Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie prawne :)

smutna lidka

Recommended Posts

słuchajcie, czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego wykonawca nalicza 22% Vat od usługi polegającej na ułożeniu kabla el. w ziemi - od skrzynki w ogrodzeniu do tej w domu?

materiał jest jego, ale ... on układa itd.

cóż, wg mnie to powinno byc 7%, ale może o czyś nie wiem :-? :-? :-?

tylko, o czym?

Tak właśnie jest. Dany towar czy usługa jest opodatkowana zgodnie z przepisami i odliczyć można tylko tyle ile mówią przepisy. Tzn. w Twoim Pyrka przypadku odliczyć możesz 7%, a nie 22% na fakturze (nie ważne, że tyle zapłaciłaś), ale gdyby sytuacja była odwrotna tj. usługa byłaby opodatkowana 22%, a sprzedawca naliczył tylko 7% to też mogłabyś odliczyć tylko te 7% natomiast sprzedawca musiałby z własnej kieszeni dopłacić do 22% o sankcjach i odsetkach nie wspomnę.

Dlatego z pktu widzenia sprzedawcy zasze w kwestiach kontrowersyjnych bezpieczniej jest naliczyć wyższą stawkę, a z pktu widzenia kupującego wprost przeciwnie.

No takie, że elektrykowi się obiło o uszy, że teraz jest 22%, zamieszanie z oknami i drzwiami było, przez chwilę nic nie było wiadomo, no i elektrykowi tak zostało. Na wszelki wypadek bierze 22% i ma problem z głowy. A może myśli, że Twój dom niemieszkany tylko usługowy?

No takie, że elektrykowi się obiło o uszy, że teraz jest 22%, zamieszanie z oknami i drzwiami było, przez chwilę nic nie było wiadomo, no i elektrykowi tak zostało. Na wszelki wypadek bierze 22% i ma problem z głowy. A może myśli, że Twój dom niemieszkany tylko usługowy?

na pewno wie że mieszkalny

ja myślę, że po prostu nie chce mi w ogóle wystawić faktury...

Vat się odpisuje taki jak jest na FV a dla kupującego, który bierze Fv na firmę jest bez róznicy czy ma 7 czy 22, bo jedno i drugie ma zwracane jesli jest płatnikiem vat. Jesli wpisal usluge i masz tak na Fv i jest 22% to juz jego problem, bo ma mniej dla siebie(pewnie mysli inaczej). Jesli wpisał na Fv materiały np kabel to ma obowiazek 22%, bo inaczej mialby problem przy 7% za towar..skad te pomysly o jakims odliczaniu 7 % przy stawce 22% itd...jak sie czyta takie rzeczy na forum to watpi w kompetencje wszystkowiedzacych inwestorow:)

Vat się odpisuje taki jak jest na FV a dla kupującego, który bierze Fv na firmę jest bez róznicy czy ma 7 czy 22, bo jedno i drugie ma zwracane jesli jest płatnikiem vat. Jesli wpisal usluge i masz tak na Fv i jest 22% to juz jego problem, bo ma mniej dla siebie(pewnie mysli inaczej). Jesli wpisał na Fv materiały np kabel to ma obowiazek 22%, bo inaczej mialby problem przy 7% za towar..skad te pomysly o jakims odliczaniu 7 % przy stawce 22% itd...jak sie czyta takie rzeczy na forum to watpi w kompetencje wszystkowiedzacych inwestorow:)

zanim odpowiesz ... przeczytaj pytanie

dokładnie