Ray23 30.08.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Fortis BankKredyt na 30 lat w CHFLibor 6M + 0,9 marży , 0 % prowizji Umowa podpisana , pierwsza transza wypłacona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drwoody 30.08.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Sajmonek, gdybyscie mieli rachunek to byloby automatycznie taniej o 0,1% tak? a co w przypadku gdy bank nie prowadzi kont? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 31.08.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Fortis Bank Kredyt na 30 lat w CHF Libor 6M + 0,9 marży , 0 % prowizji Umowa podpisana , pierwsza transza wypłacona. Jaka kwota ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ray23 31.08.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Fortis Bank Kredyt na 30 lat w CHF Libor 6M + 0,9 marży , 0 % prowizji Umowa podpisana , pierwsza transza wypłacona. Jaka kwota ??? 600k PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 31.08.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Fortis Bank Kredyt na 30 lat w CHF Libor 6M + 0,9 marży , 0 % prowizji Umowa podpisana , pierwsza transza wypłacona. Jaka kwota ??? 600k PLN A no to już wiem skąd tak dobre warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmonek 31.08.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Sajmonek, gdybyscie mieli rachunek to byloby automatycznie taniej o 0,1% tak? a co w przypadku gdy bank nie prowadzi kont? Nie mieliśmy rachunku do tej pory w PKO, po zdecydowaniu się na założenie doradca obiecał 0,1% z oprocentowaniem w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drwoody 03.09.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Sajmonek, gdybyscie mieli rachunek to byloby automatycznie taniej o 0,1% tak? a co w przypadku gdy bank nie prowadzi kont? Nie mieliśmy rachunku do tej pory w PKO, po zdecydowaniu się na założenie doradca obiecał 0,1% z oprocentowaniem w dół. Rozumiem, zastanawiam się tylko co mogą zaoferować np. placówki nie posiadające rachunków:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmonek 04.09.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Trzeba w razie potrzeby podejść i zapytać , argumentując że inne banki tak mają - może mają co innego do zaoferowania. Osobiście uważam że warto skorzystać z doświadczonego doradcy przy doborze kredytu - wnioskuję po swoim przykładzie ponieważ gość naprawdę się postarał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.09.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 robił ktoś może kosztorys prac do mBanku ?? może macie w kompie rozpiskę na której można by się opieraćnajlepeij udział procentowy poszczególnych prac. jest tam dość szczegółowo rozpisane wszystko:1 Roboty ziemne2 Fundamenty3 sciany fundamentowe, izolacje, podkład4 Sciany piwnic5 strop piwnicy i schodyI STAN ZEROWY RAZEM6Sciany nosne i kominy7 Stropy wewnetrzne, schody, podesty8 Konstrukcja dachu9 Pokrycie dachu i obróbki10 Sciany działoweII STAN SUROWY ZADASZONY RAZEM11Izolacja termiczna(dachu, poddasza)12 Podło:a pod posadzki własciwe13Stolarka zewnetrzna ( okna , wrota,drzwi zewnetrzne)14. Instalacje wewnetrznea/ kanalizacyjnab/ wodociagowac/ elektrycznad/ gazowae/ c.o. i piec15 Tynki wewnetrzne16 Ocieplenie scian zewnetrznychIII STAN SUROWY ZAMKNIETY RAZEM17 Stolarka wewnetrzna18 Podłogi, posadzki, wykładziny19. Instalacje wewnetrzne - osprzeta/ wodno -kanalizacyjnyb/ elektrycznyc/ grzejniki20 Roboty malarskie21 Glazura22 Inne (np. kominek)23 Meble wbudowane24 Wykonczenie elewacjiIVSTAN WYKONCZENIOWY RAZEMŁACZNIE (I-IV)RAZEM (I-IV)25 Utwardzenie terenu26 Ogrodzenie27 InneVROBOTY ZEWNETRZNE RAZEM28 Uzbrojenie terenua/ przyłacza kanalizacyjneb/ przyłacza do sieci wodociagowejc/ przyłacza do sieci elektrycznejd/ przyłacza do sieci gazoweje/ przyłacza do sieci telekomunikacyjnejVI PRZYŁACZA RAZEMŁACZNIE ( V-VI)RAZEM ( V-VI)OGÓŁEM ( I – VI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drwoody 13.09.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Trzeba w razie potrzeby podejść i zapytać , argumentując że inne banki tak mają - może mają co innego do zaoferowania. Osobiście uważam że warto skorzystać z doświadczonego doradcy przy doborze kredytu - wnioskuję po swoim przykładzie ponieważ gość naprawdę się postarał może i warto skorzystać z fachowej porady, jednak doradcy też mają prowizję z banków, więc nie są dokońca bezstronni. W jakich bankach najlepiej się negocjuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 14.09.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Ja sie zdecydowałem na takie warunki : 30 lat, CHF 300 tys zł LIBOR 3 M marża 0,95% prowizja 1% Spread, ostatnio na poziomie 3,8% Rozliczenia transz na podstawie stanu faktycznego - faktury nie sa wogule potrzebne. Bezpłatne częściowe spłaty. Bezpłatne kontrole na budowie. Bezpłatne ubezpieczenie. Bezpłatna wycena aktualnej nieruchomości - wycenili rynkowo, bez zaniżania. (Wg. rzeczoznawcy z banku moja działka zdrożała w ciągu 9 miesięcy o 120% ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.09.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 A jaki bank można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 14.09.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 A jaki bank można spytać? NORDEA. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.09.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Dzięki,mieliśmy podobne (wstępne) warunki, tyle że marża 1,1 %. Widać, że można się potargować.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boodzisz 14.09.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam forumowiczów. zaczne od tego, że mam podpisaną umowę przedwstępną na zakup działk( niedużej bo 700m2) w miescie Radom. Jestem na etapie poszukiwania banku w którym bedzie najkorzystniejsza oferta. Kredyt bedzie w 100% finansowal zakup dzialki. Poza tym w zeszlym roku zakupilem mieszkanie na kredyt i juz troche splacilem. zostalo mi 30000zl. Mieszkanie jest warte w tej chwili 130000zl."Znajomy" polecil mi abym poszedl do jego jakiegos znajomego doradcy kredytowego.No i poszedlem i tam zaproponowal mi nastepujace rozwiazanie: żeby nie brac drugiego kredytu oddzielnie tylko skonsolidowac (przeniesc) ten mieszkaniowy do tego samego banku ( tu zaproponowal BRE BANK) w ktorym bede bral na dzialke. Ustalic hipoteke tylko na mieszkanie a dzialka bylaby czysta bez obciazen juz moja. Wtedy placilbym jedna rate w jednym banku na 90000zl ( bo 30000 mieszk. i 60000 dzialka) . jak liczylem to rata bylaby mniejsza gdzies o 50zl. od dwoch oddzielnych kredytow. Czy ma ktos doswiadczenie pozytywne lub negatywne z BRE BANKIEM? I jeszcze jedno . planuje w niedalekiej przyszlosci budowac dom na tejże dzialce tez czywiscie na kredyt. Na moje oko to zostalbym z zadluzeniem mieszkanowym na 90000,wlasna dzialka, a na niej dom na kredyt . Nie wiem czy to rozsądne rozwiazanie.Mieszaknia nie chcialbym sprzedawac narazie . Wynajmowalbym. a w domku mieszkal. jak by sie twu twu nóżka poslizgnela to uciekam do blokow a domek wynajmuje.Dobrze sobie to wykombinowalem? Doradźcie prosze. W przyszlym tygodniu musze podjac decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 14.09.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 robił ktoś może kosztorys prac do mBanku ?? tak, robiłem (z naciskiem na robiłem) może macie w kompie rozpiskę na której można by się opierać najlepeij udział procentowy poszczególnych prac. nie mam ale cos tam pamietam jest tam dość szczegółowo rozpisane wszystko: No jest to rozpisane, ale czy bardzo szczegółowo? Nie wiem. Tak czy inaczej chcą info - bo chcą wiedzieć na co wydasz ich pieniądze. Pisząc ten kosztorys weź pod uwagę to, że na tej podstawie będą wypłacać Ci kolejne transze (to znaczy tak jak sobie to wcześniej zaplanujesz i wpiszesz w kosztorysie). Także musisz to zrobić z sensem (czyli pierwsza transza "powiększona", aby był zapas kasy na kolejne etapy i ewentualne dodatkowe koszty). U mnie w kosztorysie było tak (+/-): STAN ZEROWY 9,2% STAN SUROWY ZADASZONY 32,00% STAN SUROWY ZAMKNIĘTY 37,2% STAN WYKOŃCZENIOWY 21,6% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 14.09.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 robił ktoś może kosztorys prac do mBanku ?? Tutaj masz min. kosztorys do Mbanku : http://spreadsheets.google.com/pub?key=pP8UdrdrR0WcoPP8sGuSYSw Ja sie na nim wzorowałem i przeszło bez problemu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 14.09.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Habier i Bikerus straszneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee dziękiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisuper te kosztorysy i napewno przydadzą się jeszcze komuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olenka717 15.09.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 a do GE MONEY BANK ktos ma kosztorys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 15.09.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 a do GE MONEY BANK ktos ma kosztorys? o wlasnie bo ja musze zrobic na za tydzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts