smutna lidka 23.03.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 słuchajcie, czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego wykonawca nalicza 22% Vat od usługi polegającej na ułożeniu kabla el. w ziemi - od skrzynki w ogrodzeniu do tej w domu? materiał jest jego, ale ... on układa itd. cóż, wg mnie to powinno byc 7%, ale może o czyś nie wiem tylko, o czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 23.03.2005 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Powinno, ale nie musi. Do niższej stawki VAT ma się prawo a nie obowiązek. Jak ktoś naliczy 22% ,to tyle zapłaci. U mnie był taki nierozgarnięty gazownik, ale fakturę brałam na firmę, więc było mi wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 24.03.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Pyrka, Tak naprawdę to nie powinno być Ci wszystko jedno, bo odliczasz sobie 22 a nie 7%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 24.03.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Nie ważne ile odliczam, ale ile płacę. W obu przypadkach zapłaciłam netto, takie samo. Czyli niezależnie od VATu kosztowało mnie tyle samo, oczywiście pod warunkiem, że jest od czego odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 24.03.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jasne tylko, przypuśćmy, że masz z czego odliczyć i odliczysz sobie z vatu należnego 22% zamiast 7 to urząd skarbowy przyczepi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 24.03.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Tak właśnie jest. Dany towar czy usługa jest opodatkowana zgodnie z przepisami i odliczyć można tylko tyle ile mówią przepisy. Tzn. w Twoim Pyrka przypadku odliczyć możesz 7%, a nie 22% na fakturze (nie ważne, że tyle zapłaciłaś), ale gdyby sytuacja była odwrotna tj. usługa byłaby opodatkowana 22%, a sprzedawca naliczył tylko 7% to też mogłabyś odliczyć tylko te 7% natomiast sprzedawca musiałby z własnej kieszeni dopłacić do 22% o sankcjach i odsetkach nie wspomnę. Dlatego z pktu widzenia sprzedawcy zasze w kwestiach kontrowersyjnych bezpieczniej jest naliczyć wyższą stawkę, a z pktu widzenia kupującego wprost przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 24.03.2005 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Kochane, ale jakie mogą być kontrowersje w mojej sytuacji...ja tu nie widzę żadnego pola... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 24.03.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 No takie, że elektrykowi się obiło o uszy, że teraz jest 22%, zamieszanie z oknami i drzwiami było, przez chwilę nic nie było wiadomo, no i elektrykowi tak zostało. Na wszelki wypadek bierze 22% i ma problem z głowy. A może myśli, że Twój dom niemieszkany tylko usługowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 24.03.2005 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 No takie, że elektrykowi się obiło o uszy, że teraz jest 22%, zamieszanie z oknami i drzwiami było, przez chwilę nic nie było wiadomo, no i elektrykowi tak zostało. Na wszelki wypadek bierze 22% i ma problem z głowy. A może myśli, że Twój dom niemieszkany tylko usługowy? na pewno wie że mieszkalny ja myślę, że po prostu nie chce mi w ogóle wystawić faktury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 24.03.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 jerśli w treści f-ry będzie usługa polegająca na ułożenie kabla to Vat winien wynosić 7% a jak treśc będzie inna to może być 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 24.03.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Mww, bzdury opowiadasz z tym odliczaniem, jestem księgową we własnej firmie od 14 lat i kontrole skarbowe mam przynajmniej 2 razy w roku, jak fakturę mam na 22% to odliczam cały VAT a nie jakieś tam 7%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 26.03.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Vat się odpisuje taki jak jest na FV a dla kupującego, który bierze Fv na firmę jest bez róznicy czy ma 7 czy 22, bo jedno i drugie ma zwracane jesli jest płatnikiem vat. Jesli wpisal usluge i masz tak na Fv i jest 22% to juz jego problem, bo ma mniej dla siebie(pewnie mysli inaczej). Jesli wpisał na Fv materiały np kabel to ma obowiazek 22%, bo inaczej mialby problem przy 7% za towar..skad te pomysly o jakims odliczaniu 7 % przy stawce 22% itd...jak sie czyta takie rzeczy na forum to watpi w kompetencje wszystkowiedzacych inwestorow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 27.03.2005 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Vat się odpisuje taki jak jest na FV a dla kupującego, który bierze Fv na firmę jest bez róznicy czy ma 7 czy 22, bo jedno i drugie ma zwracane jesli jest płatnikiem vat. Jesli wpisal usluge i masz tak na Fv i jest 22% to juz jego problem, bo ma mniej dla siebie(pewnie mysli inaczej). Jesli wpisał na Fv materiały np kabel to ma obowiazek 22%, bo inaczej mialby problem przy 7% za towar..skad te pomysly o jakims odliczaniu 7 % przy stawce 22% itd...jak sie czyta takie rzeczy na forum to watpi w kompetencje wszystkowiedzacych inwestorow:) zanim odpowiesz ... przeczytaj pytanie dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts