pawelurb 24.03.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 czy w przypadku lania betonu bezpośrednio do wykopu trzeba go wyłozyć folią czy też lać odrazu do piachu? jak tak to jaka folia? taka zwykła budowlana , czy jakaś psecjalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.03.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jeśli grunt jest zwięzły to możesz lać do wykopu jednak zalecane nawet w takim wypadku jest położenie folii.Wystarczy zwykła folia budowlana, ta nie jest droga, oszczędność z rezygnacji będzie niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.03.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jeśli masz grunt nieprzepuszczający wodę (np.glina)-można bez folii. W pozostałych przypadkach - z folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.03.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 czy w przypadku lania betonu bezpośrednio do wykopu trzeba go wyłozyć folią czy też lać odrazu do piachu? jak tak to jaka folia? taka zwykła budowlana , czy jakaś psecjalna? Folia zapobiegnie obsypywaniu się gruntu a co za tym idzie zanieczyszczaniu mieszanki betonowej , szczególnie pomocna jest w gruntach niespoistych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 24.03.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Mój murarz twierdzi, że nie ma sensu dawać folii na piach, bo w końcu z czego ten beton przed chwilą urabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 25.03.2005 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Mój murarz twierdzi, że nie ma sensu dawać folii na piach, bo w końcu z czego ten beton przed chwilą urabił. Z takiego "milusieńskiego" powodu radosnej twórczości nie sposób na budowie wytworzyć betonu lepszegi niź B15 - chyba ,że ktoś ma mały węzeł betoniarski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 25.03.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Jakby nie patrzeć, jaki by nie był grunt warto dać folię. Koszty niewielkie a pozytywów dużo. 1. nie miesza się grunt z betonem2. nie ucieka zaczyn w grunt. Wywyjasz więcej foli na zew. po zalaniu ław i wstępnym wyschnięciu zakładasz folię na ławy i masz izolację poziomą. Folia zwykła, gruba czarna budowlana. 1m2 nie droższy niż 1zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 25.03.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 oczywiscie ze folia: -grunt nie odsysa mleczka cementowego -nie zanieczyszca mieszanki betonowej -jak ktos wczesniej napisal, mozna nia potem przykryc, aby lepiej wiazal. Mój murarz twierdzi, że nie ma sensu dawać folii na piach, bo w końcu z czego ten beton przed chwilą urabił. tylko pogratulowac murarza w piachu jak nigdy trzeba folie, ineczej cale mleczko pujdzie w piach ... nie mowiac o zanieczyszczeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w40 25.03.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Moim zdaniem trzeba dac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.03.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Mój murarz twierdzi, że nie ma sensu dawać folii na piach, bo w końcu z czego ten beton przed chwilą urabił Lepiej zmień murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.03.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Wywyjasz więcej foli na zew. po zalaniu ław i wstępnym wyschnięciu zakładasz folię na ławy i masz izolację poziomą. Folia zwykła, gruba czarna budowlana. 1m2 nie droższy niż 1zł. A się nie ten tego, nie przetrze? W końcu bloczki fundamentowe swoje ważą i najgładsze też nie są. Nie wiem, więc pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 26.03.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Mój murarz twierdzi, że nie ma sensu dawać folii na piach, bo w końcu z czego ten beton przed chwilą urabił Lepiej zmień murarza. Murarza nie zmienię (rodzina ) bo jest w swoim fachu mistrzem świata i okolic. Nie namawiam do naśladownictwa. Piszę tylko jak było u mnie. Dom przezimował na tym fundamencie i nic złego się nie stało. Wszystkie stare domy w okolicy mają takie fundamenty. Kiedyś folii przecież nie znano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.03.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Wywyjasz więcej foli na zew. po zalaniu ław i wstępnym wyschnięciu zakładasz folię na ławy i masz izolację poziomą. Folia zwykła, gruba czarna budowlana. 1m2 nie droższy niż 1zł. A się nie ten tego, nie przetrze? W końcu bloczki fundamentowe swoje ważą i najgładsze też nie są. Nie wiem, więc pytam. Nie przesadzaj - przecież folia jest stosowana na równi z papą do izolacji poziomych. Jak ma się przetrzeć? Będziesz te bloczki przesuwał czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.03.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Z doświadczenia wiem ,że 2 x papa jest dużo pewniejsza od folii a ludzi dosyć ciężko upilnować aby się z tym obchodzili należycie więc i małę otworki mogą powstać a co za tym idzie ograniczyć szczelność poza tym na ławę papy nie zużyjemy zbyt wiele - koszt niewielki a po wybudowaniu domu wymiana izolacji poziomej staje się nieco zbyt kosztowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 27.03.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 U nas murarz kopał fundament ręcznie, w mokrym piachu, a więc się nie obsypywało. Na dno poszło około 7 cm chudziaka. Potem z gruchy beton B15. Przy wylewaniu 110 mb fundamentów nieco obsypał się odcinek 40 cm ławy. Chłopaki szybciutko zebrali piach kielniami, beton się nie zanieczyścił. Fundamenty wyszły jak malowane. Polewaliśmy je odpowiednio wodą. Drugi raz zrobilibyśmy tak samo. Tak radził majster i kierownik budowy. Ale zaznaczam jeszcze raz grunt: mokry piach, na dno chudziak, beton polewany wodą przy wiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan 27.03.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 u mnie twarda glina - beton z gruchy bezposrednio w wykop - nic złego sie nie dzieje - izolacja pozioma to podwójna folia. teraz tylko zastanawiam sie nad drenażem bo jednak jak ta glina namoknie to mokra jest bardzo długo... no i fundament pewnie tez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 28.03.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Wywyjasz więcej foli na zew. po zalaniu ław i wstępnym wyschnięciu zakładasz folię na ławy i masz izolację poziomą. Folia zwykła, gruba czarna budowlana. 1m2 nie droższy niż 1zł. A się nie ten tego, nie przetrze? W końcu bloczki fundamentowe swoje ważą i najgładsze też nie są. Nie wiem, więc pytam. Nie przesadzaj - przecież folia jest stosowana na równi z papą do izolacji poziomych. Jak ma się przetrzeć? Będziesz te bloczki przesuwał czy co? Chyba nie o takiej folii mówisz. Tu mowa jest o zwykłej folii budowlanej, którą mamy zastosować przy zalewaniu ław, żeby grunt nie mieszał się z betonem, a do izolacji poziomej stsuje się specjalną b.grubą i mocną folię tylko do tego przeznaczoną. Nie jest ona sprzedawana w płatach, lecz w rolkach o szerokości ławy fundamentowej. Zdecydowanie nie polecam stosowania zwykłej folii budowlanej jako izolacji poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.03.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Jesli dasz grubę folię budowlaną na 2x to o ile ona będzie gorsza? Osobiście mam papę, ale nie uważam, żeby to było krytyczne rozwiązanie, zresztą jak ktoś chce to i tak może dać np papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 28.03.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 z folia jako izolacja na fundamencie , jest calkiem podobnie jak w przypadku jastrychu na gruncie. Folia ulegnie przetarciu, i przekluciu. Nie wytrzyma obciazenia domu, i bedzie jak sito. Dojda do tego jeszce ruchy, skurczowe, i tak jakbysmy izolacji nie mieli. Dlatego TYLKO PAPA, albo specjalne folie do wykonywania takich izolacji tylko ich cena jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.03.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 No dobrze, może i ta folia jako izolacja poziona nie będzie najlepsza, ale o ile pamiętam chodziło głównie, że rozwiązanie będzie przydatniejsze przy pielęgnacji, a jako izolacja ma być dodatkiem, a nie podstawą. W takich dłuższych rozmowach za dużo się robi uproszczeń. Z innej strony wiele osób za wszelką cenę szuka oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts