Rafik29 27.03.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 hej, mam mały dylemacik, zaczynam się budować w tym roku i chcę się wprowadzić na jesieni, czyli ,muszę zadbać o to aby było w domu jak najmniej wilgoci, zastanawiam się czy nie położyć tynków z płyty kartonowo-gipsowej, jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? plusem jest oczywiście mniejsza cena i możliwość zrobienia tego samemu-a reszta aspektów?poradzcie proszę co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 28.03.2005 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 podpowie ktoś doświadczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 28.03.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Nie wyjdzie taniej. Na sufity musisz robić ruszty bo płyty nie przykleisz.Tynk tradycyjny (cementowo-wapienny) również możesz robić sam, uwierz.Wątpię czy uda się wprowadzić w tym roku jezeli np tynki chcesz robić sam, przewiduję, że będziesz miał zbyt mało czasu, weź pod uwagę, że robocizna od tynku zaczyna się od 7zł za mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.04.2005 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 Przejrzyj forum, temat był dokładnie wałkowany .Upraszczając - w praktyce dużo problemów z pękaniem i akustyka.Chcesz miec szybko sucha chałupę - klej a nie muruj, tynk gipsowy, wiąże hydraulicznie i szybko wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 04.04.2005 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 rozumiem że jak będę chciał sobie w salonie obłożonym suchym tynkiem posłuchać muzoli na dobrym sprzęcie to odsłuch będzie dużooo gorszy? czy po wstawieniu różnych sprzętów oraz dywanów i zasłoń będzie to zniwelowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 05.04.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 W jednym pomieszczeniu dawałem wyciszenie pod płytę ale niewiele pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.04.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 rozumiem że jak będę chciał sobie w salonie obłożonym suchym tynkiem posłuchać muzoli na dobrym sprzęcie to odsłuch będzie dużooo gorszy? czy po wstawieniu różnych sprzętów oraz dywanów i zasłoń będzie to zniwelowane? Wszystko zalezy od tego jak daleko masz posuniete swoje audiofilstwo.Kilka kosztownych bajerow moze znacznie poprawic akustyke nie koniecznie estetyke. Sprzety i wykonczenie pomieszczenia tez moga znaczaco to wspomogac , jednak g-k nie tylko wplywa na parametry pomieszczenia odsluchowego ale i pom. sasiednich.Pomysl Lafcadio by wyciszac pod plyta jest pozbawiony sensu . Tlumi sie zawsze od strony zrodla a wiec na plyte a nie pod plyte.Pytanie takze jak ukladany byl tynk? Na ruszcie czy na "placki"? Faktem jest , ze nie zrobisz z takiego pomieszczenia komory ciszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 07.04.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Na płytę też dałem stricte dla celów akustycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 07.04.2005 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 będę układał na placki, wielkim audiofilem nie jestem, jeżeli nie będzie jakiegoś pogłosu czy innych dziwnych przydźwięków to nie będzie mi to zbytnio przeszkadzało, dzięki za odpowiedzi moi mili:), pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts