tomek_2 28.03.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Skorzystalem z kredytu na termomodernizacje bud. mieszkalnego oraz wymiane stolarki okiennej. Jako, że zabrakło mi zdolności kredytowej kredyt musialem zaciągnąc z osobą z rodziny (z ojcem). Budynek, z kolei, stanowi współwłasność moją i żony. Rozliczenia za ub. rok dokonuje takze wspolnie z zona. Czy w takiej sytuacji moge odliczyc w ramach mojej ulgi remontowej cale 19 procent wydatkow zwiazanych z remontem/modernizacja budynku a kredytowanych z w/w kredytu czy tez tylko pewna ich czesc (np. polowe) a pozostala czesc przysluguje mojemu ojcu jako wspolkredytobiorcy? Ojciec jednak nie ma zadnego tytulu prawnego do nalezacego do mnie i zony budynku. Pomocy, please. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.03.2005 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Dodam, ze wszelkie faktury sa imiennie wystawione na mnie. I to jest podobno naistotniejsze i dlatego tez (wg jednej osoby twierdzacej, ze nie ma zadnych przeszkod do korzystania z ulgi rem. wtym wypadku) podobno moge pdliczac cale 19 procent kredytowanych wydatkow w obrebie okreslonego ustawa limitu. A moze jakis prawnik moglby sie wypowiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.03.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Tylko Ty i Twoja małżonka jako osoby posiadające tytuł prawny do tego lokalu macie prawo odliczyć w ramach ulgi remontowej.Rozumiem, że to Ty wziąłeś całą kwote pożyczki i to Ty spłacasz w całości raty.Jeśli zaczniesz w tę sprawę mieszać swojego ojca i wykażesz, że część tego kredytu spłaca on a nie ty całość to okaże się, że nie dopełniłeś obowiązku zgłoszenia pożyczki od ojca w US i nie zapłaciłeś podatku należnego z tytułu pozyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.03.2005 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Do odliczen nie chce mieszac ani swego ojca ani swojej malzonki - korzystam wylacznie ze swojej ulgi rem. O nich wspomnialem dlatego, ze malzonka jest razem ze mna wspolwlascicielem domu natomiast ojciec figuruje w banku jako wspolkredytobiorca mojej inwestycji ale z domem z prawnego punktu widzenia nie ma nic wspolnego. Wszystkie faktury natomiast sluzace jako podstawa do odliczenia wydatkow z tytulu ulgi rem. sa wystawione tylko i wylacznie na mnie. Dzieki Wowka za twoje uwagi - zawsze mozna na ciebie liczyc. pozdrawiamtomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.03.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Do odliczen nie chce mieszac ani swego ojca ani swojej malzonki - korzystam wylacznie ze swojej ulgi rem. ..... Pamiętaj, że (jeśli nie macie orzeczonej odrębności majątkowej) limit ulgi remontowej jest wspólny dla Was obojga małżonków i wynosi 5670 zł (bez zwiększenia na remont instalacji gazowej). Czyli - nie ma czegoś takiego jak "wyłącznie moja ulga remontowa" Czyli, jeśli Ty w swoim zeznaniu podatkowym odliczysz np. kwotę 4000 zł to małzonce pozostaje do odliczenia kwota 1670 zł. Czyli nie do końca jest prawdą, że nie mieszasz w wydatki remontowe swojej małżonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts