Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor paneli?

Orzelek

Recommended Posts

Kochani a może mi pomożecie w doborze lakieru do parkietu? Mamy położony parkiet dąb, jeszcze nie lakierowany ani bejcowany. Drzwi w kolorze wenge, ale chyba parkiet wcale nie musi być w tym kolorze? Wolałabym coś jaśniejszego, ale nic w rudych, żółtych, czerwonych, wiśniowych, kasztanowych odcieniach! Tylko brązy.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Balterio - drzewo oliwne, dąb opalany, dąb cottage, dąb olejowany. Oczywiście od warunkiem, że nie masz jeszcze drzwi wewnętrznych i mebli :)

Joliska, czy drzewo oliwne jest bardzo ciemne? Z jakimi kolorami dobrze wygląda? Mam okna w kolorze średniego orzecha, drzwi też orzechowe będą..Meble marzą mi się jasne..Jak widzisz w tym kontekście oliwkę?

Tanis, drzewo oliwne jest tu - kilka zdjęć tej samej podłogi w jednym mieszkaniu, żebyś zobaczyła w różnym świetle i otoczeniu:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/db/rb/xc9o/ScE85OKZkrZG7eUERB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/db/rb/xc9o/woLzNM19hAuqhDcBVB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/db/rb/xc9o/zj0yYNYvobubMlz1dB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/db/rb/xc9o/JUGr62Vd6NDADHfkcB.jpg

Co do Twojego pytania - nie podoba mi się pomysł łączenia 4 kolorów drewna :(

Hej, podepnę się pod wątek z bardzo ogólnym pytaniem - czy dobierając kolory we wnętrzu lepiej najpierw wybrać materiał na podłogę o danej barwie, a potem dopasowac meble, czy odwrotnie? Mam wrażenie ze większość z Was właśnie dobiera panele pod kolor mebli - to jakby na odwrót co do kolejności prac? Przy okazji Joliska proszę poradź jeszcze jak do tego wszystkiego ma się kolor okien -powinien zgrywać się bardziej z podłogą czy też z meblami? pozdr

Dorben,

optymalnie byłoby przemyśleć i sprawdzić przed zakupami, czy podłoga i meble będą do siebie pasować. Sprawdzić - oczywiście nie via internet (przekłamuje kolory) i nie ufając własnej pamięci do kolorów - trzeba wypożyczyć w jednym ze sklepów próbkę koloru i powędrować z nią do tego drugiego. Jeśli okaże się, że wymarzone podłoga i meble się nie zgrają, ustalamy, do którego z elementów jesteśmy bardziej przywiązani i szukamy dalej :) Żmudne zajęcie, ale się opłaca!

Kolor okien powinien być albo neutralny (biały), albo pasować do drzwi - te do podłogi, do mebli itd. Koło się zamyka.

Uważam, że dwa kolory drewna we wnętrzu - o ile do siebie pasują - to ilość optymalna :)

Dzięki Joliska. Piękne ono. Niestety wydaje mi się, że ze z orzechem go nie pożenię. Trzeba szukać dalej. Orzechowe okna, orzechowe drzwi..hmmm..bardzo jasnej podłogi się obawiam..myślę o jakimś ciepłym dębie. Tylko co z kolorem mebli do tego? :o Znów orzech...? Jakoś nie mam ochoty :/

• 2 months później...

No to "zrobiłam" rozeznanie panelowe. Najbardziej podobały mi się : Balterio : dąb liberty i dab superior, a także Kronoplusa - dąb brazylijski

Moje pytanie do "panelolubów'...Który z w.w. na całości będzie najmniej sękowy? Jaki z nich polecacie jakościowo ( Kronoplus jest mi zupełnie nieznany)

Jeśli okna orzechowe, drzwi też takie planuję..to panele dębowe będą oki? Jakie późniejsze konsekwencje meblowe takiego zestawienia? Nie chciałabym w przyszłości mebli w orzechu :/

• 2 months później...