Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Coś z niczego

mmiodek

Recommended Posts

Bez przesady.

Nie bądź złośliwy. Może ktoś zaczyna poważnie myśleć o takiej inwestycji. Zdziwiłbyś się ile ja miałam jak zaczynałam swoją inwestycję. Nikt by mi tu nie uwierzył. Teraz nasza sytuacja się zmieniła. Ale w tedy zaczynaliśmy od marzeń. Ważne jest, że coś chcesz zrobić a nie wegetować. Każdy to Ci powie. Jeden mieszka w dużej aglomeracji gdzie ceny działek są zastraszające inny dostanie kawałek działki od rodziców. Ktoś kupi już zasiedloną działkę z drewnianym domkiem do rozbiórki.

Teraz na przykład obserwuję wykupywanie działek na wsi co tam działek całych połaci pola w malowniczych zakątkach niestety wyludnionych gdzie drewniany domek z wodą, światłem nawet przyłączem telefonicznym czy biegnącym nieopodal gazociągiem kosztuje śmieszne pieniądze/.

Więc już na starcie potrzebne są zupełnie różne środki.

Przykłady by można mnożyć.

Dzisiaj możliwości są zupełnie inne. Więc mając na uwadze nadchodzące święta bądźmy bardziej wyrozumiali i nie gaśmy iskier nadziei w tych którzy zaczynają.

Dzięki za odzew, już precyzuję. Mam wielką działkę po byłym SKR. Są tam zabudowania typu garażowego i zastanawiam się czy jeden z "obiektów" nie wykorzystać do zbydowania domu - przy czym mądrzy ludzie mówią, że lepiej wyburzyc to co jest i zacząć od nowa...

Ten obiekt to duza dość hala o konstrukcji ze słupów żelbetowych o całkowitych wymiarach ok 16/8 m przy czym są ściany szczytowe i jeszcze dwie zewnętrzne z bloczków betonowych, wewnętrzna ścianka z siporeksu, tak to by wyglądało na planie:

http://img183.exs.cx/my.php?loc=img183&image=domplan4gi.png

podłoga to wylewka betonowa równo z gruntem. Brak fundamentów pomiędzy słupami. Dach oparty też na żelbetowych belkach o rzadkim szkielecie (nie znam budowlanej nomenklatury) pokryty oczywiście eternitem. od strony wschodniej cała ściana składa się z wielkich wrót. Od strony zachodniej sa w dwóch środkowych przestrzeniach między słupami.

wysokości w tej chwili nie pamiętam, nie jest za dobrze zdaje się ze ok 2,7 m od zewnętrznej strony, a pośrodku ze 3.5 w każdym razie dach jest dość płaski (dwuspadowy). I myślę tak: zrobić jakieś fundamenty pomiędzy słupami zewnętrznymi, podwyższyć i ocieplić podłogę, postawić ściany między słupami, wymienić dach (pokrycie+ ocieplenie). No i takie rzeczy jak szamnbo, woda jakieś grzanie (chyba kominek?). Myślę, zeby zacząć od jednego podwójnego modułu z lewej strony (południowej) to by było 32 m2, potem w miarę możliwości jechać dalej. Ściany widze jako szkieletowe - drewno + wełna mineralna, płyta OSB, nida gips, seiding drewniany. powinno wyjść coś w rodzaju takiej faktorii kanadyjskiej. Aha zależy mi na dużej werandzie - ale moze potem. Ja jeszcze nie mam tych 50 tys PLN - raczej bliżej dwudziestu paru, ale może powoli, no po prostu tyle mogę sobie wyobrazić. Czy więcej? to zależy od szczęśliwych uśmiechów losu... Boję się, że nie potrafię przewidzieć różnych trudności i pułapek... Na razie wystąpiłem o wypis i wyrys z planu i podobno już mogę odebrać. rzecz dzieje się w okolicy Łodzi, gmina Dłutów. Sam jestem Łodzianinem. Później napiszę o różnicy wyobrażeń moich i żony na sam rozkład pomieszczeń - jeśli będzie to kogoś interesowało...

Uwaga o budowie domu ze słomy i gliny nie była wcale nie na miejscu. W tej kwocie powinienes się bez wiekszych problemów zmieścic, o ile znaczącą część prac wykonasz samodzielnie.

Obecnie mieszkamy w domu na Jurze Krak.-Czest., ktorego koszt był niższy niż podana kwota, a działka to 1,5 ha z lasem ... dużo pracy i wysiłku, ale możemy mieszkać. Czasem warto poszukać, ale niestety - stare domy to mimo wszystko koniecznosc ich calkowitej przebudowy, aby byly wygodne - a na to czasem wiecej mozna wydac pieniedzy niz na postawienie nowego.

Teraz przygotowujemy sie do budowy domu z bali słomianych. Wstępny koszt budowy domu o powierzchni ok. 100 m2 wyszedł mi na poziomie 45 tys zl. (wybudowałem ponad 20 domów - potrafię liczyć koszty). Nie uwzgledniam przylaczy i kosztu dzialki.

Ten typ budownictwa jest bardzo popularny w stanach i kanadzie. Moze warto pomyslec o nim w Polsce - w koncu to wlasnie jest tanie i ekologiczne budownictwo.

Aby nie być gołosłownym to polecam kilka linków na ten temat :

kilka ciekawych realizacja (jesli ktos lubie taka architekture ... ): http://www.caneloproject.com/pages/currentproj.html

i baardzo duzo linkow tutaj - co najmniej kilka godzin czytania http://www.mha-net.org/html/sblinks.htm (SB = strawbale = kostka słomy)

miłego budowania ... :wink:

• 10 months później...

Po długiej przerwie wracam do tematu. Poniżej prezentuję pewne koncepcje które sobie wymyśliłem i zwizualizowałem, choć nie wiem, czy to tak właśnie wyjdzie. Dla mnie tak byłoby pięknie:

http://img85.imageshack.us/img85/6741/teren18ic.jpg

http://img86.imageshack.us/img86/2032/teren115dg.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/3306/teren1rereer6mf.jpg

Wizualizacje są niekompletne, są podstawą do rozmów z projektantami.

Wiem, że duża połać dachu i tarasy (werandy) to koszty. Ale inaczej sobie tego nie wyobrażam.

Super wizualizację. Trzymam kciuki za realizację.

• 1 month później...
Czy ktoś na tym forum próbował zrobić tak trochę "coś z niczego" jak najtańszym kosztem, czyli tak, żeby zamknąć się raczej w kwocie np. 50 tys?

Czasem taka kwota...WIELKĄ bywa.

Serio. Znajomy wetrynarz niedwano kupił za 20tyś. zł stodołę z wodą i energią. Działka jeszcze nie wydzielona geodezyjnie, ale będzie tego ok. 800 metrów. Stodoła murowna, z poniemieckiej świetnie wypalonej cegły, mury zdrowe, krokwie do częsciowej wymiany, pokrycie dachu - dachówką do niewielkiej przekładki. I piwniczka w środku.

A cały ten raj pod Wrocławiem, na południu, gdzie cena nieuzbrojonej działki budowlanej siega 45zł/m2.

Cóż, szukajcie a znajdziecie, tylko nie przez biura nieruchomości, a osobiście - jadąc " w teren" i pytając okolicznych chłopów o chałupy na sprzedaż.

A remont i adaptację zawsze można podzielić na etapy i w miarę pieniędzy, robić kolejne przyłącze, kolejne pomieszczenie...

I to mówię z własnego doświadczenia :-)

Witam,

Dekorum - zainteresowałeś mnie tymi domami z bali słomianych. Czy w Polsce też ktoś się tym zajmuje? Czy mógłbyś napisać coś więcej naten temat?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

[email protected]

Dom z historią

Nie drewniany, nie murowany...

Ku zdumieniu miejscowej ludności państwo M. zbudowali na Suwalszczyźnie intrygujący wyglądem domek mieszkalny niczym z dawnych bajek i opowieści. Zbudowali go z pomocą przyjaciół, z... gliny, słomy i okolicznych kamieni. Miastowi ciągną teraz do niego jak pszczoły do miodu.http://dom.gazeta.pl/ladny-dom/1,61426,2614551.html

W redakcji " Ładnego Domu" dostaniesz numer archiwalny, po wpłacie na konto. Ja tak kupowałam wybrane czasopisma ;-)

Energetyczna niezależność w Stryszowie. Dom ze słomy i gliny, ogniwa, biomasa…

W Stryszowie, nieopodal Krakowa od kilku lat funkcjonuje ośrodek, którego głównym celem jest promowanie i wdrażanie ekologicznych rozwiązań technologicznych.

Placówka o nazwie Sunflower Farm wzbudza duże zainteresowanie szczególnie wśród młodzieży. Trwają prace nad budową nowego domu ze słomy i gliny, w którym już wkrótce będą się odbywać warsztaty i seminaria dla większej liczby osób. Nikt się tutaj nie nudzi. W rozpoczętej właśnie produkcji gliniano-słomianych cegieł pomagają studenci. Pracę umila muzyka płynąca z radia zasilanego ze zintegrowanego z obudową ogniwa fotowoltaicznego. Nieopodal stoi ekologiczna oczyszczalnia ścieków. Za starym budynkiem, na którego dachu lśnią panele słoneczne widać szklarnię do pasywnego pozyskiwania energii słonecznej i połączony z nią niewielki domek ekologiczny. Zainteresowani miejscem, poprosiliśmy o rozmowę Krzysztofa Wietrznego, głównego pomysłodawcę oraz inicjatora niezwykłej farmy.http://www.gigawat.net.pl/article/articleview/47/1/12/

Ze słomy i gliny jest zbudowany mój dom na Mazurach. Wybudowano go jakieś 100 lat temu.