inż. Mamoń 23.03.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Po jakim czasie od betonowania można rozszalować schody żelbetowe zabiegowe? Zapewne deski czołowe można odjąć po kilku dniach, ale jak długo całe schody muszą być podstemplowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.03.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ja trzymałem z pół roku Ale wystarczy miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.03.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ja trzymałem z pół roku Ale wystarczy miesiąc. Spokojnie po trzech tygodniach. Miesiąc to strata tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 23.03.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ja również tak sądze....max 3 tyg. tak jak to jest zalecane co do czasu podpierania zalanego stropu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 23.03.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 U mnie schody wylewane były razem ze stropem a stemple zdjęte po 28 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 24.03.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jak najdłużej, conajmniej miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 24.03.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Stemple trzymaliśmy dostyć długo zwłaszcza, że pod schodami nikomu nie przeszkadzały w pracy więc nie było senesu ich szybko wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.03.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jak najdłużej, conajmniej miesiąc. Tak, to może od razu rok? Jeśli deskowanie i stemple są drewniane , nie wynajmowane to można trzymać dopóki nie zaczna przeszkadzać acz minimum 3 tygodnie - wtedy beton osiągnie jakieś 85% wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 24.03.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 28 dni to czas zalecany dla stropów - schody pewnie też pod to można podciągnać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 24.03.2005 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. O 4 tygodniach wymaganych dla podparcia stropu oczywiście słyszałem, zastanawiałem się czy dla schodów nie może być krócej. W sumie nadal nie mam pewności U mnie "majster" chce rozszalować po 10 dniach. Po prostu zależy mu na kasie. Pod schodami i kawałek na schodach są jeszcze ścianki działowe, które musi dokończyć aby dostać kasę. Czyli jak mu zależy na kasie to może mówić nawet, że można rozszalować po 48 godzinach. Z kolei mi zależy na schodach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.03.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. O 4 tygodniach wymaganych dla podparcia stropu oczywiście słyszałem, zastanawiałem się czy dla schodów nie może być krócej. W sumie nadal nie mam pewności U mnie "majster" chce rozszalować po 10 dniach. Po prostu zależy mu na kasie. Pod schodami i kawałek na schodach są jeszcze ścianki działowe, które musi dokończyć aby dostać kasę. Czyli jak mu zależy na kasie to może mówić nawet, że można rozszalować po 48 godzinach. Z kolei mi zależy na schodach... Po 10 dniach beton będzie miał około 75% (przy temp. 10 st.) wytrzymałości - jeśli nie będzie obciążany nieczym poza ciężarem własnym to nic się nie stanie na pewno ->tylko kwestia czy jest możliwość przypilnowania tego. Przyrost wytrzymałości pomiędzy 14 a 28 dniem jest rzędu około 5%. więc nie ma sensu czekać całę 28 dni jeśli po 21 dniach mamy jakieś 87% wytrzymałości a po 28 w tem. 10st 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 24.03.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Zgadzam sie z "geno" (bo tak mówią normy) dodam tylko że pod uwage mozna wziąc jeszcze klase betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts