mariuszszczecin 25.03.2005 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Witam Forumowiczów!!! Od dłuższego czasu przeglądając projekty zastanawiam się, czy w domu potrzebna jest kotłownia. Najczęściej umieszcza się ją na parterze obok łazienki, z tym, że łazienka ma np. 2,5m2 a kotłownia 7,5m2. Czy to nie strata powierzchni?Przecież ta cała kotłownia to najczęściej mały, estetyczny piec gazowy, który może wisieć w łazience lub kuchni. Oczywiście pomijam przypadki, kiedy do ogrzewania korzysta się z pieca na węgiel lub drewno. Ale w 90% domów do ich ogrzewania wykorzystuje się czyste źródła energii.Na moim miejscu powiększyłbym po prostu łazienkę. W ostateczności, mając na uwadze obecność zbiornika na ciepłą wodę użytkową, zmniejszyłbym kotłownię do max. 4m2. Co sądzicie na ten temat? Kto z Was zrezygnował z kotłowni? Podzielcie się doświadczeniami!!! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 27.03.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Witaj Mariusz, ja wybierając projekt z premedytacją szukałam takiego bez kotłowni, ale myślę, że to kwestia wyboru sposobu ogrzewania domu. Mam koleżankę, która przed 9. laty wybudowała dom z ogromną kotłownią (9m2), bo ogrzewanie olejowe. Teraz zmienia ogrzewanie na bardziej ekologiczne (pompa ciepła) i żałuje, że w ogóle kiedykolwiek kotłownię zbudowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 28.03.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Moim zdaniem kotłownia to jedno z użyteczniejszych pomieszczeń w domu. Dlaczego? Po pierwsze w dobrej kotłowni stoi (lub wisi) piec jednoobowodowy, stoi zbiornik na wodę 100-150l i parę dorobbniejszych akcesoriów. To zajmie jakieś 2 mkw. Nie będę się tu wdawał w rozważania dlaczego nie wystarczy mały piecyk wiszący w kuchni czy łazience bo to osobny temat omawiany już wielokrotnie. Podrugie kotłownia to doskonałe miejsce do zorganizowania pralni (pralka, suszarka) i prasowalni (deska do prasowania) a to daje kolejne 4-6mkw.W sumie moim zdaniem 6-8mkw to minimum i wierz mi jak już będziesz miał takie pomieszczenie ogólnogospodarcze to każde dodatkowe metry będą w nim na wagę złota. Ja jeszcze się nie wybudowałem, mieszkam w szeregowcu ale mam w piwnicy takie pomieszczenie o pow 12m2. Napewno zrobię takie w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 U mnie bedzie kotłownia połączona ze spiżarnią. Z kuchni będzie wejście do sporego pomieszczenia (ok. 7m, w którym będzia wisiał albo stał kocioł gazowy z zasobnikiem - jeszcze nie mamy wybranego konkretnego modelu). Resztę miejsca zamkną szafki spiżarniane - pozwoli to nieco ograniczyć wydatki na reprezentacyjną część kuchni i zwiększyć tam przestrzeń życiową) Pomieszczenia, które byłoby tylko ponurą kotłownia z betonową wylewką też bym nie chciała. Gospodarcze są ponoć na wagę złota (ja jeszcze jestem "blokers" ) BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 28.03.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 U nas pomieszczenie gospodarcze będzie pełniło funkcję kotłowni i pralni, będzie także przejściem pomiędzy domem i garażem i dodatkowym, "brudnym" wejściem z ogrodu, ma ponad 8 m. kw. i wcale nie wydaje mi sie za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio 29.03.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Potrzeby są różne ja jestem akurat w tej mniejszości gdzie ogrzewanie naszego domu będzie węglowo miałowe i szukając projektu miałam problemy gdyż bardzo wiele z nich nie posiada juz kotłowni lub bardzo malutką od frontu co mi zupełnie nie odpowiada. Chcieliśmy żeby kotłownia znajdowała się na tyłach domu i miała wejście zarówno z zewnątrz czyli od podwórka koniecznie i oczywiście wejście w srodku budynku. Były problemy! Nie wyobrażam sobie wędrowć z szuflą węgla od frontu przez korytarze którymi wchodzą sobie potem goście, nawet jesli będzie to pierwsze pomieszczenie zaraz przy drzwach wejściowych to się jednak nie sprawdza przy opale węglowo miałowym jest to jednak brudne ogrzewanie i należy je ukryć na tyłach domu, zakopcone okienki od frontu to obrzydliwe. Moje zdanie poparte jest opiniami znajomych którzy zrobili kotłownie od frontu i teraz sie gimnastykują z dostawą opału do kotłowni. W kuchni czy w łazience też mi się to rozwiązanie nie podoba nawet przy czystych formach ogrzewania, wię kotłownia być musi super jeśli może posłużyć również innym celom(pralnia schowek itp) u mnie to chyba nie będzie bardzo możliwe zewzględu na brudne żródła ogrzewania ale napewno coś tam się wykorzysta. Wybór projektu był bardzo uzależniony od kotłowni ile ja musiałam odrzucić pięknych projektów ze wzgldu na brak kotłowni. Mieszkałam w domu ogrzewanym przez gaz: 1. koszty ogrzewania straszne 2. ciepło nie to co prawdziwy ogień 3. wygoda a i owszem 4. na mojej działce nie ma gazu ani w najbliższej okolicy Ale 3:1 przekonałam się że będe palić miałem lub węglem lub drzewem- więc potrzebuję KOTŁOWNI pinokio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaTa 09.05.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 My też będziemy palić węglem lub drewnem bo w naszej miejscowości nie ma gazu, rozważamy olejowe - ale tak czy tak potrzebujemy "brudnej" kotłowni. Druga sprawa - działka z wjazdem od południa.......Wiele odpowiadających stronom świata projektów odpada bo nie ma kotłowni i kółko się zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 31.05.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Jak się mieszka na wsi to jest potrzebna duża ok 7 m2 brudna kotłownia na wegiel drzewo na terenie ziemi w Krabie -2 jest wszystko jak chciałem poniżej poziomu parteru blisko wejscia jak jest miejsce to się wciska jeszcze gumofilce. Pewnie że by się przydala większa ale może w inny projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 31.05.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 my mamy pomieszczenie gospodarcze,czyli właściwie kotłownia i jak patrzę na wszystkie przedmioty ,które wydają się nie potrzebne ale jak mówi mój luby mogą na coś sie przydać to wiem że te parę metrów bedzie wykorzystane do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts