Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za instalacje wodnego ogrzewania podłogowego

am

Recommended Posts

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Dzięki VPS.

Rozumiem, że wchodzisz z układaniem rurek już na położoną izolację termiczną (styropian, folia), czy układasz sam systemową?

Pytam, bo zależało by mi na znalezieniu firmy (i producenta i wykonawcy), od której dostałabym dłuuuuuugą gwarancję, a wiem że niektóre firmy wymagają zamówienia kompleksowego wykonania i ciekawa jestem jak to wychodzi?

35 zł to bez materiału.?

B

Wszystko układam sam - folię, płytę systemową, taśmę brzegową, dylatacje potem rurki. Na końcu próba ciśnieniowa. Jestem przy wylewaniu yastrychu jeśli robi to obca firma. 35zł m/2 oczywiście bez materiału tak jak napisałem sama robocizna.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
No właśnie napiszcie ile może kosztować m2 podłogówki z materiałami. Mnie fachowiec policzył za robociznę 27/m2 netto, ale jak zobaczyłem koszty materiałów to zastanawiam się ile naprawdę może kosztować podłogówka - zwątpiłem. Ceny wśród fachowców jak na razie dość wysokie i mimo to duży rozrzut. Dzięki za pomoc.

VPS

To rozumiem, ale czy można określić jakieś widełki dające obraz, że dla podłogi z ceramiki i 10 cm steropianu to tyle, a dla podłogi z paneli styropian 3 cm (oczywiście z innymi niezbędnymi warstwami)to tyle za m2? Jeśli chodzi o sterowanie to na tym etapie trudno mi powiedzieć (chyba będę decydował się na sterowanie na każde pomieszczenie lub podział sterowania na "strefy" np. na 190 m2 5-6 regulatorów

Jedna firma wyceniła mi koszt położenia m2 wraz z materiałem na 125zł, druga której podałem tą cenę zaoferowała mi zejście do stówki z zaznaczeniem że taniej już się nie da. W hurtowni sprawdziłem że kompletny materiał na m2 podłogówki kosztuje 50zł. Z wypowiedzi zawartych w tym wątku wychodzi że nieźle mogłem przepłacić. Rozpiętość jest od 15zł za samą robociznę, 50zł wraz z materiałem do 120 w łodzi czy moich 125zł.

mnie wycenili to tak:

instalacja ogrzewania podlogowego z montazem 10 m2:

-termostatyczny zawor mieszajacy Honeywell

-rury AluPex ze zlaczkami

- styropian Roth 30mm z folia aluminowa

-spinki, tasma brzegowa, tasma klejaca

-pozostale materialy

cena brotto 1795. to duzo czy malo???