jaką płacisz ratę. Jak na razie (pomimo niskiego kursu) w CHF nadal płaciłbyś najniższą. A co decyduje (wg. ciebie) za PLN? A co z relacją WIBOR-LIBOR? Tego nie analizujesz? Tylko li wyłącznie spread (czyli jak to niezrozumiale dla mnie nazwałeś "straty na uruchomieniu". Przecież ten koszt ponosisz co miesiąc!!!)??? A propos pytania dot. analizy CHF-PLN. A czytałeś ty cały ten "wontek"? To przeczytaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warrior 07.08.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witam 4umowiczów!! Po wszelkich bataliach i analizowaniu ofert kilku banków po krótkich negocjacjach zdecydowaliśmy się zaciągnąć kredyt w NORDEA na zakup naszego (już ) domku - kredyt 350 000 zł - 20 lat - waluta CHF - prowizja 0,7% - marża 1% - łączne oprocentowanie 3,695% Proceduralnie szybko i bez zbędnych udziwnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 07.08.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witam, Z tego co widzę większość decyduje się na kredyt we frankach. No właśnie frank czy złotówki ? Dostałem ofertę w złotówkach ze stałą marżą na poziomie 0,5% - nic lepszego w złotówkach nie znalazłem. Do tego WIBOR jakieś 4,56 i mamy 5,06%. Franki to około 3%, ale ryzyko (libor + kurs), straty na uruchomieniu (kurs kupna - kurs sprzedaży) itp. Czy jest ktoś kto analizował franki - złotówki i się na tym zna ? (ja skłaniam się do złotówek) I drugie pytanie. Czy ktoś znalazł kredyt z marżą poniżej 0,5% w PLN ? pozdr Tomek A jak myślisz, co będzie , jak wejdzie Euro do Polski? Zastanawiałam się co wówczas stanie się z kredytami, jak zostana one poprzeliczane i te zlotówkowe i te we frankach? dzis sprawdzilam notowania franka z 2004 roku, skoczył wtedy do 3,1. Przeraziło mnie to, ale i tak jesteśmy póki co zdeterminowani na franki Ojojoj... To ta marża mnie powaliła... W CHF mam 0,7%. Zresztą najważniejsze jest jaką płacisz ratę. Jak na razie (pomimo niskiego kursu) w CHF nadal płaciłbyś najniższą. A co decyduje (wg. ciebie) za PLN? A co z relacją WIBOR-LIBOR? Tego nie analizujesz? Tylko li wyłącznie spread (czyli jak to niezrozumiale dla mnie nazwałeś "straty na uruchomieniu". Przecież ten koszt ponosisz co miesiąc!!!)??? A propos pytania dot. analizy CHF-PLN. A czytałeś ty cały ten "wontek"? To przeczytaj! My tez chcemy franki. Dzis sprawdziłam kurs franka i zobaczyłam, że w 2004 roku frank doszedł do 3,1. To mnie przerazilo. ciekawa jestem jak banki po wejściu EURO do Polski przeliczę kredyty i zlotowe i walutowe. Ciekawe jak zareaguje frank na zwiększenie strafy EURO? Co Ty o tym myslisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElizaLL 13.08.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam,Dostałam właśnie decyzję kredytową z millennium.Zupełnie nie mam punktu odniesienia i nie jestem w stanie stwierdzić czy warunki jakie dostałam są zadowalające, czy ( i jak!!) walczyć dalej...kredyt 600 tys na 30 latmarża 0,7prowizja 0,8karencja 18 mies (nie wnioskowałam o okres karencji)mój wkład własny bank wycenił na 431 tysDoradźcie jeśli możecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 13.08.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam, Dostałam właśnie decyzję kredytową z millennium. Zupełnie nie mam punktu odniesienia i nie jestem w stanie stwierdzić czy warunki jakie dostałam są zadowalające, czy ( i jak!!) walczyć dalej... kredyt 600 tys na 30 lat marża 0,7 prowizja 0,8 karencja 18 mies (nie wnioskowałam o okres karencji) mój wkład własny bank wycenił na 431 tys Doradźcie jeśli możecie... Hej, ładny kredycik Tak z ciekawości zadam parę pytań uzupełniających: 1. Jaka wysokość raty w czasie karencji i czy wiesz jakie będą po karencji? 2. Jaka była wymagana zdolność do tego kredytu ? 3. Co było wkładem własnym ? mieszkanie czy działka ?? a może to i to ? Mnie też czeka pewno taki kredyt z karencją na czas budowy i też mam spory wkład własny ( przynajmniej tak mi się wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.08.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Czy wy też macie wrażenie, że OF każdemu (niemal z obowiazku) proponuje Millenium ?????? A wcale nie uważam, że Mille.. ma najciekawszą i najtańszą ofertę na rynku. u nas znow jest trend na BGŻ zarowno w expander jak i OF ja wybralem z 2 miesiace temu Bank Ochrony Srodowiska z marza stala 0,75 + WIBOR 6 miesiecy niczego nie musialem donosic czy poprawiac choc kasa byla dopiero po 5 tygodniach od zlozenia wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElizaLL 14.08.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Witam, Dostałam właśnie decyzję kredytową z millennium. Zupełnie nie mam punktu odniesienia i nie jestem w stanie stwierdzić czy warunki jakie dostałam są zadowalające, czy ( i jak!!) walczyć dalej... kredyt 600 tys na 30 lat marża 0,7 prowizja 0,8 karencja 18 mies (nie wnioskowałam o okres karencji) mój wkład własny bank wycenił na 431 tys Doradźcie jeśli możecie... Hej, ładny kredycik Tak z ciekawości zadam parę pytań uzupełniających: 1. Jaka wysokość raty w czasie karencji i czy wiesz jakie będą po karencji? 2. Jaka była wymagana zdolność do tego kredytu ? 3. Co było wkładem własnym ? mieszkanie czy działka ?? a może to i to ? Mnie też czeka pewno taki kredyt z karencją na czas budowy i też mam spory wkład własny ( przynajmniej tak mi się wydaje) Zgadza się, kredycik ładny, tylko kto go spłaci 1. rata w okresie karencji około 2800 z małym hakiem, po okresie karencji coś między 3400-3500 dokładnie nie wiem, do końca września wibor 4.71 później nowy czytaj wyższy 2. Na piątkę, bo tyle nas jest wystarczyło około 7 tys 3. wkładem własnym jest działka pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolki 17.08.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 ja w multibanku dostałem 1.15 marży, 2 prowizji (myślę ze jeszcze do negocjacji) oprocentowanie 3.85, kwota kredytu 120000 co o tym myślicie warto????????????(oczywiscie franki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 18.08.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 ja w tym tyg ruszam z wycieczkami po bankach jednak musze wziac szybciej kredyt niz myslałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gep1719502025 18.08.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Witam, Dostałam właśnie decyzję kredytową z millennium. Zupełnie nie mam punktu odniesienia i nie jestem w stanie stwierdzić czy warunki jakie dostałam są zadowalające, czy ( i jak!!) walczyć dalej... kredyt 600 tys na 30 lat marża 0,7 prowizja 0,8 karencja 18 mies (nie wnioskowałam o okres karencji) mój wkład własny bank wycenił na 431 tys Doradźcie jeśli możecie... To nie są dobre warunki (wg mnie w tym banku ogólnie warunki są niedobre). Dla przykładu w BPH dostaniesz bez targowania 0,6 marży + 0,5 prowizji + wibor3 już od 300tys. Gdyby twój wkład własny był powyżej 50% to możesz liczyć na 0,45 marży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnabialek 21.08.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam Zastanawiam się nad kredytem w Polbanku na 280 tys. (0 wkładu własnego),aktualny libor 3m 2,87, marża 1,20 na 20 lat Dostaję ofertę w CHF na ratę w wysokości 1780,79 zł Tyle się mówi o spreadzie - czy ktoś wie, czy ta rata jest już po uwzględnieniu spreadu (czyli po kursie sprzedaży?). Do tej pory sądziłem, że nie jest, czyli że do każdej raty trzeba dodać jakieś 90 zł, ale teraz zaczynam podejrzewać, że jednak to już jest rata liczona ze spreadem, czyli że nie trzeba nic doliczać. Przy okazji czy ktoś z Was wie, jak to jest z kredytem w CHF w transzach w Polbanku? Czy może się zdarzyć, że złotówek dostanie się mniej niż zakładana wartość (w tym wypadku 280 tys.) ? O ile dobrze rozumiem, to przy każdej transzy, następuje przeliczenie tej transzy na franki z dnia poprzedzającego transzę po kursie kupna i w ten sposób powstaje zadłużenie we frankach, przy następnej transzy znowu przeliczanie po kursie (może być inny) i zsumowanie do pierwotnej transzy, aż ostatecznie wychodzi pewna suma we frankach, która jest spłacana. Czy tak oby na pewno jest? Kolejna sprawa - czy ktoś z Was wie, czy w przedstawionej ofercie rata we frankach obejmuje założenie, że najpierw kredyt w zł został zamieniony po kursie kupna na franki czy może przyjmuje wartość średnią franka albo co gorsza kurs sprzedaży? Niestety ciężko od konsultanta uzyskać dokładne i rzetelne odpowiedzi (a w zasadzie od wszystkich konsultantów z jakimi mogłem się spotkać)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszka1979 21.08.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Cześć , byłem w PKO dostałem propozycje wstępną : Kredyt w złotówkach ( tylko i wyłącznie) 300 000 zł na 30 lat ubezpieczenie w okresie przejsciowym 250 zł miesiąc oprocentowanie 5,88 przez 24 miesiące 5,58 w pozostałym okresie marża 0,5 przez 24 miesiące 0,8 w pozostałych miesiącach. raty przez dwa lata 1470 potem 1766 zł. Mam duży wkład własny Co sądzicie o tych warunkach? Dla mnie coś kurcze dużo . Trzeba chyba zacząć krasc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElizaLL 21.08.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam, Dostałam właśnie decyzję kredytową z millennium. Zupełnie nie mam punktu odniesienia i nie jestem w stanie stwierdzić czy warunki jakie dostałam są zadowalające, czy ( i jak!!) walczyć dalej... kredyt 600 tys na 30 lat marża 0,7 prowizja 0,8 karencja 18 mies (nie wnioskowałam o okres karencji) mój wkład własny bank wycenił na 431 tys Doradźcie jeśli możecie... To nie są dobre warunki (wg mnie w tym banku ogólnie warunki są niedobre). Dla przykładu w BPH dostaniesz bez targowania 0,6 marży + 0,5 prowizji + wibor3 już od 300tys. Gdyby twój wkład własny był powyżej 50% to możesz liczyć na 0,45 marży. Udałam się również do BPH. Niestety nie udało mi się wynegocjować nic więcej poza marżą 0,75 i prowizją 0,5. Niestety mój wkład własny nie wynosi 50 %. Poza tym w BPH wymagają rozliczenia na podstawie faktur (chyba 64%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gep1719502025 22.08.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 ElizaLL - a brałaś pod uwagę przeniesienie do nich RORu? Dziwi mnie to co napisałaś bo mi bez targowania chcieli dać 0,6% marży przy kredycie 300tys i więcej. Ostatecznie wziąłem nieco ponad 200tys i dostałem 0,75%. Sam nie wiem... może jeszcze raz dopytaj. Ja mam co prawda u nich ROR od czterech lat, ale okres posiadania rachunku o ile wiem nie maił tu znaczenia. Co do faktur to masz rację - 60%. Tyle, że mi to nie przeszkadza. Ale za to fajnie rozliczają transze . Nikt nie wnika w szczegóły - pokazuje zdjęcia i nie mam problemów. W Millenium chyba nie jest tak fajnie i czasem czepiają się, że transza nie została w całości zainwestowana mimo, że uczciwie to zrobiłaś - tak przynajmniej piszą inni forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 26.08.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 witamczy obszedł ktoś sprawę faktur w KredytBanku ????wymagają ponoć 50% a warunki mają nawet nawet bo ubezpieczenie dają niby w kredycie czyli nie trzeba około 40zł co miesiąc dodatkowo wydawać (przy 200 000 te 40zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts