Wowka 26.03.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Podczas piatkowego spotkania z moimi pracownikami wynikła dyskusja: Jakie tradycyjne potrawy są podawane w naszych domach na Wielkanocne śniadanie? Ze zdziwieniem stwierdziłem, że tylko w moim domu istnieje tradycja podawania ciepłego posiłku. We wszystkich pozostałych domach jest oczywiście jajko, szynki i inne wędliny dużo ciast. Lecz tylko u mnie będzie ciepły żurek z jajkiem i wędzonką. Wszędzie indziej tzw. zimna płyta. Jestem ciekawy czy gdzieś jeszcze podaje sie coś ciepłego? Cos takiego jak to: http://www.poland-tourism.pl/binn/PL00000000000217.jpg Nasze stoły Wigilijne były jednak bardziej podobne do siebie niż stół Wielkanocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 26.03.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Witaj Wojtku Hmm... żurek – mniam, bardzo lubię, ale jednak Cię rozczaruję ... u nas też tylko zimne potrawy na śniadanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.03.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Taki ciepły żurek my jedliśmy dzisiaj (w wielką sobotę) na obiad, jak zwykle od lat.Jutro na śniadanie będziemy jeść zimne potrawy jajka, wędliny i ciasto, czyli to co zostało poświęcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 26.03.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 U nas - zgodnie z tradycją z mojego domu rodzinnego - na I dzień Świąt przyjęta jest zasada " za jednym zasiadem śniadanie z obiadem" W praktyce to oznacza, że śniadanko zaczyna się koło 10 - 11. Najpierw dania na zimno: jajeczka na czele, mięsiwa, sałatki, potem słodkie, potem przerwa na mszę, spacerek albo spanko (co kto woli), potem wracamy i do tego co jest na stole dodajemy ciepły barszczyk koniecznie w tym dniu z babką drożdżową. Jest to jedyny dzień, kiedy babka z barszczem smakuje wyjątkowo. Jeśli są chętni, to zawsze mam jakieś mięsiwo (karczek pieczony albo kurczak faszerowany), które mogę podać na ciepło lub na zimno. Najczęściej jednak jesteśmy tak przejedzeni, że zostajemy przy barszczyku. No i tradycyjnie na Wielkanoc jest tort orzechowo-migdałowy zrobiony przez moją Mamę. Robi go od 100 lat i jedynie na Wielkanoc. I te wszystkie przyjemności już jutro...... Wesołych i Smacznych Świąt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.03.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Śniadanie na zimno i bez przesadnego obżarstwa. Najpierw dzielimy się jajeczkiem. Potem wędliny, jajka, chrzan, do tego zamiast chleba bułka drożdżowa. Ciasta dopiero po obiedzie /barszcz z fasoką, indyk, sałatki/. Smacznego i wesołego Alleluja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omi 26.03.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 a u nas szyneczka na ciepło!!!! a reszta na zimno, jak u wiekszości pozdrawaim, ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 26.03.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Chyba rzeczywiscie zamiera tradycja zuru z jajkiem lub biala kielbasa.A szkoda.U mnie oczywiscie najpierw podzielenie jajkiem, potem zurek, pozniej cala reszta + kilka potraw rybnych (rodzina rybacka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 29.03.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Oj, szczerze się zdziwiłam, że barszczyk z białą kiełbasą nie jest powszechnym daniem śniadaniowym w Wielką Niedzielę. U moich dziadków ta zawsze był, u moich rodziców także, no a teraz u mnie Bez tego dania, jak i bez paschy nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy. Jak widać, człowiek uczy się do końca życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 29.03.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 U nas śniadanie na zimno, ale nie zupełnie. Gotowana kiełbaska na ciepło, bez żurku, za to z chrzanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 29.03.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 U nas też jest żurek z jaeczkiem i białą kiełbaską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2005 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Na sniadanko Wielkanocne obowiązkowo gorący barszczyk czerwony, czysty, ale koniecznie kiszony! Mało popularny, ale zapewniam, pyszny! Oczywiście barszczyk podaję wraz z wszelkiej maści mięsiwem, kiełbaską białą, szyneczką, śledzikiem (z czosnkiem, cynamonem i goździkami!), do tego sos tatarski... ...echchch... dobre było... ale się skończyło... Pozdrawiam poświątecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.