Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co podajemy na Wielkanocne śniadanie?


Wowka

Recommended Posts

Podczas piatkowego spotkania z moimi pracownikami wynikła dyskusja: Jakie tradycyjne potrawy są podawane w naszych domach na Wielkanocne śniadanie?

 

Ze zdziwieniem stwierdziłem, że tylko w moim domu istnieje tradycja podawania ciepłego posiłku. We wszystkich pozostałych domach jest oczywiście jajko, szynki i inne wędliny dużo ciast. Lecz tylko u mnie będzie ciepły żurek z jajkiem i wędzonką. Wszędzie indziej tzw. zimna płyta.

 

Jestem ciekawy czy gdzieś jeszcze podaje sie coś ciepłego?

 

Cos takiego jak to: http://www.poland-tourism.pl/binn/PL00000000000217.jpg

 

Nasze stoły Wigilijne były jednak bardziej podobne do siebie niż stół Wielkanocny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas - zgodnie z tradycją z mojego domu rodzinnego - na I dzień Świąt przyjęta jest zasada " za jednym zasiadem śniadanie z obiadem" :lol: W praktyce to oznacza, że śniadanko zaczyna się koło 10 - 11. Najpierw dania na zimno: jajeczka na czele, mięsiwa, sałatki, potem słodkie, potem przerwa na mszę, spacerek albo spanko (co kto woli), potem wracamy i do tego co jest na stole dodajemy ciepły barszczyk koniecznie w tym dniu z babką drożdżową. Jest to jedyny dzień, kiedy babka z barszczem smakuje wyjątkowo. Jeśli są chętni, to zawsze mam jakieś mięsiwo (karczek pieczony albo kurczak faszerowany), które mogę podać na ciepło lub na zimno. Najczęściej jednak jesteśmy tak przejedzeni, że zostajemy przy barszczyku. No i tradycyjnie na Wielkanoc jest tort orzechowo-migdałowy zrobiony przez moją Mamę. Robi go od 100 lat i jedynie na Wielkanoc. I te wszystkie przyjemności już jutro...... :lol: Wesołych i Smacznych Świąt !!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śniadanie na zimno i bez przesadnego obżarstwa. Najpierw dzielimy się jajeczkiem. Potem wędliny, jajka, chrzan, do tego zamiast chleba bułka drożdżowa. Ciasta dopiero po obiedzie /barszcz z fasoką, indyk, sałatki/.

Smacznego i wesołego Alleluja :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj, szczerze się zdziwiłam, że barszczyk z białą kiełbasą nie jest powszechnym daniem śniadaniowym w Wielką Niedzielę. U moich dziadków ta zawsze był, u moich rodziców także, no a teraz u mnie Bez tego dania, jak i bez paschy nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy. Jak widać, człowiek uczy się do końca życia :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na sniadanko Wielkanocne obowiązkowo gorący barszczyk czerwony, czysty, ale koniecznie kiszony!

Mało popularny, ale zapewniam, pyszny!

Oczywiście barszczyk podaję wraz z wszelkiej maści mięsiwem, kiełbaską białą, szyneczką, śledzikiem (z czosnkiem, cynamonem i goździkami!), do tego sos tatarski...

 

...echchch... dobre było... ale się skończyło... :wink: :D

 

Pozdrawiam poświątecznie.

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...