Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIES, KOT, ZWIERZAKI - gdzie ustawić miskę, kuwetę, legowisko?

Recommended Posts

hm, zmiana planów :) dzisiaj był fachman od drzwi i okazuje się, że ta firma robi drzwiczki dla kota w drzwiach wewnętrznych na życzenie! klienta strasznie mi się nie podobały drzwiczki plastikowe, które oglądałam, a facet dziś mi na to, że przecież nie muszę plastikowych, oni wytną otwór, wykończą go, a następnie zamontują klapkę z wyciętego kawałka drzwi na zawiasach - ponoć wygląda dobrze (nawet nie widać za bardzo, że otwór jest) i się sprawdza. w praktyce. w drzwiach wewnętrznych nie trzeba specjalnych wejść, wystarczą takie. cieszy mnie ta perspektywa bardzo, mam nadzieję, że efekt końcowy będzie skuteczny i estetyczny. zdjęcia niebawem :)
  • Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, tez sie zastanawiam jak rozwiazac problem kocich potrzeb ;-) Spodobal mi sie bardzo ten pomysl z drzwiczkami na zewnatrz. z ciekawosci jeszcze zapytam, gdzie trzymacie kocie kuwety? Lazienka, pom. gospodarcze?

ania

hm, zmiana planów :)

oni wytną otwór, wykończą go, a następnie zamontują klapkę z wyciętego kawałka drzwi na zawiasach - ponoć wygląda dobrze (nawet nie widać za bardzo, że otwór jest) i się sprawdza.

zdjęcia niebawem :)

No to czekamy na zdjęcia, ja też teraz myślę o tej klapce, otwieranie na oścież niedomkniętych drzwi łapką nie będzie wchodzic w grę.

hm, zmiana planów :)

oni wytną otwór, wykończą go, a następnie zamontują klapkę z wyciętego kawałka drzwi na zawiasach - ponoć wygląda dobrze (nawet nie widać za bardzo, że otwór jest) i się sprawdza.

zdjęcia niebawem :)

No to czekamy na zdjęcia, ja też teraz myślę o tej klapce, otwieranie na oścież niedomkniętych drzwi łapką nie będzie wchodzic w grę.

to ja tez dolaczam sie z prosba. u nas co prawda jeszcze daleko do wykonczenia, ale juz zbieram dobre pomysly;)

Mamy dla naszej kotki taką kuwete z klapką i z tego co widzę, czasami ta klapka się... zacina, minimalnie, ale jednak. Młoda kotka nie jest taka odważna i nie szarpie sie z ta klapka. Wymontowaliśmy klapę i jest...kuweta z daszkiem :) . nie bardzo mogę sobie wyobrazić kawałek drzwi w roli klapki. To chyba będzie za ciężkie? jednak w nowym domku zainstaluję kuwetę pod schodami. Pozdrawiam.
czytam i zastanawiam się ... kryta kuweta z filtrem + dobry żwirek = zero zapachów. Teraz stoi ukryta w pokoju i jest OK. Więc raczej nie będe montować drzwiczek w drzwiach do łazienki. I chyba tez stanie gdzies ukryta w holu A co do wychodzenia na dwór ... raczej futro nie będzie robić tego samodzielnie, więc dom bedzie raczej bez drzwiczek dla kota
nie bardzo mogę sobie wyobrazić kawałek drzwi w roli klapki. To chyba będzie za ciężkie?

Podobna rzecz przyszła mi na myśl.. Nie sądzę, żeby kot poradził sobie z klapką z kawałka drzwi. Raczej zrobiłabym tą klapkę w kolorze drzwi ale z czegoś lżejszego, np. jakiejś sklejki? :roll:

My niestety nie mamy specjalnego miejsca dla kociej kuwety (jest kryta, co rzeczywiście eliminuje zapachy i nieciekawe widoki) i nie wiem, gdzie ostatecznie wyląduje. Żałuję, ale nie pomyśleliśmy o tym wcześniej, choć w naszym modernizowanym domu i tak cierpimy na brak powierzchni gospodarczej :-?

nie bardzo mogę sobie wyobrazić kawałek drzwi w roli klapki. To chyba będzie za ciężkie?

Podobna rzecz przyszła mi na myśl.. Nie sądzę, żeby kot poradził sobie z klapką z kawałka drzwi. Raczej zrobiłabym tą klapkę w kolorze drzwi ale z czegoś lżejszego, np. jakiejś sklejki? :roll:

macie rację. muszę to jeszcze uzgodnić z wykonawcą, wydawało mi się, że to nie będzie kawałek drzwi o takiej jak drzwi grubości, ale lepiej to sprecyzować.

Sądzę, że każdy kot spokojnie sobie poradzi z taką klapką, nawet gdy będzie ona taka gruba jak drzwi. Mój kocur radzi sobie bez problemu ze zwyklymi drzwiami do łazienki, które z łatwością otwiera, więc specjalna klapka w drzwiach nie powinna być dla kota żadnym problemem.

Super pomysł z tym wycięciem z kawałka drzwi :wink:

A co do kociego żwirku rozpi....nego wokół kuwety (jejciu jak mnie to dobija - cała moja jedyna mikrołazienka jest nim zasłana, bo kot ma takie dłuuuugaśne włosiska, a ogona to normalnie każdy lis by mu (jej) mógł zazdrościć :roll: sama jej zazdroszczę takiej gęstwiny :lol: ) to mam juz opracowane "rozwiązanie" właściwie bardziej ułatwienie, bo rozwiązać to by się tylko dało przerabiając moją śliczną maincoonkę na łysego kota :lol: - walnę sobie dodatkową szufelkę do centralnego odkurzacza w okolicy kuwety 8)

A będzie ona stała w piwnicy :)

• 2 months później...

późno, bo późno, alei zdaję relację, jak obiecałam :)

oto moje drzwiczki dla KOTA:

http://img22.imageshack.us/img22/3288/img9339bq7.jpg

jak widzicie, nawet zrobiliśmy mu znak drogowy, żeby łatwiej było mu znaleźć :D

drzwiczki wykonała firma, która robiła nam drzwi - za całe 100 zł. wycięli kawałek drzwi, zrobili ramkę, wykonali cieńszą klapkę z tego materiału i umieścili na zawiasach.

kot zaczął od razu korzystać i nie ma z tym problemu :) na początku tylko drapał, co widać po naklejce.

niestety klapka podoba się również bardzo mojemu dziecku (20 miesięcy, diabełek wcielony), które przy niej majstruje, a czasem wyciąga przez drzwiczki biednego kota za ogon.... z tego powodu w klapkę wbiły się nieco zawiasy i powstały wybrzuszenia, ale jak na razie klapka oparła się tym poczynaniom...

uważam, że jest porządnie wykonana o o niebo bardziej estetyczna, niż plastikowe klapki oferowane w sklepach. no i tańsza!

pozdrawiam kociarzy...

(...)jak widzicie, nawet zrobiliśmy mu znak drogowy, żeby łatwiej było mu znaleźć :D (...)
...ahaaa.... to, to znak jest...

bo już myślałem, że sfuszerowali i ci się drzwiczki zacięły... :roll:

ja mam zrobioną dziurę w ścianie miedzy łazienką i pokojem (rozmiarów podobnych jak wejście do zamykanych kuwet), ukrytą pod regałem od strony pokoju. kuweta stoi w łazience pod blatem z umywalką. sprawdza się bardzo dobrze :) drzwiczek nie ma żadnych, bo jej nie widać, poza tym jeden z naszych kotów jest niemal niewidomy i jak były drzwiczki w kuwecie, to myślał że zamknięte i nawet nie próbował wejść (a wsadzony czekał w środku na wypuszczenie :D)
ja mam zrobioną dziurę w ścianie miedzy łazienką i pokojem (rozmiarów podobnych jak wejście do zamykanych kuwet), ukrytą pod regałem od strony pokoju. kuweta stoi w łazience pod blatem z umywalką. sprawdza się bardzo dobrze :) drzwiczek nie ma żadnych, bo jej nie widać, poza tym jeden z naszych kotów jest niemal niewidomy i jak były drzwiczki w kuwecie, to myślał że zamknięte i nawet nie próbował wejść (a wsadzony czekał w środku na wypuszczenie :D)

Sorki ale się uśmiałam z Twojego kota :oops: :lol:

A od strony łazienki tej dziury nie widać?

uważam, że jest porządnie wykonana o o niebo bardziej estetyczna, niż plastikowe klapki oferowane w sklepach. no i tańsza!

pozdrawiam kociarzy...

Bardzo ładna ta klapka w drzwiach. Mam nadzieję, że kot zadowolony :wink:

Jednak, jeśli chodzi o plastikowe klapki oferowanych w sklepach, to zdziwiłam się bardzo pozytywnie. Ta, którą zamówiłam, okazała się bardzo estetycznie wykonana (na zdjęciach tak dobrze nie wygląda) i kosztuje tylko 54 złote:

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_siataki_preparaty/drzwiczki_dla_kota/staywell/96252