Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez ryzyka, nie ma zysku ;)

Ja wziołem w CHF.

130 zł odkładam miesięcznie na ewentualne problemy z kursem czy stopami.

Mbank zaproponował mi po negocjacjach marżę 0.9 % ale jak policzyłem z grubsza te ich dodatkowe ubezpieczenia, karty, spread, warunki bazowe (zasady dla LIBOR) itp to sobie odpuściłem.

No i lista dokumentów była zbyt długa - nie miałbym siły aby to wszystko skompletować.

Podobnie było w Millenium i GE.

Ostatecznie na placu boju pozostały DB i Nordea. Wygrała ta druga, bo najmniej było opłat okołokredytowych, mało papierów i co ważne nie babrali sie długo z wnioskiem. Tzw. krótka piłka ;)

PKO BP, frank na 30 lat, wkład własny 40%, kredyt 280kPLN

właśnie dostałem taką propozycję:

marża 1,43%, prowizja 1%

Mam u nich konto (ponad 10 lat), kartę kredytową, byłby to mój trzeci kredyt hipoteczny w tym samym banku, nigdy wczesniej nie miałem problemów ze spłatą, a tu taki kartofel (marża)....

mam wrażenie, że mnie olewają...

marża 1,43%, prowizja 1%

Prowizja do zaakceptowania, no ale marża zdecydowanie za wysoka.

Targuj się i powyżej 1,1-1,2% nie bierz.

Co prawda jest coraz trudniej negocjować z bankami (w stosunku do pocztaku 2007r), no ale do poziomu 1,1% powinni zejść - tym bardziej że jesteś stałym klientem.

lbryndal

jakie dali Ci warunki w mBanku?

Ja w sumie jestem ich niezłym wieloletnim klientem, w dodatku mam tą kartę o której mówisz i obrót mam na niej całkiem spory bo akurat nią wszystko płacę.

głównie chodzi mi o marżę

o ile pamiętam to 1,25% marży w CHF, dla kredytu na 205 000zł z czego 4000zł na oplaty około kredytowe.

ta marża przy warunku że weźmie się kartę kredytową bo jeśli się nie weźmie albo zrezygnuje to mogą podnieść marżę,

reszta standartowa czyli ubezpieczenie na życie 1,5% - można nie brać wtedy wyższe oprocentowanie (od utraty pracy +0,5%), ubezpieczenie budowy, niskiego wkładu, i chyba tyle.

Bez ryzyka, nie ma zysku ;)

Ja wziołem w CHF.

130 zł odkładam miesięcznie na ewentualne problemy z kursem czy stopami.

Mbank zaproponował mi po negocjacjach marżę 0.9 % ale jak policzyłem z grubsza te ich dodatkowe ubezpieczenia, karty, spread, warunki bazowe (zasady dla LIBOR) itp to sobie odpuściłem.

No i lista dokumentów była zbyt długa - nie miałbym siły aby to wszystko skompletować.

Podobnie było w Millenium i GE.

Ostatecznie na placu boju pozostały DB i Nordea. Wygrała ta druga, bo najmniej było opłat okołokredytowych, mało papierów i co ważne nie babrali sie długo z wnioskiem. Tzw. krótka piłka ;)

z tymi 130zł to niezły pomysł

0,9% marży dla CHF czy ZŁ ? dla jakiej kwoty ?

spread jest w mBanku jeden z najniższych

a co do dokumentów to nie wypowiadam się bo jeszcze nie złożyłem wszystkich bo zapomniałem o 2, ale jakbym je wziął to może okazałoby się, że to jest wszystko, a wtedy wynikałoby że tego tak dużo nie ma: ogólnie obowiazuje lista ze strony banku czyli akt własności, projekt, dziennik budowy, operat szacunkowy, papierki z zarobkami, wypis z rejestru gruntów, księgi wieczyste, kosztorys podpisany przez kierbuda, pozwolenie na budowę prawomocne.

marża 1,43%, prowizja 1%

Mam u nich konto (ponad 10 lat), kartę kredytową, byłby to mój trzeci kredyt hipoteczny w tym samym banku, nigdy wczesniej nie miałem problemów ze spłatą, a tu taki kartofel (marża)....

straszny obciach. moze liczą, że pewna grupa klientó łyknie pierwszą propozycję bez targów i porównania z innymi ofertami. Ale porównując to choćby z Fortisem (standardowo 0 prowizji, 1% marży) wygląda to miałko.

Ciśnij. Ja w końcu w Fortisie kredytu nie wziąłem (starszni formaliści) ale ich ofertą pomachałem w innych bankach, które od razu spuszczały z tonu.

marża 1,43%, prowizja 1%

straszny obciach. moze liczą, że pewna grupa klientó łyknie pierwszą propozycję bez targów i porównania z innymi ofertami. Ale porównując to choćby z Fortisem (standardowo 0 prowizji, 1% marży) wygląda to miałko.

Ciśnij. Ja w końcu w Fortisie kredytu nie wziąłem (starszni formaliści) ale ich ofertą pomachałem w innych bankach, które od razu spuszczały z tonu.

a jaką kwotę chciałeś brać bo dla moich 200 000zł nie chcą za bardzo nic opuszczać bo mówią że mała kwota a 1% marży dla CHF to by było marzenie tylko nie iwem cyz realne dla takiej kwoty.

zerknąłem na strony fortis banku i oprocentowanie jest 4,16% dla CHF a z tego wychodzi że marża jest 1,32 bo niestety LIBOR 6M jest wyższy niż ten z 3 miesięcy i wynosi 2,84%, ale to oczywiście w tej chwili a co będzie to się zobaczy.

tak jak napisałem - pożyczyć chcę 280 000 zł - wartośc inwestycji to 480 000zł. Spełniam ich trzy punkty z listy:

1) posiadam konto

2) konto jest internetowe

3) zgodziłem się wziąć kartę kredytową

Nie chcę ich ubezpieczenia - mam własne

Podobnie jak jeden z przedmówców sądzę, że rozsądna byłaby marża poniżej 1,2%, prowizję przeżyję jakoś...

Problem polega na tym, że z powodów formalno-prawnych (służebność osobista na działce), żaden inny bank nie udzieli mi kredytu, więc na PKO BP jestem skazany. Jak się uprą na te 1,43% to i tak będę musiał się zgodzić...

a jaką kwotę chciałeś brać bo dla moich 200 000zł nie chcą za bardzo nic opuszczać bo mówią że mała kwota a 1% marży dla CHF to by było marzenie tylko nie iwem cyz realne dla takiej kwoty.

zerknąłem na strony fortis banku i oprocentowanie jest 4,16% dla CHF a z tego wychodzi że marża jest 1,32 bo niestety LIBOR 6M jest wyższy niż ten z 3 miesięcy i wynosi 2,84%, ale to oczywiście w tej chwili a co będzie to się zobaczy.

różnica niewielka - wnioskowałem o 250 tys na 30 lat. ale fakt, ze jak skladalem to fortis oferowal warunki promocyjne - o prowizji i 1% marzy niezaleznie od kwoty kredytu, waluty i wkladu wlasnego.

sprobuj w multibanku. tam dosyc szybko zaeszli z marzy 1,3 do 1,1%, plus niestety prowizja. a sa bardziej elastyczni od fortisa jesli chodzi o liczbe transz i ich rozliczanie.

jak potrzebujesz namiary na doradcow (w wawie) to na priva chetnie wysle.

0,9% marży dla CHF czy ZŁ ? dla jakiej kwoty ?

Dla CHF; w Mbanku wnioskowałem o 290 tys zł. Potem w sumie podniosłem na 300 tys zł ale to nie zmieniało wg. nich warunków.

o kurczę a jak to zrobiłeś że taką niską marżę dali ? duży wkład własny ? poręczenie dobre ? jakiś zastaw ?

sprobuj w multibanku. tam dosyc szybko zaeszli z marzy 1,3 do 1,1%, plus niestety prowizja. a sa bardziej elastyczni od fortisa jesli chodzi o liczbe transz i ich rozliczanie.

jak potrzebujesz namiary na doradcow (w wawie) to na priva chetnie wysle.

ja pod Kraków podchodzę bo tutaj teraz mieszkam

o kurczę a jak to zrobiłeś że taką niską marżę dali ? duży wkład własny ? poręczenie dobre ? jakiś zastaw ?

W sumie nic specjalnie nie robiłem - zwykłe negocjacyjne przekomarzanie ;). Prawdę mówiąc o wiele ciężej sie negocjowało z Nordeą i Deutsche B.

Mieli wgląd w moje konto (mam w Mbanku).

Wkład własny to w zasadzie działka warta ok. 150 tys zł plus trochę wolnych środków. O zastawach i poręczeniach nic nie mówili.

Rozmawiałem z nimi chyba w maju.

Cyrograf podpisany :-?

Kredyt Bank

marża - 1,05 - CHF

kwota w PLN - 170 tys.

wkład 190 tys. (bez działki)

0 % - prowizji

koszty dodatkowe:

wpis hipoteki do KW - 200 PLN

ubezp. pomostowe - 119 PLN

ubezp. budowy - 280 PLN/rok (na 340 tys.)

ubezp. na życie - 0 PLN

+ nerwica związana z wahaniem Liboru i kursu franka :roll:

W sumie nic specjalnie nie robiłem - zwykłe negocjacyjne przekomarzanie ;). Prawdę mówiąc o wiele ciężej sie negocjowało z Nordeą i Deutsche B.

Mieli wgląd w moje konto (mam w Mbanku).

Wkład własny to w zasadzie działka warta ok. 150 tys zł plus trochę wolnych środków. O zastawach i poręczeniach nic nie mówili.

Rozmawiałem z nimi chyba w maju.

no tak brałeś 300 000 a działka o wartości 30% przyszłej wartości nieruchomości i może dlatego. moja działka jest warta tylko 50 000zł i jest to niecałe 20% wartości przyszłej domu wraz z działka wg wyceny.

a negocjować jeszcze można po otrzymaniu decyzji że kredyt pprzyznają ?? warunki kredytu są jeszcze negocjowalne do czasu podpisania umowy kredytowej?

Cyrograf podpisany :-?

Kredyt Bank

marża - 1,05 - CHF

kwota w PLN - 170 tys.

wkład 190 tys. (bez działki)

0 % - prowizji

koszty dodatkowe:

wpis hipoteki do KW - 200 PLN

ubezp. pomostowe - 119 PLN

ubezp. budowy - 280 PLN/rok (na 340 tys.)

ubezp. na życie - 0 PLN

+ nerwica związana z wahaniem Liboru i kursu franka :roll:

w KB nadal obowiązują faktury na 50% ??

a negocjować jeszcze można po otrzymaniu decyzji że kredyt pprzyznają ?? warunki kredytu są jeszcze negocjowalne do czasu podpisania umowy kredytowej?

Ja negocjacje zaczynałem dopiero po otrzymaniu decyzji - gdyby mi powiedzieli, że i tak mi nie dadza kredytu, to szkoda czasu tracić ;)

Wiem że wielu z Was wybrało Nordeę, a przynajmniej rozważało.

Czy u nich potrzebne są faktury czy rozliczają wg wizyt albo zdjeć (tak jak np. Millennium)?

W Nordea faktury nie są wogule potrzebne. Rozliczenia i kolejne transze otrzymujesz po wiziycie ich rzeczoznawcy na budowie (wizyty są darmowe)

A z ciekawości jeśłi można - jakie warunki zaoferował DB?

W DB 1,2 % marży i 1,5 % prowizji.

Niestety nie chcieli sie zgodzić na bezpłatne częściowe spłaty - twardo obstawiali 2% od każdej wczesniejszej spłaty w ciągu pierwszych 3 lat. (a to był dla mnie jeden z priorytetów) No i chceili weksel in blanco.

Wiem od znajomych, że daja lepsze warunki i idą na ustępstwa przy większych kwotach kredytu.

Za to obsługa bardzo dobra - konkretne rozmowy, konkretne odpowiedzi na pytania.