Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka bez drogi

raptos

Recommended Posts

Najprościej ustanowić służebność gruntową (przechodu i przejazdu) na działce pierwszej od drogi. Podpisujesz z jej właścicielem umowę i swoje prawo wpisujesz do księgi wieczystej nieruchomości w skład której wchodzi działka pierwsza od drogi (w dziale III) oraz w dziale I własnej księgi.

Jeśli nie możesz się dogadać z właścicielem działki pierwszej od drogi, to stosujesz taką samą procedurę, tyle że zamiast umowy jest postanowienie sądu...

Można jeszcze bawić się np. w wydzielenie geodezyjne na pierwszej działce od drogi pasa pod drogę dojazdową i utworzenie w tym miejscu trzeciej działki.

W każdym przypadku należy liczyć się z kosztami korzystania z cudziej własności...

Pozdrawiam,

Thaurus

Dzięki za odp. Mam jeszcze pytanko jak szeroka musi być taka droga, bo zastanawiam się ewentualnie nad wariantem oddania części swojej ziemi w zamian za udostępnienie mi drogi przez pierwszego właściciela.

Jak wygląda sprawa z kosztami za służebność, czy to jest kasa jednorazowa za wieczne użytkowanie, czy płatność co rok lub inaczej. Poza tym jeżeli bym się nie mógł dogadać z sąsiaedm, to sąd sam wyznaczy opłatę na jego rzecz? Jaki to może być w ogóle rząd wielkości?

Pozdrawiam

raptos

Najprościej ustanowić służebność gruntową (przechodu i przejazdu) na działce pierwszej od drogi...

....i jeszcze na poprowadzenie przyłączy (woda, pąd, gaz, tel, kamaliza, deszczówka, tel.kablowa......

bo potem mogą być kłopoty

oczywiście to też trzeba w księgach wieczystych wykaligrafować.

Mam jeszcze pytanko jak szeroka musi być taka droga, bo zastanawiam się ewentualnie nad wariantem oddania części swojej ziemi w zamian za udostępnienie mi drogi przez pierwszego właściciela.

To kwestia potrzeb uzależnionych od przeznaczenia tej drogi. Dla domku jednorodzinnego uważam wystarczy 3,5-4,5 metra. Tu główną rolę gra jednak rozsądek. Musi być możliwość przejazdu samochodem + ewentualnie niewielki ciąg pieszy (jesli jest potrzebny). Dodatkowo trzeba sobie odpowiedzieć, czy przyłącza mają być obok drogi dojazdowej, czy pod nią.

Jak wygląda sprawa z kosztami za służebność, czy to jest kasa jednorazowa za wieczne użytkowanie, czy płatność co rok lub inaczej.

Generalna zasada to zadośćuczynienie za poniesione szkody lub raczej za utratę korzyści. Zatem odszkodowanie może być określone jako wartość 1m2 gruntu x powierzchnia. Zapłata jednorazowa jest możliwa, ale często stosuje się "raty". Zwróć uwagę, że zapłata jednorazowa kwoty określonej powyżej jest równoznaczna z sumą za jaką nabyłbyś tę cześć gruntu. Różnicą będą kwestie opłaty za wydzielenie działki gruntu, podatku od nieruchomości itp.

Jeśli z drogi tej będzie korzystał właściciel działki pierwszej to umowa będzie bardziej korzystna dla Ciebie (np. nie płacisz odszkodowania, a jedynie utrzymujesz drogę, odśnieżasz itp).

Poza tym jeżeli bym się nie mógł dogadać z sąsiaedm, to sąd sam wyznaczy opłatę na jego rzecz? Jaki to może być w ogóle rząd wielkości?

Tak, sąd sam ustali opłatę. Opłaty jak wyżej. Sąd zleca rzeczoznawcy określenie utraty wartości nieruchomości, w skład której wchodzi działka pierwsza od drogi i na tej podstawie ustala opłatę.

....i jeszcze na poprowadzenie przyłączy (woda, pąd, gaz, tel, kamaliza, deszczówka, tel.kablowa......

bo potem mogą być kłopoty

oczywiście to też trzeba w księgach wieczystych wykaligrafować.

Tak, tak. Oczywiście, trzeba o tym pamiętać.

Pozdrawiam,

Thaurus

To jeszce jeden problem do rozwiązania... Moja działka i tego gościa przede mną nie mają założonej KW. Generalnie chcę sprzedać tę działkę, nie zakładając KW. Jak załatwić papierowo służebność, jeśli nie można dokonać wpisów do KW, no bo ich nie ma?

Pozdrawiam

raptos

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Mój problem jest trochę inny.

Jestem właścicielem Czwartej działki od drogi. Działkę odkupiłem od właściciela Trzeciej działki od drogi, który nie ma służebności drogi u Pierwszego ale ma służebność u Drugiego . Drugi również nie ma służebności u Pierwszego . Problem więc rozbija się o pierwszego właściciela. Jakie są szanse na uzyskanie sądowe służebności drogi koniecznej, jeżeli pierwszy właściciel argumentuje to faktem, że droga stanie się defacto drogą publiczną a jego działka straci walory turystyczne?

Dodaję, że pierwszy właściciel nie ma na działce jeszcze nic wybudowanego, na Drugiej i trzeciej są zabudowania przedwojenne, a na Czwartej mojej działce dopiero zamierzam się budować.

Szanse mogą być duże lub małe, w zależności od tego czy Twoja i pozostałę działki mają inną możliwość dostępu do drogi publicznej (na przykład po innej działce która graniczy z poostałymi). A do tych zabudowań przedwojenych na drugiej i trzeciej działce jak się teraz dojeżdża? Właściciel pierwszej nie zgadza się na służebność za żadne pieniądze, czy po prostu chce więcej? Ustanawiane służebności przez sąd może być długie i bolesne, jeśli właściciel piewszej będzie walczył jak lew. Więc albo się dogadaj albo nie nastawiaj się na rozpoczęcie budowyu w ciągu paru najbliższych lat. I pamiętaj, żeby od razu dogadać się o służebność z "drugim".

Dzięki za szybką odpowiedz i od razu postaram się uszczegółowić problem.

Służebność mam na drugiej i trzecie działce, ponieważ jest to ojciec i syn. Właściciel pierwszej działki jest drugim właścicielem i problem z dostępem do drugiej, trzeciej i czwartej zaczął się dopiero po zakupie przez niego tej ziemii. Dostęp do 2, 3, 4 od zawsze był przez pierwszą działkę.

Problem sam w sobie jest ciekawy i trudno na formu opisać wszystkie aspekty (jak chociażby podawanie nieprawdziwych faktów przez 1-go właściciela) czemu jednak mnie to spotkało.

A jeżeli chodzi o dogadanie się to było już kilka prób kontatku włączając w to spotkanie organizowane przez U. Gminy. Niestety bez efektu.

FilipC nie czekaj tylko składaj do sądu pozew o ustanowienie drogi koniecznej. Nie powinno być problemu, jeśli dotychczas "droga" prowadziła przez działke pierwszego właściciela i nie ma możliwości wytyczenia innej drogi dojazdowej. Wprawdzie trochę to potrwa (czas na sporządzenie opinii przez biegłego geometrę i ewentualnie instancja odwoławcza) ale gorzej będzie jeśli pierwszy sąsiad zacznie budowę w miejscu gdzie miałaby przebiegać droga.

Tu masz wzór umowy, dopisz sobie tylko, gdzie dotychczas przebiegała droga. uczestnik to właściciel 1 działki.

Kraków, dnia ............ r.

Do

Sądu Rejonowego

dla Krakowa - Śródmieścia

w Krakowie

Wydział I Cywilny

Wnioskodawca: Jan Kowalski

zam. 00-000 Kraków

ul. Szlak 8/13

Uczestnicy: 1. Jerzy Nowak

zam. 00-000 Kraków

ul. Kubełek 34/17

wartość przedmiotu sprawy: 5000 zł

Wniosek o ustanowienie służebności drogi koniecznej

Wnoszę o:

I. Ustanowienie na rzecz każdoczesnego właściciela działki nr 134/5 objętej kw. 12345 położonej w Skale służebności drogi koniecznej poprzez działkę nr 135/2 objętą kw. 3400 na całej jej długości wzdłuż jej wschodniej granicy pasem o szerokości 4 metrów.

II. Zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych.

III. Przeprowadzenie wskazanych w uzasadnieniu wniosku dowodów.

Uzasadnienie

Działka nr 134/5, której jestem właścicielem nie ma dostępu do drogi publicznej.

dowód:

1) odpis z księgi wieczystej kw. 12345

2) wyrys z mapy ewidencyjnej

Najmniej uciążliwy dojazd do działki możliwy jest poprzez działkę nr 135/2 wzdłuż jej wschodniej granicy.

dowód:

1) oględziny z udziałem sądu

2) opinia biegłego geodety

Właścicielem działki nr 135/2 jest wymieniony wyżej uczestnik postępowania, a to Jerzy Nowak.

dowód: wypis z księgi wieczystej kw. 3400

Wobec powyższego wniosek jest zasadny.

Jan Kowalski

................................

(podpis wnioskodacy)

Załączniki:

1. Odpisy wniosku i załączników.

2. Wypis z kw. 12345 i kw. 3400.

3. Wyrys z mapy ewidencyjnej.

Przypisy:

1. Podstawę żądania regulują przepisy art. 145 kc.

2. Wniosek wnosi się przed sąd w okręgu którego nieruchomość jest położona [patrz: art. 606 i art. 626 kpc].

3. Wartość przedmiotu sprawy stanowi wartość gruntu zajętego pod służebność [patrz: art. 19 kpc].

4. Wniosek powinien być należycie opłacony. Brak opłaty (wpisu sądowego) jest brakiem formalnym, którego nieuzpełnienie w wyznaczonym przez przewodniczącego terminie skutkuje zwrotem wniosku [patrz: art. 16 ustawy z dnia 13 czerwca 1967 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Tekst jednolity: Dz. U. 2002 r. Nr 9 poz. 88)].