Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam taką sprawę , wystąpiłem do gminy o wyrys i wypis z miejscowego planu zagospodarowania, jest tam taki zapis "W zakresie infrastruktury technicznej ustala się jako obowiązujące:

1. Zaopatrzenie z wodociągu wiejskiego

2. odprowadzenie ścieków do istniejącego kolektora sanitarnego"

Gdy wystąpiłem o warunki przyłączenia do w/w sieci, gmina odpisała mi że nie posiada na tym terenie sieci, chociaż to nie prawda

Czy mogę żądać od gminy przyłaczenia mnie do sieci?

szczek

https://forum.murator.pl/topic/30805-problem/

Szczek, to co jest napisane w planie miejscowym to jak sama nazwa wskazuje jest plan. Gmina jest oczywiście zobowiązana do zaopatrzenia w wodę i odbiór ścieków z tych terenów, ale nie mają obowiązku zrobić tego teraz na Twoje żądanie. Gmina ma budżet, uchwalone plany działalności na rok i ich się trzyma. Najlepszym rozwiązaniem, jak zwykle, jest umowa (choć aż się prosi aby czegoś wymagać :wink: ). Zbierz ludzi, dogadajcie się z Gminą, podzielicie z nią koszty i media będą znacznie szybciej. Trzeba jednak stale pisać pisma!!!

Jeśli zdecydujesz się na wymaganie od Gminy budowy sieci, lub jak mówisz podłączenia do istniejącej (choć z pewnością jakiś odcinek będzie wymagał budowy), to może to potrwać np. 5-6 lat!!!

https://forum.murator.pl/topic/30805-problem/#findComment-585461