Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za murowanie - czy otwory się odlicza?

Recommended Posts

Murarz, który robił mi ścianki działowe nie odlicza otworów drzwiowych (każdy po 2 m kw z hakiem), liczy jakby była pełna ściana. Wcześniej mnie o tym nie uprzedził - skubaniec :evil: Czy jest na to jakaś ogólna zasada, KNR czy cokolwiek innego? Jak to było u Was?

przy murowaniu albo liczymy metry ,albo dodatkowo nadproża.Przy tynkowaniu też jeśli otwory nie są za duże liczymy m-ry.

Osobiście wolę murować całe ściany i je tynkować niż bawić się z otworami i z obrabianiem.

Reasumując jeśli murarz bierze przyzwoitą cenę to od metra można się zgodzić wliczając otwory.-tak się praktykuje w uproszczeniu.

Jak to było u mnie?

Znając ten "numerek" uprzedziłem działania zarówno murarzy jak i tynkarzy i ustaliłem warunki przed podjęciem pracy. Generalnie wszystkie drzwi i okna (za wyjątkiem 2 szt po ok. 1m2 każde) nie były wliczane w tzw. metry.

Nie jest to jednak regułą. Generalnie trzeba ustalić warunki przed podjęciem pracy biorąc pod uwagę konkretne uwarunkowania. Na przykład u mnie tynkarz nie musiał dokonywać obróbki przy drzwiach gdyż mam tzw. futryny regulowane. A co do okien to zapłaciłem mu extra za osadzenie parapetów tak, że nie miał żadnych uwag.

Do dzisiaj zresztą utrzymujemy ze soba kontakt telefoniczny (życzenia świąteczne itp.)

przy murowaniu albo liczymy metry ,albo dodatkowo nadproża.Przy tynkowaniu też jeśli otwory nie są za duże liczymy m-ry.

Osobiście wolę murować całe ściany i je tynkować niż bawić się z otworami i z obrabianiem.

Reasumując jeśli murarz bierze przyzwoitą cenę to od metra można się zgodzić wliczając otwory.-tak się praktykuje w uproszczeniu.

A ile można się spodziewać za mb nadproża? A czy w tej sytuacji cena 14 zł/ m kw murowania działówki to dużo czy mało?

Kwestia umowy i sztuka negocjacji.

Facet podaje niska cenę, Ty łykasz,a potem dyskusja ... i nabijanie ceny.

Normalny, standardowy trik wykonawczy. Brak definicji.

Ew. spojrz w KNR - katalog nakładóów roboczych, ale to chyba nie wyjdzie Ci na dobre, bo pewnie będzie powierzchnia netto... Nie jestem ppewien

Lepiej to określić przed umową, albo określić ryczałtow, " za wykonanie tynku w ... w pomieszczenaich... obiektu... wg projektu o szacunkowej wielkości".... Kwota wyczerpuje wszelkie prace z zakresu tynkowania, z... bez malowania.... itp.

Zasluży sobie, zawsze możesz mu dorzucić...