Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzisiaj rozmawiałem z elektrownią na temat przyłącza prądu. Zainteresowany jestem 15 kW, ale gościu który mnie przyjmował powiedział, że na czas budowy nie potrzebna jest mi taka moc i co za tym idzie będę płacił wyższe koszty abonamentu do czasu odbioru budynku. Z tego co mówi wynika, że na czas budowy mogę sobie zamówić mniej a po odbiorze domu, zwiększą mi kW do mocy jaką będę chciał. Stąd moje pytanie: Ile kW potrzeba do budowy?
https://forum.murator.pl/topic/30751-ile-kw-na-czas-budowy/

• 1 month później...

Co do kosztów prądu "budowlanego".

Popatrzcie czy naprawdę jest różnica w abonamencie jeśli macie moc zamówioną np 8kW a 15kW ??

U mnie jest to taryfa C11 i za moc zamówioną płacę opłatę tzw "stałą" 0.90zł/kW/miesiąc więc różnica jest 6.30 zł na miesiąc :D (to faktycznie są POTĘŻNE oszczędności)

Oczywiście są i inne składniki energii, ale one zależa juz od zużycia (więc nie ma różnicy czy masz moc 8 czy 15 kW)

I prawdą jest że energia na czas budowy jest droższa niż potem (u mnie jest to taryfa C11-na budowie i G11-potem)

A weźcie pod uwagę to co ktoś napisał, że jak skończycie budowę i wystąpicie o zwiększenie mocy może się okazać ze nia ma "wolnego" w transformatorze. Dodatkowo ważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe (jego natężenie) i często jak zwiększa się moc zamówioną to dają większe zabezpieczenie (u mnie z 20A na 25A) i wtedy musisz kupić sobie inny bezpiecznik (koszt ok 50zł) i nie wiem czy przy wymianie nie kasują opłaty za ponowne plombowanie (ale to pewnie zależy od zakładu energet.)

Acha jak pamiętam to rok temu u mnie wystąpienie o każdy dodatkowy kW mocy kosztowało 120zł, a dziś kosztuje 128zł+22%VAT, więc z tym też należy sie liczyć

...każdy kij ma dwa końce...

Pozdrawiam

Wojty (właściwy 8) )

https://forum.murator.pl/topic/30751-ile-kw-na-czas-budowy/#findComment-624358