Veronika 28.07.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Już wiem co to humus !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 28.07.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 jestem zwolennikiem ręcznej roboty jak kodi_gdynia wg. zasady syn drzewo dom, masz rację kodi nie chodzi tu nawet o pieniądze tylko o to żeby na sobie poczuć tą radość budowania aby moje wnuki powiedzialy swoim dzieciom że ich dziadek wybudował ten dom, i powiedzą 100% prawdę. U mnie wykopy, zdjęcie humusu, przył.wodne[gł.1.4] to ręczna robota . jedynie zrezygnowałbym z łopatologi gdybym miał glinę ani wnuki ani prawnuki nie będą się rozczulać nad dziadkiem, który budował dom... albo dom=spadek będzie coś wart albo niewiele... mogą jedynie pomyśleć, że trafiłeś/nie trafiłes z lokalizacją , technologią, wielkością dla mnie ręczne wykopki to byłaby kara albo ciężka pokuta a ja przecież niewinny są inne przyjemniejsze ćwiczenia fizyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 28.07.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Jestem zdecydowanym zwolennikiem kopania mechanicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 28.07.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 No chyba, ze budynek ma bardzo skomplikowany kształt, jak u mnie. . Byłam zwolenniczka kopania mechanicznego i tak też zrobiłam a potem okazało się, że koparka wykopała tylko dłuższe odcinki a narożniki i reszte musiał dokopac lud pracujący. Takijm sposobem za wykop zapłaciłam "jak za zboże" (w ubiegłym roku , bo w tym podobno zboże tanie ) i do tego trwało to całe wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 28.07.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Jak koparka wjedzie to najlepiej koparka (pilnowac glebokosci kopania!).Wykop pod fundament po koparce trzeba poprawic - recznie wyrownujac dno wykopu, zeby ziemia rodzima byla nienaruszona (inaczej podparcie fundamentu w tym miejscu bedzie oslabione).Trzeba sprawdzic ceny, bo zdarzaja sie naciagacze. Cala robota to kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klucznik 28.07.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Byłam zwolenniczka kopania mechanicznego i tak też zrobiłam a potem okazało się, że koparka wykopała tylko dłuższe odcinki a narożniki i reszte musiał dokopac lud pracujący. Takijm sposobem za wykop zapłaciłam "jak za zboże" (w ubiegłym roku , bo w tym podobno zboże tanie ) i do tego trwało to całe wieki. do czego to doszło ze zboze tanie.. kiedyś ech.. to były czasy. ale widzicie towazyszko! na lud pracujacy zawsze mozecie liczyc. to jak ?... pomozecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 28.07.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 do czego to doszło ze zboze tanie.. kiedyś ech.. to były czasy. ale widzicie towazyszko! na lud pracujacy zawsze mozecie liczyc. to jak ?... pomozecie ? no ale komu pomoc ,tobie? czy tej postaci? Veronika napisal: No trochę już wiem ale co to jest humus? [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.07.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Daj chłopaczynie dniówkę wyrobić.Masz litość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 28.07.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 skoro on/ona sie wyglupia,to i ja moge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 29.07.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 A co Was na takie polityczno - socjologiczne dywagacje wzięło ? Czyżby przyczynił sie do tego mój "lud pracujący" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiSiOr 19.06.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Kopać i jeszcze raz kopać. Mieszkamy na wsi u rodziców, budujemy się na ogrodzie. Fadroma zebrała "humus" - jak zwał tak zwał, żona - inż. ogrodnik mnie cały czas uświadamia że to fachowo to nie humus - a potem kopaliśmy łopatologicznie. Ona i ja, a potem ja i ona Zamiast siłowni i rowerka - pomachać łopatą. Czysta przyjemność A jak się się zyskuje w oczach sąsiadów - szok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anecia2103 19.06.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 He he Pewnie że kopać!! Ja też kopałam z mężem a potem pomógł troche tesciu:) Ale przynajmniej potem można powiedzieć że TYMI rękami wykopałam fundament!!he he ) My kopaliśmy jeden dzionek:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 19.06.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Skad Wy na to bierzecie czas? U mnie: praca zawodowa, dwoje dzieci, maz... A na urlopie przeciez trzeba odpoczac... Pomijam fakt, ze jestem slabej konstytucji i mam alergie na wszelkie prace ziemne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.06.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 ale kotleta odgrzaliście przez cztery lata problem czym kopać pewnie już dawno się rozwiązał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiSiOr 20.06.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jak widać nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 20.06.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jak czytam powyższe to sam sie zastaawiam jak sie nazwać TREMINATOR? PREDATOR? Albo jakiś mix jednego z drugim Gdyż ręcznie kopałem wykop nie pod fundament lecz pod piwnice Grunt co prawda "lekki" gdyż ok 50 -60 cm ziemi i reszta w głąb to piasek. (głębokość ok 2,5 m kopania). Wykopaliśmy w trójke w ciągu dwuch tygodni z wożeniem ziemi i piasku ok 30 m od wykopu na taczkach w 3 3 tygodnie, w czym sporo czasu zajeło nam zabezpieczenie wykou przez obsypywaniem. Samo kopanie to pikuś. Po obliczeniu "wyheśtaliśmy" ok 200 ton materiału Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts