Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za stan zerowy

pata

Recommended Posts

właśnie podpisałam umowę z firmą w Bydgoszczy.Za wykopy + fundament z izolacja poziomą i pionową + sciany fundamentowe z ich ociepleniem + wypełnienie wszystkiego podsypką oraz jej utwardzenie +hydraulika+ podłoże betonowe z betonu B10 10 cm- no po prostu wszystko łącznie z zabezpieczeniem na zimę - wraz z materiałami 26tys.Ławy zew.11x13grubość 0,7.

Muszę dodać , że działka ma znaczny spadek i ściana tylnia jest podniesiona o ok.1,5 m od gruntu istniejacego.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-10-08 11:23 ]

Cena normalna, a biorą pod uwagę utrudnienie można powiedzieć, że nawet dobra. W każdym razie nikt nie nazwie ciebie frajerem :smile:

Ale to nie znaczy, że nie można tego zrobić taniej. W zasadzie to nawet trzeba chociaż spróbować się potargować - liczy się każda zaoszczędzona złotówka. Policz - jeśli na kazdym etapie "urwiesz" chociaż 5% to w sumie będziesz do przodu o ca 10 tysięcy.

Mieć, a nie mieć 10 tysięcy to 20 tysięcy różnicy ;o)

Moje targowanie szło nie w ta stronę co trzeba mianowicie cenę podbijała firma. Wyjsciowo to było 22.000,opracowana dla projektu, który w tym samym czasie ulegał adaptacji.

Po przedstawieniu tego własciego okazało się, że ławy są poszerzone z 60 do 70 cm, wewnętrzne do 60cm, poza tym uświadomili sobie jak wysoko podniesione są ściany fundamentowe.

Na placu budowy stanęło więc po bardzo długich targach na 24.500.

Wreszcie po zrobieniu wykopów, gdy mieliśmy podpisać umowę( bo ta również ulegała zmianom) okazało się, że cena ta nie uwzględniała VAT! I co miałam zrobić? Zabrać papiery i otej porze roku szukać nowej firmy? Podpisałam.

Ale prace ruszyły pełną parą- jutro zbrojenia i chudziak, a ziemia twarda jak skała, wiec i kopania było sporo i długo.

• 4 months później...
  • 2 months później...

On 2003-02-23 20:37, Hipcio wrote:

budynek bez piwnic,użytkowe poddasze, garaż, powierzchnia całkowita 175m2, PTH 25 P+W, strop betonowy wylewany, dachówka ceramiczna, okna dachowe (3szt), podłoga na gruncie,kompletne kominy z wkładami wykończone klinkierem, kanalizacja - 82.000 zł.Kraków.

Budowałeś ekipą czy firmą?Jeśli znasz jakąś solidną firmę,to proszę o namiar na nią.Zamierzam rozpocząć budowę w okolicy Krakowa.