Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Szanownych forumowiczów:smile:

Moje pytanie-czym grozi montaż okien w sposób nie do końca prawidłowy,tzn:w scianie trzywarstwowej okno powinno się montować

w płaszczyźnie ocieplenia ale u mnie _muszę_ zostawić parapet zewnętrzny i dosunąć do niego ramę okna a tym samym nie montować

w ociepleniu tylko na ścianie zewnętrznej(przy węgarku).

Czy mogę tak zamontować?Czym to ewentualnie grozi?

Okno bedzie zimniejsze?Bardziej podatne na różnice temperatur

a więc mniej trwałe?

A może jednak skuć stary parapet,zamontowac okno prawidłowo

i dać nowy parapet żeby jednak to nowe okno spełniało tą swoją funkcje ochrony przed zimnem?

Dla rozjaśnienia sytuacji-mam okno skrzynkowe a montuje nowe PCV

o standartowej szerokości 60mm, profil trzykomorowy.

--

Pozdrawiam

Robert

https://forum.murator.pl/topic/3078-monta%C5%BC-okien-czy-mo%C5%BCna-troch%C4%99-nieprawid%C5%82owo/

Proponuję skuć parapet i umocować okno w płaszczyźnie izolacji. Problem nie polega na niszczeniu się okna ale na mostkach termicznych powstałych przez zamontowanie okna w świelte muru (przez ten mur właśnie - wokół ościeżnicy). Skoro piszesz, że skuć parapet, to myślę, że jest on betonowy, więc wiele nie stracisz. Później możesz zamontować jakiś lżejszy. Przemyśl to w końcu to robota na lata.
Koniecznie zamontuj okno w płaszczyźnie izolcji. W przeciwnym razie uzyskasz efekt mostka, a raczej wielkiego mostu termicznego. Potem wilgoć, grzyb, choroby w domu. Brrr.
  • 2 weeks później...

Witam

Mam troche inny problem z oknami. W kuchni okna pod katem 90st

Na projekcie schodza sie idealnie waskim slupkiem. Problem w tym, ze chce zamontowac rolety - fachowiec od okien nie wie jak pomiescic kasety, rozwazamy rozne ich wersje; nadstawne, zewn. w rolokasetach i wychodzi zawsze ze trzeba jednak rozsunac okna na szerokosc dosc sporego slupka, a to juz psuje efekt. Jak pogodzic narozne okna z roletami?

:grin: To masz problem. Nie znam innego sposobu jak rozsunąć okna - do każdego z nich dostawić w tym narożniku listwę poszerzającą. Pamiętaj też o jednym - to jest narożnik w którym izolacyjność cieplna będzie niska - wynikająca z U ramy - ok. 1,5 będzie tam strefa zimna i może się wychładzać powietrze i wyraszać wilgoć na ramie. Taki narożnik musi być odpowiednio uszczelniony na styku okien - na ogół nikt tego nie robi dobrze bo to trochę kosztuje. Mogę Ci przesłać faxem dobre i złe wykonanie - przykłady.
:grin: Jeśli to ma wykonać facet z TRAS to zażądaj rysunku jak to zamierzają zrobić. Wtedy prześlesz to do mnie. W tym systemie nie ma praktycznie takiej możliwości jak pisałem. Tras nie ma narożnych słupków.Fragment tekstu dotyczącego sposobu montażu w narożu przesyłam na pocztę Twoją.