mmiodek 25.03.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Czy ktoś na tym forum próbował zrobić tak trochę "coś z niczego" jak najtańszym kosztem, czyli tak, żeby zamknąć się raczej w kwocie np. 50 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 25.03.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 MiodekAle co masz na myśli bo kwota którą wymieniłeś nie jest w cale mała. Myślisz o budowie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.03.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 W tych pieniadzach mozna postawic ekologiczny domek ze slomy i gliny Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 25.03.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Bez przesady.Nie bądź złośliwy. Może ktoś zaczyna poważnie myśleć o takiej inwestycji. Zdziwiłbyś się ile ja miałam jak zaczynałam swoją inwestycję. Nikt by mi tu nie uwierzył. Teraz nasza sytuacja się zmieniła. Ale w tedy zaczynaliśmy od marzeń. Ważne jest, że coś chcesz zrobić a nie wegetować. Każdy to Ci powie. Jeden mieszka w dużej aglomeracji gdzie ceny działek są zastraszające inny dostanie kawałek działki od rodziców. Ktoś kupi już zasiedloną działkę z drewnianym domkiem do rozbiórki.Teraz na przykład obserwuję wykupywanie działek na wsi co tam działek całych połaci pola w malowniczych zakątkach niestety wyludnionych gdzie drewniany domek z wodą, światłem nawet przyłączem telefonicznym czy biegnącym nieopodal gazociągiem kosztuje śmieszne pieniądze/. Więc już na starcie potrzebne są zupełnie różne środki. Przykłady by można mnożyć. Dzisiaj możliwości są zupełnie inne. Więc mając na uwadze nadchodzące święta bądźmy bardziej wyrozumiali i nie gaśmy iskier nadziei w tych którzy zaczynają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 25.03.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 zobaczcie, że ten wątek jest w dziale "Przebudowy i remonty" może to przypadek a może nie mmiodek - prosimy o definicję "czegoś" i "niczego" - będzie łatwiej.... no i jeszcze co miałeś na myśli pisząc: "zrobić tak trochę.."? bo 50 tys to domyślam się, że chodzi o PLNy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 26.03.2005 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Dzięki za odzew, już precyzuję. Mam wielką działkę po byłym SKR. Są tam zabudowania typu garażowego i zastanawiam się czy jeden z "obiektów" nie wykorzystać do zbydowania domu - przy czym mądrzy ludzie mówią, że lepiej wyburzyc to co jest i zacząć od nowa...Ten obiekt to duza dość hala o konstrukcji ze słupów żelbetowych o całkowitych wymiarach ok 16/8 m przy czym są ściany szczytowe i jeszcze dwie zewnętrzne z bloczków betonowych, wewnętrzna ścianka z siporeksu, tak to by wyglądało na planie: http://img183.exs.cx/my.php?loc=img183&image=domplan4gi.png podłoga to wylewka betonowa równo z gruntem. Brak fundamentów pomiędzy słupami. Dach oparty też na żelbetowych belkach o rzadkim szkielecie (nie znam budowlanej nomenklatury) pokryty oczywiście eternitem. od strony wschodniej cała ściana składa się z wielkich wrót. Od strony zachodniej sa w dwóch środkowych przestrzeniach między słupami.wysokości w tej chwili nie pamiętam, nie jest za dobrze zdaje się ze ok 2,7 m od zewnętrznej strony, a pośrodku ze 3.5 w każdym razie dach jest dość płaski (dwuspadowy). I myślę tak: zrobić jakieś fundamenty pomiędzy słupami zewnętrznymi, podwyższyć i ocieplić podłogę, postawić ściany między słupami, wymienić dach (pokrycie+ ocieplenie). No i takie rzeczy jak szamnbo, woda jakieś grzanie (chyba kominek?). Myślę, zeby zacząć od jednego podwójnego modułu z lewej strony (południowej) to by było 32 m2, potem w miarę możliwości jechać dalej. Ściany widze jako szkieletowe - drewno + wełna mineralna, płyta OSB, nida gips, seiding drewniany. powinno wyjść coś w rodzaju takiej faktorii kanadyjskiej. Aha zależy mi na dużej werandzie - ale moze potem. Ja jeszcze nie mam tych 50 tys PLN - raczej bliżej dwudziestu paru, ale może powoli, no po prostu tyle mogę sobie wyobrazić. Czy więcej? to zależy od szczęśliwych uśmiechów losu... Boję się, że nie potrafię przewidzieć różnych trudności i pułapek... Na razie wystąpiłem o wypis i wyrys z planu i podobno już mogę odebrać. rzecz dzieje się w okolicy Łodzi, gmina Dłutów. Sam jestem Łodzianinem. Później napiszę o różnicy wyobrażeń moich i żony na sam rozkład pomieszczeń - jeśli będzie to kogoś interesowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekorum 29.03.2005 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Uwaga o budowie domu ze słomy i gliny nie była wcale nie na miejscu. W tej kwocie powinienes się bez wiekszych problemów zmieścic, o ile znaczącą część prac wykonasz samodzielnie. Obecnie mieszkamy w domu na Jurze Krak.-Czest., ktorego koszt był niższy niż podana kwota, a działka to 1,5 ha z lasem ... dużo pracy i wysiłku, ale możemy mieszkać. Czasem warto poszukać, ale niestety - stare domy to mimo wszystko koniecznosc ich calkowitej przebudowy, aby byly wygodne - a na to czasem wiecej mozna wydac pieniedzy niz na postawienie nowego. Teraz przygotowujemy sie do budowy domu z bali słomianych. Wstępny koszt budowy domu o powierzchni ok. 100 m2 wyszedł mi na poziomie 45 tys zl. (wybudowałem ponad 20 domów - potrafię liczyć koszty). Nie uwzgledniam przylaczy i kosztu dzialki. Ten typ budownictwa jest bardzo popularny w stanach i kanadzie. Moze warto pomyslec o nim w Polsce - w koncu to wlasnie jest tanie i ekologiczne budownictwo. Aby nie być gołosłownym to polecam kilka linków na ten temat : kilka ciekawych realizacja (jesli ktos lubie taka architekture ... ): http://www.caneloproject.com/pages/currentproj.html i baardzo duzo linkow tutaj - co najmniej kilka godzin czytania http://www.mha-net.org/html/sblinks.htm (SB = strawbale = kostka słomy) miłego budowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 29.03.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Dekorum, super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.04.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 ...a wystraczy zerknac kilka nr wstecz nt. budowy domu w technologii slomy i gliny - dom cieply i zdrowypozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 02.04.2005 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 Kilka nr wstecz w czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 04.04.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Murator nr 2'2005 str. 60J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.04.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Kup dom drewnainy do rozbiorki.W zalezności od stanu domu i desperacji sprzedającego od 2.000 pln do 20.000 pln, robota do 15.000 + transport i działka.Stare siedliska są do rozebrania za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 09.03.2006 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Po długiej przerwie wracam do tematu. Poniżej prezentuję pewne koncepcje które sobie wymyśliłem i zwizualizowałem, choć nie wiem, czy to tak właśnie wyjdzie. Dla mnie tak byłoby pięknie:http://img85.imageshack.us/img85/6741/teren18ic.jpghttp://img86.imageshack.us/img86/2032/teren115dg.jpghttp://img85.imageshack.us/img85/3306/teren1rereer6mf.jpgWizualizacje są niekompletne, są podstawą do rozmów z projektantami.Wiem, że duża połać dachu i tarasy (werandy) to koszty. Ale inaczej sobie tego nie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 09.03.2006 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Super wizualizację. Trzymam kciuki za realizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 12.03.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Słodkie są te domy słomiane, też mi taki po głowie chodził... Jak kiedyś bd miał trochę czasu i wolnych środków to sobie taki postawię koło Augustowa albo w Borach Tucholskich a dzieciakom zostawię cegloka, niech znają hojność tatusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 15.04.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Witam, Dekorum - zainteresowałeś mnie tymi domami z bali słomianych. Czy w Polsce też ktoś się tym zajmuje? Czy mógłbyś napisać coś więcej naten temat? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.04.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Czy ktoś na tym forum próbował zrobić tak trochę "coś z niczego" jak najtańszym kosztem, czyli tak, żeby zamknąć się raczej w kwocie np. 50 tys? Czasem taka kwota...WIELKĄ bywa. Serio. Znajomy wetrynarz niedwano kupił za 20tyś. zł stodołę z wodą i energią. Działka jeszcze nie wydzielona geodezyjnie, ale będzie tego ok. 800 metrów. Stodoła murowna, z poniemieckiej świetnie wypalonej cegły, mury zdrowe, krokwie do częsciowej wymiany, pokrycie dachu - dachówką do niewielkiej przekładki. I piwniczka w środku. A cały ten raj pod Wrocławiem, na południu, gdzie cena nieuzbrojonej działki budowlanej siega 45zł/m2. Cóż, szukajcie a znajdziecie, tylko nie przez biura nieruchomości, a osobiście - jadąc " w teren" i pytając okolicznych chłopów o chałupy na sprzedaż. A remont i adaptację zawsze można podzielić na etapy i w miarę pieniędzy, robić kolejne przyłącze, kolejne pomieszczenie... I to mówię z własnego doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.04.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam, Dekorum - zainteresowałeś mnie tymi domami z bali słomianych. Czy w Polsce też ktoś się tym zajmuje? Czy mógłbyś napisać coś więcej naten temat? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. [email protected] Dom z historią Nie drewniany, nie murowany... Ku zdumieniu miejscowej ludności państwo M. zbudowali na Suwalszczyźnie intrygujący wyglądem domek mieszkalny niczym z dawnych bajek i opowieści. Zbudowali go z pomocą przyjaciół, z... gliny, słomy i okolicznych kamieni. Miastowi ciągną teraz do niego jak pszczoły do miodu.http://dom.gazeta.pl/ladny-dom/1,61426,2614551.html W redakcji " Ładnego Domu" dostaniesz numer archiwalny, po wpłacie na konto. Ja tak kupowałam wybrane czasopisma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.04.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Energetyczna niezależność w Stryszowie. Dom ze słomy i gliny, ogniwa, biomasa…W Stryszowie, nieopodal Krakowa od kilku lat funkcjonuje ośrodek, którego głównym celem jest promowanie i wdrażanie ekologicznych rozwiązań technologicznych. Placówka o nazwie Sunflower Farm wzbudza duże zainteresowanie szczególnie wśród młodzieży. Trwają prace nad budową nowego domu ze słomy i gliny, w którym już wkrótce będą się odbywać warsztaty i seminaria dla większej liczby osób. Nikt się tutaj nie nudzi. W rozpoczętej właśnie produkcji gliniano-słomianych cegieł pomagają studenci. Pracę umila muzyka płynąca z radia zasilanego ze zintegrowanego z obudową ogniwa fotowoltaicznego. Nieopodal stoi ekologiczna oczyszczalnia ścieków. Za starym budynkiem, na którego dachu lśnią panele słoneczne widać szklarnię do pasywnego pozyskiwania energii słonecznej i połączony z nią niewielki domek ekologiczny. Zainteresowani miejscem, poprosiliśmy o rozmowę Krzysztofa Wietrznego, głównego pomysłodawcę oraz inicjatora niezwykłej farmy.http://www.gigawat.net.pl/article/articleview/47/1/12/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.04.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ze słomy i gliny jest zbudowany mój dom na Mazurach. Wybudowano go jakieś 100 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts