szczek 24.03.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Witam mam taką sprawę , wystąpiłem do gminy o wyrys i wypis z miejscowego planu zagospodarowania, jest tam taki zapis "W zakresie infrastruktury technicznej ustala się jako obowiązujące: 1. Zaopatrzenie z wodociągu wiejskiego 2. odprowadzenie ścieków do istniejącego kolektora sanitarnego" Gdy wystąpiłem o warunki przyłączenia do w/w sieci, gmina odpisała mi że nie posiada na tym terenie sieci, chociaż to nie prawda Czy mogę żądać od gminy przyłaczenia mnie do sieci? szczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.03.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jesteś pewien, że sieć należy do gminy? Często są to odbrębne spółki wodociągowo-kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 25.03.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Szczek, to co jest napisane w planie miejscowym to jak sama nazwa wskazuje jest plan. Gmina jest oczywiście zobowiązana do zaopatrzenia w wodę i odbiór ścieków z tych terenów, ale nie mają obowiązku zrobić tego teraz na Twoje żądanie. Gmina ma budżet, uchwalone plany działalności na rok i ich się trzyma. Najlepszym rozwiązaniem, jak zwykle, jest umowa (choć aż się prosi aby czegoś wymagać ). Zbierz ludzi, dogadajcie się z Gminą, podzielicie z nią koszty i media będą znacznie szybciej. Trzeba jednak stale pisać pisma!!! Jeśli zdecydujesz się na wymaganie od Gminy budowy sieci, lub jak mówisz podłączenia do istniejącej (choć z pewnością jakiś odcinek będzie wymagał budowy), to może to potrwać np. 5-6 lat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts