Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rockwool czy URSA

Recommended Posts

Jak w temacie. Między krokwiami dałem Rockwoola domrocka o drubości 15 cm i chcę dodatkowo w poprzek krokwi ułożyć 10 cm, ale w płytach. Zastanawiam się którą wełnę kupić, rock jet jakby typu ciężkiego a ursa taka jakby puszysta. Mam wrażenie, że rockwoolem można dokładniej wykonać ocieplenie niż ursą. Ceny obu są podobne rock trochę droższy.

Może ktoś przerabiał mój temat i może doradzić?

Pozdrawiam

Z punktu widzenia późniejszego użytkowania czyli dla Ciebie raczej nie ma znaczenia, no może zwróciłbym raczej uwagę na na współczynniki -DomRock ma trochę gorszy, TopRock lepszy - cieńszą warstwą osiagniesz ten sam efekt. Natomiast podczas układania Ursa jako wełna szklana jest bardziej "nie przyjazna" dla płuc od wełny sklanej takiej jak Rockwool. Nie myślac o tym co jest w płucach wykonawcy, inspekcje budowy przez inwestora podczas układania wełny też nie należą do najprzyjemniejszych.

Od wykonawców dociepleń dowiedziałem się, że Rockwool zepsuł się ostatnio z jakością, a mianowicie zdarza się, że wełna jest "niewyrośnięta" tzn. zdarzają się placki i to bardzo często, przez które ciepło ucieka aż miło. Mówili to nie dlatego, że coś z tego mieli. Sam kupowałem wełnę i sam wybierałem miejsce zakupu, więc interesu żadnego w tym nie mieli. Podobno robili we wszystkich rodzajach wełny i najbardziej chwalili sobie ISSOOVERA zarówno pod wzgledem jakościowym jak i przyjemności układania. Szczerze mówiąc jeżeli dla nich ukladanie tej wełny jest przyjemne, to w takim razie nie chcę próbować układania innych rodzajów. Sam spróbowałem jedynie z ISSOOVER'em i mało nie zwariowałem od tego czegoś, okropne swędzenie całego ciała, pieczenie oczu, podrażnione gardło i cału układ oddechowy- brrr straszne, a dodam, że układałem w masce i okularach ochronnych i oczywiście w ubraniu i rękawiczkach. Do tej pory mnie swędzi na samą myśl.

Nie mam dużego doświadczenia. Ukłożyłem sam tylko 6 rolek URSY DF45 i nie było tak źle. Nic mnie nie swędziało. Robiłem bez okularów i gołymi rękami. zakłądałem tylko maseczkę, bo bez maseczki włazi jednak w płuca, co szybko objawia się kaszlem. Mam jedną rolkę ISOVERA i nie widzę różnicy poza zapachem (ale to może być wina przechowywania) na niekorzyść ISOVERA.

Wszystkie topowe firmy są godne polecenia. Każda ma wpadki itd. Jednego trzeba przestrzegać tj. zasad i technologii jakie proponuje firma. Sam mam produkty URSY i jest wszystko w porządku. Dyskusje nt. współczynników, zapachów itp uważam za przerost formy nad treścią i traktuję jako czysto akademicką zabawę.