Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi o wymianę kotła gazowego w budynku mieszkalnym (domek) i wpięcie go do istniejącej instalacji gazowej (oczywiście po dokonaniu niezbędnych doprowadzeń do samego kotła - bo te, od starego kotła nie pasowały). Czy koszt kotłowni traktuję jako remont/modernizacja instalacji gazowej i mogę skorzystać z dodatkowego limitu wydatkow 4973,68 zl czy tez traktuje to jako remont instalacji sanitarnej i odliczam jako remont/ modernizacja budynku (co jest oczywiscie mniej korzystnym rozwiazaniem)?

Jak traktować regulatory temperatury zwiazane z kotlem gazowym - zegar montowany na kotle, zdalny sterownik regulatora pogodowego umieszczony na scianie w pokoju oraz reg. pogodowy montowany na zewn scianie budynku? Czy jako integralne czesci kotla gazowego podlegajace odliczeniu (znowu pytanie - z tytulu remontu bud. czy tez remontu inst. gaz.) czy nie?

Jak traktowac - jesli chodzi o odliczenia - zasobnik do cwu: czy jako remont inst. sanitarnej?

Aha - faktury posiadam tylko na materialy zwiazane z w/w pracami. Np. kotlownie z zasobnikiem pomagala zamontowac mi osoba z rodziny, ktora nie wziela ode mnie kasy (byl to rewanz za wczesniejsza moja pomoc tej osobie) a uruchomienia kotla dokonal oczywiscie autoryzowany serwisant (co bylo koniecznoscia). Czy moge miec z tego tytulu jakies klopoty?

https://forum.murator.pl/topic/30916-ulga-remontowa-a-odliczenie-wymiany-kot%C5%82a-gazowego-help/

Wysokość powyższych limitów podwyższa się o kwotę 945 zł - jeżeli podatnik dokonując remontu lub modernizacji budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego poniósł wydatki na remont i modernizację instalacji gazowej, urządzeń eksplozymetrycznych lub urządzeń gazowych i w związku z tymi wydatkami przekroczył limity odliczeń, o których mowa wyżej. Tak brzmi odpowiedni fragment wyjaśnień do PIT-D

Czyli:

Chodzi o wymianę kotła gazowego w budynku mieszkalnym (domek) i wpięcie go do istniejącej instalacji gazowej (oczywiście po dokonaniu niezbędnych doprowadzeń do samego kotła - bo te, od starego kotła nie pasowały). Czy koszt kotłowni traktuję jako remont/modernizacja instalacji gazowej i mogę skorzystać z dodatkowego limitu wydatkow 4973,68 zl czy tez traktuje to jako remont instalacji sanitarnej i odliczam jako remont/ modernizacja budynku (co jest oczywiscie mniej korzystnym rozwiazaniem)?

Możesz te wydatki oczywiście potraktować jako remont instalacji gazowej

Jak traktować regulatory temperatury zwiazane z kotlem gazowym - zegar montowany na kotle, zdalny sterownik regulatora pogodowego umieszczony na scianie w pokoju oraz reg. pogodowy montowany na zewn scianie budynku? Czy jako integralne czesci kotla gazowego podlegajace odliczeniu (znowu pytanie - z tytulu remontu bud. czy tez remontu inst. gaz.) czy nie?

Moim zdaniem te wydatki nie dają podstawy do zwiększenia ulgi z tyt. modernizacji instalacji gazowej. Niemniej upewnij się w US.

Jak traktowac - jesli chodzi o odliczenia - zasobnik do cwu: czy jako remont inst. sanitarnej?

Jak wyżej Poza przypadkiem gdy kocioł i zasobnik stanowiły tzw. komplet sprzedawany razem i posiadasz na ten komplet jedną fakturę bez rozbicia cen na kocioł i zasobnik.

Aha - faktury posiadam tylko na materialy zwiazane z w/w pracami. Np. kotlownie z zasobnikiem pomagala zamontowac mi osoba z rodziny, ktora nie wziela ode mnie kasy (byl to rewanz za wczesniejsza moja pomoc tej osobie) a uruchomienia kotla dokonal oczywiscie autoryzowany serwisant (co bylo koniecznoscia). Czy moge miec z tego tytulu jakies klopoty?

Bez wątpienia koniecznym jest by osoba wykonująca prace przy instalacji gazowej posiadała odpowiednie uprawnienia. Czy Twój znajomy je posiadał? Do otrzymania gwarancji na kocioł i zasobnik konieczne jest tzw. pierwsze uruchomienie kotła przez autoryzowany serwis. Koszt uruchomienia w cenie kotła. Płaci się tylko za dojazd. Jesli serwisant dał Tobie rachunek za dojazd (wątpię) to możesz go odliczyć.

Dzieki Wowka. Co do ostatniego punktu tylko mam watpliwosci: kociol + zasobnik zostal uruchomiony przez autoryzowany serwis i mam stemple w karcie gwarancyjnej kotla. Oczywiscie nie chce odliczac samego uruchomienia kotla (bo to - jak pisales - bezplatne :) - chodzi tylko o to, ze nie mam f-ry na usluge wpiecia kotla w istniejaca instalacje gazowa i wodna - ale tejze pracy oczywiscie NIE chce odliczac z tytulu ulgi; odliczyc chce tylko sam koszt urzadzen (kociolrury, rury, ksztaltki itd)

pozdr

tomek_2